Politika

Vuković: Podgorica se mora ugledati na Ljubljanu

Ljubljana je jedan od najčistijih i najzelenijih gradova Evrope i Podgorica ima sreće što u susjedstvu ima grad čiji primjer može i mora slijediti, izjavio je danas gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na prijemu kod gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Glavna tema razgovora dva gradonačelnika bila bila je, prije svega, unapređenje saradnje Podgorice i Ljubljane koja počiva na veoma dobrim temeljima, a posebno u oblastima ekologije sa i kulture.

“Ljubljana može ponuditi Podgorici dobro iskustvo u oblasti ekologije, posebno ako imamo u vidu činjenicu da smo jedini grad u ovom dijelu Evrope koji je dobio nagradu – zelena prijestonica Evrope 2016. godine“, istakao je gradonačelnik Janković.

On je podsjetio da je Ljubljana i jedan od prvih glavnih gradova u projektu „bez otpadaka“, kao i da zauzima veoma visoko mjesto u Evropi na listi gradova sa odličnim postotkom separiranja i sortiranja otpadaka kod kuće.

Ljubljana, takođe, prednjači i kada je u pitanju održiva mobilnost, kao i održavanje javnih gradskih površina od kojih su tri četvrtine zelene površine.

Imajući u vidu da je Ljubljana veoma uspješna u izradi i implementaciji održive mobilnosti, uvođenju pješačkih zona, kao i da posjeduje efikasan sistem javnog biciklističkog prevoza, savremeni gradski prevoz, električni „car-sharing“ sistem, kao i mnoge druge uspješne projekte u ovoj oblasti, gradonačelnici su se saglasili da će pomoć Ljubljane Podgorici u ovoj oblasti biti od velike koristi.

Osim toga, dugogodišnje iskustvo Ljubljane u pisanju i implementaciji EU projekata biće od koristi Glavnog gradu Crne Gore za buduće što efikasnije povlačenje EU sredstava, pogotovo kada je u pitanju pomoć pri kvalitetnoj edukaciji kadra koje će pripremati projektne prijedloge koji bi ispunjavali visoke kriterijume Evropske unije.

Gradonačelnici su izrazili uvjerenje da će buduća saradnja Podgorice i Ljubljane rezultirati konkretnim benifitima za oba grada, budući da je neophodno razmjenjivati dobrre prakse i iskustva u svim oblastima, kao i da je budućnost regiona upravo u neposrednoj saradnji gradova i unapređenju njihovih odnosa, koji će rezultirati boljem kvalitetu života njihovih građana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravedni
Gost
Pravedni

Trebalo bi zatvoriti strogi centar Glavnog grada za saobraćaj ( samo za dostavu i da vozila napuste). Samo za pješake i bicikliste treba da bude. Bez i jednog auta i parkinga. I onda sređivati periferije grada.

Puz demon
Gost
Puz demon

😊😊😊😁😁😁😁😁kakva provala.Pi gradu smece.Psi vrse nuzdu gdje prije stignu Tone smeca po putevima ocete u rangu sa SLOVRNUJHGFO

Iznenadi nas
Gost
Iznenadi nas

Aj da te vidimo zeleni, sto ces napraviti za zelenu Podgoricu.

Belgiju u NATO
Gost
Belgiju u NATO

Da ne zna Janković oće li skoro primit Belgiju u NATO?

Send this to a friend