Politika

Vuković: Nema promjene ustavnog koncepta građanske Crne Gore

Vuković

Poslanik DPS-a i predsjednik Odbora za ustavna pitanja Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković povodom novih zahtjeva za redefinisanje ustavne pozicije Crne Gore koji su se čuli iz dijela opozicije, kaže da se ustavni iskaz ne može neozbiljno i neodgovorno podvrgavati dnevnim provjerama i kalkulacijama, niti rizicima raznih političkih i politikantskih kompromitacija.

“Većinska demokratska Crna Gora, prije svega DPS, ali i ukupno sve demokratske strukture, trajno i nepovratno, nepokolebljivo smo opredijeljeni za razvoj građanskog, demokratskog društva i zajednice. Dileme nemamo ni u ovom trenutku, ni perspektivno. Nikakve alternative ovom razvojnom konceptu nijesu u vidokrugu, niti su u predmet pažnje dominantno većinski opredijeljene i afirmisane Crne Gore”, istakao je za Pobjedu Vuković.

Prema njegovim riječima, obavezana poštovanjem svoje prošlosti, snaženja i daljeg razvoja već ostvarenih demokratskih iskoraka i dužna budućim generacijama, demokratska Crna Gora i demokratske političke strukture u njoj imaju obavezu jačanja aktuelno važećeg ustavnog koncepta, iskaza, utemeljenja nove suverene, nezavisne, međunarodneo uvažene građanske Crne Gore.

On je rekao da su Srbi sami sebi dali status nacionalne manjine u Crnoj Gori, a kako je kazao, žale se majci u Beogradu. “Hoće da im jezik bude službeni, pa šta je onda sa jezicima drugih manjina, albanskim, hrvatskim… jesu li onda i to državni jezici? Žale se i da ih nema u državnoj administraciji, a vladaju ekstremne srpske stranke u Beranama, Herceg Novom, Budvi, Kotoru, Plužinama. U tim gradovima zabranili su crnogorski jezik, zastavu, himnu, a pojedini predsjednici opština su srpski državljani”, dodao je Vuković.

On smatra da najava dijela opozicije o političkom objedinjavanju svih Srba u regionu jeste organizovana, politikantska ujdurma najmanje regionalnog karaktera, sa centrom koji je generator velikorspskog nacionalizma i na crnogorskim i na regionalnim prostorima.

Demokratski front će u narednom periodu fokus svog djelovanja staviti na političko objedinjavanje svih Srba u regionu, dok će druge aktivnosti, poput priprema za eventualno organizovanje protesta, ostati u drugom planu. U tu svrhu je organizovana serija sastanaka sa Srbima u regionu sa kojima je, kako tvrde iz DF-a, razgovarano o “okupljanju na jednoj nacionalnoj ideji”. Vuković kaže daje radikalizacija pitanja položaja jedne nacionalne zajednice u Crnoj Gori već identifikovana kao ogromna politička manipulacija.

“Slušao sam mnoge razgovore o ovoj temi na ozbiljnim međunarodnim sastancima i nemam dilemu o čemu se radi. Radi se o krajnje promišljenjoj političkoj destrukciji, ne samo struktura unutar Crne Gore, nego organizovanoj politikantskoj ujdurmi najmanje i regionalnog karaktera, i sa centrom koji je generator već sto, sto pedeset godina velikorspskog nacionalizma i na crnogorskim i na ukupnim regionalnim prostorima. Čuo sam i ocjenu daje ovo ponašanje novog okupljanja svih Srba – pripadnika jedne nacionalne zajednice pod jednu zastavu, apsolutno suprotno bilo kakvim evropskim, demokratskim standardima”, istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima, Srbija nije jedina država koja “kako njeni vrhovnici kažu, ima svoje i u susjednim državama”.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravnik
Gost
Pravnik

Ustav ne potpisuje niko. Preambulu potpisuje predsjednik Ustavnog odbora. Naš je kao pisani sastav. Na sajtu Skupštine nijesu u stanju da stave prečišćeni tekst.

prijatelj
Gost
prijatelj

Vozi Miško 🤣😂😅😆😃😁👏👏👏👌👍😊

Ljuta
Gost
Ljuta

POSLANICI PG SKUPSTINE 1918

Од 165 посланика са верифокованим мандатима, 56 су имали факултетеске дипломе, 6 свештеника и учитеља, 25 народних главара, 14 земљорадника и три омладинца. Већина посланика били су млађи људи.

Mišljenje
Gost
Mišljenje

Naravno da nema, ali su potrebne izmjene Ustava. Mnoge stvari nisu definisane na valjan pravni nači. Akt nema metodološki okvir, ima puno propusta, nije dovoljno inkorporiran u pravu . Pitanje ekološke države postalo više nego diskutabilno.

Velimir
Gost
Velimir

TAKO JE MARIJUSE!
NEPOSTOVANJE DRZAVE U OVOLIKOJ,CAK I MANJOJ MJER,I JE TRETIRANO KAO IZDAJA,NIJE TO DAVNO BILO.
KRAJNJE JE VRIJEME DA SE TO PREKINE!

marius
Gost
marius

Mene ka Crnogorca ne interesuje sto rade ovi iz DF, ovi sto ne postuju drzavu CRNU GORU, mene interesuje sto vi ka vlast cinite da to destruktivno ponasanje zaustavite.

Ljuta
Gost
Ljuta

Niti jednu drzavu ovaj nije postovao.. doktorirao na prednostima SRJ u odnosu na CG….dovoljno?

Razocarani
Gost
Razocarani

Zasto ne reaguje JT,na ovakvo FASISTICKO dhelovanje.Miska iz Pive ? Nazvati NAROD,koji je OSNOVAI,Branio i Idbranio drzavu 1.000 god.Nacionalnom MANINOM,Smhestajuci sve Srbe u Njegov KOS,koji je u poslefnje 30 god.TRI puta mijenjao nacionalnu pripadnost,pa zeli sve nas da OKALJA,kao sto je on okaljao svoj OBRAZ Misko iz Pive,ne kaljaj vise Srpski narod.To sto nije VALJALO,Poslo je ,poput TEBE,u druge izmisljene… Više »

Komit
Gost
Komit

Ajde brate vrati se u školu pa tek onda na portal naš jedini problem je sta smo dopustili da nam srpske oficirčine iz cijele Yugoslavije nasele primorje a ti koji nevoliš i nepoštuješ drzavu Crnu Goru jadan si što neodes bijedan u Srbiju pa tamo četnikuj do mile volje

PG-CT
Gost
PG-CT

Polako vukoviću,poslije pada diktatora sve njegove odluke postaju nistavne….pa ce tako i taj vas koncept a i diktator bože zdravlja postati nistavan….

Miško Piško
Gost
Miško Piško

Što ga zovu Šiško?

Razocarani
Gost
Razocarani

Daj Misko,shvati ,da si TI prevazidjeni ,,Politicar.Tvija se CUJE,isto kao MILJOJKINA sa Sinjajevine.

PG-CT
Gost
PG-CT

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Belgiju u NATO
Gost
Belgiju u NATO

Je li ovo priča Šiško ili Belgija?

Send this to a friend