Politika

Vuletić: Rigoroznije kažnjavati poslanike i oduzimati im mandat

Vuletić

Trebalo bi u najskorije vrijeme pristupiti potpuno drugačijem načinu izricanja opomene i kažnjavanja poslanika za nedolično ponašanje, jer kazne propisane sadašnjim Poslovnikom nemaju efekta. Lično smatram da moraju biti mnogo rigoroznije, pa čak, poput nekih susjednih parlamenata, da budu i oduzimanje mandata ako se poslanik u kontinuitetu nedolično ponaša, kazao je za Pobjedu član Administrativnog odbora iz DPS-a Milorad Vuletić.

Administrativni odbor donio je do sada ukupno sedam odluka o kažnjavanju poslanika zbog opomena koje su im na plenarnim sjednicama izrekli predsjednik Skupštine ili potpredsjednici. Kažnjeni su oduzimanjem od plate, od deset do 20 odsto, poslanici DF-a Milan Knežević, Jovan Jole Vučurović, Branko Radulović, Marina Jočić, Janko Vučinić, Nebojša Medojević, kao i poslanik LP Andrija Popović.

Vuletić kaže da su kazne za nedolično ponašanje poslanika u njihovim javnim istupima preblage, te da bi trebalo pooštravanjem doprinijeti tome da parlament bude u funkciji onoga što mu je zadatak kao najvišeg zakonodavnog organa.

“Trebalo bi na akademski način obezbijediti komuniciranje u okviru plenarnog zasijedanja, ali i na radnim tijelima”, dodao je Vuletić.

Andrija Popović (LP), koji je jedini poslanik vladajuće koalicije kažnjen zbog opomene, kazao je za Pobjedu da kazne „nemaju efekta“, ali da moraju postojati.

“Dobro je da postoje takve mjere, ali ono što nije dobro je ponižavajući položaj parlamenta. Dolazimo u paradoksalnu situaciju da se poslanici koji učestvuju u radu kažnjavaju, a pojedini 30 mjeseci nijesu ušli u skupštinsku salu i primaju puni iznos plate. Dolazimo u situaciju da neko primi 50, 60 ili 80 odsto plate, a onaj ko nije kročio u parlament primi sto odsto zarade”, istakao je Popović.

Jovan Vučurović (DF), koji je kažnjen oduzimanjem od zarade zbog nekoliko opomena, kaže za Pobjedu da predsjednik Skupštine i potpredsjednici misle da će kaznama spriječiti poslanike DF-a da govore istinu, ali, kako je rekao, „niko ne može zaustaviti DF u borbi za slobodnu Crnu Goru, bilo gdje da se ona vodi, u parlamentu, na ulici ili bilo kojem drugom mjestu”.

“U Poslovniku Skupštine nemate indeks zabranjenih riječi, nego o tome odlučuju Branimir Gvozdenović i njegova dva potrčka Brajović i Nimanbegu. Sve što DF priča o režimu i njegovim ljudima je istina. DPS počiva na lažima, krađi i prevarama, a vodeće strukture te partije povezane su sa organizovanim kriminalom i očekivano je da im smetaju i da ih pogađaju istina i argumenti koje im saopštavaju poslanici DF. DPS je zlo koje decenijama teroriše Crnu Goru i protiv takve pošasti je neophodno da se borimo punom snagom i bez kalkulacija, ako želimo da ova zemlja najzad postane slobodna. DPS treba zabraniti”, kazao je Vučurović.

Poslovnikpropisuje da se mjere opomene i oduzimanja riječi primjenjuju za dan kada su na sjednici Skupštine izrečene. Mjera udaljenja sa sjednice primjenjuje se i za narednih 15 dana zasijedanja Skupštine od dana izricanja ove mjere. Poslanik koji je udaljen sa sjednice Skupštine ima pravo da prisustvuje sjednici kada se glasa.

Poslanik kome je izrečena mjera opomena kazniće se oduzimanjem deset odsto plate, a onaj kome su u toku iste sjednice izrečene dvije mjere opomena kazniće se u visini od 20 odsto zarade. Poslanik kome je izrečena mjera oduzimanje riječi kazniće se oduzimanjem 40 odsto plate, a onaj kome je izrečena mjera udaljenja sa sjednice kazniće se oduzimanjem 50 odsto zarade. Ako je poslaniku izrečeno više mjera za povredu reda na sjednici Skupštine novčane kazne se ne sabiraju, već se primjenjuje samo najviša novčana kazna.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegro
Gost
Montenegro

Iskreno i kaznjavaju ,ko ne slusa ide u zatvor radi izmisljenih i napakovanih krivicnih djela .

Šef straže
Gost
Šef straže

Ovaj Vuletić misli da je u ZIKS!

SutomoreCity
Gost
SutomoreCity

Da je opozicija odgovorna ne bi bilo potrebe za izmjenu Poslovnika.

Sirena92
Gost
Sirena92

Da nam je opozicija iole zainteresovana za dobro gradjana ovo se ne bi ni desavalo, nego bi se vodio dijalog unutar institucija i radili bi na unapredjenju zivota gradjana.

TRkac
Gost
TRkac

Svim ovim poslanicima koji ne dolaze na posao treba oduzeti mandat pod hitno

DwD
Gost
DwD

Nadam se da ce strozije kazne uroditi plodom i da ce se konacno pojedini poslanici dozvati pameti.

Edmond
Gost
Edmond

Nidje nema da poslanici ne dolaze na posao i da primaju platu to je nepostovanje i gradjana i institucija

ron.de.jeremy
Gost
ron.de.jeremy

Nekad je Parlament bio gospodsko mjesto. Danas se sve to srozalo, mnogi su bez osnovnog kućnog vaspitanja. A i previše je nesojluka ušlo među ljude. Džabe kazne ako u korijenu ne rješavamo probleme. Ali ne bi bilo zgoreg da se od plate odbija i do 50% za početak + društveno korisni rad. Kako bi svi bili mirni ko bubice.

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Glavno da je poskanicka plsta 1500e pa im se moze da stetuju tih 150e na neku svadju

Anti DPS
Gost
Anti DPS

I tako dodje mandic da prica kako ce glave da lete na sred skupstine i niko nista?

Kaktus
Gost
Kaktus

Tek ce da bude veselo ako vam marko milacic udje u parlament,e onda smo ga ugasili,bice svaki dan da se pale NATO zastave

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Dzaba sve kad nam je opozicija nikakva

Leart
Gost
Leart

Pola njih ne zasluzuje mandat ,pogotovo ovi koji nikako ne dolaze u skupstinu kao becic

Komita
Gost
Komita

E ne razumijem stvarno sto ce nama poslanici galamdzije,u fudbalu se za zuti karton fudbaler kaznjava sa 2 plate ,a ovima za pokusaj tuce skinu svega 100e

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Ukinite prvo plate ovima sto ne dolaze nikako na posao pa onda o kaznama diskutujte

Stefo12
Gost
Stefo12

E puno cete ih ostetit ,10 posto na poslanicku platu je 150e od 1500,pazi da ne propadnu

Prc CG
Gost
Prc CG

Ovo je da ti se želudac okrene kad vidiš ovakve likove….Takozvani skorojevic koji se najede hleba lupezajuci pod dozvolom dps-a.

Iskra95
Gost
Iskra95

Ako mislimo da se sjednice odrzavaju na demokratski nacin, treba pristupiti izmjeni Poslovnika.

Kinez
Gost
Kinez

Zbog poslanika kao sto su Knezevic, Mandic i Medojevic i treba uvesti stozije kazne.

realan
Gost
realan

Dje ce strozija od 5 godina ito samo zato sto su opozicioni lideri .

Enesa
Gost
Enesa

Gradjani su imali priliku da vide kako poslanici iskoriscavaju svoje pravo bojkota i kako 2 i po godine ne prisustvuju sjednicama, a i kada dodju izazovu neki skandal. Vrijeme je da kazne budu strozije!

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Njima treba oduzimati plate, pa kad ih po dzepu dobro zaboli onda ce se ponasati dolicno.

Marelica
Gost
Marelica

Treba uvesti strozije kazne, jer nije normalno za jedno demokratsko drustvo da poslanici skoro 3 godine ne vrse svoje duznosti, a pritom uredno primaju i do 2000e mjesecno.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Kazne propisane poslovnikom ocigledno nijesu imale efekta kada se nedolicno ponasanje pojedinih poslanika nastavljalo.

Serdar
Gost
Serdar

Vuletuć priča nekom o poštenju i pravu ! Ovi citati poslanika Vučurovića su dobri i daju pravu sliku crnogorske vladajuće garniture .

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Vučuroviću nažalost moj sugrađanine,Vuletića bi ja za presjednika Skupštine.Nebi se ponašao kao što se ponašaš,znaš ti dobro na koga smiješ,a na koga nesmiješ!

Đorđije
Gost
Đorđije

Jesu li te zaposlili ili još mlatiš džabe?

razocarani
Gost
razocarani

Da je srece,moj Vuleticu,ti nikada nebi sio u podlanicku klupu.
Ali sta ce se.? Spala kuca na MRZANA.

Mileva
Gost
Mileva

Potpuno se slažem. Za nedolazak na Skupštinu oduzimati od plate, pa onda sve ostalo.

Roro
Gost
Roro

Vuletiću,ne može čovjek biti pošten,čestit,patriota…a u isto vrijeme zastupati interese Dpsa.Ne ide jedno sa drugim.

Marko
Gost
Marko

Treba sve pohapsit opoziciju, pa neposlusne biznismene, pa narod koji ne glasa DPS, zatvorit sve medije, organizacije koje ista pisu protiv DPS, i zatvorit sve firme ciji vlasnici nisu za DPS. Proglasit Mila za dozivotnog vođu. Tad ce tek da bude bezbedna CG najaca sila u Evropu i svijetu.

Pisar
Gost
Pisar

Poslaniku mandat mogu oduzeti samo birači koji su ga izabrali! Poslanik nije radnik po učinku! Kako će poslanik odlučiti da iznosi svoje stavove, njegova je stvar! Ali, povezivati doslaske poslanika u taster salu sa “obračunom zarade” je više nego smiješno!

Mrgud
Gost
Mrgud

Kad budemo glasali poslanike,a ne listu. Ne biramo nikog lično što je po meni greška.

ne u komplet
Gost
ne u komplet

Tako je, ja glasam Mila, a ubace mi Obrada-Miša, Martu, Vuletića…za koje ne bi ni upomam glasa!

Vojo
Gost
Vojo

Popovicu ja bi tebi odma ukinuo platu jer si ti samo jedna prisipetlja DPSa budi malo svoj

Send this to a friend