Politika

Vuković: Jovoviću u flagrantnoj namještaljci isplaćeno više od 1,2 miliona eura

Više od milion i oko 200.000 eura funkcioneru i donatoru Demokratske partije socijalista, Ranku Jovoviću, isplaćeno je za posljednjih pet godina na osnovu fiktivnog ugovora i ništavnog pravnog posla, saopštio je danas potpredsjednik nikšićkog odbora Demokrata i kandidat za odbornika izborne liste „Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić“ Nemanja Vuković.

On je na press konferenciji istakao da se “dok Jevto Eraković, Sanja Damjanović i ostala svita briže brigu za narodno zdravlje, pozivaju na ostavke i šire paniku”, mjere Ministarstva zdravlja grubo krše u objektima Jovovića,  motelu Vučje i hotelu Onogošt, koje je nekadašnje Ministarstvo kulture Aleksandra Bogdanovića prepoznavalo kao kulturne ustanove i na osnovu toga im dodjeljivalo sredstva.

“Kako je hotel Onogošt dobio ugovor o smještaju studenata i pod kojim okolnostima, prezentovaćemo danas. Javni poziv za smještaj studenata objavljen je 17. juna 2016. godine, a rok za javljanje na taj konkurs je isticao 27. juna u 12 časova, a otvaranje ponuda je bilo planirano za 27. jun u 13 časova. Odluka za izbor najpovoljnije ponude donijeta je 24. juna 2016, tri dana ranije i radi se o odluci koju niko nikad vidio nije”, rekao je Vuković.

Kako je dodao, taj posao je odrađen na osnovu zaključka Vlade i jasno je da se radi o flagrantnoj namještaljci u kojoj su tajkunu i donatoru DPS-a namještena sredstva.

“Da bi se taj ugovor zaključio neophodno je bilo mišljenje Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte. Ni njega nema. I ugovor je zaključen na osnovu zaključka Vlade sa sjednice održane 24. avgusta 2016. godine, a što u svom dopisu potvrđuje i premijer Krivokapić, gdje se navodi da Ministarstvo prosvjete nije podnijelo Savjetu na odobrenje dokumentaciju koja se odnosi na postupak zaključenja ugovora o javno-privatnom partnerstvu za pružanje usluga smještaja studenata u Nikšiću, već je isti odrađen po zaključku Vlade sa sjednice od 28. aprila 2016, a što je u suprotnosti sa članovima 4 i 5 učešća privatnog sektora u vršenju javnih usluga”, pojasnio je.

Vuković je istakao da je došlo do gaženja procedura kako bi se na lak način došlo do para.

“Da bi se na lak način namjestila sredstva funkcioneru i donatoru DPS-a, izbjegnut je zakon koji je trebalo primijeniti – o javnim nabavkama, koji podrazumijeva složene procedure i ostavlja mali manevar za manipulacije. Oni su izabrali Zakon o učešću privatnog sektora u vršenju javnih usluga jer ostavlja prostor za mahinacije, a mi smo našli dokaz i prezentujemo ga, da je i taj zakon prekršen i izigran i da se radi o komplet ništavom poslu koji nema ni fiktivan zakonski osnov, zbog čega ovaj posao mora biti proglašen ništavim. DPS je prilikom zaključenja ovog ugovora umjesto da vodi računa o javnom, vodio računa o interesu tajkuna Ranka Jovovića”, kazao je Vuković.

Objašnjava i da je u ugovoru precizirano na koji način i pod kojim okolnostima ugovor može biti raskinut i da bi država, ukoliko bi u ovom momentu pokrenula postupak raskida ugovora, morala višestruko da obešteti Ranka Jovovića.

“Ovim ugovorom je predviđeno da se naš novac, novac građana u iznosu od 24.128 eura mjesečno, odliva u džep privilegovanog tajkuna, po osnovu ništavnog pravnog posla, i to traje već pet godina. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je javni oglas raspisivan 21. put za prodaju hotela Onogošt, da je cijena sa 11, 5 miliona sklizala na 1, 1 milion, za koliko ga je Jovović i uzeo, dolazimo do zaključka da je u ovom postupku na osnovu Ugovora o smještaju studenata Ranko Jovović čašćen hotelom Onogošt”, naveo je Vuković, ističući da je država Jovovića častila hotel i još 100.000 eura zato što je kupio hotel.

On kaže i da se zbog namještanja profita Jovoviću odustalo od gradnje studentskog doma, tako da su studenti u tom postupku poniženi i iskorišćeni za prebacivanje novca građana, koji je ujedno i budžetski novac, u džepove privilegovanih tajkuna i donatora DPS-a.

“Smatramo da Nikšić zaslužuje moderan studentski dom i da je Nikšiću neohodan moderan studentski dom, za šta ćemo se zalagati i stvarati pretpostavke da u saradnji sa Vladom i nadležnim institucijama krenemo u izgradnju novog, modernog, studentskog doma. Za sav ovaj sraman posao u kojem se budžetski novc preliva donatoru DPS-a, odgovoran je tadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković, koji je kršio procedure, izigrao zakone i počinio više krivičnih djela kao što su zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, a za koje je predviđeno gonjenje po službenoj dužnosti”, tvrdi Vuković.

On ističe da koalicija “Mir je naša nacija” ima dokaze koje će uputiti tužilaštvu, a vjeruju da u tom postupku ima dovoljno posla za tužilaštvo te da će doći do utvrđivanja odgovornosti.

“Predlažemo da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta pokrene proceduru za utvrđivanje ništavnosti predmetnog ugovora, jer je ovim ugovorom nanešena šteta državi Crnoj Gori. I na kraju, želim da poručim da će se i u Nikšiću i u Crnoj Gori jednom za svagda raskrstiti sa kriminalom, korupcijom, namještaljkama i rasipanjem državnog novca, naročito sa prelivanjem državnog novca u tajkunske džepove. Interes građana i interes države biće na prvom mjestu i više nikada nećemo dopustiti da interes tajkuna bude ispred interesa građana i države”, zaključio je Vuković.

Send this to a friend