Politika

Vuković: Obaveza DPS-a je da obnovi CPC

Miodrag Vuković

Demokratska partija socijalista u novom programu, koji će biti usvojen na kongresu 30. novembra, a u koji je Radio Crne Gore imao uvid, navodi se da će ta stranka raditi na obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dijala crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. To je Radiju CG potvrdio i visoki funkcioner i poslanik DPS-a Miodrag Vuković.

“Mi smo kao ozbiljan politički subjekt dužni to da uradimo, polazeći prije svega od nesporne činjenice, da smo temeljna partija, savremenog političkog sistema i ukupnih društvenih odnosa u našoj državi. Mi smo se identitetskim pa i pitanjem crkve bavili u kontinuitetu. I na prethodnom kongresu, prije četiri godine, mi smo se na objektivan način bavili ovim pitanjima pa i pitanjem položaja vjerskih zajednica”, kazao je Vuković.

Po njegovom mišljenju sadašnje stanje je po više osnova neodrživo. Prije svega, sve vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju imati regulisan pravni položaj.

Trenutno, kako navodi Vuković, Srpska pravoslavna crkva nema definisan pravni status u Crnoj Gori, što je neprihvatljivo.

„Srpska pravoslavna crkva djeluje kao relikt jednog vremena, koje je prije više od deceniju ostalo ili je trebalo da ostane iza nas. Javnost zna da su potpisani sporazumi sa Islamskom zajednicom, Katoličkom crkvom, Jevrejskom zajednicom. Ti sporazumi su urađeni po ugledu na slične u najrazvijenijim demokratijama u svijetu. Država nikako ne može naći očekivani stepen razumijevanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ostali smo da vodimo distanciranu korespondenciju, punu neprihvatljivih i neshvatljivih diskursa sa njihove strane. Za upućene, očekivano, i od strane prvih ljudi Srpske pravoslavne crkve i u Crnoj Gori i u patrijaršiji. U to je uključena cijela jedna mašinerija u odbrani neprihvatljivog položaja i načina komunikacije sa državom i državnim organima”, ističe Vuković.

Poručuje da se došlo do trenutka kada se stvari više ne mogu odlagati. DPS kao ozbiljan politički subjekt preuzeo je obavezu na sebe da po ugledu na savremene demokratije inicira rješenje i za ovu oblast.

“Istorijske činjenice nas obavezuju, takođe. Ne smijemo zaboraviti da je kao posljedica nelegitimne Podgoričke skupštine pored nasilnog gubljenja državne nezavisnosti, Crna Gora izgubila i svoju autokefalnu crkvu“ , naveo je Vuković.

Vuković tvrdi da primjer Ukrajine nijesu koristili kao model, već su im vodilja bili evropski standardi i potrebe i okolnosti crnogorskog društva.

„Krenuli smo mi u ovaj posao prije nego je slučaj Ukrajinske pravoslavne postao aktuelan. Ovo je autonomni iskaz državnih struktura Crne Gore, koji u komunikaciji, prije svega sa svojom javnošću, gradi temelje nove demokratske države“, kaže Vuković.

Za Srpsku pravoslavnu crkvu, namjera DPS-a je klasično kršenje Ustava, kaže za Radio Crne Gore protojerej Gojko Perović.

“Smatram da je u pitanju udžbenički primjer kršenja Ustava Crne Gore, koja je sekularna država. Odvojenost crkve i države je civilizacijska tekovina. Na svim meridijanima se zna što znači odvojenost crkve i države. To ne znači da su one neprijateljske jedna prema drugoj i da ne treba da sarađuju i da ne treba međusobno da se poštuju. Ali da crkva i crkveni Sabor proglasi da će da formira vladu ili da će da učestvuje na izborima, odnosno da će partija koja vlada već trideset godina u jednoj građanskoj, multikonfesionalnoj, demokratskoj državi proglasi da će da obnovi crkvu, to je ništa drugo do kršenje Ustava“, naglašava Perović.

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi pozdravljaju odluku DPS-a. Stevo Vučinić iz pravnog savjeta te crkve kaže za Radio CG da su se konačno stekli uslovi za obnovu autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

“Usvajanje Zakona o položaju vjerskih zajednica od ključnog je značaja. Nakon što taj zakon bude usvojen, a vjerujem da vlada neće odustati od svoje namjere , krenuće se i u proces obnove autokefalnosti. Siguran sam da će se i to pitanje vrlo brzo riješiti. A to je i glavni razlog bijesa antidržavnih struktura i opozicije u Crnoj Gori čija je agresija upravo i okrenuta protiv aktuelne vlasti“, ističe Vučinić.

184

avatar
1000
119
65
0
 
155
Suljo cpcNikšicmiško šiškoEdi89Vojnik777
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Suljo cpc
Gost
Suljo cpc

Cujes ovoga masona u pokusaju! Narod nece sektu Vukovicu Miodraze. Kakva je to demokratija,silom na sramotu protiv drzavotvornog naroda?

Nikšic
Gost
Nikšic

Oce li moci Milo kao predsednik da obavlja i funkciju vladike i toj crkvi ili ce morati Aco i Blazo da se dogovore koji ce

Edi89
Gost
Edi89

Crnoj Gori se mora vratiti njena na silu oduzeta crkva

Vojnik777
Gost
Vojnik777

DPS ima podrsku za ono sto radi svih ovih godina jer je temeljna partija koja je vratila drzavu na svoj prirodni , visevjekovni , evropski put

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Crnogorska autokefalna crkva je silom oduzeta i treba joj vratiti ono slavno mjesto koje je imala nekada

Zigman
Gost
Zigman

DPS je temeljna partija crnogorske drzavnosti i ima i pravo i obavezu da obnovi autokefalnu CPC

mne-more
Gost
mne-more

CPC i CG je jedno,okupatora sekta spc u cg je zlo.

Danilo
Gost
Danilo

šesti na spisku odbora za obnovu manastira Zagrađe je bio poslanik Vuković a otac mu je rado primao mitropolita Amfilohija I takođe pomagao obnovu manastira. Al politika,, pare…….

miško šiško
Gost
miško šiško

Pušti to sad…

FENIKS
Gost
FENIKS

Mislili su da nas neće biti poslije 1918,oteše na našu Cpc osnovaše okupatorsku spc
putujte u svoj srbistan

Titograd
Gost
Titograd

Obaveza DPS da se zivi normalno da radimo da zivimo od svoga rada a crvu ostavimo da je vladike vode

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

Crkvu ce voditi CRNOGORSKE VLADIKE, A NE KOMSILUK!
BRAVO, VUKOVICU!

Mikaš
Gost
Mikaš

Zasto mora postojati Ruska, Srpska, Grcka, Ukrajinska, Crnogorska pravoslavna crkva, zasto jednostavno nije samo Pravoslavna crkva u kojoj ce vaziti ista pravila za svakog pravoslavca? Ocigledno zato sto drzava od toga ima koristi, a mi smo takav narod da cemo se zbog ovih sto odlucuju o tome svadjati i govoriti kako je moja crkva starija od tvoje i obratno. Lose… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Postoje istorijski narodi, a postoje lazni narodi. Crkva je narodna

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

A što, Mikasu, ti bi sad da ” reorganizujes ” i V.P.?
Vraticemo mi NASU AUTOKEFALNU CPC, NASU NASLJEDNU CRKVU, STUB IDENTITETA CRNOGORACA – TVORAČKOG NARODA OVE DRZAVE!!!
VAKAT JE!

Dusan
Gost
Dusan

Vrijeme je da nase svetinje pripadaju nama i da ih Amfilohije ne zloupotrebljavaju kao svojinu Srbije u koju i nosi pare iz Manastira

Glava
Gost
Glava

Ko trpa pare u manastire?
Ili ih monasi tamo stampaju.

mujo džeger
Gost
mujo džeger

a kome vama

DrTosic
Gost
DrTosic

Da cu docekat da se pomolim u crkvu svoje domovine bez prozivka pa da umrem da ne zalim

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

Docekaces, Bog je veliki! Zivjela CPC!
I ja čekam, i isto velim. Posto sam u starijim godinama vec sam rekla svojoj porodici , kad dodje moj čas, DA SVIJECU ZA MOJU DUSU ZAPALE U HRAMU CPC!
A DOČEKACEMO DA SVETI PETAR CETINJSKI I SVETI VASILIJE OSTROSKI RAZVEDRE NEBO NAD NASOM MAJKOM CRNOM GOROM.
AMIN.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Taj film nećeš gledati junače.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Неће нико жалит за тобом па можеш одмах. А да ти је до молитве имаш ђе него нит си вјерник нит човјек, но ботина. Дртошићу

komarac
Gost
komarac

Za to se i bore prave patriote i stari crnogorci

Komandant
Gost
Komandant

To nije samo obaveza dpsa vec citave drzave i pravoslavni stanovnistva

Send this to a friend