Politika

Vuksanović: Politika ne smije biti nadmetanje u gomilanju moći i vještini manipulacije

Adrijan Vuksanović

Sve ovo što se događa ovih dana, pokazuje da nam je potrebna potpuno nova politička, ali ne samo politička kultura. Naša politička scena je već predugo gladijatorska arena u kojoj se akteri bore za premoć na život i smrt. To nije politika. Politika nije nadmetanje u gomilanju moći. Politika nije vještina manipulacije. Politika nije poligon za „kreativna“ podmetanja, cinične dosjetke i infantilne ambicije. Ovo što mi ovih dana gledamo – nije politika, poručio je predsjednik HGI Adrijan Vuksanović.

“Politika je nešto sasvim drugo: politika je nešto životno, nešto plemenito. Politika je svijest o dobrobiti zajednice. Politika je zajedničko djelovanje u korist svakog pojedinca. Politika je primjenjena etika. Politika je čovjekoljublje na djelu”, istakao je on.

To što je, kaže Vuksanović, ovdje politika postala neprekidni obračun između neodgovornih i nezrelih ne mijenja smisao politike.

“To je samo pokazatelj nedoraslosti. Moramo što prije odrasti i uozbiljiti se.  Posebno apelujemo na naše mlade kolege da nipošto ne potežu teške i toksične riječi. Da se mi u HGI pitamo, korištenje određenih prejakih riječi u javnom polju bi ubuduće trebalo tretirati kao djelo uznemiravanja javnosti. Pozivamo sve aktere sa čitavog političkog spektra da shvate odgovornost koja stoji pred njima i da učine sve da se izborni proces regularno privede kraju, nakon čega će, nadamo se, građani i institucije odgovarajuće ocijeniti djela svakoga od nas”, zaključio je Vuksanović.

Send this to a friend