Politika

Vuković: DPS politički stub građanske, nezavisne i sekularne Crne Gore

Ivan Vuković

Koordinator Odbora za pripremu Kongresa DPS-a Ivan Vuković kazao je u intervjuu za Pobjedu da ne razmišlja o visokoj partijskoj funkciji nakon Kongresa, ali da je zadovoljan prijedlozima opštinskih odbora vezanih za kadrovsku reformu partije.

“Mi smo državotvorna partija. Zato, kao što smo to činili dok smo bili na vlasti, i iz opozicije ćemo djelovati odgovorno u odnosu na državne i nacionalne interese Crne Gore. O tome najbolje svjedoči i konstruktivna uloga predsjednika Đukanovića koji je u roku kraćem od onoga što podrazumjeva zakonska procedura predao mandat za sastav nove vlade Zdravku Krivokapiću i nijednim svojim potezom za sada na bilo koji način nije pokušao da uspori tranziciju vlasti u Crnoj Gori”, rekao je Vuković.

Kakve su informacije iz opštinskih odbora nakon završenih procedura uoči Kongresa, kakve kadrovske promjene članstvo želi?

VUKOVIĆ: Kao koordinator radne grupe za pripremu predstojećeg Kongresa DPS-a, moram kazati da sam izuzetno zadovoljan nivoom interesovanja koje su opštinski odbori pokazali u proteklom periodu kada su u pitanju sugestije na prijedlog novog programa i statuta i, svakako, ideje kadrovske obnove naše partije.

Jesu li tačni medijski navodi da biste Vi mogli biti na jednom od potpredsjedničkih mjesta u partiji? Očekujete li visoku partijsku funkciju?

VUKOVIĆ: Ne razmišljam o tome. Imajući u vidu značaj predstojećeg Kongresa ne samo za DPS, nego za političke prilike u Crnoj Gori u cijelini, bilo mi je jedino važno da dam sve od sebe kako bi on uspio i kako bismo poslali poruku političke snage i optimizma, koji nam je veoma potreban u ovom trenutku. DPS je politički stub nezavisne, sekularne, multietničke, građanske i evropske Crne Gore. U ovom trenutku, to je jedino o čemu mislim.

Srpski mediji objavljivali su lažne informacije o otkazivanju Kongresa, zdravlju predsjednika DPS-a… Kako ste doživjeli kampanju srpskih medija uoči Kongresa DPS-a?

VUKOVIĆ: Nije tajna i više je nego očigledno da se godinama unazad vodi jedna vrsta hibridnog rata protiv Crne Gore u kome vrlo zapaženu ulogu igraju srpski mediji, nažalost i oni koji su veoma bliski zvaničnom Beogradu. Cilj je da se naša država skrene s puta evropske integracije, da se ponište najvrjednije tekovine njenog političkog razvoja nakon referenduma i da se de facto obesmisli njena državna nezavisnost.

U tom smislu treba razumjeti i posljednje, kazao bih morbidne i normalnom čovjeku potpuno neprihvaljive, medijske konstrukcije o navodnom lošem zdravstvenom stanju predsjednika Đukanovića. Zapravo i to svjedoči i o njegovom političkom značaju, jer je svima onima koji Crnoj Gori ne misle dobro, jasno da je ona mnogo snažnija dok je na njenom čelu predsjednik Đukanović. Isto važi za Demokratsku partiju socijalista.

Mnogo više oštrih kritika na račun Vlade dolazi od onih koji su je izabrali nego od DPS-a, što nameće utisak da se Vaša partija još nije snašla kao opozicija. To je Vašoj partiji prigovorio i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević, koji je kazao da DPS „ne umije da se ponaša kao opozicija, već samo da brani“. Je li DPS u defanzivi?

VUKOVIĆ: Ja bih kazao da ne. Naprotiv, apsolutno smo pokazali da znamo biti i veoma angažovana, konstruktivna demokratska opozicija. Ono što, pretpostavljam, ljudima „bode oči“ jeste stil naše političke borbe koji nikada neće biti onakav kakav je bio stil političke borbe naše konkurencije do 30. avgusta.

Kazao sam i ponavljam, bez obzira na to koliko su teški izazovi sa kojima se u ovom trenutku suočavamo, DPS nikada neće pristati da djeluje na način na koji je to radio, primjera radi, Demokratski front.

Mi smo državotvorna partija. Zato, kao što smo to činili dok smo bili na vlasti i iz opozicije ćemo djelovati odgovorno u odnosu na državne i nacionalne interese Crne Gore. O tome najbolje svjedoči i konstruktivna uloga predsjednika Đukanovića koji je u roku kraćem od onoga što podrazumjeva zakonska procedura predao mandat za sastav nove vlade Zdravku Krivokapiću i nijednim svojim potezom za sada na bilo koji način nije pokušao da uspori tranziciju vlasti u Crnoj Gori.

Kada govorimo o djelovanju nove izvršne vlasti, možda upravo brojni komentari Nebojše Medojevića, kao recimo onaj o tome da su premijer i ministar finansija odgovorni za kriminalne aktivnosti u kontekstu priče o emisiji državnih obveznica, najbolje svjedoče o tome koliko se dojučerašnja opozicija dobro snalazi u novoj ulozi.

Nikšić je sljedeći ispit DPS. Na prošlim izborima opozicija nije učestvovala i mandat je protekao bez političkih protivnika. Koliko je takvo stanje „ukljuljkalo“ DPS, imate li plan kako da sačuvate vlast, je li moguć tivatski scenario?

VUKOVIĆ: Optimista sam kad su predstojeći lokalni izbori u Nikšiću u pitanju. U prvom redu zato što je lokalna vlast na čelu sa DPS radila jako kvalitetno i svako ko neko vrijeme nije bio u tom gradu prepoznaje ogromne promjene koje su se desile u posljednjih nekoliko godina.

Osim toga, čini mi se da aktuelni politički trenutak utiče u tom smislu pozitivno na raspoloženje ljudi, jer bez obzira na to za koga su glasali 30. avgusta, ljudima je u sve većem broju jasno da je Crna Gora krenula u jednu avanturu koja sve nas može skupo da košta kao poljsedica neznanja i neiskustva onih koji je trenutno vode i, istovremeno, dominantnog raspoloženja da se po svaku cijenu teba svetiti DPS-u i onima koji vjeruju u našu politiku.

Dakle, vjerujem da će građanski i antifašistički, dakle evropski Nikšić, dati jasan odgovor na ono što se dešava u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko mjeseci, odnosno poručiti da se ne miri sa pokušajima urušavanja fundamentalih vrijednosti na kojima počivaju mulitietničko i građansko društvo i naša država.

Interes građana Podgorice i Crne Gore razlog za saradnju

SPC se direktno umiješala u parlamentarne izbore. Očekujete li da će se to desiti i u Nikšiću? Ili je već počelo, s obzirom na nedavne sastanke lidera DF-a sa Joanikijem?

VUKOVIĆ: Bojim se da to polako postaje konstanta političkog života u Crnoj Gori. Kažem bojim se zato što je to, na principijelnoj ravni, nepomirljivo sa idejom sekularne države, ma o kojoj religisjkoj zajednici da se radi.

Svjedoci smo vrlo intenzivne komunikacije lidera političkih stranaka koje trenutno konstituišu vlast sa vođstvom SPC u Crnoj Gori. Tu komunikaciju razumijem kao dio političke kampanje, odnosno pokušaj da se pribavi politička podrška u susret izborima u Nikšiću. Ponavljam, u jednoj sekularnoj, demokratskoj, evropskoj državi takva praksa prosto nije prihvatljiva i, ma koliko ljudi u Crnoj Gori bili svjesni te činjenice, bojim se da imamo ozbiljan problem u tom smislu.

Ne uviđam spremnost Vlade za saradnju

Ima li kohabitacije Glavnog grada i Vlade? Kao gradonačelnik Podgorice, kako taj odnos vidite ubuduće?

VUKOVIĆ: U više navrata sam istakao da je za Glavni grad Vlada najznačaniji partner i poslao tu vrstu poruke, odnosno podsjetio Vladu da sa naše strane postoji isptužena ruka. Nažalost, za sada ne uviđam spremnost te vrste na drugoj strani. Naprotiv, gotovo da ne prođe dan da mi u Glavnom gradu iz medija ne saznamo da je Vlada donijela neku odluku koja na najdirektniji mogući način utiče na razvoj Podgorice, a da o tome prethodno ništa nijesmo znali. Zato sam u svom posljednjem javnom nastupu optužio Vladu i, u konkretnom slučaju ministra Mitrovića, za institucionalnu nekulturu i politički revanšizam.

Ponavljam, ukoliko nam je interes građana Podgorice i Crne Gore na prvom mjestu, ne vidim nijedan razlog zbog kojeg ne bismo mogli korektno sarađivati u narednom periodu. U svakom slučaju, ovako kako smo krenuli, odnosno ovako kako Vlada trenutno radi, definitivno ne obećava da ćemo stići do tog cilja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
...
Gost
...

DPS je banja pri ovim šibicarima

Onogost
Gost
Onogost

Narod ce da odlucuje koji i kakav stub zeli.

Neo
Gost
Neo

Vukovicu greote od tebe, nismo znali ko si i sto si,
i ti si na spisku 😂

Milos
Gost
Milos

Cekas li izbore u podgoricu?

Bozidar
Gost
Bozidar

Dobar vic.

Nova Gospoda
Gost
Nova Gospoda

Ti ćes ih spasiti

Virus
Gost
Virus

Veli lik koji je imao 30 000 glasova minusa u Podgorici

Ivana
Gost
Ivana

Vrijeme ja da DPS ode u prošlost ,i da zaista narod počne da misli na svoju budućnost. Srbija se danas cela razvija i gradi. Hvala predsedniče što činite sve da građani Crne Gore žive bolje.

Iva
Gost
Iva

Stub je vjera i poverenje dobar lider nada. Budućnost.

Laban
Gost
Laban

DPS mora ozbiljno da se reformiše,ne samo da ukloni kompromitovane,već i sve ideološki neodređene i nesposobne.

Prč
Gost
Prč

Jes brate al ne mozete sa nekim kadrovima za koje cijela cg zna sta su radili.isto tako ne mozete ih mijenjati sa npr nikolicem koga birate za podpredsjednika stranke.te ljude niko ne zeli u politici,ma ni u komsiluk a ne u politiku

Bd Bd
Gost
Bd Bd

E nasmija me 🤣🤣🤣

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Ti si glavni krivac za rezultat u Podgorici na parlmentarnim izborima. Nikada gori. Da ima rukovodstva smijenili bi te, a ne postavljali kao kandidata za potpresjednika.

Iva
Gost
Iva

Već je jasno da je vrjeme za promene. I da će ubrzo usljediti

Kuvar
Gost
Kuvar

Osvjezice u Podgoricu za otprilike 18mjeseci…
Zato vidji raskopaj taj ,i krenite tu gradsku bolnicu o kojoj se prica 10god

commentator
Gost
commentator

Kad se školstvo, zdravstvo, policija, administracija, socijala itd oslobodi uticaja DPS-a, kad se očisti birački spisak, DPS će na prvim sljedećim izborima dostići, možda 10% podrške.

Lala
Gost
Lala

Cijeli program DPSa je sveden na borbu protiv Srba, Srbije i SPC.Pa gdje je tu gradjanstvo na kone se toliko pozivate? Uostalom borite se pdotiv svih crnogorskih generacija do dolaska komunista, jer su do tada svi u CG se osjecali i ponosili sto su Srbi. Ubacite u program i ispravljanje natpisa na nadgrobnim spomenicima

Luča
Gost
Luča

Ivan Vuković se razvio u istinskog lidera, te je nosilac talasa promjena, ne samo u Partiji, već i na cjelokupnoj političkoj sceni.

Kokot
Gost
Kokot

Sekularne,zar vaš predsjednik nije najavi pravljenje crkve.

Prosperitet
Gost
Prosperitet

Tako je Vukovicu. Ziv bio i vidio ovu nasu pogubljenu Crnu Goru na ispravan put, napretka, prosperiteta, a ne kleronacionalizma i mraka u koji je uvalise primitivci. Pobjeda u Nk!

Iva
Gost
Iva

Zna se ko može da vrati poverenje naroda u CG. Vjeru i spokoj.

Iva
Gost
Iva

Samo oni ljudi koji će se boriti za jednakost i prava svih ljudi neće im uskracivati pravo na vjeru i krst.

Jelica
Gost
Jelica

Vrijeme je za malo promijena i u Nikšiću.

zabjelo
Gost
zabjelo

Aj put kuce

Marko
Gost
Marko

Samo SDP. Da je srece dobili bi bar 20% na sljedećim izborima. Izbor je lak, SPC poslysnici ili DPS koji je saradjivao sa njima i dozvolio da se ovo desi. Samo SDP- u savjet ne bavite se crkvom i sl (jer ste partija svih vjera), prevashodno socijalne i drzavotvorne teme.

Dzo
Gost
Dzo

Sekularne a formirate crkve? Gradjanske? A ne radite u interesu gradjana nego partije. Nezavisne? Od mafije? Od kriminala i korupcije?

Vlado
Gost
Vlado

Dragi prezimenjace, DPS je stub najgore mafije i prodavaca vjere za veceru, koji mora biti srusen do temelja.

pero
Gost
pero

ili je glup ili namazan, prije ce bit drugo

CorsoCorso
Gost
CorsoCorso

Ekonomija, ekonomija, vladavina prava. Tu ste najslabiji, a to promijeniti ne možete.

Pješivac
Gost
Pješivac

Moj Ivane pobratima mio, za Crnu Goru…
🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

RS3
Gost
RS3

Da biste bili stožer,oko koga ćete okupiti SVE,kojima je mir,suživot,EU,C.Gora,u srcu,morate se očistiti,reorganizovati,agilno i aktivno nastupiti,prema svim procrnogorskim činiocima na javnoj sceni.BEZUSLOVNO!!!Ovaj fašistički jaram se mora spržiti,jednom zavazda.

Gastos
Gost
Gastos

‘Nezavisne’ 🙂

Šaljivdžija neki.

Mileva
Gost
Mileva

E pametni gospidine Vukivicu.Odlican si, ostani takav.

Staxe
Gost
Staxe

Vukoviću,otaljavaj taj mandat i kući posle…

Send this to a friend