Politika

Zaštita vazdušnog prostora potvrda posvećenosti NATO-a konceptu kolektivne odbrane

Zaštita vazdušnog prostora Crne Gore potvrda je posvećenosti NATO konceptu kolektivne odbrane, saopšteno je na sastanku generalnog-potpukovnika Rubena Garsie Serverta, komandanta NATO združenog Centra za vazdušne operacije u Torehonu i ministra odbrane Predraga Boškovića.

Bošković je istakao da je Crna Gora, kao najmlađa članica NATO-a, posvećena realizaciji ključnih zadataka Alijanse u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje.

Tokom susreta, ministar je upoznao sagovornika sa najznačajnijim aktivnostima realizovanim tokom prve godine članstva, naglašavajući da će Crna Gora nastaviti intenzivno da radi na integrisanju nacionalnog sistema u sistem kolektivne odbrane Alijanse.

“Bošković je istakao da je upravo misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing), koja je započela 5. juna ove godine, najbolja potvrda posvećenosti Alijanse zajedničkoj sigurnosti i konceptu kolektivne odbrane. U tom kontekstu, ministar se zahvalio komandantu Servertu na podršci koju je združeni Centar za vazdušne operacije pružio našoj zemlji tokom procesa uspostavljanja Air Policing misije, kao najznačajnijeg koraka u procesu integracije u NATO integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane-NATINAMDS. Takođe, kazao je da je ova misija ne-borbenog karaktera najbolji primjer benefita koje je Crna Gora ostvarila članstvom u NATO, kao i posvećenosti saveznica zajedničkim vrijednostima”, saopšteno je iz Ministarstva.

Tokom sastanka generala Serverta sa Načelnikom Generalštaba VCG, generalom Dragutinom Dakićem, razgovarano je o zajedničkim aktivnostima koje su planirane za budući period.

Takođe, razmatrani su modeli intenziviranja saradnje u domenu vazdušnih operacija između Vojske Crne Gore i Združenog centra u Torehonu.

“U tom konktekstu, general Dakić je najavo da će predstavnik Vojske Crne Gore biti upućen u Združeni centar za vazdušne operacije NATO-a u Torehonu gdje će obavljati dužnosti u NATO sistemu zaštite vazdušnog prostora”, navode u Ministarstvu.

General Servert je istakao da je Alijansa u Crnoj Gori prepoznala kredibilnog partnera koji pruža konkretan doprinos aktivnostima NATO-a.

“Naglasio je da upućivanje predstavnika u Združeni centar za vazdušne operacije NATO-a u Torehonu dodatno potvrđuje ozbiljnost i posvećenost Crne Gore u ispunjavanju obaveza koje proističu iz članstva u najznačajnijem vojno-političkom savezu. Servert je izrazio zadovoljstvo uspostavljanjem Air Policing misije za Crnu Goru, kojom je osiguran cjelokupan vazdušni prostor, što predstavlja bitnu komponentu kada je u pitanju bezbjednost koju Alijansa garantuje saveznicama”, navode u Ministarstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Izgubljen
Gost
Izgubljen

Generalni-pukovnik? Ozbiljno. Vazdusne snage? U nasem jeziku, kako god ga zvali je vazduhoplovne snage itd. Novinaru !!!

sonnyy
Gost
sonnyy

A od koga je ugroženo bilo… Jedino ko je od kada avioni postobe napadao CG.. biži su Nje mci, Englezi, Italijani.. Sada nam oni čuvaju nebo od njih samih…

Peruta
Gost
Peruta

Puno puta su nam u istoriji štitili vazdušni prostor. Vazda po našoj glavi!

Send this to a friend