Politika

Zajedničkim snagama povratiti mir, stabilnost i prosperitet državama sredozemnog regiona

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) učestvovala je na 15. plenarnoj sjednici PAM-a, na kojoj je naglašeno da se zajedničkim snagama povrati mir, stabilnost i prosperitet državama sredozemnog regiona.

Aktuelni predsjednik PAM-a Karim Darviš, svečano je otvorio ovogodišnje zasijedanje, nakon čega je generalni sekretar PAM-a, ambasador Serđo Piaci pročitao poruku generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša.

Gutereš je uputio želje za uspješnim dvodnevnim zasijedanjem, navodeći da su upravo poslanici i poslanice čuvari ljudskih prava i vladavine zakona. Kako se svijet počeo oporavljati od nezapamćene pošasti, regionalne platforme, uključujući PAM, imaju ključnu ulogu u promišljanju uticaja pandemije, klimatskih promjena, nasilja u porodici, mira i sigurnosti, slobode govora sa ciljem pružanja konkretnih rješenja koja prije svega u fokus stavljaju ljude. Trenutna svjetska nepogoda je bez presedana i kao takva predstavlja istorijsku priliku za zajedničkim djelovanjem u pravcu obnove povjerenja i rješavanja pomenutih kriza na holistički, pravedan i održiv način, istakao je generalni sekretar UN-a.

Tokom zasijedanja članovi i članice nacionalnih parlamenata sa 130 delegata iz zemalja regiona i međunarodnih organizacija Mediterana i šire, razmatrali su rad i aktivnosti koje su se odvijale unutar tri Stalna odbora PAM-a, u okviru kojih su predstavljene i raspravljane preporuke i izvještaji o prioritetnim pitanjima mediteranske regije, među kojima su teme vezane za zaštitu životne sredine, ekonomska pitanja, nasilje u porodici, suzbijanje terorizma, ljudska prava, vještačku inteligenciju i bezbjednosne izazove.

Šef delegacije Skupštine Crne Gore u PAM-u Dragan Krapović, obratio se tokom Drugog stalnog odbora za ekonomsku, socijalnu i ekološku saradnju Parlamentarne skupštine Mediterana.

Dragan Krapović

U svojstvu novoizabranog predsjednika Sektorske grupe za promociju turizma u okviru PAM Panela za trgovinu i investicije, Krapović se zahvalio na jedinstvenoj mogućnosti da Crna Gora naredne godine, kada se steknu uslovi za direktnim susretom, bude domaćin „Euro-mediteranskog parlamentarnog foruma” na temu trgovine i investicija sa posebnim fokusom na turizam i oporavak ovog sektora nakon pandemije.

Krapović je izrazio uvjerenje da će Crna Gora kao moderna mediteranska turistička destinacija međunarodnog ugleda, bogate istorije i kulture, država koja posvećeno vodi računa o svojim prirodnim, društvenim i ekonomskim resursima, biti u potpunosti inspirisana da se odgovorno posveti organizaciji ovako važnog događaja koji će otvoriti dijalog i dati konkretne preporuke za snažan oporavak Mediterana koje će razultirati osjetnim promjenama već u narednoj godini, čemu doprinosi turistička infrastruktura u našim zemljama, povoljan geografski položaj, prirodna atraktivnost i sigurnost.

U nastavku zasijedanja Skupština je izabrala novog predsjednika i Upravljački odbor PAM-a za period 2021. – 2022. godine. Đenaro Miljore iz Italije dobio je više glasova u odnosu na protivkandidatkinju Sandrin Morš iz Francuske, čime je preuzeo dvogodišnje predsjedavanje Parlamentarnom skupštinom Mediterana od dosadašnjeg predsjednika PAM-a Karima Darviša iz Egipta.

Ceremonija dodjele PAM nagrada za 2021.godinu održala se na kraju drugog dana 15. plenarne sjednice PAM-a, u okviru koje su pročitani laureati za pojedinačne nagrade u oblasti medicine, novih tehnologija, kulture i drugih oblasti.

Takođe, saopštena je kolektivna nagrada za jedanaest država, među kojima se nalazi i Crna Gora, konkretno Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je nagrađeno posebnim priznanjem zbog svoje posvećenosti u aktivnoj borbi protiv povećanog talasa nasilja u porodici tokom pandemije Kovid19.

Sastanku su, takođe, prisustvovali članica delegacije Jovanka Bogavac, zamjena članice Milosava Paunović i zamjena člana Radoš Zečević.

Temeljna misija Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), koja trenutno okuplja 29 zemalja, je jačanje političke, ekonomske, društvene i kulturne saradnje između država članica s ciljem nalaženja zajedničkih rješenja na izazove s kojima se suočava mediteranska regija.

Send this to a friend