Politika

Zajednica Crnogoraca u Albaniji obilježila Dan državnosti

Zajednica Crnogoraca u Albaniji, konferencijom u Elbasanu obilježila je 13. jul, Dan državnosti Crne Gore.

Pozdravljajući zvanice, predsjednik Zajednice Crnogoraca u Albaniji Marinko Ćulafić istakao je da je 13. jul najznačajniji datum u crnogorskoj istoriji, jer je upravo na taj dan na Berlinskom Kongresu 1878, koji je ujedno označio kraj Tursko – ruskog rata 1877-1878, Crna Gora dobila nezavisnost kao 27. država svijeta.

“Poslije I Svjetskog rata, 1918. Crna Gora, iako je dala ogroman doprinos u ratu na strani saveznika, gubi svoju nezavisnost i postaje dio nove drzave Srba, Hrvata i Slovenaca, koja 1929. postaje Jugoslavija.

Takođe, 13. jula, 1941. godine crnogorski narod prvi je ustao protiv italijanskih okupatora u porobljenoj Evropi, i dao je ključni doprinos u oslobođenju bratskih naroda Jugoslavije od fašizma”, rekao je Ćulafić na konferenciji.

On je dodao da su na sjednici AVNOJ 1943. u Jajcu, na kojoj je učestvovao i narodni heroj Albanije Vasil Šanto u ime Komunističke partije Albanije, postavljeni novi temelji socialističke Jugoslavije  „i Crna Gora je postala jedna od šest jedinica Jugoslavije”.

“Ta odluka je potvrđena i na Narodno-antifašističkom kongresu Crne Gore, održanom u Kolašinu krajem 1944.

“Posebno ću naglasiti da je na tom kongresu učestvovao i moj djed Milovan Tatko Ćulafić, koji je obavljao najznačajnije funkcije u ratu i poslije rata u Crnoj Gori, sve do 1948. kada je stao na stranu Staljina, protiv Tita.

Pobjeda Crne Gore i Jugoslavije u II Svjetskom ratu nad fašizmom, i dobijanje statusa Republike Crne Gore u okviru Nove Jugoslavije, dovelo je i do konačnog povratka državnosti na referendumu 21. maja 2006. Danas je Crna Gora stabilizujući faktor i lokomotiva evropskih integracija na Zapadnom Balkanu”, naveo je Ćulafić.

On je na konferenciji posebno istakao veoma dobre odnose između crnogorskog i albanskog naroda,i doprinos koji daju nacionalne manjine sa obje strane „i koje su most saradnje između Albanije i Crne Gore”.

“Albanski i crnogorski narod žive jedan pored drugoga vjekovima i milenijumima.i imaju zajedničkog sveca, Svetog Vladimira, koji je veza među našim narodima. Sveti Vladimir je zaštitnik grada Elbasana a za današnju Crnu Goru je svetitelj i dukljanski knez”, dodao je Ćulafić.

Predsjednik Zajednice Crnogoraca u Albaniji posebno se zahvalio zvanicama na iskazanom poštovanju i prisustvu obilježavanja najznačajnijeg datuma crnogorskog naroda i crnogorske dijaspore svuda u svijetu.

 

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
NikšićPrimoracPg - TgCulafiqi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikšić
Gost
Nikšić

Jesi li mahao crnogorskom zastavom kroz Elbasan junače?

Primorac
Gost
Primorac

živiš u “neprijateljsku” državu sto godina i ostaneš isti Crnogorac, odeš u “bracku”državu sto dana i postaneš srbin koji mrzi sve što je crnogorsko,a nakon sto godina radiš sve da se satre i uništi rijec Crnogorac.

Pg - Tg
Gost
Pg - Tg

Bravo za našu dijasporu u Albaniji…živjeli.

Culafiqi
Gost
Culafiqi

Milenijumima zive jedan pored drugog 🤣🤣🤣

Send this to a friend