Politika

YIHR: EU više ne može da se pravi gluva na zvuke ratnih bubnjeva

Ilustracija

Regionalna mreža Inicijativa mladih za ljudska prava – Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija – povodom “Non paper”-a koji je uzburkao javnost u regionu i šire podsećaju na izreku “Ne ubij glasnika”.

“Ko god da je autor pomenutog dokumenta, samo je artikulisao višedecenijske aspiracije ekstremnih nacionalista različitih nacija. U ime te politike, devedesetih su žrtvovani životi više od 130.000 ljudi, a stotine hiljada su proterani u etničkim čišćenjima, kako bi se stvorila etnički čista sela, gradovi, teritorije i države. Vojne, policijske i paravojne akcije ubistava, progona, logora u cilju sprovođenje ove politike su pred domaćim i međunarodnim sudovima ispravno okarakterisani kao ratni zločini, zločini protiv čovečnosti, u slučaju Srebrenica: genocid”, navodi Regionalna mreža.

Na Zapadnom Balkanu je, ističu, teškom mukom ostvareno i održano primirje, ali nije postignut trajni mir.

“Najbolji dokaz ove tvrdnje je činjenica da predlozi sadržani u ovom “non-paper”-u cirkulišu u visoko-političkim krugovima kao predlozi vredni pažnje”, navodi Regionalna mreža.

Prema njihovim riječima, težnje za etnički čistim nacionalnim državama najvećih balkanskih naroda su početkom 2000ih izgubile na potencijalu kada se pojavila alternativa u članstvu država u Evropskoj uniji, i najtvrđi nacionalisti su mogli da prihvate ujedinjenje pod jednom, evropskom zastavom, u ekonomskom blagostanju.

“Riječima jednog srpskog ekstremiste – Patriotizam se ne sipa u traktor, idemo u Evropu. Nevoljnost i nesposobnost EU da integriše zemlje Zapadnog Balkana su doprineli dramatičnom rastu nacionalizama u našim društvima. Podrška Vašingtona i nekih evropskih krugova ideji razmene teritorija između Kosova i Srbije balkanskim nacionalističkim liderima dala je prostor i podršku da maštaju dalje”, navode.

Kako su istakli, nema potrebe da se imenuju politički lideri koji su trenutni nosioci destruktivnih ideja etnički čistih država.

“Bliža istorija nas uči da u svakoj od naših balkanskih država, ali i u državama EU, moguće je napraviti dramatične zaokrete od demokratskih, građanskih, evropskih do ekstremno nacionalističkih ciljeva i vrednosti i obrnuto”, navodi se u saopštenju.

Evropska unija, države članice i evropski politički lideri i liderke su, TVRDE, godinama podržavali, tolerisali ili ignorisali rastuće nacionalizme u našim društvima.

“Aktivne borbe protiv nacionalizama više i nema, dok jedini mehanizam koji Evropa koristi je usporavanje i praktično zaustavljanje procesa EU integracija za naše države – što šteti građanima, a ne političkim elitama koje podstiču i vode nacionalističke politike”, saopšteno  je iz Regionalne mreže.

Uz sve svoje mane, “Non paper” je, dodaju, ponudio jedan osvežavajući i novi koncept – da Evropa preuzme odgovornost i liderstvo u postizanju mira na Balkanu.

“U tom smislu, duh dokumenta treba sačuvati, sav tekst obrisati, i početi tekst iz početka. Bez crtanja na mapama. Granice šest država Zapadnog Balkana i Hrvatske promenu treba da dožive tek kada u okviru EU i Šengenskog prostora budu obrisane. To je vizija koju bi građani naših zemalja, i svi naši narodi, podržali. To je vizija koja bi obeshrabrila naše deklarativno građanski, proevropski orijentisane političke lidere da se okrenu nacionalizmu, a neke bi možda i preobratila sa druge strane. To je vizija koja bi stvorila nove prodemokratske i proevropske lidere i sasekla krila zločinačkoj politici”, ističe se u saopštenju.

Na godišnjicu zločina u Ahmićima i Trusini (BiH), pozivaju Evropu, Evropsku uniju kao instituciju koja simbolizuje izgradnju mira kao koncept, da preuzme odgovornost i povede taj proces i umjesto kredibilne perspektive za članstvo omogući ekspresnu mogućnost za članstvo zapadnobalkanskih zemalja u EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emma
Gost
Emma

Na mladima svijet ostaje! Bravo !

Кумара
Gost
Кумара

Од свих небитних НВО ови су вероватно и највише небитни.

Send this to a friend