Politika ČELNICI ALBANSKE KOALICIJE GENCI NIMANBEGU NIK ĐELJOŠAJ PREDALI MANDATARU ZDRAVKU KRIVOKAPIĆU PISANE PRIJEDLOGE

Za ministarstva još rano, među zahtjevima Morsko dobro, Valdanos, Solana…

Lideri albanske koalicije Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj predali su juče mandataru Zdravku Krivokapiću dokument sa svojini zahtjevima, a od njegovog odnosa prema tom aktu zavisiće nastavak razgovora o njihovom učešću u novoj vlasti.

To je Pobjedi kazao Genci Nimanbegu, jedan od lidera te albanske koalicije, nakon jučerašnjeg prvog sastanka sa Krivokapićem.

“Ostavili smo Krivokapiću dokument sa zahtjevima i dalji razgovori zavisiće od njihove spremnosti da to prihvate ili ponude druga rješenja”, kazao je Nimanbegu.

On je, na pitanje šta su u dokumentu naveli kao svoje zahtjeve, rekao da su to „decentralizacija u sistemu obrazovanja, zdravstva i drugih resora, prostornog planiranja, problematika Morskog dobra..

“Među tim zahtjevima sa i povraćaj imovine u Valdanosu, kao i pomoć za Solanu, fiskalna decentralizacija je takođe dio tog paketa. Mandatar je saopštio da i on smatra da je potrebna decentralizacija”, kazao je Nimanbegu.

Rekao je da su Krivokapiću predočili svoje programske ciljeve.

“Predstavili smo problematiku sa kojom se suočavamo kao manjinska zajednica i dali naša viđenja na koji način to otkloniti. Iskoristio sam priliku i saopštio druge političke teme. Moramo razvijati suživot u Crnoj Gori. Moramo napraviti mehanizam da smanjimo eventualne konflikte između vjerskih zajednica. To su problemi, a mi se moramo pripremiti da spriječimo tenzije”, rekao je Nimanbegu.

Istakao je da „kao odgovorni predstavnici albanskog naroda” žele omogućiti da ekonomski razvoj bude na nivou da mladi imaju perspektivu u Crnoj Gori.

Nimanbegu je, na pitanje jesu li imali zahtjeve za ministarska mjestaa, kazao da je za to još rano.

Krivokapić im je, kako je rekao Nimanbegu, saopštio daje dobio dosta prijedloga za ministarska mjesta od tri koalicije koje čini većinu.

“Da bismo realizovali naše zahtjeve, to zahtijeva i ministarske pozicije, ali ne u ovoj fazi razgovora toliko detaljno”, rekao je Nimanbegu.

Prema njegovim riječima, dogovor o vladi neće biti skoro.

“Ne vidim da je blizu neki rok za novu vladu, iako svi lideri govore da će biti formirana za 30-ak dana”, dodao je Nimanbegu.

Nik Đeljošaj je novinarima nakon sastanka rekao da će „Crna Gora biti više demokratska” ako se prihvate njihovi ciljevi.

“Nama su najvažnija programska opredjeljenja i ono što smo predstavili građanima, a posljednje o čemu ćemo pričati su ministarstva i mjesta u vladi. Ako se saglasimo o programskim opredjeljenjima, to je za nas najvažnije”, kazao je Đeljošaj, dodajući da su saslušali viđenje mandatara o konceptu nove vlade.

“Predstavili smo i mi naše ideje i zahtjeve, kao i platformu koju su uradili naši eksperti. Zahtjevi su oni iz predizborne platforme, koje smo predstavili na početku kampanje, da vidimo da li je nova većina spremna da ih prihvati da budu dio programa”, rekao je Đeljošaj.

Krivokapić je novinarima kazao da će danas imati sastanak sa predstavnicima Bošnjačke stranke.

Iz BS ranije je Pobjedi rečeno da će ta partija o učešću u novoj vlasti odlučiti na sjednici Glavnog odbora, koja će biti održana u nedjelju u Rožajama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan
Gost
Ivan

A Morsko dobro ce DF i Carevic njima su interes da rijese ploče sto prije i Krimovicu pa kasnije neka glasaju Budvani DPS on ce im pomoci. Razumijem da su ljudi trazili promjene posle 20 godina logicno je ali da je ta promjena DF kukala nam majka

cgpg
Gost
cgpg

zbogom dps

Sanja
Gost
Sanja

42, idemo na 45 pa 46 poslanika

Tuški
Gost
Tuški

A sta nijeste stavili u zahtjev povraćaj zemljišta Staro Tuzanima prema Vuksan Lekicima i dio Plantaža i to najbećim Brastvima u Tuzima to ne iteresuje Nik Djeljošaja jer su Tuzani, Povraćaj zemljišta Dreševićima Adzovicima Paljevicima Decevici Turuskovici,

Support
Gost
Support

Stanlio i Olio se pomalo sprdaju.

Političari...
Gost
Političari...

Je li ti ono isto morsko dobro, što ga ukida nova sloboda?

Send this to a friend