Politika

Za pet mjeseci na izbore potrošeno 820 hiljada eura

Foto: CDT

Za finansiranje političkih partija i pojedinaca, koji su se takmičili na lokalnim i predsjedničkim izborima održanim u prvih pet mjeseci ove godine, iz budžeta je izdvojeno ukupno oko 820 hiljada eura, piše Dan.

To se može vidjeti na osnovu dostupne dokumentacije iz Agencije za sprečavanje korupcije ASK i drugih javnih izvora.

Izbori za odbornike u opštinama Ulcinj i Berane održani su 4. februara ove godine. Za potrebe finansiranja izbornih kampanja u ta dva grada, iz javnih izvora je opredijeljeno ukupno 26,9 hiljada eura (Opština Ulcinj 12,9 hiljada eura i Opština Berane 13,9 hiljada eura).

Zakonom o budžetu za ovu godinu za finansiranje dijela troškova izborne kampanje za izbor predsjednika Crne Gore planirano je 594,99 hiljada eura, shodno članu 20 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

To je ranije saopšteno iz Ministarstva finansija.

Kandidati kojima je bila potvrđena kandidatura raspodijelili su ukupno 20 odsto od tog novca.

Za sedam kandidata je bila potvrđena kandidatura, tako da su oni dobili po 17 hiljada eura.

S obzirom na to da nije bilo drugog kruga, 80 odsto preostalog novca raspoređeno je kandidatima koji su na izborima osvojili preko tri odsto glasova.

Političke partije koje su se takmičile na lokalnim izborima u Crnoj Gori 20. i 27. maja dobile su iz javnih izvora (budžeta) ukupno oko 198 hiljada eura.

To se može vidjeti u doku- mentu koji je objavljen na sajtu ASK.

Samo za političke subjekte koji su odmjeravali snage u nedjelju na lokalnim izborima u Podgorici iz javnih izvora opredijeljeno je 43,52 hiljade eura.

Send this to a friend