Politika

Za štićene ličnosti za dvije godine otišlo 2,6 miliona eura

Obezbjeđenje štićenih ličnosti nosioca najviših funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti i pravosuđu u zemlji, poreske obveznike je u protekle dvije godine koštalo 2,6 miliona eura. Prema podacima koje je Dan dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova MUP, troškovi angažovanja obezbjeđenja štićenih ličnosti iz Vlade bivšeg premijera Mila Đukanovića, bivšeg predsjednika Skupštine i drugih funkcionera koji su dobili zaštitu države, lani su iznosili 1.346.431, a u ovoj godini 1.337.171 euro.

“Na osnovu Zakona o budžetu za 2015. i za 2016. godinu za Odsjek za obezbjeđenje ličnosti utrošena novčana sredstva za troškove angažovanja obezbjeđenja štićenih ličnosti (sredstva za bruto zarade sa plaćenim porezom na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i ostale naknade policijskim službenicima) za 2015. iznosila su 1.346.491,03 eura, a za 2016. godinu 1.337.171,83”, navodi se u podacima koje je Dan dobio zahtjevom za slobodan pristup informacijama.

Prema poslednjim informacijama, policijsku zaštitu imalo je 13 javnih funkcionera.

Prema zvaničnim odlukama Vlade, policijsko obezbjeđenje u prošloj i ovoj godini imali su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i bivši predsjednici Vlade i Skupštine Milo Đukanović i Ranko Krivokapić.

Prema odluci o određivanju lica i objekata koje obezbjeđuje Uprava policije, policijsku zaštitu zvanično je trebalo da imaju i ministri iz prethodne Vlade. Zaštitu, po odluci Vlade, trebalo bi da su imali ministri pravde Zoran Pažin, unutrašnjih poslova Raško Konjević i Goran Danilović, vanjskih poslova Igor Lukšić, te vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Policija obezbjeđuje i direktore Agencije za nacionalnu bezbjednost ANB i Uprave policije Dejana Peruničića i Slavka Stojanovića. Odlukom Vlade policijska zaštita je predviđena i za nosioce sudskih i drugih tužilačkih funkcija ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti. Poznato je da policijsko obezbjeđenje ima predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. Sadašnji premijer Duško Marković prije dolaska na tu funkciju takođe je bio pod policijskom zaštitom.

Vladinom odlukom je precizirano da će policija obezbjeđivati štićene ličnosti i nakon prestanka obavljanja funkcije, ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, o čemu odlučuje Vlada.

“Obezbjeđivanje lica traje šest mjeseci nakon prestanka obavljanja funkcije, a može se produžiti za vrijeme dok postoje razlozi za njihovo obezbjeđivanje”, piše u odluci.

Prema saznanjima Dana, bivši premijer Milo Đukanović i dalje je pod policijskom zaštitom, uprkos tome što više nije ni na jednoj državnoj funkciju.

Prema pravilniku o sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova MUP, formalno bi predsjednika države Filipa Vujanovića trebalo da obezbjeđuje devet policajaca.

O predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću trebalo bi da brine njih 12, a o premijeru Dušku Markoviću 13. U praksi to stanje može biti drugačije.

Prema sistematizaciji MUP-a, još 25 policajca određeno je za zaštitu državnih funkcionera. Grupu za obezbjeđenje lica po odluci Vlade čini 17 pripadnika policije.

Za potrebe bezbjednosne zaštite bivšeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića korišćeno je sedam službenih vozila. Za održavanje voznog parka koji koristi bivši premijer i njegova pratnja ranije je potrošeno 56. 161 euro.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ranije su za Dan kazali da vozni park koji je koristio i najvjerovatnije i dalje koristi bivši premijer vrijedi 112.800 eura.

“Četiri vozila u pratnji premijera vrijede po 12.800 eura, a ostala tri 12.000, 17.600 i 32.000 eura. Pojedina vozila koja se koriste za potrebe bezbjednosne zaštite posjeduju određeni nivo balističke zaštite to se odnosi na zaštitu od otmice, dejstva vatrenog oružja i eksplozivnih naprava, te određenu protivpožarnu zaštitu”, kazali su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Vozila koja su na raspolaganju bivšem premijeru u prosjeku su stara 12 godina i poslednji put su kupovana 2008.

Štite i radna mjesta i kuće

Uprava policije obezbjeđuje i objekte u kojima je sjedište predsjednika Crne Gore, Skupštine, Vlade, ministarstava, Vrhovnog državnog tužilaštva, specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala, Ustavnog, Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda, te Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Pored ovih objekata, policija obezbjeđuje i rezidencijalne i protokolarne objekte u Crnoj Gori, kao i objekte u kojima štićena lica borave službeno ili privatno navodi se u odluci.

Send this to a friend