Politika V. d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i dalje na spisku advokata Ambasade SAD

Vukšić preporučeni zastupnik američkih državljana u Crnoj Gori

Dejan Vukšić

Nedavno imenovani vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, Kotoranin Dejan Vukšić, čija je biografija veoma upitna za jednu od ključnih bezbjednosnih institucija u državi, i dalje je na spisku advokata Ambasade SAD u Podgorici kojima se američki državljani mogu obratiti za pravnu pomoć.

Jedina preporuka za listu je znanje engleskog jezika, zbog čega se Ambasada SAD i na sajtu ogradila od predloženih advokata.

“Upozorenje: Ambasada SAD u Podgorici, Crnoj Gori, ne preuzima nikakvu odgovornost ili obavezu za profesionalnu sposobnost, ugled ili kvalitet usluga koje pružaju sljedeća lica ili firme. Postavljanje na ovu listu ni na koji način nije potvrda od strane Stejt Departmenta ili američke Ambasade. Imena su navedena po abecednom redu, a redosljed pojavljivanja nema drugog značaja. Informacije sa liste o profesionalnim kvalifikacijama, oblastima stručnosti i jezičkoj sposobnosti date su direktno od advokata; Ambasada nije u poziciji da garantuje za navedene informacije. Možete dobiti dodatne informacije o osobama sa liste tako što ćete kontaktirati lokalnu advokatsku komoru (ili njen ekvivalent) ili lokalne institucije za izdavanje dozvola”, piše na sajtu Ambasade.

Lista advokata ažurirana je u januaru, tako da se ime šefa ANB-a i dalje nalazi na spisku ovog diplomatskog predstavništva.

S obzirom na to da nova crnogorska Vlada djeluje pod budnim okom međunarodne zajednice, koja je posebno zainteresovana za bezbjednosni sektor, zbog čega je i izdejstvovano da Dritan Abazović bude potpredsjednik Vlade zadužen za koordinaciju svih tih službi, vrlo je moguće da Ambsada SAD ima dobro iskustvo sa Vukšićem i da je postojanje Vukićevog imena na listi Ambasade SAD bila svojevrsna preporuka.

Preporuka mu sigurno nije mogla biti to što je bio angažovan u predmetima odbrane mafije – kao zastupnika nekih osoba koje prema policijskim evidencijama slove za članove jednog od dva zloglasna kriminalna klana – kavačkog.

Ono što ga sigurno jeste preporučilo su – njegova politička karijera, bio je nosilac liste prosrpske koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ u Kotoru 30. avgusta i na osnovu rezultata izbora tog saveza izabran je za predsjednika Skupštine Kotor, kao i bliskost sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Prema saznanjim Pobjede upravo ga je SPC predložila za nosioca kotorske liste „Za budućnost Crne Gore“ na avgustovskim izborima.

Vukšić je blizak i sa crnogorskim biznismenom i ktitorom SPC Miodragom Dakom Davidovićem.

V. d. direktora ANB-a bio je punomoćnik Kotorana Igora i Vladimira Božovića koji su, prema nezvaničnim podacima iz policije, bliski kavačkom klanu. Ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja Goran Danilović pokrenuo je 2016. istragu Untrašnje kontrole koja je trebalo da utvrdi da li su policajci odavali informacije Vukšiću, kao zastupniku kavačana. Slučaj je okončan informacijom da nije dobijao nikakve tajne podatke.

Interesantno je da je Zakonom o Agenciji za nacionalnu bezbjednost članom 25 decidirano propisano da ,,direktor ANB-a ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati“.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
borkoPopKraken
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
borko
Gost
borko

Dritan se pita hahaha. Nije mi jasno pita li ko što onoga ministra policije jer mu ponašanje liči na onog Vulina u Srbiji…

Pop
Gost
Pop

Opasan vidi vidi ko ga placa ih

Kraken
Gost
Kraken

Mene ovaj nece predstavljati, imam ja ambasadu za to

Send this to a friend