Politika

Vuksanović Stanković podnosi kandidaturu, želi da od juna vodi SDP

Draginja Vuksanović Stanković

Draginja Vuksanović Stanković mogući je kandidat za predsjednicu Socijaldemokratske partije, a konačnu odluku će donijeti nakon stranačkih konsultacija, saznaje CdM. Ona će prema saznanjima CdM-a do kraja sedmice ozvaničiti kandidaturu za predsjednicu Socijaldemokratske partije SDP. Vusanović Stanković bi već u junu na Kongresu partije mogla biti izabrana za novog lidera stranke, nakon što je aktuelni predsjednik Ranko Krivokapić najavio da napušta tu poziciju (na čelu partije je od 2001.)

<<<Draginja Vuksanović Stanković najvjerovatnije nova liderka SDP-a<<<

U SDP-u smatraju da je vrijeme za promjene u partiji, posebno nakon dešavanja u Kotoru, ali i brojnih loših izbornih rezultata, i to nakon izbora u Podgorici, kada nijesu uspjeli da uđu u lokalni parlament što je u stranci okarakterisano kao alarm za promjene.

Sa druge strane, Vuksanović Stanković je pokazala da ima političku snagu da ostvari dobar rezultat, kao što je to učinila na predsjedničkim izborima, kada je osvojila 27.441 glas, odnosno 8,2 odsto.

Izvori CdM-a u SDP-u tvrde da partija želi da promoviše novu politiku koja je fokusirana na socio-ekonomske teme.

U SDP-u nezvanično kažu da žele da budu nova snaga, i to će, kako najavljuju, u djelo sprovesti sa novim, mladim kadrom koji danas čini partiju, nakon što su se “stare ekipe ove partije gotovo potpuno, čak i medijski povukle”.

Jedno je jasno-Socijaldemokratska partija je na prekretnici. Partija koja je uz Liberalni Savez Crne Gore tokom devedesetih bila temeljni zaštitnik građanske i evropske Crne Gore. Međutim danas su u fokusu druga politička dešavanja i nasljeđe devedesetih sve više gubi na značaju, a na značaju dobijaju životne teme kojima se SDP intenzivno bavi u proteklih par godina. Tu su prije svega borba za veću mininlanu zaradu (250 eura), neradne praznike i vikende za radnike u trgovini, ukidanje kriznog poreza, borba protiv povećanja cijene električne, energije, smanjenje akciza na gorivo…

Izvor CdM-a iz SDP- a tvrdi da partija treba da vodi svoju autonomnu politiku i da se ne obazire ni na vlast ni na opoziciju, što je, kako kažu, želja ogromne većine čanova.

“Bez bojazni da li smo mi sami ili ne, SDP ima politiku koja je dovoljno široka da je prihvatljiva većem broju građana Crne Gore”, poručuje izvor CdM-a.

U partiji vjeruju da je novo poglavlje pred njima, napominjući da su spremni da budu “nova” politička snaga u Crnoj Gori.

SDP je osnovan 1993. ujedinjenjem Socijalističke partije Crne Gore i Socijaldemokratske partije reformista, a od 1998. do 2016. godine, bila je dio vladajuće koalicije, predvođene Demokratskom partijom socijalista DPS.

Miraš Dušević

89 Komentara na "Vuksanović Stanković podnosi kandidaturu, želi da od juna vodi SDP"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend