Politika

Vuković smatra da je sve realnije da se Đukanović kandiduje

Vuković

Mogućnost ulaska lidera DPS-a Mila Đukanovića Đukanovića u predsjedničku trku čini mi se sve realnijom, ocijenio je profesor na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković.

“Iako je u pitanju daleko nabolji kandidat kojeg vladajuća partija može ponuditi biračima, nijesam siguran da bi njen lider bio pretjerano oduševljen ukoliko se ispostavi da – nakon toliko godina provedenih na najodgovornijim državnim funkcijama – i dalje “postoje opravdani razlozi” za njegovim angažmanom ove vrste”,  kaže Vuković za portal Analitiku.

Govoreći o tome je li moguće da tzv. građanski dio opozicije izađe na izbore sa jedinstvenim kandidatom, Vuković je smatra da je jedini način da do toga dođe da ostale partije tzv. građanske opozicije podrže predsjedničku kandidaturu lidera Demokrata.

“Usudio bih se da prognoziram da to neće biti slučaj, odnosno da će pomenute partije na predsjedničke izbore izaći ‘u više kolona’. Predsjednički izbori predstavljaju jedinstvenu priliku za političku promociju koju će, vjerujem, najveći broj parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori nastojati da iskoristi upravo na taj način. Nije bez značaja ni to što, u jednom dijelu, govorimo o partijama slične programske orijentacije koje se, u skladu s tim, bore za isto biračko tijelo”, rekao je Vuković.

Prema njegovom mišljenju realna je mogućnost da opozicija bojkotuje naredne izbore u slučaju lošeg rezultata na lokalnim koji će biti održani u nedjelju.

“S druge strane eventualni gubitak vlasti DPS-a u nekoj od četiri opštine – prije svih Cetinju i Mojkovcu – predstavljao bi signal za uzbunu u redovima te partije i, bez sumnje, dao vjetar u leđa opoziciji u susret predsjedničkim i izborima u Podgorici”, kaže on.

Komentarišući kampanju za predstojeće lokalne izbore, Vuković kaže da ona nije donijela ništa novo.

“Politička strategija DPS-a nalik je onoj iz oktobra prošle godine i, kako je nedavno primijetio jedan moj prijatelj, nedoljivo podsjeća na način igre naše fudbalske reprezentacije u periodu dok je selektor bio Branko Brnović, a koji je podrazumijevao da se lopta doda do Mirka Vučinića, “a on će već nešto uraditi s njom””, ocijenio je on.

Kako kaže, to više govori o slabosti ekipe, nego o kvalitetu najboljeg igrača.

“Na takvu kampanju vladajuće partije, umjesto konkretnim rješenjima za unaprjeđenje kvaliteta života u Crnoj Gori, Demokrate uglavnom odgovaraju sada već prilično prizemnim populizmom široko rasprostranjenim u političkom životu nama susjedne Srbije. Uz nešto originalniji medijski nastup, članovi GP URA djeluju na sličan način, nerijetko koristeći radikalnu političku retoriku nespojivu s idejama i vrijednostima za koje se deklarativno zalažu. Kada se na sve to doda prekjučerašnji lament lidera najjačeg opozicionog političkog saveza u Crnoj Gori nad sudbinom “srpskog junaka” Ratka Mladića, onda je sasvim jasno da, u političkom smislu, naše društvo u najboljem slučaju tapka u mjestu”, smatra Vuković.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend