Politika

Za srpsku manjinu skoro 300.000 eura

Odbor za ljudska prava i slobode podržao je na jučerašnjoj sjednici Izvještaj o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2017.godinu, prema kom je za multinacionalne projekte izdvojeno 35.715 eura.

Kako je na sjednici saopšteno, Fond je prošle godine za projekte najviše dodijelio novca srpskoj nacionalnoj manjini 291.850 eura, zatim bošnjačkoj 168.080 eura, albanskoj 157.120 eura, muslimanskoj 125.710 eura, romskoj 97.400 eura i hrvatskoj 97.050.

Ipak, usvajanje tog izvještaja nije prošlo bez polemike. Tako je predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode skupštinskog tijela Halil Duković (DPS) istakao da najmanje zastupljene manjine, odnosno romska i hrvatska populacija, treba da dobiju najveću podršku, ali da statistika pokazuje da se to ne dešava.

“Suština ovog Fonda je da najslabijem pomogne”, naglasio je on.

Naveo je da Fond lani nije dodijelio mala sredstva za projekte, ali da je analizirajući pojedine “teško ponekad odrediti kako se može neki koji je dobio podršku poklopiti baš sa strateškim dokumentima Vlade”.

Sudeći prema njegovim riječima, takve dileme se neće više pojavljivati kada, u skladu sa novim izmjenama zakona, Skupština formira komisiju koja će obavljati bodovanje tih projekata. Nijesu, kako je pojasnio, još izabrali članove tog tijela, ali će to učiniti uskoro.

“Zato kasni raspodjela sredstava za 2018. godinu ali će to biti brzo završeno. Mislim da će raspodjela sredstava za ovu godinu biti jedna od najboljih u smislu prigovora koji se upućuju na rad Fonda”, kazao je on.

Duković je ponovio da Fond treba kroz odobrena sredstva da afirmiše manjinski narod, te se zapitao da li se raspodijeljeni novac zaista koristi za tu namjenu. Zamjerio je i što je, kako je naveo, raspodjela novca “skoncentrisana u jednoj sredini”. Kaže da je zapazio da su projekti Albanske nacionalne zajednice 99,9 posto iz Ulcinja.

“Ne žive samo Albanci u Ulcinju, žive i u Tuzima, u Plavu, Gusinju, Rožajama… Samo je jedan projekat iz Tuzi za sve nacionalne manjine koje tu žive. I to je projekat dobila jedna televizija. Mislim da je tu bilo i drugih kvalitetnih projekata. Mora se u toj raspodjeli pogledati i taj teritorijalni princip”, primijetio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirko
Gost
Mirko

Zar su Srbi manjina? Izgleda za neke jesu samo kada treba uzeti pare iz Budzeta jer realno ta sredstva treba davati samo onima kojih ima manje od recimo 15% u državi- Neka vide kako su to riješili u Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Prvi put cujem da su Srbi manjina u CG.

Nalpe
Gost
Nalpe

to su ti sve penali

Enigma
Gost
Enigma

Sve se vrti oko para a braćo Srbi, evo zašto se bore za prava srba, albanaca,hrvara,roma ….Svi smo Mi Crnogorci i imamo ista prava pa kad legnete sanjajte Velje Države braco Srbi Albanci i Hrvati !!!

Duty
Gost
Duty

Kad su pare u pitanju onda im ne smeta što su manjina, inače su većina. Ove pare inače idu na finansiranje njihove televizije i radia.

Siki
Gost
Siki

Muslimanima 550 000, a za 33% Srba 290 000. Pravedno zar ne. Gebelsovska propaganda.

Animus
Gost
Animus

Srba je manje od 10% u CG, ostalo su politicki Srbi. Albanci i Srbi se stalno busaju da su konstitutivni narod, a sad oce pare na racun “manjina”, dovoljno govori koliko je njima uopste bitno jesu li uopste Albanci i Srbi u CG. Samo su im pare bitne…mada i nama Crnogorcima su pare jedini obraz. Svi smo isti kacamak.

SASA
Gost
SASA

Dobro ih prebroja doktore jesi li brojo i rista cirova ,ma oladite vise moji srbijanci- aaa srbija je srce Kosova

kamehametalas
Gost
kamehametalas

I milogorci su manjina. Nema ih 50%.

Velimir
Gost
Velimir

NE SAMO UKINUTI,NEGO TREBA UBUDUCE VEOMA DOBRO VODITI RACUNA O NJIHOVOM PONASANJU I MEGALOMANSKIM ZAHTJEVIMA ,
O NJIHOVOJ ZAHVALNOSTI I POSTOVANJU PREMA CRNOJ GORI NECU NI DA GOVORIM!

CrnaGoraAneMont
Gost
CrnaGoraAneMont

Svidja ti se pradjedovsko ime Velimir a Mustafa?

srb
Gost
srb

nema potrebe dajte to crnogorcima u srbiji oni ovde nisu manjina i vise im treba

brko mali
Gost
brko mali

ovo treba pod hitno ukinut. svi smo gradjani Crne Gore, zasto bi oni jer su druge nacionalnosti dobijali dodatne pare iz budzeta?

Send this to a friend