Politika

Đukanović nije došao na sjednicu Zakonodavnog odbora, bez rasprave o prijedlogu skraćenja mandata Skupštini

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije došao na današnju sjednicu Zakonodavnog odbora, pa je tako rasprava o tački dnevnog reda koja se tiče Đukanovićevog prijedloga o skraćenju mandata Skupštini odložena.

Predsjednica Odbora Maja Vukićević kazala je da se o toj tački ne može raspravljati zbog nedolaska Đukanovića.

Vukićević je saopštila da je bila u komunikaciji sa šefom Poslaničkog kluba DPS-a koji je pitao da li predsjednik mora prisustvovati lično, na šta mu je , kako kaže, odgovorila da mora prisustvovati i da je nemoguće prenošenje nadležnosti na savjetnike.

“Prosto nije moguće da iko osim predsjednika brani ovu odluku, to je stav Odbora i upoznali smo gospodina Živkovića sa tim”, rekla je ona.

Vukićević dodaje da je iznenadio dopis Đukanovića da ne može prisustvovati sjednici.

“Moj je stav da on ne može prenositi nadležnost na bilo koga, mislim da nema uslova da se održi sjednica”, navela je Vukićević.

Kako je istakla, pomjeren je termin sjednice kako bi se omogućilo da dođe predsjednik.

“Dao se odgovarajući termin. Ako treba odložićemo sjednicu još jednom, kako bi predsjednik našao vrijeme i došao na Odbor”, naglasila je Vukićević, nakon čega je nastavljena rasprava o drugim tačkama dnevnog reda.

Pribilović: Đukanović nije u obavezi da prisustvuje

Član 67 Poslovnika kaže da predstavnik predlagača prisustvuje sjednicama Odbora, tako da predsjednik Đukanović nije u obavezi da bude prisutan na sjednici, kazala je poslanica DPS-a Suzana Pribilović.

Navodi da Odbor mora poštovati ono što su obaveze predsjednika.

“Savjetnici su samo procesno u postupku do donošenja odluke i Đukanović im nije dao nadležnost da odlučuju, vi to tako želite predstaviti”, napomenula je Pribilović.

Odbor je trebalo da se o tome izjasni u srijedu, ali je sjednica odgođena jer Đukanović nije prisustvovao.

Đukanović je u obrazloženju naveo da se nijesu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

“Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije rješenje u datoj političkoj situaciji, i da je u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u sto kraćem roku”, smatra Đukanović.

To će, kako je ocijenio, omoguciti izbor Vlade koja će djelovati u punom kapacitetu.

Đukanović je naglasio da regionalni globalni kontekst i političko – bezbjednosni izazovi, ekonomski i finansijski problemi Crne Gore, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima, zahtijevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu Vladu.

“Vjerujem da se do takve Vlade moze doći jedino odiukom građana na izborima”, ocijenio je Đukanović.

Crnogorski parlament će sjutra, na vanrednoj sjednici, raspravljati o predlogu Đukanovića za skraćenje mandata parlamentu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miki
Gost
Miki

Niste frku pravili kad vam na odbore nije dolazio zdravko, niti jedan od njegovih apostola!
E neće vam se pokoravati ni jedan preśednik države sigurno!

Send this to a friend