Politika

Vuković: Zlokobna najava novih ćeranja

Crna Gora ne smije da zanemari nacionalističku ujdurmu, koja joj je nametnuta pričom o navodnoj ugroženosti Srba u Crnoj Gori, i s tim problemom mora da bude u direktnom kontaktu dok ne bude kasno, kaže u razgovoru za Dnevne novine poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

Vuković podsjeća da se u Budvi obnavlja spomenik kralju Petru I i priprema obilježavanje stogodišnjice ulaska srpske vojske, te da se priprema velika proslava obilježavanja Podgoričke skupštine.

“Ovi događaji, posebno posljednji, mogu biti sve drugo osim mirnodopske manifestacije”, upozorava poslanik DPS.

Vuković smatra da treba “u paketu” posmatrati priču o navodnoj ugroženosti Srba, posjete njihovih predstavnika srpskim zvaničnicima, napade patrijarha SPC na crnogorsku vlast, obilježavanje antidržavnih datuma, najavljene proteste Demokratskog fronta, upozoravajući da država mora imati spreman odgovor na svaku vrstu provokacije.

“Ponovo se javlja “problem sa položajem Srba u Crnoj Gori”. Tek se smirilo tlo poslije tektonskih poremećaja koje je prećerana briga zaštitnika interesa ove zajednice za položaj njenih pripadnika i u Crnoj Gori, izazvala početkom 90-ih prošlog vijeka, a evo zlokobno najave “novih ćeranja”. Počelo je “iznenadnom” posjetom patrijarha SPC Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, koja ne bi bila sporna da pomenuti duhovnik nije izgovorio riječi koje i danas teško odzvanjaju crnogorskim prostorima. Rekao čovjek da je položaj pripadnika Srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, a posebno položaj SPC i njenog vjerujućeg naroda, gori nego što je bio, ni manje ni više, u ustaškoj Hrvatskoj, u Pavelićevoj NDH. Reče i osta živ. Čovjek je poremetio sve standarde, prekrojio istoriju. Narugao se velikoj žrtvi koju su podnijeli narodi u NDH, ali i umanjio tu tragediju, koja nije dovedena ni od koga ozbiljnog u pitanje”, kaže Vuković.

Ističe da pripadnici srpske zajednice nijesu u ništa boljem niti lošijem položaju od građana drugih nacionalnih opredjeljenja i vjerske orijentacije u našoj državi, te ocjenjuje da je riječ o nastavku “katastrofalne politike nacionalnog prebrojavanja i sprečavanja emancipacije demokratskih vrijednosti i standarda”.

“Najviše galame iz tzv. Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) koji je kao i svi drugi nacionalni savjeti po zakonu konstituisan kao institucija za razvoj kulture i ukupnog identiteta srpske manjinske nacionalne zajednice”, ističe Vuković, podsjećajući da je upravo SNS prethodnih nekoliko godina dobio iz državnog budžeta više od pet miliona eura.

On poručuje da će Demokratska partija socijalista strpljivošću, blagovremenim zakonitim reagovanjem i nepokolebljivošću u osvajanju novih demokratskih vrijednosti i standarda za sve svoje građane, izaći kao pobjednik i iz ove nametnute nacionalističke ujdurme.

24 Komentara na "Vuković: Zlokobna najava novih ćeranja"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend