Politika

Vuković: Obaveza DPS-a je da obnovi CPC

Miodrag Vuković

Demokratska partija socijalista u novom programu, koji će biti usvojen na kongresu 30. novembra, a u koji je Radio Crne Gore imao uvid, navodi se da će ta stranka raditi na obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dijala crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. To je Radiju CG potvrdio i visoki funkcioner i poslanik DPS-a Miodrag Vuković.

“Mi smo kao ozbiljan politički subjekt dužni to da uradimo, polazeći prije svega od nesporne činjenice, da smo temeljna partija, savremenog političkog sistema i ukupnih društvenih odnosa u našoj državi. Mi smo se identitetskim pa i pitanjem crkve bavili u kontinuitetu. I na prethodnom kongresu, prije četiri godine, mi smo se na objektivan način bavili ovim pitanjima pa i pitanjem položaja vjerskih zajednica”, kazao je Vuković.

Po njegovom mišljenju sadašnje stanje je po više osnova neodrživo. Prije svega, sve vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju imati regulisan pravni položaj.

Trenutno, kako navodi Vuković, Srpska pravoslavna crkva nema definisan pravni status u Crnoj Gori, što je neprihvatljivo.

„Srpska pravoslavna crkva djeluje kao relikt jednog vremena, koje je prije više od deceniju ostalo ili je trebalo da ostane iza nas. Javnost zna da su potpisani sporazumi sa Islamskom zajednicom, Katoličkom crkvom, Jevrejskom zajednicom. Ti sporazumi su urađeni po ugledu na slične u najrazvijenijim demokratijama u svijetu. Država nikako ne može naći očekivani stepen razumijevanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ostali smo da vodimo distanciranu korespondenciju, punu neprihvatljivih i neshvatljivih diskursa sa njihove strane. Za upućene, očekivano, i od strane prvih ljudi Srpske pravoslavne crkve i u Crnoj Gori i u patrijaršiji. U to je uključena cijela jedna mašinerija u odbrani neprihvatljivog položaja i načina komunikacije sa državom i državnim organima”, ističe Vuković.

Poručuje da se došlo do trenutka kada se stvari više ne mogu odlagati. DPS kao ozbiljan politički subjekt preuzeo je obavezu na sebe da po ugledu na savremene demokratije inicira rješenje i za ovu oblast.

“Istorijske činjenice nas obavezuju, takođe. Ne smijemo zaboraviti da je kao posljedica nelegitimne Podgoričke skupštine pored nasilnog gubljenja državne nezavisnosti, Crna Gora izgubila i svoju autokefalnu crkvu“ , naveo je Vuković.

Vuković tvrdi da primjer Ukrajine nijesu koristili kao model, već su im vodilja bili evropski standardi i potrebe i okolnosti crnogorskog društva.

„Krenuli smo mi u ovaj posao prije nego je slučaj Ukrajinske pravoslavne postao aktuelan. Ovo je autonomni iskaz državnih struktura Crne Gore, koji u komunikaciji, prije svega sa svojom javnošću, gradi temelje nove demokratske države“, kaže Vuković.

Za Srpsku pravoslavnu crkvu, namjera DPS-a je klasično kršenje Ustava, kaže za Radio Crne Gore protojerej Gojko Perović.

“Smatram da je u pitanju udžbenički primjer kršenja Ustava Crne Gore, koja je sekularna država. Odvojenost crkve i države je civilizacijska tekovina. Na svim meridijanima se zna što znači odvojenost crkve i države. To ne znači da su one neprijateljske jedna prema drugoj i da ne treba da sarađuju i da ne treba međusobno da se poštuju. Ali da crkva i crkveni Sabor proglasi da će da formira vladu ili da će da učestvuje na izborima, odnosno da će partija koja vlada već trideset godina u jednoj građanskoj, multikonfesionalnoj, demokratskoj državi proglasi da će da obnovi crkvu, to je ništa drugo do kršenje Ustava“, naglašava Perović.

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi pozdravljaju odluku DPS-a. Stevo Vučinić iz pravnog savjeta te crkve kaže za Radio CG da su se konačno stekli uslovi za obnovu autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

“Usvajanje Zakona o položaju vjerskih zajednica od ključnog je značaja. Nakon što taj zakon bude usvojen, a vjerujem da vlada neće odustati od svoje namjere , krenuće se i u proces obnove autokefalnosti. Siguran sam da će se i to pitanje vrlo brzo riješiti. A to je i glavni razlog bijesa antidržavnih struktura i opozicije u Crnoj Gori čija je agresija upravo i okrenuta protiv aktuelne vlasti“, ističe Vučinić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Suljo cpc
Gost
Suljo cpc

Cujes ovoga masona u pokusaju! Narod nece sektu Vukovicu Miodraze. Kakva je to demokratija,silom na sramotu protiv drzavotvornog naroda?

Nikšic
Gost
Nikšic

Oce li moci Milo kao predsednik da obavlja i funkciju vladike i toj crkvi ili ce morati Aco i Blazo da se dogovore koji ce

Edi89
Gost
Edi89

Crnoj Gori se mora vratiti njena na silu oduzeta crkva

Vojnik777
Gost
Vojnik777

DPS ima podrsku za ono sto radi svih ovih godina jer je temeljna partija koja je vratila drzavu na svoj prirodni , visevjekovni , evropski put

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Crnogorska autokefalna crkva je silom oduzeta i treba joj vratiti ono slavno mjesto koje je imala nekada

Zigman
Gost
Zigman

DPS je temeljna partija crnogorske drzavnosti i ima i pravo i obavezu da obnovi autokefalnu CPC

mne-more
Gost
mne-more

CPC i CG je jedno,okupatora sekta spc u cg je zlo.

Danilo
Gost
Danilo

šesti na spisku odbora za obnovu manastira Zagrađe je bio poslanik Vuković a otac mu je rado primao mitropolita Amfilohija I takođe pomagao obnovu manastira. Al politika,, pare…….

miško šiško
Gost
miško šiško

Pušti to sad…

FENIKS
Gost
FENIKS

Mislili su da nas neće biti poslije 1918,oteše na našu Cpc osnovaše okupatorsku spc
putujte u svoj srbistan

Titograd
Gost
Titograd

Obaveza DPS da se zivi normalno da radimo da zivimo od svoga rada a crvu ostavimo da je vladike vode

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

Crkvu ce voditi CRNOGORSKE VLADIKE, A NE KOMSILUK!
BRAVO, VUKOVICU!

Mikaš
Gost
Mikaš

Zasto mora postojati Ruska, Srpska, Grcka, Ukrajinska, Crnogorska pravoslavna crkva, zasto jednostavno nije samo Pravoslavna crkva u kojoj ce vaziti ista pravila za svakog pravoslavca? Ocigledno zato sto drzava od toga ima koristi, a mi smo takav narod da cemo se zbog ovih sto odlucuju o tome svadjati i govoriti kako je moja crkva starija od tvoje i obratno. Lose… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Postoje istorijski narodi, a postoje lazni narodi. Crkva je narodna

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

A što, Mikasu, ti bi sad da ” reorganizujes ” i V.P.?
Vraticemo mi NASU AUTOKEFALNU CPC, NASU NASLJEDNU CRKVU, STUB IDENTITETA CRNOGORACA – TVORAČKOG NARODA OVE DRZAVE!!!
VAKAT JE!

Dusan
Gost
Dusan

Vrijeme je da nase svetinje pripadaju nama i da ih Amfilohije ne zloupotrebljavaju kao svojinu Srbije u koju i nosi pare iz Manastira

Glava
Gost
Glava

Ko trpa pare u manastire?
Ili ih monasi tamo stampaju.

mujo džeger
Gost
mujo džeger

a kome vama

DrTosic
Gost
DrTosic

Da cu docekat da se pomolim u crkvu svoje domovine bez prozivka pa da umrem da ne zalim

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

Docekaces, Bog je veliki! Zivjela CPC!
I ja čekam, i isto velim. Posto sam u starijim godinama vec sam rekla svojoj porodici , kad dodje moj čas, DA SVIJECU ZA MOJU DUSU ZAPALE U HRAMU CPC!
A DOČEKACEMO DA SVETI PETAR CETINJSKI I SVETI VASILIJE OSTROSKI RAZVEDRE NEBO NAD NASOM MAJKOM CRNOM GOROM.
AMIN.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Taj film nećeš gledati junače.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Неће нико жалит за тобом па можеш одмах. А да ти је до молитве имаш ђе него нит си вјерник нит човјек, но ботина. Дртошићу

komarac
Gost
komarac

Za to se i bore prave patriote i stari crnogorci

Komandant
Gost
Komandant

To nije samo obaveza dpsa vec citave drzave i pravoslavni stanovnistva

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Jel ce ova nova DPS crkva biti Miraseva ili Lavova? Cisto da pitam

mujo džeger
Gost
mujo džeger

i sad svaka crkva bi morala imati srb i cg kasu, srba i rusa je milion puta više nego cg, e sad ko če ostaviti paru u cg kasu, i opet kad se razmisli 95 % crkvenog prihoda bi išao u srb kasu, jer brat bratu cg crkva u cg nema ni 5ooo vjernika, i šta sad srpski pop vozi… Više »

Dejo Cirih
Gost
Dejo Cirih

Jelena držim te u slici kući kod tebe. Nema više jeco to je samo želja. ……..

Okle
Gost
Okle

Odvratna ova ćirilica, prelazim na latinicu. Sve si u pravu Miško. Voziiii Miškooo!!!!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Bivsi Srbin, bivsi Pravoslavac, bivsi covjek – jedino sto ovaj Vukovic nije mjenjao je frizura.

Elektra
Gost
Elektra

Balkda je to obaveza Drzave Crne Gore a ne DPS

Dejo Cirih
Gost
Dejo Cirih

Milane anka je voljela petra što ne odete kod nje možda vam ostavi dio u podgoricu. ……..

Savic_Rasovic
Gost
Savic_Rasovic

Ja sam Jevrej ali i vjernik CPC, prva ateisticka crkva

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Neće da može Miško!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Zvezda- Totenhem,igrajte 2&T22+,kvota nešto veća od 2. Uh,što će biti para večeras !

Joo
Gost
Joo

Kad treba da vracaju oteto i okupirano SPC se poziva na sekularnost drzave……pa hahahaha…..svetosavskoj sekti je mesto samo u strogo kontrolisanoj teritoriji, Srbistanu…….i nigde vise…..jer gde god da su krocili zlo su doneli…….

Окле
Gost
Окле

А теби је мјесто опет у школи, не умијеш ни један знак интерпукције да искориштиш па набијаш пет-шест тачака умјесто истих.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

interpuNkcija, školovana legendo. Okle li si ?

Miloš
Gost
Miloš

Obaveza DPSa je da radi sve da zavadja narod i da ga dijeli u cilju vjecnog vladanja.Nastaki iz Saveza komunista,oni ce da obnavljaju Crkvu

mujo džeger
Gost
mujo džeger

hoče li albanci i muslimani imati pravo da se mole svom bogu u toj novoj građanskoj cg crkvi što im onda po zakonu i pripada jer su fala cg bogu i oni ćlanovi partije , oče li oni imati pravo da konkurišu za mitropolita, mlogo je tu otvorenih pitanja

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Наравно била би то у потпуности грађанска црква. На референдуму би се одлучило ко ће бит митрополит и да ли ће се крстити или клањати.

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Ne može politička partija da ,,obnavlja” crkvu.Vi nijeste normalni.Ponestalo sjemena razdora,pa ste se ove teme uhvatili…

mujo džeger
Gost
mujo džeger

oče li onda partija raspisati i javni konkurs o izboru cg dukljanskog mitropolita i izabrati ga na kongresu partije što je sasma normalno, e sad kako crkvu dijeliti sa srbima, jer bi u istom objektu službu isto obavljali i srb i cg popovi, kako kome odrediti temini, srbi jedini na svijet imaju svoju krsnu slavu, oče li se crnogorci za… Više »

DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

SVI KOJI ZELE CPC MOGU STATI U MINIBUS
. TAKO DA SE VUKOVIC NE BRINE ZA TRANSPORT PO CG. BIT CE MJESTA I ZA NJEGA !

Suza suzu stize
Gost
Suza suzu stize

A ti nijesi sa tvojim partijskim drugovima obilazio SPC.

Staxe
Gost
Staxe

Kobertiraj to što nam napriča…

djoma
Gost
djoma

Mitropolija crnogorsko-primorska da zatrazi od Vaseljenskog patrijarha samostalnost i to je to. Praviti crkvu od maskara poput Mirasa i Lava nije ozbiljno jer oni ne mogu skupiti petoricu pravoslavaca u Crnoj Gori. Napraviti dogovor sa Amfilohijem i neka je sa srecom..

Region
Gost
Region

Od koga, da se osamoszali. Sama od sebe, da se podijelio sa ako jači Gaga. Da nas jaše ko hoće

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

Nikad sa Amfilohijem, upamtite to. Amfilohije NE POSTOJI ZA CRNOGORCE I CRNU GORU!

Bokelj iz Boke
Gost
Bokelj iz Boke

Proleteri svih zemalja, svi u autokefalnu crkvu, ujedinite se! U ime Marksa, Engelsa i Lenjina, Amin!

ime
Gost
ime

Ama ljudi sta je sa platama ,zivotnim standardom i kvalitetom zivota to je valjda obaveza kako pozicije tako i opozicije. A vi zapjenili SPC, CPC . MINIMALAC 500 EURA i da nakon dvije godine poveca se za 10%, ko ce to da obeca i ispuni datu rijec hajde da vas vidim vizionari! Ostavite se lova u mutnoj vodi.

ahah
Gost
ahah

kako mislis sta je sa platama? kako rambo kaze, ove teme se i serviraju ljudima s platama do 300 eura. sto manja plata to vise ljudi proguta ovu pricu

Aco i Braco
Gost
Aco i Braco

Miško-Šiško je po direktivi Centralnog komiteta DPS-a postao vjernik-prvoborac.

freeMNE
Gost
freeMNE

DPS je i kumovao da ideja o bnovi CPC doživi neuspjeh,nikada nije ni imala podršku,zato smo tu đe smo.Šta im sada bi..to su sigurno njihovi uskopartijski interesi.Ostalo nam je da Džomić i puk. Radović nesmetano negiraju i pljuju po svemu što ima veze sa crnogorcima i crnogorskom nacijom.Lagano rade na posrbljavanju svega i svakoga u CG.

Bokelj
Gost
Bokelj

Sto ovo Srbi ne pominju tucu izmedju srpskih vladika u patrijasiji? Tuca je nastala navodno, da li da se ide u NICAEA, grad u Grckoj, Anatolija gdje je navodno bio sv. Sava prije 800 godina. Dakle pola vladika zna da je ta navodno godisnjica srpske crkve obicna laz i prevara.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Navodna tuča, Nicaea, grad u Grčkoj, Anatolija…
ne pij vodu sa Mareze, Bokelj.

Bokelj
Gost
Bokelj

Sto si vode popio, popio si Stara Podgorico zajedno sa svetosavskom sektom.

xxy
Gost
xxy

Sv.Sava je upravo u Boki moj Bokelju osnovao Zetsku Eparhiju 1219 kad se vratio iz Nikeje.

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

…osnovao, haha, i papa ga ANATEMISAO!

Jaso
Gost
Jaso

Ja bi makao sve i stavio mjesec i svi srecni!

Blažo kartica
Gost
Blažo kartica

Otkad se Vuković i slični bave pitanjima identiteta, broj Crnogoraca je drastično opao. Vjerovatno će biti i sa brojem vjernika.

Balsa
Gost
Balsa

Da ne mijesam babe i zabe, alcisto da pitam: je li obaveza tvoje familije da sirite nesojluk okolo, ili je to iz licnih pobuda

murko
Gost
murko

Grube procene kazu da CPC ima 10 vernika, mada na sluzbu dodju jedan ili dva. Ostali pucaju sa tastatura po mrskom neprijatelju. A i nije primereno da pod tendu idu Albanaci, Muslimani i agnostici. Kao u onom cirkusu gde mis beli srecu deli, ovde Muslimani osnivaju pravoslavnu partizansku crkvu. Zemlja cuda. Jos to i da Blazo postane carevic, pa da… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Samo ti pocini. Zivjela CPC.

Bokelj iz Boke
Gost
Bokelj iz Boke

Molićeš se ti u rodne Cuce. Skotrljali ste se prije dvadeset, trideset godina u Boku pa oćete da se pitate sa Bojom.

Bokelj
Gost
Bokelj

Vi se necete nista pitat, niti ste se ikada pitali.

djoma
Gost
djoma

Ima i Lav jednog vjernika, mada od kad se maskirao u italijanskog vladiku mozda mu je broj vjernika porastao na dva..

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Može. Počini mirno. Neka ti je lako DOLE.

Matematičar
Gost
Matematičar

Od kad to komunisti obnavljaju crkve, do juče ste bili ateisti, pola vas nije ni kršteno

Ja i Ti Adm😊
Gost
Ja i Ti Adm😊

Pa ne vjerujem da je cilj privuci glasace koji se osjecaju ultra crnogorcima vec pokusaj na antisrpskim osjecajima sacuvati glasace koji se vec opredeljuju za nacionalne stranke. Imam osjecaj da se dps boji da izgubi izbore od partnera ukoliko opozicija bojkotuje izbore. To a i usporavanje i uklanjanje iz razvojnih planova kapitalnih javnih gradjevinskih poduhvata znaci da se pare slazu… Više »

NBA
Gost
NBA

TACNO GOS.VUKOVICU! TREBA DA SE VRAT SVE STO JE BILO I BICE NASE! DOSTA JE VISE ODLAGANJA…..

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Neka mali-smiri zivce.

Tomos
Gost
Tomos

Presmješno komunisti koji su uništili Crkvu, konkretno ovaj Vuković koji je nosio i primao štafetu. Deklarisani ateisti da obnavljaju Crkvu haha… Pa obnavljajte, i napravite isto kao i ovih političkih opozicioni partija, satelita, napravite i nekoliko Crkvi, igrajte se… Ali ostavite ove što ipak više veruju sveštenim licima na miru. A što se mene tiče Miško ili recimo min. Bošković… Više »

Pahomije
Gost
Pahomije

Tomose,u celosti delim tvoja razmišljanja.Isti smo !

Peruta
Gost
Peruta

Sa štafetom u crkvu umjesto krsta!

Asprilja
Gost
Asprilja

SPC nema utemeljenje u C.Gori,ta interesno- profitna organizacija je nastala 1922. nakon aneksije naše države Srbiji.Ona je u svojoj suštini izrazito antidržavna i anticrnogorska i nikakve dodirne tačke nema sa autokefalnom pravoslavnom crkvom koja je bila ugaoni kamen moderne crnogorske državnosti.

Knez
Gost
Knez

A sta je sa jezikom _crnogorskim_ jos uvjek uglavnom govore i pisu Srpski jezik…. a crkva ni to nece ici lako ….

P,OLTRON
Gost
P,OLTRON

Ko vam je branio do sad ? Sad je pravo vreme da plasirate to da bi zataškali
afere pranja para tužilaštvo stjepović krađe nesposobnost neootizam piraz od eu . itd . itd. vas ne interesuje ni cpc ni spc ko zna koja manipulacija da je bar zadnja ?

Окле
Gost
Окле

Пупти цркву мој Вучинићу. Народ ти је гладан, незапослен, одлази из државе, бјежи од криминала, види да нема перспективе. Ви опет једну исту причу, евро-атланске нтеграције (којима је Маркон рекао НЕ) и Срби( измислили сте језик, сад оћете и цркву). На то вам се своди политички и птедизборни план а што је најгоре, добићете на изборма, ако Душко Кнежевић не… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Taj pokušaj će označiti kraj OKG DPS.

Nikad vise 2016
Gost
Nikad vise 2016

Nakon izvjestaja venecijanske komisije, i direktne pomoci Mitropoliji desilo se i pismo vaseljenskog patrijarha koji je potvrdio da cpc nikad nije postojala. Ako partija hoce svoju internu crkvu, ima mogucnosti, tende, zakloni, kucice, ali u sporu sa Mitropolijom nemaju sansi. Mitropolit je mudriji od citavog im partijskog kongresa, dozivjece jos jedan u nizu poraza. A poruka glasacima DPS-a, ne glasajte… Više »

Kotor
Gost
Kotor

LAZ JE NACIONALNI INTERES SRBIJE. Rekao je otac srpske nacije Dobrica Cosic. Dakle sve sto si nabrojao je gola laz. No ostadose tivladike bez brata kad su se pocupali prosle sedmicce.

onajkojizna
Gost
onajkojizna

Bolje bi i za ovu državu i za ovaj narod bilo da obnovite nekadašnje fabrike kao što su: Radoje Dakić,Obod,Košutu,Titeks,Elastik,Jugooceaniu,Prekookeansku plovidbu,Agrokombinat i druge naše privredne gigante koje ste za vrijeme vaše vladavine ,,uspješno” privatizovali i tako ih zanavijek ugasili,imovinu rasprodali ili ,,preraspodijelili na kumove i drugove” i radnike bez posla ostavili.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Obaveza dpsa je da podijeli i zavadi narod.ateisti da osnivaju crkvu to nikad nije bilo.

Bnjj
Gost
Bnjj

A da obnovite život u Cg, prošetajte malo van Pg pa da vidite pustu državu bez ljudi. Mi imamo Crkvu ne dirajte nam ju, vratite pare koje ste pokrali

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Gospodin Vuković, po sopstvenog kazivanju agnostik, zslaže se za obnovu CPC. Da li postoji ijedan pravoslavac, koji nedjeljom ide u crkvu, posti, pričešćuje se, a da je za ,,autokefalnu” CPC?

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Mnogo ih je više no što si i sanjat mogao, loše opremljeni.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pravi, pošto kažeš da ih je mnogo više, da li to znači da ideš na ,,Liturgiju” kod gospodina Dedeića?

Titograd
Gost
Titograd

Pope, da je vječno nezavisno Kosovo!

Foliranti
Gost
Foliranti

Sa zajednicom Opština Tuzi Ulcinj, Sandžak, dodaj, reci što bi volio

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, da li ideš na Liturgiju kod gospodina Dedeića, da li si od njega tražio blagoslov?

Kačavenda
Gost
Kačavenda

Oprem dobro Ja i ti smo kao Hristovi vojnici na istoj strani.Neka živi naša SPC.Živio mi Opreme !

Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

Ksko sam ne uvidis da si poceo da stetis DPS-U sto pdoblema imamo, plate male ne rade prodavnice nedeljom, kisa ovolika, pade po grada a kup. Imas li sela nedje pet dana da odmorimo, taman je narod zaboravio to, a ti o Pop Ciri i Pop Spiri

Jadacrnoga
Gost
Jadacrnoga

Dpsu je lako da obnovi cpc, samo narede clanstvu i onizima kojizi moraju da ig glasaju da svake nedjelje moraju odit u crkvu dje su cpc popovi i eto crkva obnovljena. Ova druga polovina pravoslavaca ce i dalje odit kod spc popova !

Kolasinacc
Gost
Kolasinacc

Napravili su oni velikosrpski projekat pa SPC misli da ce im to uspjeti

Novinarka
Gost
Novinarka

Voljeli bi svi da se bave politikom ali im se ne moze. Narod je odabrao one koji su sposobni za to, i ne znam cemu mijesanje drugih posebno svestenstva

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Crkva i sluzi da ukaze na anomalije.zato i dps oce da napravi podobnu crkvu

Cgcg
Gost
Cgcg

Spc je sama po svojoj prirodi anomalija

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ovakva crkva je sama po sebi anomalija. A risto je …

Svjefol
Gost
Svjefol

Pod hitno da se usvaja Zakon i da se stavi tacka na kleronacionalisticko orgijanje SPC i njenih navijaca.

Danilo
Gost
Danilo

Usrećićete se sa tim projektom…..

Fjodor
Gost
Fjodor

Pomjesna crkva , je li tako bjese?

Dreka
Gost
Dreka

Obaveza DPSa…A tamo niko krsten nije…i plus pola clanstva muslimani i katolici.Zbog ovakvih stvari se ranije ratovalo.

Gero
Gost
Gero

Miško reče da je kršten u Ostrogu,slava mu i milost,a sad hoće DPS crkvu da se u njoj krsti. Poslije toga je priznao da član rotari kluba i mason. Idealna osoba za propagiranje nove crkve?

Petar
Gost
Petar

Jedini pravi poglavnik CPC može biti jedino Brano Mićunović, jer on je jedina osoba kojoj se današnji Crnogorci dive, imaju strahopoštovanje, on im je idol. Niko drugi to ne bi mogao, Miraš je daleko od kapaciteta da može biti na čelu predsednika stanara u nekom ulazu, a ne crkve. Stevo može biti u administraciji, da broji novac jer samo o… Više »

Bas lepo
Gost
Bas lepo

Prvi put u istoriji da Komunisticka partija pravi crkvu.

Petar
Gost
Petar

Nisam neki veliki ljubitelj SPC, a svakako manji nego što su Milo i njegova vreća za udaranje Miško Vuković, nekada bili. Međutim, jasno je da su njihove izjave politikanske, jer se to tako u ozbiljnim slučajevima ne radi. Razvoj neke Crkve je ozbiljan dugogodišnjeg proces, zahtjeva puno više vremena od vremena koje imaju Milo, Miško ili Mihailo. I svakako, mora… Više »

Vesko
Gost
Vesko

Jednom komuništa uvijek komunista.

Prc CG
Gost
Prc CG

Aaaaa to vam je sigurno,kako može da se obnovi nešto sto nije ni postojalo????

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ime ti sve govori, lepi. Sedi i gledaj. Videćeš ubrzo šta će biti. Veruj !

Cunami
Gost
Cunami

Kako obnovit nesto sto nikad nije postojalo???

CiciMici
Gost
CiciMici

Mislila je SPC da nam siri srpstvo po drzavi,nemaju oni nikakve veze sa vjerom to se zna

Minja
Gost
Minja

Nema razloga da se odlaze, ovo pitanje se mora rijesiti kad tad

cistacica
Gost
cistacica

Necr ovi iz SPC para da se odreknu, oni milione iz nasih svetinja izvlace i sve to ceraju za Srbiju.

marta
Gost
marta

Dps samo pokazuje koliko se bori za svoje gradjane tako da je bespotrebna sva prica. Ubrzo cemo imati svoju crkvu

Nevenka
Gost
Nevenka

Danas je unosno biti svesteno lice, svi neke dzipove voze, imaju imanja, kuce, stanove..

Covjek
Gost
Covjek

Bog daje, raja placa.

Miško
Gost
Miško

Neka se Amfi mane politike, ne treba nam jos politicara.

Majka
Gost
Majka

Zbog svoje licne koristi SPC i Srbija zele da sprijece obnovu Crnogorske autokefalne crkve. Ocigledno im time propada plan sirenja srpskog nacionalizma.

ako onda da kup
Gost
ako onda da kup

Ateist sam, znam samo da ce SPS izgubiti milione E, samo od Ostroga, ako dodje do odvajanja crkava. Kako onda da se razmecu? Mislite da je njima stalo do boga, jeste kao i nama / DALI NA MARSU IMA CVIJECA/

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Majka, možeš li napisati koja je to konkretna korist SPC?

crnogorka
Gost
crnogorka

Naravno da je obaveza Dps-a, nece nam valjda Df obnavljati crkvu?

Sara
Gost
Sara

Zalosno je sto svestena lica SPC propagiraju medjuvjersku netrpeljivost, umjesto bas oni da se zalazu za mir i slogu medju narodom. Ocigledno su vise poneseni bavljenjem politikom, nego crkvenim pitanjima.

Covjek
Gost
Covjek

Zao mi je ovih sto daju minuse.

JunaK
Gost
JunaK

Crna Gora ne trazi nista sto ranije nije imala i sto joj ne pripada! Uzaludni su pokusaji Srbije i SPC da predstave crkvene objekte ugrozenim od strane drzave, sto nema blage veze sa istinom!

Kleopatra
Gost
Kleopatra

SPC je nelegalno prisvojila mnoge crkvene objekte i zemljiste, upisujuci ih u katastar nepokretnosti bez ikakvog pravnog osnova. Crna Gora zeli samo ono sto joj pripada!

Miko
Gost
Miko

Od sad će glasači DPS-a fino prije izbora u njihovu crkvu na pričest i nedjeljnu službu na kojoj će se na novom crnogorskom jeziku govoriti o predizbornim ciljevima .Vukoviću ,avetinjo svijetska ,

Planinka
Gost
Planinka

Ne znam zasto se polemise toliko o tome. Narod zeli svoju crkvu i to je to, vrijeme je da se konacno CG vrati ono sto joj pripada.

Plana brda
Gost
Plana brda

Anarod ste ti Miško i Milo… Ne sprdaj se, pravite sektu i gradite hramove.. Nuko vam ne brani

mikac678
Gost
mikac678

Koji narod??? Vas po svakom istraživanje ima 5 %

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

90% od tih 5% čine muslimani i ateisti.

prijatelj
Gost
prijatelj

Nema problema. Ako DPS partija osnuje Pravoslavnu crkvu ja neću ići u nju. Ja sam kao i većina kršten u crkvi Mitropolije Crnogorske Primorske. I naravno za nezavisnu sam Crnu Goru 🇲🇪👍

Артур
Gost
Артур

Зар црква није одвојена од државе?Зар ДПСовце нису социјалисти,екс комунисти и невјерници?

prijatelj
Gost
prijatelj

Arture ti prijatelju da ostaviš kom i na CDM pored RTCG. Neka si. Pozdrav pobro! 👌👍

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Pola VASIH clanova ide u spc

Talog
Gost
Talog

Jeli moguce.da je ..Crnogorski.MARKS..postao vjernik ?Dali je ta nalog SEFA.ili okajavanje duse za sve unistene bogomolje.za vrijeme njegove vladavine.kada se od Crkve i SLAVE bjezalo.kao Djavo od GRENOVOG kolca.
Ali od Miska.covjek moze cuda da ocekuje.pa i da se udruzi sa Mirasem.

XXXX
Gost
XXXX

Obnovljena je 90 god… a ispada sad da se nova pravi, drzava je propustila dosta sansi do sad, nadam se da ovu nece, a gospodu koja se protive pitao bih ko je gradio crkve i kad u CG??? Pojedine su stare i nekolko vjekova, sigurno nije niko oz Srbije slao novac da se izgrade, nego su nasi pradjedovi odvajali za… Više »

KontraMiting
Gost
KontraMiting

E zlatio se komunizam kad nije bilo popova u blindiranim mercedesima.Da bog vidi stanje u spc danas ne bi nam nikad isusa poslao.

PosrbicaCG
Gost
PosrbicaCG

VAKAT JEeeee

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Kad vidim vucica i kako njemu sinod spc diktira kuda ce njegova politika da ide prosto se prepadnem koliko bi se amfilohije kod nas pitao da na vlast dodje marko milacic ili andrija mandic ili tako neki klerofašista

Kaktus
Gost
Kaktus

Nije ovo srednji vijek,ne moze crkva bit iznad zakona

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Nadam se da ce nas mitropolit amfilohije kao jedna pobozna i miroljubivs figura u pravoslavlju da prihvati poziv dpsa na dogovor.Koliko vidim ovde niko hramove ne uzima,samo se regulise njihov pravni status i ne vidim nista strasno u tome

SlovenskaSpar
Gost
SlovenskaSpar

Kosovo? Koji crni dogovor? Sto bi se dogovarao neko sa osvajacima? Alo, umij se!

Leart
Gost
Leart

Pazi se misko,gandalf sivi je jos na slobodi,ne bi me cudilo da sad krene kletve da baca kad mu vec nije uspjelo hvatanje za slamku spasa i poziv americke ambasadorke na sastanak

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Miraš je Gandalf, a Rista je Saruman. 🧙

Komita
Gost
Komita

Sram bilo rista za vijek vjekova zbog svega sto je uradio protiv ove drzave i njenog naroda.Da prs obraza ima povukao bi se sa mjesta vladike i neki bi ga bolji pobozniji naslijedio

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Komita, prije nego što napišeš stvari koje nemaju veze sa istinom, dovoljno je da pogledaš u kakvom je stanju bila Mitropolija prije dolaska Mitropolita Amfilohija, a u kakvom danas.

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Oce li meni neko da objasni zasto se risto sastaje sa americkom ambasadorkom ? Je li on neki politicar pa da ona kod njega dolazi

Miko
Gost
Miko

Što papa Posjećuje države ,putuje avionom Alitalije ,sastaje se sa svakim mogućim predsjednikom ove kugle zemaljske .Ko god ima uticaj na narodne mase ,taj je političar ,bez obzira na formulacije o odvojenosti od države .

Bas lepo
Gost
Bas lepo

Ne. Ambasadorka je trazila da je Risto primi kako bi mu prenjela poruku Amerike da Amerika podrzava neprikosnovenost imovine i da Amerika nece dozvoliti da se u 21.vjeku otima imovina.

Ironija
Gost
Ironija

Tacno tako,posto nece podrzavati otimacinu imovine potpuno je logicno da crkva preda drzavnu imovinu koju je ukrala i okupirala

Bas lepo
Gost
Bas lepo

Eto sve mirno rijeseno.
Partija dps ce imati svoju crkvu. Lepo ce vernici NVO DPS CPC svojim prilozima da grade crkvu. I red je bilo. Ne moze se pod tendu.
Lepo je sto su shvatili da je imovina svuda u svjetu neprikosnovena. Valjda su to ukapirali nakon podrske koju je Mitropoliji prenjela Ambasadorka SAD a sto je zvanicni stav Amerike.

Danko
Gost
Danko

Potpuno tacno!

Baš lijepo
Gost
Baš lijepo

Hajneken suncobrani i svetosavska sekta na aparatima!

Liberal
Gost
Liberal

Ali risto je vise politicar nego pop

Stefo12
Gost
Stefo12

U pravu je za ovo,ako mogu to da potpisu i katolicka i islamska i jevrejska zajednica sto ne bi mogli i pravoslavci ?

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

Ajde, Boze, pomozi da se vise otarasimo srpskog nameta! E, davno li je bilo vrijeme da BUDEMO SVOJI NA SVOME, DA TVORACKI CRNOGORSKI NAROD U SVOJOJ DRZAVI IMA I KORISTI SVOJE NASLJEDNE HRAMOVE!
Slava Bogu, vakat je!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sparta, da li ideš kod gospodina Dedeića na pričest i na Liturgiju?

Miki
Gost
Miki

Sprdnja moj Miško! Izborite se sa kriminalom i korupcijom u svojim redovima i omogućite narodu da može živjeti životom dostojnim čovjeka! To je prioritet Miško!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Crkvu kao ustanovu kakvu danas poznajemo i jesu napravili političari tako da nemaju što da se bune ovi svetosavci.

So & Tekila
Gost
So & Tekila

Poslanici su moji idoli. Žive san svakog Crnogorca. Jedan jedini dan radnog staža nemaju (čas izuzecima koji su se morali mučiti u direktorskim foteljama) a plata dobra i redovna.

puhi
Gost
puhi

Mi pravi Crnogorci smo je obnovili devedesetih kad ste nas zvali ustašama i pravili barikade da se ne okupljamo oko naše crkve..ne možete pobjeći nikad od ružne prošlosti pa te priče ostavite za vaše mlade članove kojima istorija počinje od 2006

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Vi lažni Crnogorci niste mogli obnoviti nešto što nije postojalo, a ima nas i danas koji vas zivemo ustašama.

Boka
Gost
Boka

Usvajanjem novog zakona u CG o slobodi vjeroisovijesti, smanjuje se mogucnost da se postignu politički ciljevi kojima neskriveno tezi i SPC i jedan dio intelektualne i politicke elite u Srbiji, a to je stav da je crnogorska nezavisnost privremena, drzavnost fragilna, a nacionalni, drzavni i kulturni identitet nepostojeci.

Emir
Gost
Emir

Kad se rijesilo i kod nas muslimana vjersko pitanje, vala vrijeme je vise i kod provoslavaca.

Eto
Gost
Eto

Evo prva pametna konačno.

Gordan
Gost
Gordan

Ne ide nikako da ja kao Crnogorac se krstim i molim u crkve dje mi stoji srpska zastava.

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

To je druze crkvena zastava pod kojom su se molili i tvoji preci,a ti ako ti se gadi fino zaobidji pa nadji neku drugu “moderniju”!

Ragnar
Gost
Ragnar

A sto je crkvena zastava trobojka sa 4 s? Zato sto je to sve fino smisljeno za posrbljavanje drugih pravoslavaca

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Crnogorci su dio srpskog nacionalnog korpusa i ta 4s su apsolutno i nas znak. Naravno i za tebe vazi da ako se osjecas drukcije picis gdje ti volja,samo ne diraj u nase.

Knez
Gost
Knez

Oa sta da ti radim kad si srpskog rada.. Promeni onda vjeru…

Matrax
Gost
Matrax

Normalan čovjek u Crnoj Gori nikad ne bi otišao u Manastir Moraču zbog Gosp. Amfilohija a ni u DPS zbog Gosp. Mila.

StevanPG
Gost
StevanPG

Da je srece pa da se svestenstvo ne bavi politikom kao kod nas, ali ne njima odgovara politika jer ocito cijela SPC dobro profitira od nje.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Da svestenstvo SPC zaista zeli dobro svim pravoslavnim vjernicima, i da im nije bitniji interes od vjere, ne bi cekali na DPS da rijesi ovo pitanje nego bi sami pokrenuli.

Cipsy
Gost
Cipsy

Samo se bune iz SPC jer znaju da vise nece moci dzakovima da iznose pare sa Srbiju.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Da DPS nije pokazao inicijativu i dalje bi bilo isto stanje sto se vjerskog zakona tice.

Pjer
Gost
Pjer

Pa sta cekate obnovite je vise
Ili vi se ne zuri jerbo mislite zivjeti i vladati jos 50 godina

Pedja
Gost
Pedja

Tako je Pjer , da je srece da to zavrse do izbora , jer inace od toga nece biti nista .

Dusan
Gost
Dusan

Partija pravi crkvu?

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Svaka Pravoslavna drzava ima i svoju Crkvu zasto to ne bi bio slucaj i sa Crnom Gorom ? Zasto bi nekome to smetalo ?

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Ne znam zasto nasa MCP smeta pojedinima? Mozda zbog istog zbog cega im smeta Njegos npr…

Edo
Gost
Edo

Crna Gora nije pravoslavna, nego sekularna, građanska država

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Ni ja ne znam zasto pojedinima smeta nasa MCP??? Mozda zbog istog zbog cega im smeta i Njegos…

Knez
Gost
Knez

Po toj logici i svaki narod ima svoj jezik , tako, da u svijetu , govori se o oko 7ooo …. Pa staje to sa Crnogorcima ,nije valjda da su okuparori 1918 .zabranili neki Cg.jezik

Obnovitelj
Gost
Obnovitelj

Pa ona je obnovljena kada je Miško pisao Žabljački ustav za tvorevinu SPC i Miloševića.

Send this to a friend