Politika

Vuksanović uvjerena da bi otvorene liste kreirale bolju sliku o izborima

Draginja Vuksanović Stanković

Uvođenjem otvorenih lista u izborno zakonodavstvo smanjila bi se politička korupcija i građani bi dobili drugačiju sliku o izborima u Crnoj Gori, ocijenila je, u intervjuu za PR Centar, poslanica Socijaldemokratske partije SDP u Skupštini Crne Gore, Draginja Vuksanović.

Podsjetila je da se, od kada je počela da se bavi politikom, zalagala za uvođenje otvorenih lista u izborno zakonodavstvo, jer bi to, kako smatra, pojačalo demokratičnost u izbornom procesu i ojačalo veze između građana i izabranog poslanika ili odbornika, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

„Pošto nas očekuje donošenje novih izbornih zakona u skladu sa standardima država Evropske unije, vjerujem da će se naći mjesta u izbornom zakonodavstvu i za takva rješenja. Prethodno, treba saslušati sve moguće primjere, sugestije i na osnovu toga donijeti najbolje rješenje“, poručila je Vuksanović.

Prema njenim riječima, prednost izbornog sistema sa otvorenim listama je velika, zbog toga što bi postojali poslanici i odbornici koji bi više radili u interesu građana, nego u interesu političkih partija.

„Na taj način bi se smanjio autoritarni uticaj lidera partije u samoj partiji, da oni kroz već predloženu izbornu listu nameću, možda i neka rješenja koja nisu prihvatljiva za građane. Sa druge strane, imali bismo pojačanu odgovornost poslanika i odbornika, koje direktno i neposredno biraju građani po njihovom imenu i prezimenu“, rekla je Vuksanović.

Podsjetila je da je, Ustavom Crne Gore, predviđeno pravo građanina da bira i da bude biran uz, kako je pojasnila, zakonom propisane uslove koje treba da ispuni.

„U tome dijelu potpuno podržavam tu ideju, ali treba da imamo u vidu da je za takvu stvar potrebno i dosta novca, pa se postavlja pitanje da li bi neko ko zaista ima dobre ideje, ako želi da radi časno u interesu građana, imao finansijskih mogućnosti da vodi kampanju“, kazala je Vuksanović.

Ukoliko bi se pojedinac kojeg bi glasali građani, kako je objasnila, našao na listi neke političke partije to bi, kako je rekla, bio glas za tu partiju.

„Onda bismo vidjeli koliku jedna partija ima jačinu i koji je to procenat. Međutim, samo glasanje za pojedinca na određenoj listi je smanjeni uticaj lidera partija, pa bismo i tu imali pravu sliku o tome kako treba odmjeriti snage. Da li bi tu bio jači lider partije ili bi bio jači neko drugi, ko je možda posljednji na listi a, po broju glasova, može da bude iznad lidera partije“, kazala je Vuksanović.

Ona je istakla da je Crna Gora mala država i da bi mogla da bude podijeljena u tri izborne jedinice.

„Da imamo, možda, sjevernu, južnu regiju i regiju Podgorice i Cetinja, kako bi se u potpunosti ostvario taj proporcionalni sistem i kako bismo u sve tri izborne jedinice imali po 27 lica i onda bi se glasalo po imenu i prezimenu za ličnost, a ne za političku partiju“, pojasnila je Vuksanović.

Uvođenje otvorenih lista u izborni sistem bi, kako smatra, uticalo na smanjenje političke korupcije.

„Jer, ako imate veliku podršku građana, a to ste zavrijedili time što je neko glasao za vas kao ličnost, onda je sigurno da bi taj pojedinac kao poslanik, ili kao odbornik, u državnom i lokalnom parlamentu trebalo tu funkciju da obavlja u skladu sa Ustavom i zakonom, u interesu građana i države Crne Gore“, ocijenila je Vuksanović.

Istakla je da bi sistem otvorenih lista pojačao i ubrzao demokratizaciju u samom izbornom procesu i „da bismo imali potpuno drugu sliku o izborima u Crnoj Gori“.

„Na taj način poslanik ili odbornik ne bi imao funkciju podizanja i spuštanja ruke u smislu glasačke mašinerije, nego bi načinom glasanja snosio odgovornost za svoje odluke, a u odnosu na interes građana i države Crne Gore koji je prioritetan”, zaključila je Vuksanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
free
Gost
free

Zgodnaaaaaaaa

VITNI VOREN
Gost
VITNI VOREN

Podjela na izborne jedinice??? Je li ova žena pri sebi?

NINDŽA Pipun
Gost
NINDŽA Pipun

Ko je ova???

daga
Gost
daga

E “sirota”Draginja,izbaci te Ranko “kao guz..u iz brava”umjesto da si ti njega skinula,ali ste zajedno sa DPS-om lupezali 20 godina,i sad je “tesko”ostati bez stanova i kesa.Neka Drage,potavi se.

veki
Gost
veki

što pristaješ da budeš ,,istureni član stranke od korupcije..

Lijek
Gost
Lijek

Veki, je li te napuštio virus?

veki
Gost
veki

nije, kod mene je hronično mrzim Dps I i njihove ortake u nedjelima

Prvi u selu
Gost
Prvi u selu

Potpuno ispravno, npr. ko bi glasao Škrelju, ili Obrada-Miša, ili Šiška … da se kandiduju kao nezavisni poslanici.

Prvi u selu
Gost
Prvi u selu

Dobro ova trojica što su dislajkovali, ko je ovaj četvrti? Marta?

Arbitar
Gost
Arbitar

Lijepa, šteta…bolje da ne kažem, što sam pomislio …

Budo
Gost
Budo

Ja predlažem, da se, na sljedeće predsjedničke izbore, Bečić i Abazović, kandiduju zajedno … pa ako prođu – prođu.Ako ne , na sljedeće od sljedećih … da im se priključi Krivokapić … i sve tako , od izbora do izbora … da se priključuje po jedan iz opozicije … dako nekad i pobijedite … udruženim snagama … razmislite ozbiljno o… Više »

Budomojedesno
Gost
Budomojedesno

Opet ne gledaš što radiš.

Budo
Gost
Budo

Opet me gledaš dolje.

Budomojedesno
Gost
Budomojedesno

Ukopča si! Ja tebe gledam odozgo a ti gledaš gore. I zanosiš

Budo
Gost
Budo

Siđi dolje, daću ti bananu.

Budobilokoje
Gost
Budobilokoje

Koliko ti je godina, Budo, ali pošteno?

Cuca
Gost
Cuca

Ti jos imas obraz javno se oglasiti nakon onakva dva promasaja na izborima

Biohazard
Gost
Biohazard

Otvorene liste su dobre za narod , a lose za partijska rukovodstva i samu partiju .

Janez
Gost
Janez

Ovako će proći svi koji se budu izmotavali sa onim arhaičnim slovima.

Samo
Gost
Samo

Otvorene liste za iduće parlamentarne izbore

Definitivno
Gost
Definitivno

Preko otvorenih lista dobili bbi bolje političare u parlamentu .

Biohazard
Gost
Biohazard

Ne samo bolje , nego bi dobili i one koje smo birali mi a ne sama partija .

Ivana
Gost
Ivana

Nedopustivo je da biraci nemaju prava da u parlament biraju svog zastupnika.

Milan
Gost
Milan

Ni u jednoj demokratiiji ne bira se samo partija. Svugdje biraci imaju pravo na izbor kandidata koji ce ga predstavljati.

veljko
Gost
veljko

Koga briga što vi više o nečemu mislite. Pozdravite četničke jatake zbog kojih ste uništili partiju. Više sreće i pameti u narednom životu.

ND
Gost
ND

Sustina je,gospodjo,da tvoj SDP nestaje sa scene i to zasluzeno!

\" sime\"
Gost
\" sime\"

U Baru je bila maltene otvorena lista koja je nosila tvoje ime ali je prošla veoma loše. Na predsjedničkim zborima da su se kandidovali Bečić i Abazović, Vuksanovićka bi bila na 3% podrške. Sa osvojenih 8% se ne treba mnogo hvalit i zatrčavat a lično mislim da je ovo najava pozicioniranja u partiji i borba za prvo mjesto u SDP.… Više »

marius
Gost
marius

Pred predsjednicke izbore sam govorio da nemate sanse da pobijedite,ali da svakako imate sanse da smjenite vaseg vodju i budete prva dama koja se nalazi na celu jedne politicke stranke u CRNOJ GORI. Mislim da bi sa uspjehom vodili partiju , i da bi za kratko vrijeme zauzeli vodecu poziciju bar sto se ovog opozicionog dijela tice,a priznace te ,… Više »

Send this to a friend