Politika

Vuković smatra da je sve realnije da se Đukanović kandiduje

Vuković

Mogućnost ulaska lidera DPS-a Mila Đukanovića Đukanovića u predsjedničku trku čini mi se sve realnijom, ocijenio je profesor na Fakultetu političkih nauka Ivan Vuković.

“Iako je u pitanju daleko nabolji kandidat kojeg vladajuća partija može ponuditi biračima, nijesam siguran da bi njen lider bio pretjerano oduševljen ukoliko se ispostavi da – nakon toliko godina provedenih na najodgovornijim državnim funkcijama – i dalje “postoje opravdani razlozi” za njegovim angažmanom ove vrste”,  kaže Vuković za portal Analitiku.

Govoreći o tome je li moguće da tzv. građanski dio opozicije izađe na izbore sa jedinstvenim kandidatom, Vuković je smatra da je jedini način da do toga dođe da ostale partije tzv. građanske opozicije podrže predsjedničku kandidaturu lidera Demokrata.

“Usudio bih se da prognoziram da to neće biti slučaj, odnosno da će pomenute partije na predsjedničke izbore izaći ‘u više kolona’. Predsjednički izbori predstavljaju jedinstvenu priliku za političku promociju koju će, vjerujem, najveći broj parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori nastojati da iskoristi upravo na taj način. Nije bez značaja ni to što, u jednom dijelu, govorimo o partijama slične programske orijentacije koje se, u skladu s tim, bore za isto biračko tijelo”, rekao je Vuković.

Prema njegovom mišljenju realna je mogućnost da opozicija bojkotuje naredne izbore u slučaju lošeg rezultata na lokalnim koji će biti održani u nedjelju.

“S druge strane eventualni gubitak vlasti DPS-a u nekoj od četiri opštine – prije svih Cetinju i Mojkovcu – predstavljao bi signal za uzbunu u redovima te partije i, bez sumnje, dao vjetar u leđa opoziciji u susret predsjedničkim i izborima u Podgorici”, kaže on.

Komentarišući kampanju za predstojeće lokalne izbore, Vuković kaže da ona nije donijela ništa novo.

“Politička strategija DPS-a nalik je onoj iz oktobra prošle godine i, kako je nedavno primijetio jedan moj prijatelj, nedoljivo podsjeća na način igre naše fudbalske reprezentacije u periodu dok je selektor bio Branko Brnović, a koji je podrazumijevao da se lopta doda do Mirka Vučinića, “a on će već nešto uraditi s njom””, ocijenio je on.

Kako kaže, to više govori o slabosti ekipe, nego o kvalitetu najboljeg igrača.

“Na takvu kampanju vladajuće partije, umjesto konkretnim rješenjima za unaprjeđenje kvaliteta života u Crnoj Gori, Demokrate uglavnom odgovaraju sada već prilično prizemnim populizmom široko rasprostranjenim u političkom životu nama susjedne Srbije. Uz nešto originalniji medijski nastup, članovi GP URA djeluju na sličan način, nerijetko koristeći radikalnu političku retoriku nespojivu s idejama i vrijednostima za koje se deklarativno zalažu. Kada se na sve to doda prekjučerašnji lament lidera najjačeg opozicionog političkog saveza u Crnoj Gori nad sudbinom “srpskog junaka” Ratka Mladića, onda je sasvim jasno da, u političkom smislu, naše društvo u najboljem slučaju tapka u mjestu”, smatra Vuković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tara
Gost
Tara

Trenutno stanje opozicije je takvo da jedni druge ne mogu da vide i svakim izborima je sve veci jaz izmedju njih jer koliko ih ima svi zele da budu komandosi, ali svi su isti po pitanju jedne svari a to je, da nemaju energije niti snage da izadju na ove izbore a ne na predjesnicke !

Sara
Gost
Sara

Kandidaturu Djukanovica ocekuju gradjani Crne Gore jer to je covjek koji je ostavio licni pecat i bez cijeg prisustava se ne moze zamisliti Crna Gora !

taske
Gost
taske

ne znam zaista ko bi mogao da mu stane na crtu.. ko je taj koji ce pobiejdiiti istorijsku licnost samostalne Crne Gore?? ko je taj koji ce moci da nosi breme nezavisnosti, toliko pritiska sa svake strane i sve sto ide uz to ? to moze samo ON ! niko drugi !

rejna
Gost
rejna

Djukanovic da se kandiduje za bilo koju poziciju pobijediceonog fotoalbuma zvanog Aleksa… A,nadam se da ce se kandidovati i ON bi bio pravi izbor za nas !

crnogorac
Gost
crnogorac

Kandidat je broj jedan – za Spuž

Gost
Gost
Gost

Milo ne želi da se kandiduje pa tako i neće biti kandidat DPS za Predsjednika Crne Gore. Milo je izjavio da će ostati u politici i da će nastaviti da se bavi biznisom.

Dana
Gost
Dana

Iskreno, mislim da bi gradjani zeljeli njega u toj ulozi, svakako da ne moze biti boljeg. Ali, ne sumnjam da ce ukoiliko se ne kandiduje Djukanovic, DPS izabrati najboljeg kandidata.

kerkez
Gost
kerkez

Ima ih DPS gomilu : Milutin Simović , Obrad Stanišić , Daliborka Pejović . Brano Gvozdenović , profesor Miško ….

Merima
Gost
Merima

Ja mislim da ce DPS generalno imati podrsku gradjana i ostvariti dobar rezultatan na izborima, bez obzira da li kandidat bio gospodin Djukanovic ili neko drugi.

crnogorac
Gost
crnogorac

Volio bih to da vidim, uživao bih u njegovom propadanju

NHM
Gost
NHM

Ja bih da se onaj Pešić kandiduje. Čisto da testiramo tačno koliko veliki promašaj dps može da predloži i da pobijedi.

kerkez
Gost
kerkez

Jeli DPS=Milo ? Ovaj kaže da jeste . Jesu li Crnogorci marva da im treba gazda . Iz prethodne jednačine proizilazi da jesu .

Send this to a friend