Politika Premijer Marković sastao se sa liderkom SPD Draginjom vuksanović stanković

Za evropski napredak Crne Gore ključno funkcionisanje demokratskih institucija

Pitanje funkcionalnosti državnih institucija i njihova kompetentnost i odgovornosti – ključna je tema sastanka predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i delegacije Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP) na čelu sa predsjednicom stranke Draginjom Vuksanović.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je postignuta saglasnost da društvena sinergija koja bi mogla proisteći iz inicijative Savez za Evropu treba da ima za prvenstveni cilj očuvanje građanskog karaktera Crne Gore kao najboljeg rješenja za našu zemlju i građane.

Premijer Marković i predsjednica SDP-a Vuksanović posebno su se fokusirali na pitanja daljeg unapređenja funkcionalnosti demokratskih institucija kao preduslovu za dalji napredak u procesu evropske integracije.

Predstavnici Socijaldemokratske partije, kako je saopšteno iz Vlade,  podsjetili su da je ta stranka od svog nastanka za cilj imala nezavisnu i demokratsku Crnu Goru te da u tom smislu pozitivnim ocjenjuje premijerovu inicijativu Savez za Evropu ocjenjujući da je svaki dijalog predstavlja kvalitet više na demokratizaciji zemlje.

U SDP-u kažu kako su predstavnici te partije tokom razgovora naglasili da ideja Savezu za Evropu ima smisla ako je iskrena, ali takvu ideju mora da prati evropsko i demokratsko ponašanje vlasti kojega trenutno nema, navodeći da je neophodno temeljno mijenjati sistem i obrasce ponašanja od strane vlasti, odnosno preći sa riječi na djela.

Jasno je predočeno da to što, kako ističu, imamo ovakvo stanje u državi, u njenim institucijama, za koje i Evropska unija kaže da su zarobljene, da je to krivica vlasti, a ne nekoga sa strane.

“Neko sa strane ili razne retrogradne i prevazidjene strukture takvo stanje mogu da iskoriste u pokušaju da nametnu svoje politike koje nijesu u interesu građana Crne Gore. Ali, ključni problem ili uzrok postojećeg stanja, je nedemokratska praksa vlasti koja je takvim politikama upravo otvorila prostor za djelovanje”, navodi se u saopštenju SDP-a.

Dodaju kako je istaknuto da je upravo na ovakve tendencije SDP upozoravala, i dok je bila u vlasti, a i sada kada je u u opoziciji i apostrofirana činjenica da nece biti boljitka i suštinskog društvenog progresa dok god vlast ne shvati da se država najbolje brani demokratijom, slobodnim, a ne zarobljenim, institucijama i vladavinom prava.

“Svaka druga, navodna, odbrana države, a suštinski odbrana partijskih monopola, je najbolja pomoć svima onima koji se jos nijesu pomirili sa nezavisnom Crnom Gorom, njenim gradjanskim konceptom i putem u EU i NATO, kojih nažalost ima i unutar države,a posebno van nje”, navode u SDP-u.

Sastanku su prisustvovali, u ime Vlade i potpredsjednik za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević, a u ime Socijaldemokratske partije zamjenik predsjednice Raško Konjević i članovi Glavnog odbora Izet Bralić i Skender Elezagić.

Send this to a friend