Politika

Vurušić: Zbog ponašanja Srbije prema Crnoj Gori EU bi mogla promijeniti fokus

Foto: N1

Odnos Evropske unije prema Crnoj Gori stvara neodumice i sada su više u njenom fokusu BiH i Kosovo, ocjenjuje hrvatski novinar Vlado Vurušić. Ipak smatra da bi se zbog ponašanja Srbije prema Crnoj Gori, to moglo promijeniti. Vurušić ocjenjuje i da je, kako kaže, Rusija pokazala mišiće Evropskoj uniji. Dolaskom Džozefa Bajdena na čelo SAD, Rusija se, smatra on, osjetila ugroženom – da bi joj mogao iskliznuti njen uticaj na području Zapadnog Balkana, sada kada su u Crnoj Gori stvari krenule u njihovu stranu.

Upitan da prokomentariše miješanje Rusije preko Srbije i SPC u unutrašnja dešavanja u Crnoj Gori, najsvežije miješanje Srbije u dešavanja u Nikšiću, ali i u politiku Vlade Crne Gore, i žmuri li na to Brisel, uticajni hrvatski novinar i publicista, poznavalac političke scene Rusije, kaže da odnos EU prema Crnoj Gori stvara neodumice i da su u fokusu sada više BiH i Kosovo.

“Pretpostavljam da će se u jednom trenutku, pogotovo zbog ovakvog ponašanja Srbije iza koje, naravno, jasno je, stoji Rusija, morati pokrenuti, pogotovo ako počne priča koja je bila na agendi DF-a i još nekih prosrpskih stranaka – o izlasku Crne Gore iz NATO, otkazivanju priznanja Kosova i tako dalje”, smatra on.

Vurušić je komentarisao i naimenovanja u vojno-obavještajnom sektoru u Crnoj Gori.

“Vidjeli smo da su neki ljudi došli u vojno-obavještajnu službu Crne Gore za koje se tvrdi da su napravili nepodovštine u štabu NATO-a u Poljskoj. Neki činovnik NATO to sigurno ima u glavi i vodi računa o tome”, smatra Vurušić.

Vurušić je govorio i o nedavnom susretu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i komesara za spoljnu politiku i bezbjednost EU Žozepa Borelja, tokom kojega je Moskva upozorila Brisel da se drži dalje od Zapadnog Balkana.

Kazao je da je evidentno da je Borelj došao u Moskvu u škakljivom momentu za Rusiju. Odnosi Rusije i EU su na najnižoj tački od aneksije Krima 2014. i sada je Rusija pokazala mišiće EU, kaže on.

Jedan od razloga je i dolazak Bajdena na čelo SAD, kojem je jedan od prioriteta ponovno uspostavljanje saradnje sa EU.

“Dolaskom Bajdena Rusija se na neki način osjetila ugroženom- da bi joj mogao iskliznuti njen uticaj na području Zapadnog Balkana, sada kad su neke stvari sa Crnom Gorom krenule u njihovu stranu.

Znamo da su na vlasti u Crnoj Gori prosrpske odnosno proruske političke opcije, koje to i ne kriju. Prema tome, Rusija se osjetila sada malo ugroženom zbog svojih geostrateških interesa i pozicije, a imaju i problema u svom neposrednom susjedstvu. Mislim da je to prilično oštro uklizavanje Evropskoj uniji, za koju znamo da cijeli prostor Evrope želi da ujedini”, navodi Vurušić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotor 5
Gost
Kotor 5

Balkan nije teritorija Rusije vec EU, vrijeme je da EU i USA na celu sa Bajdenom, stave do znanja Rusiji da drzi dalje ruke od zapadnog Balkana (a ne obratno), pogotovo od CG, razlog vise jer je CG clanica NATO-a.

Send this to a friend