Politika

Vuković: Podgorica se mora ugledati na Ljubljanu

Ljubljana je jedan od najčistijih i najzelenijih gradova Evrope i Podgorica ima sreće što u susjedstvu ima grad čiji primjer može i mora slijediti, izjavio je danas gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na prijemu kod gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Glavna tema razgovora dva gradonačelnika bila bila je, prije svega, unapređenje saradnje Podgorice i Ljubljane koja počiva na veoma dobrim temeljima, a posebno u oblastima ekologije sa i kulture.

“Ljubljana može ponuditi Podgorici dobro iskustvo u oblasti ekologije, posebno ako imamo u vidu činjenicu da smo jedini grad u ovom dijelu Evrope koji je dobio nagradu – zelena prijestonica Evrope 2016. godine“, istakao je gradonačelnik Janković.

On je podsjetio da je Ljubljana i jedan od prvih glavnih gradova u projektu „bez otpadaka“, kao i da zauzima veoma visoko mjesto u Evropi na listi gradova sa odličnim postotkom separiranja i sortiranja otpadaka kod kuće.

Ljubljana, takođe, prednjači i kada je u pitanju održiva mobilnost, kao i održavanje javnih gradskih površina od kojih su tri četvrtine zelene površine.

Imajući u vidu da je Ljubljana veoma uspješna u izradi i implementaciji održive mobilnosti, uvođenju pješačkih zona, kao i da posjeduje efikasan sistem javnog biciklističkog prevoza, savremeni gradski prevoz, električni „car-sharing“ sistem, kao i mnoge druge uspješne projekte u ovoj oblasti, gradonačelnici su se saglasili da će pomoć Ljubljane Podgorici u ovoj oblasti biti od velike koristi.

Osim toga, dugogodišnje iskustvo Ljubljane u pisanju i implementaciji EU projekata biće od koristi Glavnog gradu Crne Gore za buduće što efikasnije povlačenje EU sredstava, pogotovo kada je u pitanju pomoć pri kvalitetnoj edukaciji kadra koje će pripremati projektne prijedloge koji bi ispunjavali visoke kriterijume Evropske unije.

Gradonačelnici su izrazili uvjerenje da će buduća saradnja Podgorice i Ljubljane rezultirati konkretnim benifitima za oba grada, budući da je neophodno razmjenjivati dobrre prakse i iskustva u svim oblastima, kao i da je budućnost regiona upravo u neposrednoj saradnji gradova i unapređenju njihovih odnosa, koji će rezultirati boljem kvalitetu života njihovih građana.

4 Komentara na "Vuković: Podgorica se mora ugledati na Ljubljanu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend