Politika

Vuksanović: Ozbiljno pristupiti izboru glavnog pregovarača

Adrijan Vukasnović

Glavni pregovarač je ključna osoba u vođenju procesa evropskih integracija i zato je važno ozbiljno pristupiti njegovom izboru, ocijenio je poslanik Hrvatske građanske inicijative HGI, Adrijan Vuksanović.

On je, komentarišući moguće zatvaranje Ministarstva evropskih poslova i formiranje kancelarije glavnog pregovarača pri kabinetu premijera, kazao da je važno dobro organizovati rad i uključiti ljude koji su pokazali da su spremni na ulaganje vanserijskih napora u cilju ispunjavanja onoga što se od Crne Gore očekuje.

“Stručnost je važna, ovo drugo je pitanje forme”, rekao je Vuksanović agenciji MINA.

Vuksanović, koji je predsjednik skupštinskog odbora za evropske integracije, ukazao je da doskorašnje države aspiranti nijesu imali ministarstva, već tijela koja su ili Kancelarije ili njoj slične forme, i da su uspješno okončali proces integracije i ostvarili članstvo.

Komentarišući to što Crna Gora još nema glavnog pregovarača sa Evropskom unijom (EU), Vuksanmović je rekao da je glavni pregovarač ključna osoba u vođenju procesa.

“Važno je ozbiljno pristupiti izboru osobe koja će organizovati cjelokupan rad u pregovaračkoj strukturi. Zato ni odluka ne treba biti brzopleta”, ocijenio je Vuksanović.

On smatra da Crna Gora ima ljude koji mogu odgovoriti tom zadatku na valjan način, iako, prema njegovim riječima, to nije lako preuzeti, uzimajući u obzir mrkotrpni rad, odgovornost i zalaganje koje je potrebno.

Vuksanović je rekao da će ova dešavanja biti konstatovana u Izvještaju o napretku Crne Gore, koji će biti predstavljen krajem mjeseca, ali da ne vjeruje da će EU ulaziti dublje u to pitanje.

“Mislim da će u fokusu izvještaja u dijelu koji se odnosi na napredak Crne Gore biti više pitanja koja se tiču konkretnih rezultata u ključnim oblastima samog procesa: vladavine prava, osnovnih prava, pravosuđa, slobode medija, životne sredine, konkurencije”, ocijenio je Vuksanović.

Govoreći o budućnosti EU nakon Bregzita i mogućnosti da neka zemlja krene putem Velike Britanije, Vuksanović je istakao da je EU trenutno okrenuta unutrašnjoj konsolidaciji.

“Retorika evropskih zvaničnika usmjerena je na promociju stvaranja snažne Evrope, kroz ujedinjenost. Stoga, ne mislim da će se talas Bregzita preliti na druge članice”, ocijenio je Vuksanović.

On je dodao da vjeruje u projekat EU, koji je, prema njegovim riječima, jedan nezavršen proces zasnovan na kontinuiranom proširenju, mijenjanju struktura i prilagođavanju.

Vuksanović je, govoreći o položaju EU u odnosima NATO – Rusija, rekao da je EU zapadno orijentisan projekat i da je, iako nisu sve članice EU ujedno i članice Alijanse, njeno djelovanje usklađeno sa odlukama NATO-a.

“Svakako ne stoprocentno, jer se ipak radi o zasebnim organizacijama, ali je djelovanje EU više usklađeno sa NATO-om, nego sa djelovanjem Rusije”, ocijenio je Vuksanović.

Položaj Zapadnog Balkana je, kako je naveo, interesantan svim akterima na međunarodnoj sceni, zbog geopolitičkog položaja.

“A i oduvijek je bio raskrsnica na kojoj se prelamaju interesi svjetskih sila i kao takav u centru njihove pažnje”, rekao je Vuksanović.

Na pitanje o postojanju realne šanse da države Zapadnog Balkana postanu članice EU do 2025. godine, Vuksanović je naveo da bi u tom smislu morale da cjelokupan pregovarački proces završe do 2023. godine. “Što je za većinu država u regionu nemoguće”.

“Crna Gora je predvodnik ovog procesa. Više volim da 2025. godinu posmatram, ne kao datum, već kao vremenski horizont u okviru kog bi trebalo ispuniti što je moguće više obaveza”, rekao je on.

Vuksanović je kazao da Crnoj Gori predstoji najzahtjevniji period.

“Sad nas očekuje provjera spremnosti za implementaciju onoga što smo u prethodnom razdoblju usklađivali, mjerljivi rezultati koji treba da doprinesu ravnomjernom napretku u ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja”, zaključio je Vuksanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aleksandar
Gost
Aleksandar

Predlazem Filipa Vujanovica .On ima najvece povjerenje gradjana prema poslednjim anketama!

mina
Gost
mina

Ti si kao vazan,pa poduci Duska.Nemas glasace a dobi mandat.

zabjelo
Gost
zabjelo

svaka čast! nijeste kao nacionalna stranka skoncetrisani samo na interese svojeg naroda već na čitavu Crnu Goru i to je pohvalno.

Marija
Gost
Marija

Bravo Adrijan

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ko forsira ovog dečka? Očigledno je kako se pojavljuje kao nečiji zvučnik. Zaista bi mogao malo da se marginalizuje.
Valjda imamojoš kojeg pametnog crnogorca da nas ne podučavaju neki poletarci diskutabilnih sposobnosti. Naravno, osim onih da
ostvaruje ličnu korist.

Andrija
Gost
Andrija

Pravh Crnogoraca ima taman toliko koliko i Hrvata u Crnoj Gori! Prebrojte se dobro pa cete vidjeti!

LOVCEN
Gost
LOVCEN

nije valjda ARTUKOVIC vaskrsa! neka jadove neka…

Send this to a friend