Politika

Zaoralek otkazao posjetu CG zbog hakerske krađe mejlova diplomata

Češki ministar spoljnih poslova Lubomir Zaoralek otkazao je današnju posjetu Crnoj Gori zbog hakerskog upada u njegovu elektronsku poštu.

Prema procjeni eksperata, iza hakerskog upada u elektronsku poštu ministra i još nekoliko diplomata stoji strana država.

Ozbiljnost hakerske krađe oko 7.000 dokumenata potvrđije i to što se Zaoralek, umjesto da danas najvišim crnogorskim zvaničnicima izrazi podršku za ulazak Crne Gore u NATO i proces pristupanja EU, u Pragu savjetuje sa ekspertima za bezbjednosti i sajber napade.

Hakeri su najmanje godinu dana krali prepisku i dokumenta iz 168 naloga na češkom Ministarstvu spoljnih poslova, među njima i iz elektronske pošte ministra Zaoraleka i četvorice njegovih sadašnjih i bivših pomoćnika, a takođe i iz nekih ambasada i sa sastanaka Vojnog komiteta Evropske unije, javljaju danas češki mediji.

“Ministarstvo je bilo meta sajber napada. Ko je taj napadač? Ne nudim kompletan odgovor ali rečeno mi je da je bio veoma sofisticiran. Najvjerovatnije je napad izvela strana država. Podsjeća na hakerski napad na Demokratsku stranku pred predsjedničke izbore u SAD”, kazao je u Zaoralek na vanrednoj konferenciji gdje je obavijestio medije o napadima.

IP adrese sa kojih su hakeri upadali u elektronsku poštu čeških diplomata nalaze se u Rusiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Češkoj a najmanje 30 IP adresa povezano je sa hakerima koje su američki obavještajci optužili za upad u elektronsku poštu Demokratske stranke, ali prema ocjenama čeških eksperata to nije neoboriv dokaz da iza napada stoji Rusija, saznali su nezvanično češki mediji.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je bilo kakvu umiješanost Rusije u taj hakerski napad na Zaoraleka i njegove diplomate kao “neosnovano fantaziranje” i pomodarski trend zastrašivanja kremaljskom propagandom, javila je u srijedu ruska agencija TASS.

Send this to a friend