Politika

Vuković: Crna Gora se suočava sa ozbiljnim političkim izazovima, potrebna podrška Njemačke

Crna Gora se suočava sa ozbiljnim političkim izazovima, i bira da li će se vratiti tamo gdje je bila prije 30 godina ili će nastaviti proces sazrijavanja, demokratizacije i postati dio Evropske unije. Na tom putu, ne samo Crnoj Gori, već Zapadnom Balkanu, potrebno je pojačano prisustvo i snažna podrška naših njemačkih prijatelja, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković prilikom susreta sa Štefanom Holthof Fertnerom, ministrom za savezne i evropske poslove savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija SR Njemačke, koji je bio u pratnji ambasadora Njemačke u Crnoj Gori Robera Vebera i saradnika.

Gradonačelnik je tom prilikom kazao da je i sam trenutak u kom se ova posjeta dešava od izuzetne važnosti za Crnu Goru, ali i region.

“Crnu Goru karakterišu nestabilnost, politička i društvena regresija uz destruktivno djelovanje onih snage koje ne žele napredak i prosperitet Crne Gore. Međutim, siguran sam da apsolutna većina građana Crne Gore u potpunosti prihvata evropski sistem vrijednosti i želi uspješan nastavak integracionog puta. Na tom putu, ne samo Crnoj Gori, već Zapadnom Balkanu u cjelini, potrebno je pojačano prisustvo i snažna podrška naših njemačkih prijatelja, kao i ostalih evropskih partnera”, kazao je Vuković.

Holthof Fertner kazao je da Evropska Unija ima želju, ali i obaveza da pomogne Zapadnom Balkanu da sačuva ljepotu raznolikosti i bogatstvo različitosti koje ga krase, te da sam proces integracija ovih zemalja treba dodatno osnažiti i ubrzati i u, tom smislu, Crna Gora ima punu podršku Njemačke.

Ministar je afirmisao potrebu intenzivnijeg i snažnijeg prisustva evropskih partnera na području Zapadnog Balkana, kao vrlo efikasnog mehanizma za uspješno prevazilaženje izazova, kako istorijskih, tako i onih koje nameću savremene okolnosti, a sa kojim se suočava gotovo čitav svijet.

Ambasador Veber pohvalio je dosadašnje aktivnosti u oblasti stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta u glavnom gradu, te kazao da njemački investitori pokazuju značajno interesovanje za ulaganja na teritoriji Podgorice, i da ga to posebno raduje.

“Vaše znanje, te razmjena iskustava, ali i potencijalne investicije o kojima govorite biće od izuzetnog značaja za naš grad i državu u cjelini, a vaša radna etika uvijek nam služi kao dobar primjer”, zaključio je Vuković.

Send this to a friend