Politika

Vuksanović: Šovinistički ispadi prema manjinama zadiru u temelje Crne Gore

FOTO: Pobjeda

Šovinistički ispadi prema nacionalnim manjinama zadiru u same temelje multikulturalne i multikonfesionalne Crne Gore – ocijenio je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović.

Ukazali ste u premijerskom satu na incidente tokom kojih se ispoljava šovinizam prema pripadnicima nacionalnih manjina u Crnoj Gori. Naveli ste da su kreiranju takvog ambijenta doprinijeli pojedini politički subjekti. Koji?

Osjetio sam potrebu, ali i obavezu da pred crnogorskom javnošću, ne samo da postavim pitanje na tu temu, već i pokušam posvijestiti da šovinistički ispadi prema nacionalnim manjinama zadiru u same temelje multikulturalne i multikonfesionalne Crne Gore. Žele ugroziti dragocjenost ove države. Treba pohvaliti reakciju Uprave policije koja je u veoma kratkom vremenu otkrila počinitelje ovih nedjela.

Na premijerskom satu bila je i prilika da se osvrnem na opasnu retoriku kojom se Crna Gora upoređuje sa NDH. Ponavljam i ovdje, NDH je zastiđe hrvatskog naroda, a oni koji poistovjećuju današnju Crnu Goru sa NDH pokazuju da ne poštuju žrtve tog zločinačkog režima. Ne samo da ih ne poštuju, već ih koriste u manipulative i politikantske svrhe. Zbog toga nije začuđujuće da se njihov narativ često svodi na potenciranje, kako oni kažu pravoslavne većine, pri čemu negiraju pravo nacionalnim manjinama na odlučivanje u mnogim segmentima naše društveno – političke stvarnosti. Koliko smo puta do sada čuli pozive ratnim drugovima da otkopaju oružje, obuku uniforme, blokiraju saobraćajnice? Ako ćemo vjerovati svojim očima i ušima, onda je jasno da se radi o pokličima kojih smo se naslušali devedesetih godina. Vjerujem da oni mogu i moraju biti bolji, ne samo prema nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori, već i prema svojem biračkom tijelu, kojeg na ovakav način degradiraju.

Građanski mir i zajedništvo su vrednote koje smo odbranili i u vremenima teških kušnji i napetosti prije 30 godina. Vjerujem da ćemo i ovog puta biti na visini zadatka i sačuvati ono što je sama bit crnogorske državnosti.

Ne želim biti kao naša politička konkurencija, zbog toga osuđujem i incident koji se desio u Baru, kojem je bio izložen pravoslavni sveštenik Nikola Radović.

Početkom godine Vi lično ste primili prijeteće poruke putem Fejsbuka. Jesu li te prijetnje po nacionalnoj osnovi i osjećate li se sigurnim, s obzirom da ste tada rekli da to nije prvi put da Vam prijete?

Kada se odlučite za politički život prihvatate i činjenicu da veliki dio svoje privatnosti ustupate javnosti. Politika podrazumijeva izloženost. To je svjesna odluka i nemate pravo da se žalite, ali se trebate institucionalno braniti od onih koji se agresivno ne mire sa realnošću da dijele prostor i vrijeme s onima koji su različiti po nacionalnom i vjerskom. Primao sam prijetnje po identitetskoj osnovi, koje su nadležni organi redovito efikasno procesuirali onda kada sam im to i prijavljivao. Institucionalni odgovor je najbolji lijek za takve patološke pojave. Među posljednim prijetnjama bila je ona iz Kotora, od jednog mladog čovjeka koji do sada nije ispoljavao takva ponašanja, ali očigledno ga je podstakla atmosfera u kojoj smo. Bilo mi je drago kad sam video da se kaje i da mu je žao zbog počinjenog. Zbog toga se nijesam pridružio sudskom gonjenju, već sam mu oprostio. Smatram da je naša misija da mirimo i jačamo društvenu sigurnost, a ne da destrukcijom težimo zaraditi koji glas na političkom tržištu.

Šta očekujete od sastanka kojeg predsjednik Skupštine Ivan Brajović organizuje u ponedjeljak sa predsjednicima parlamentarnih partija povodom predstojećih izbora? 

Pozdravili smo inicijativu predsjednika Brajovića i prihvatili poziv, jer smatramo da je dijalog neophodan. U tim procesima Skupština Crne Gore ima poseban značaj i pravo je mjesto da razgovaramo o predstojećim izborima. Međutim, ako želimo biti precizni, onda bi trebalo reći da smo mi permanentno u dijalogu, a sasvim je drugo pitanje ono što zovemo dogovor.

Vidite li prostor za dogovor?

Svjedok sam činjenice da parlamentarna većina ulaže napore da dođe do njega, a isto tako i očiglednosti da na drugoj strani političkog polja imamo subjekte koji bi dogovor percipirali kao slabost. Dogovor ne žele oni koji anticipiraju rezultat izborne utakmice koja je pred nama. Ostaje sud javnosti, kao najrelevantniji instrument volje građana i njihovog povjerenja.

HGI će samostalno nastupiti na izborima u Tivtu. Kakav rezultat očekujete?

Do sada je HGI uvijek nastupao samostalno u Tivtu i tako će biti i na narednim lokalnim izborima. Ulazimo mirni u izbornu utakmicu, jer cjelokupan naš rad i zalaganje u dosadašnjem mandatu nam daje pravo za optimizam. Imali smo snage biti i samokritični i u skladu sa tim povući određene poteze u cilju jačanja stranke i njene infrastrukture, a pri tome vodeći računa o dignitetu svih. Njegujemo kulturu političkog dijaloga što dugoročno daje rezultate, iako se nekad čini neefikasnim, jer živimo u ambijentu gdje se civilizovan dijalog doživljava kao slabost. No, tu smo da zajedno sa drugim progresivnim snagama mijenjamo standarde i narative na političkom polju Crne Gore. Nesumnjivo, susrećemo se sa očekivanim, ali moram priznati i s onim manje očekivanim suparništvom koji u politici vide samo broj i cilj, a ne sredstvo i mogućnost kreiranja boljeg društva. Uvjeren sam da ćemo nastaviti kontinuitet politike Hrvata u Tivtu. To će biti najbolji odgovor i prvima i drugima.

Prijedlog izbornog zakona ponovo je u skupštinskoj proceduri. Očekujete li da je moguće obezbijediti dijalog, dogovor, a time i dvotrećinsku podršku tom aktu?

Prijedlog ovog zakona ponovno će se naći pred poslanicima i vidjećemo kako će se odrediti parlamentarne stranke. Pređašna iskustva nas ne smiju obeshrabriti u podnošenju kvalitetnih inicijativa. Odgovornost je na svima. Ne želim prognozirati konačan ishod, ali i ovaj prijedlog zakona će ukazati na namjere političkih aktera, kako u poziciji tako i u opoziciji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cro
Gost
Cro

Jesu li napadi na Srbe u Hr ,demokratski? Jesu li to udari u temelje Hrvatske ,kao “antifasisticke zemlje” . Izjasni se Vuksanovicu porijeklom odakle?

Zoran
Gost
Zoran

Hgi i gospodin vuksanovic istinski cuvari i zastupnici hrvata u crnoj gori.

Anonimus
Gost
Anonimus

Opet o nacionalnoj mržnji pred izbore. Neverovatno, ali dobro sve je to već 100 puta viđeno, pa ne iznenađuje, mada je već tužno i žalosno

Send this to a friend