Politika

Za Demokrate predlog DPS-a potpuno neprihvatljiv

Foto: Boris Bogdanović (mne.ul-info.com)

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović je ocijenio da je predlog DPS-a, koji se svodi na optimizaciju izbornog zakonodavstva za Demokratsku Crnu Goru potpuno neprihvatljiv. On je Dnevnim novinama kazao da je plan Demokrata i GP URA potpuno jasan.

“Njime se predviđa osnivanje Ad hoc (privremenog) parlamentarnog odbora koji bi utvrdio predloge rješenja za sveobuhvatnu izbornu i drugu reformu kako to stoji u Planu kojeg su prezentovali lideri ova dva politička subjekta, a koji je dobio nepodijeljenu podršku Brisela”, kaže Bogdanović

On ističe da je sadašnji predlog DPS-a neprihvatljiv jer ne treba samo vršiti optimizaciju izbornog zakonodavstva.

“Predlog DPS-a, koji se svodi na optimizaciju izbornog zakonodavstva za Demokratsku Crnu Goru je potpuno neprihvatljiv iz to iz najmanje dva razloga: prvo, zato što smatramo da nije dovoljno optimizivati izborno zakonodavstvo kako bi se išlo ka iole fer i slobodnim izborima, već je neophodno izvršiti sveobuhvatnu izbornu reformu, reformu medijskih zakona, naći održiva rješenja za izbor članova Sudskog savjeta, definisati nova zakonska rješenja u vezi sa načinom izbora i izborom članova Savjeta RTCG, kao i potvrditi datum parlamentarnih izbora i dogovoriti datum održavanja opštih lokalnih izbora u Crnoj Gori. Drugo, DPS predlaže proporcionalni model zastupljenisti predstavnika političkih subjekata iz vlasti i opozicije u Ad hoc odboru, dok mi predlažemo ono što je do sada uvijek bila praksa kada je u pitanju reforma izbornih zakona, a to je paritetan odnos opozicije i vlasti. S tim što se paritet vlasti i opozicije može postići na više načina, koje smo spremni da prezentujemo” ističe Bogdanović.

6 Komentara na "Za Demokrate predlog DPS-a potpuno neprihvatljiv"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend