Politika

Žalba Ministarstvu na ponašanje nastojatelja Manastira Morača

Dnevne novine, počev od 10. februara, objavljuju veliki broj dokumenata koji svjedoče o tome kako su se u vrijeme Knjaževine i Kraljevine Crne Gore donosile odluke koje su se ticale crkvenih pitanja. Dokumenta jasno pokazuju da nijedna odluka nije mogla biti donijeta, ni realizovana, bez prethodne saglasnosti tadašnje vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova.

Ministarstvo prosvjete i crkvenih poslova razmatralo je primjedbe i žalbe stanovništva koje su se odnosile na crkvena lica i stanja u manastirima.

Tako je u nakon pisma Jovana Milovanova Tripkovića iz Donje Morače, od 25. aprila 1907. godine naredilo istragu i tražilo da o rezultatima obavijeste Ministarstvo.

Tripković navodi da Ministarstvo svojim dopisom hoće da obavijesti “o žalosnom stanju Manastira Moračkoga, svete slavne zadužbine Nemanjića”.

“Došo sam uoči uskrsa ove godine sa nekoliko društva đe sam našao narod i ujedno zatražio po običaju u nastojatelja da nam ustupi jednu kuću da konačimo. Odgovorio je eto vam ona sobetina i pokazao prstom… Pođemo i nađemo đubre u istoj, od njegove stoke, u kojoj nemaše ni svijeće, a smrad od istog đubreta izagnao nas je, te smo pod vedrim nebom noćili. Tu je bila oko stotinu duša”, piše Tripković.

U obraćanju, pita “slavno Ministarstvo” je li pravo da nastojatelj zaplijeni svaku kuću u okviru Manastira, da u njima drži životinje, i to sve u u objektima koje je narod gradio.

“Je li pravo da se u Manastiru drži do blizu stotina ovaca i koza, desetoro govedi, konja i mnogo druge pernate životinje, pa sa ovolikim ogromnim brojem da zapremi toliko kuća, a na nesrećni narod ni glavu da okrene? Je li razlog da ova živa uspomena nekadašnje slave i veličine sprske i Ćaba crnogorska zarasta u đubretu i bunjacima, te od teškog zaudara, a u portu se ući ne može”.

“Je li razlog da se životinja spraća u bostan do samog oltara ove svete kuće đe počivaju kosti umrlih sveštenika i nastojatelja i drugih pobožnih hrišćana, koji su plaćali za mjesto crkvi po 32 krune samo da se tu ukopaju… A preko svega toga, je li žalosno i grozno da jadni narod kod toliko manastirskih kuća strada i pod vedrim nebom noćiva i da se nikome ne mili doći kod ove crkve ni da se pričesti, izuzimajući bližnje”, piše Jovan Tripković.

On piše Ministarstvu da narod ostane nepričešćen, jer nemaju gdje da prenoće kad dođu u Manastir.

“Umjesto što bi trebalo da se narod privlači crkvi, tijem se upravo nemilosrdno goni od iste. Ovo dostavljam što me boli, jer je i grob moga đeda pokojnog Nikodina, služitelja ove crkve, na vratima tora ovčeg u bostanu pod oltarom. Za gornje navode tvrdim da su istiniti. A za više uvjerenja želio bi da izvolite izaslati naročitu komisiju koja bi vas uvjerila o istinitosti mojih dokaza”.

Jovan Milovanov Tripković, Donja Morača, 25. aprila 1907. godine.

Ministarstvo: Konsistorija da sprovede istragu

Nakon pisma Jovana Tripkovića, uslijedio je sljedeći odgovor: “Visoko prečasnoj Konsistoriji Cetinje,

Ministarstvo je dobilo jednu žalbu protiv nastojatelja Manastira Morača…

Neka Konsistorija sprovede strogu istragu o ovim žalbenim navodima i o rezultatima obavijesti ovo Ministarstvo”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sasa
Gost
Sasa

Koje li su spise iskopali u namjeri da prikazu bahacenje i u staro doba..

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Нека новинар ЦДМ-а пође у обилазак манастира и утврди стање. Него давно је прошло вријеме провјеравања навода прије објављивања.

Vfhga
Gost
Vfhga

Hahahahah a ocemu vi nesretnici pisete.

Bumerang
Gost
Bumerang

Prvi svjetovni vladar je izabran 1852. … A od ovih današnjih vladara se koristi riječ devastacija,…

Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Cdm,kad cemo jednu pricu o nasim tvrdjavama u Boki,kako su propale,kako niko ne vodi racuna o njima. Ili to ne smijete pomenut sad. Sto ne pomenete kradju u Cetinjskom muzeju?

Mujo
Gost
Mujo

Kakvi su ovo hibridni napadi na mitropoliju. A ove dnevne i vikend novine,nisu ni za potpalit vtru sa njima doma

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Uopste mi nije jasno kako mi nijesmo kraljevina i odkud kod nas ovoliko komunjara i dan danas !?

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Treba naći kralja da valja😊

Zeta
Gost
Zeta

Ni danas nije nista bolje daje pare na kamatu i krije kriminalce u taj manastir pored takve svetinje plus ne postuje post jer kad mu je unuku rodjendan bio na svetac on je kao dao dopustenje da se taj dan slobodno omrse a zenu koja je radila uz manastir prodavala pica i kafu nju su odrali od posla i kad… Više »

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Mora da ti nije pozajmio pare kad ga toliko ogovaraš?

vesko nk
Gost
vesko nk

Zeta ti posti ko ti brani a druge pušti po njihovoj volji.U ludilu se vazda nađe luđi koji zna bolje no pop doktor inžinjer t.j. profesionalac.No zaplivaj Moračom po Zeti.Hahaha

NJEGOŠEV SAT
Gost
NJEGOŠEV SAT

Više od samog pisma Jovana Milovanova Tripkovića iz Donje Morače, od 25. aprila 1907. godine iznenađuje zavidna pismenost “pisara Jovanovog”?

Bravo!
Gost
Bravo!

Toliko o tome ko je držao stoku u crkvama u manastirima.

Timotej
Gost
Timotej

Pa šta ovim želite da dokažete? Crkve su uvijek bile crkvene, pa se žalite vi kome oćete.

Sova
Gost
Sova

Kome se žali? Državi. Ne bi da nije bila nadležna. Šta nije jasno? Država naređuje istragu od Konzistorije i traži izvještaj.

Sova
Gost
Sova

Kome se Jovan Tripković žali?

Joo
Gost
Joo

ne…nego naroda koji ih je gradio i davao novac i nepokretnosti za njih…….

Send this to a friend