Politika

Za ekonomski razvoj važna i uloga dijaspore

Savjet za saradnju sa iseljenicima usvojio je juče Deklaraciju o budućnosti Crne Gore u Evropskoj uniji.

Potpredsjednik Savjeta Boris Popivoda rekao je da su tim dokumentom iseljenici iz Crne Gore, državljani i građani zemalja članica EU izrazili opredijeljenost da je budućnost naše zemlje u EU, a savjet i svi članovi tog tijela iskazali interes i namjeru da u svojim sredinama u zemljama državama članicama EU djeluju u cilju integracije Crne Gore.

“Crnogorske zajednice u EU imaju politički i ekonomski značaj koji imaju namjeru i treba da stave u funkciju evropskih integracija”, dodao je Popivoda.

Na trećoj sjednici Savjeta, koja je bila posljednja u sadašnjem sazivu, razgovarano je i očuvanju jezika, kulture i tradicije u iseljeničkim sredinama, naročito kod mlađe generacije, kao i o potrebi za liberalizacijom Zakona o crnogorskom državljanstvu.

“Time bi se olakšali uslovi za sticanje crnogorskog državljanstva iseljenicima, njihovim potomcima i bračnim partnerima”, kazao je Popivoda i podsjetio na brojne uloge koje je dijaspora imala – od lobiranja za nezavisnost Crne Gore do novčane pomoći.

Izaslanik predsjednika Crne Gore Milan Roćen istakao je da dijaspora može da odigra važnu ulogu u povećanju dinamike ekonomskog razvoja, kao tokom obnove nezavisnosti države.

“Iseljenici u novoj fazi razvoja države imaće aktivniju ulogu u kreiranju društvenih, ekonomskih i političkih tokova”, kazao je Roćen.

Roćen je kazao da je saradnja sa iseljenicima izdignuta na nivo najvećih državnih prioriteta nakon obnove nezavisnosti 2006. godine.

Send this to a friend