Politika

Vuletić: Žalosno što Srbija prećutkuje upozorenje Eskobara

Zoran Vuletić

Činjenica da je grupa američkih kongresmena zabrinuta za političku situaciju u Srbiji i za Zapadni Balkan, tužna je slika te zemlje koju su oni ispravno opisali u dopisu predsjedniku Bajdenu, ocijenio je predsjednik Građanskog demokratskog foruma Srbije Zoran Vuletić, za Gradsku televiziju.

“Kod nas prosto kao da je anestezirano društvo, prolazi mimo najbitnijih odluka takva stvar i Srbija će, na kraju, najverovatnije i najveću cenu da plati manjku demokratije, netransparentnim odlučivanjima, pogrešnoj i neodustajanju od politike iz 90-ih, koja se danas manifestuje na malo drugačiji način, kroz takozvani srpski svet”, ističe Vuletić.

On navodi kako pismo kongresmena Bajdenu, ne treba sagledavati odvojeno od konteksta posjete visokog američkog zvaničnika Gabrijela Eskobara Sarajevu.

Smatra i da se zaboravilo šta znače sankcije, kojima je Eskobar zaprijetio ne samo lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, već i Republici Srpskoj i njenim građanima. Ne iznenađuje ga Dodikovo ignorisanje najavljenih sankcija.

“Ja sa tim mogu da se složim, njega je baš bilo briga, ali ne bi smjeli svi da ćutimo i ponašamo se kao on. A posebno ne u Srbiji, jer ako neko misli da je moguće da strada Republika Srpska i bude izložena sankcijama, a da Srbija ostane po strani, ili neoštećena mnogo se vara. Žalosna je politička situacija u Srbiji, gdje nijedna partija to ne komentariše, prećutkuju i ponašaju se kao da se ništa nije desilo”, kazao je Vuletić.

Naglašava da je to što Srbija nije pozvana da učestvuje na Samitu za demokratiju, koji organizuje predsjednik SAD, jasan signal promjene američke politike i vraćanje njenog uticaja na nivo prije Donalda Trampa.

„To je jasna poruka i predsjedniku Vučiću i javnosti u Srbiji“, zaključio je Vuletić.

Send this to a friend