Politika

Za opstrukciju izbora ide se u zatvor od šest mjeseci do tri godine

Kad bi opozicija u Nikšiću, iako bojkotuje izbore 12. marta, prepustila predsjednička mjesta biračkih odbora DPS-u i SD-u, izbori bi bili bez kontrole. Tako za Dnevne novine Janko Milatović iz DF-a objašnjava odluku opozicije da se juče pojavi na žrijebanju i dobije mjesta predsjedničkih odbora na 67 od 138 biračkih mjesta.

“Za pet-šest dana ćemo donijeti odluku da li ćemo delegirati predsjednike biračkih odbora i članove biračkih odbora što nas sljeduje u skladu sa zakonom o izboru odbornika i poslanika. Kada bi smo prepustili predsjednička mjesta DPS-u i SD-u, onda bi izbori bukvalno bili bez kontrole. U tom slučaju ko zna koliki bi procenat izlaznosti bio da nema kontrolora iz opozicije. Pokušaćemo, najvjerovatnije da spustimo izlaznost ispod 50 odsto, pa ćemo da vidimo šta će se dalje dešavati”, kazao je Dnevnim novinama Janko Milatović iz DF-a.

Da li je neimenovanje članova biračkih odbora jedna od strategija koju planiraju da sprovedu u DF-u ili nešto drugo Milatović ne želi da precizira.

“Imamo nekoliko strategija u planu i sigurno ćemo jednu primijeniti. Strategija će biti ona koja odgovara svim članovima opozicionih partija. DF i koalicija oko DF-a, Demos i SNP-a neće uraditi ništa što bi narušilo jedinstvo opozicije. Znači, šta bude koncenzus, to ćemo da odradimo”, naglasio je Milatović.

S druge strane, Lala Nikčević iz DPS-a poručuje da svako ko eventualno pokuša da osujeti građane Nikšića da ostvare ustavno pravo na bilo kojem biračkom mjestu u opštini, ulazi u zonu krivične odgovornosti i biće kažnjen u skladu sa zakonom.

“Kazna je od šest mjeseci do tri godine. Ulaskom u biračke odbore opozicija je, uprkos odluke o bojkotu, dala legitimitet izbornom procesu. Ako ulazi da opstruira, onda ih čeka zakon”, kaže za DN Radivoje Lala Nikčević iz DPS.

Predstavnici političkih partija treba da do 26. februara dostave predloge članova biračkih odbora kako bi OIK mogla da do 1. donese rješenja i završi taj dio obaveza.

“Što se tiče onih koji namjeravaju da prave opstrukcije ili bilo kakvo ometanje u izbornom danu na biračkim mjestima u svakom slučaju moraće da shvate da i za to postoje određene konsekvence koje su zakonski predviđene i moraće da se pozabave tom pričom na jedan ozbiljan način. Mnogo ozbiljnije nego što su to radili do sada”, naglasio je Rajko Đurić iz OO DPS Nikšić.

Šta kaže Krivični zakonik Crne Gore?

Povreda prava kandidovanja

Član 184

Ko kršenjem zakona ili na drugi protivpravan način spriječi ili ometa kandidovanje na izborima, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Povreda slobode opredjeljenja pri glasanju

Član 186

(1) Ko silom ili prijetnjom prinudi drugog ili na drugi protivpravan način na njega utiče da na izborima ili na referendumu vrši ili ne vrši pravo glasanja ili da glasa za ili protiv određenog kandidata, izborne liste odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Zloupotreba prava glasanja

Član 187

(1) Ko na izborima ili na referendumu glasa umjesto drugog lica pod njegovim imenom ili na istom glasanju glasa više od jedanput ili koristi više od jednog glasačkog listića, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Povreda tajnosti glasanja

Član 191

(1) Ko na izborima ili referendumu povrijedi tajnost glasanja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest mjeseci.

Uništavanje dokumenata o glasanju

Član 193

(1) Ko uništi, ošteti, oduzme ili prikrije glasački listić ili neki drugi dokument o glasanju na izborima ili na referendumu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Na izbornom listiću za predstojeće izbore u Nikšiću na prvom mjestu je Demokratska partija socijalista čiji je nosilac sadašnji predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović i broj dva Socijaldemokrate koje predvodi dr Spasoje Vukotić.

Send this to a friend