Politika

Vuksanović Stanković: Da li je segregacija djece odlika nove Crne Gore

Draginja Vuksanović-Stanković

Predsjednica SDP-a i poslanica u Skupštini Crne Gore, Draginja Vuksanović Stanković, najoštrije je osudila, postupak  lokalne Srpske kuće, koja je na dan Svetog Save, klasifikacijom djece prema vjerskoj pripadnosti, podijelila poklon paketiće u osnovnoj školi u Pljevljima.

“Na Dan obilježavanja Holokausta, kad su se ljudi i djeca prije 80 godina dijelila prema vjeri i na osnovu toga tretirana, u 21. vijeku, u Pljevljima, u Crnoj Gori neko je tražio spisak djece da provjeri koliko ima pravoslavne, a koliko muslimanske, u prvom razredu škole. Da nauči mališane od šest godina, koje ne bi trebale da razmišljaju ni o čemu bez o pjesmicama i dječijoj igri, da se Marko razlikuje od Damira i da je Jelena drugačija od Amine”, poručuje predsjednica SDP-a.

Pošto se radi o nečuvenom kršenju Zakona o obrazovanju, člana 5 koji eksplicitno propisuje da u školama, nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim ako se ne radi o ustanovama koje su licencirane kao vjerske škole, Vuksanović Stanković je pozvala  sve nadležne inspekcije da hitno reaguju i pokrenu odgovarajuće procedure prema rukovodiocima škole koji su dopustili ovo sramno ponašanje, braneći se umjesto poštovanjem zakona, time što će im ko reći u gradu.

“Pozivamo takođe i premijera Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i resornu ministarku Vesnu Bratić da hitno reaguju i saopšte građanima da li je politika nove vlasti razvrstavanje učenika i građana prema vjerskom i nacionalnom opredjeljenju i da li će poslije tivatskog slučaja zažmuriti i na pljevaljski. Njihovo ćutanje zbog segregacije djece ćemo tumačiti kao otvorenu podršku ovom nakaradnom projetku, od kojega će svi u Crnoj Gori imati samo štete”, ističe Vuksanović Stanković.

IZ SDP-A, su pozvali i nadležnu Agenciju za zaštitu tajnosti podataka da utvrdi da li su rukovodstva škola dala na uvid imena, prezimena i vjersku pripadnost neovlašćenim licima, a nadležno tužilaštvo da provjeri da li u ovom slučaju ima elemanata za postupanje koje se vrši po službenoj dužnosti.

“Danas nečija djeca, i muslimanska i pravoslavna, neće poći u školu da se ne bi morali dijeliti od svojih drugarica i drugova iz klupe, po tome kakav će poklon dobiti i da im roditelji ne moraju objašnjavati zašto će uzeti ili neće poklon za neku slavu. Da li ovo ta “nova” Crna Gora koju nam je obećala nova politička većina u kojoj će se čak i djeca po školama dijeliti po vjerskim i nacionalnim osnovama”, zaključuje predsjednica SDP-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan
Gost
Ivan

Bravo Dra.!
” Djeca su jedina privilegirana ” 🤝

Marta
Gost
Marta

Draginja ne bitna si vise i svojoj partiji,a ne drugima. Moz li sad u cg voziti se?

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Slatko je slatko,baklava je baklava,bombon je bombon,a segregacija je nešto potpuno drugo i veze nema sa slatim,baklavom i bombonom.

Budvanin
Gost
Budvanin

0.1 %

Emma
Gost
Emma

Vesna Bratic tako nesto podrzava.Tek je to pocetak srbovanja.

MirsadCrnogorac
Gost
MirsadCrnogorac

Slavko Perovicu svaka ti se zlatila za opis jedinstvenog sdp-a !

Astal
Gost
Astal

Bravo Draginja. Ovo je uzasno, normalan covjek to ne moze da prihvati i relativizuje. Mora se djelovati odlucno protiv takvog ponasanja. Nikom dobro to ne donosi, cak i oni koji misle da time nesto postizu, to je varka. Ne trujte djecu glupostima, treba da zive u skladu sa svojim savremenicima iz razvijenog svijeta. Sta vam je maloumnici..

vesko nk
Gost
vesko nk

Draginja zdušno si se do prije 2-3 mjeseca zalagala za ovo.Posipanje pepelom je kasno no nadam se ne i za Crnu Goru.Da nam opet svane iznad Crne Gore moramo se udužit svi koji ne baštine ovu nakaradnu i naopaku sektu.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ko si ti?

Neven TGD
Gost
Neven TGD

Svaka čast za ovo, ovako treba da ih u vrh glave gađaju svaki dan!

Send this to a friend