Politika

Zašto je nova ministarka nauke “čudo”? Ona istražuje i božansku česticu!

Doktorka fizike Sanja Damjanović juče je u Skupštini opisivana jednom riječju – čudo. A, zašto?

Zato što je jedina Crnogorka koja radi na prestižnom Evropskom institutu za fiziku u Švajcarskoj (CERN). 

Damjanović sa svjetskim stručnjacima traži odgovor na pitanje postoji li božanska čestica „higs“,  šta čini 96 odsto univerzuma, šta skrivaju crna materija i crna energija, zašto je svijet koji znamo sagrađen od materije a ne od antimaterije, i da li je stvarno moguće vidjeti rani univerzum, materiju koja je postojala prije 15 milijardi godina.

To je naša nova ministarka nauke. I upravo je ona među ljudima koji su zaslužni za to što su Crna Gora i CERN postpisali Sporazum o saradnji od kad su vrata tog uglednog instituta otvorena svim našim fizičarima, informatičarima, programerima, elektrotehničarima.

Te 2007. godine potpis na sporazum stavio je Slobodan Backović, tadašnji ministar prosvjete i nauke. Backović odlično poznaje našu novu ministarku, i to iz vremena kada je karijera Damjanoviće tek počinjala kraijeru.

“Ja sam bio na Odsjeku za fiziku Prirodno matematičkog fakulteta. Bio sam tu kad smo zaposlili Sanju i nakon toga je poslali na doktorske studije u Hajdelberg. Tada kreće njena međunarodna karijera. Sa njom imam samo pozitivna iskustva“, kaže za CdM Backović.

On zato ima vrlo konkretna očekivanja od nove ministarke.

“Ona zna šta je nauka i ja se nadam da će ona promovisati sve što imamo u Crnoj Gori, a vrijedno je međunarodnog priznanja. Nadam se da će povezati finansiranje sa međunarodnim centrima“, očekuje Backović.

Od otkaza do ministarstva

Da je riječ o istrajnoj i povećenoj osobi dokazuje i činjenica da je ona, koja je, kako je rekla 2009. godine za “Prosvjetni rad“, svojevremeno dobila otkaz na podgoričkom PMF-u, zbog čega je žalila, juče postala crnogorska ministarka.

“Iako sam svoju profesionalnu budućnost uvijek vezivala za Podgoricu, profesionalno napredovala i gradila mogućnost da se Crna Gora nađe na mapi CERN-a, postala osoba za kontakt između CERN-a i Crne Gore, željela da pomognem mladim ljudima, svi moji pokušaji da obnovim svoju poziciju u Podgorici nailaze na neuspjeh“, rekla je 2009. godine Damjanović koja je od danas alfa i omega razvoja crnogorske nauke.

A, što o svemu danas misli Damjanović? To trenutno nije moguće saznati. CdM je uvažio molbu kabineta premijera Duška Markovića da dozvolimo svim novim ministrima nekoliko dana da se smjeste, upoznaju sistem, nakon čega ćemo prvo pozvati broj Sanje Damjanović.

Ko se vama najviše dopada u novoj vladi? 

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kan cern
Gost
kan cern

ja vjerujem da su u Cernu
ja vjerujem da su u Cernu oplakali njen odlazak

Anonimni
Gost
Anonimni

Backovic ufatio cesticu
Backovic ufatio cesticu

Neka de!
Gost
Neka de!

Ma zna ona da je crnogorski
Ma zna ona da je crnogorski umni potencijal mjeren CANU jedinicama (onolikim brojem glava), finansijski jači od CERNa, pa veli, primiće je kad-tad, a sada “lezi lebu da te jedem” ili nešto slično. CANU je odavno pronašao Boga i živi bogovski, pa mu čestice, odnosno mrvice ništa ne trebau!

Anonimni
Gost
Anonimni

Evo odlicne prilike da naucno
Evo odlicne prilike da naucno potkrijepi teoriju o zivotu od 2e dnevno.Ako uspije ne ginejoj Nobelova nagrada

Student
Gost
Student

Impresivna biografija i sve
Impresivna biografija i sve pohvale za izbor. Cast je imati takvu ministarku nauke sa takvim strucnim kvalifikacijama. Srecno!

Neka de!
Gost
Neka de!

Ma zna ona da je crnogorski
Ma zna ona da je crnogorski umni potencijal, koji se mjeri CANU jedinicama znacajniji of CERNa, onoliki broj glava, pa veli ajde da i ja malo ‘lezi lebu da te jedem’ ili tako nesto.

Anonimni
Gost
Anonimni

Da li ovo znaci da je ova min
Da li ovo znaci da je ova ministarka glasala za dps? Ako znaci o kom postenju i pameti mi pricamo? Integritet cemo vidjeti kad kaze sta misli o laznoj diplomi prethodne ministarke…

Anonimni
Gost
Anonimni

Niko
Niko

vojnik poslušnik
Gost
vojnik poslušnik

ako do nove godine zamijeni
ako do nove godine zamijeni direktore škola šehović će biti nomer one

Anonimni
Gost
Anonimni

Kako Ministarka sa pravim
Kako Ministarka sa pravim doktoratom?

Anonimni
Gost
Anonimni

he he samo da ne bude put od
he he samo da ne bude put od božanske čestice do anđeoskog praha i ode mast u propast

NHM
Gost
NHM

Bogami, imaće nova ministarka
Bogami, imaće nova ministarka vrlo težak zadatak da popuni cipele svoje prethodnice. Ipak su stručnost i stručni radovi njene prethodnice bili prepoznati u svijetu. Mislim, bili su prepoznati u smislu da su njeni radovi već bili napisani od nekog drugog, ali u svakom slučaju prepoznati.

Kotor
Gost
Kotor

Svaka čast Sanji DamjanovićSvaka čast Sanji Damjanović,ali ona tek treba da se dokaže kao naučni radnik.Ona je “samo”jedna od nekoliko hiljada naučnika koji rade u CERN-u i to se ne mogu baš pohvaliti velikim rezultatima uprkos ogromnim sredstvima koja se tamo ulažu.Svi oni, naravno,brane supersimetrične teorije koje im donose nova ulaganja i lagodan život. Istina je malo drugačija,a istinu ste… Više »

Hotelnegro
Gost
Hotelnegro

Ne razumijem zasto bi neko
Ne razumijem zasto bi neko napustio takav posao i svoje zivotno opredeljenje, da bi u CG radio kao politicar? nesto tu ne stima..

ON
Gost
ON

Odličan komentar
Odličan komentar

mila
Gost
mila

Draga g-đo Sanja nijeste
Draga g-đo Sanja nijeste dobro “prelomili” što ste uzornu naučnu karijeru podredili nečem što, ama baš ni malo, ne odgovara Vašem integritetu i intelektu. Ne može se u zatvorenom, kontrolisanom i neperspektivnom sistemu ništa uraditi. Nema tu slobode ni života! Želim Vam uspjeh i samo uspjeh na naučnom i personalnom polju.

CERN
Gost
CERN

Pa gospodja je vjerovatno i Pa gospodja je vjerovatno i otisla iz CG u okviru tog sprazuma o saradnji i najvjerovatnije je CG finansirala njeno ucesce u projektu tako da su je kao poslodavac uvijek mogli pozvati i opozvati nazad kao sto to cine sa diplomatama. Zeneva je preskupa pa ce joj na ovom pogorickom Rimskom trgu biti laksi zivot… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Glasam za Janovica
Glasam za Janovica

Hotelnegro
Gost
Hotelnegro

Uopste mi nije jasan potez da
Uopste mi nije jasan potez da neko napusti takav posao i svoje zivotno opredeljenje, da bi dosao u CG da se bavi politikom, nesto tu ne stima…

Anonimni
Gost
Anonimni

Gospođo(ice) Damjanović neka
Gospođo(ice) Damjanović neka vam je Bog i bozje čestice u pomoć sa nama ovakvima i kolegama vam ništa boljima!!! Bojim se da ćete se vratiti odakle ste došli veoma brzo, a nadam se da se varam.

Ima
Gost
Ima

dosta nasih u inostranstvu
dosta nasih u inostranstvu koje ‘dere’ nostalgija te se prihvate povratka prevashodno misleci na laganiji zivot bez stresa i muka u domovini. No vecina tih se koliko znam poslije nekog vremena razocara i ukoliko imaju sredjene papire za vani, vrati tamo odakle su dosli nazad u domovinu (vecinom zapadne zemlje)…

Anonimni
Gost
Anonimni

Odakle znate da je božanska ?
Odakle znate da je božanska ???

Sigurno
Gost
Sigurno

je poslali ovi iz CERN-a kad
je poslali ovi iz CERN-a kad su culi Katnica kako mu se Bog javlja, pa vele mozda ce postici bolje rezultate u ispitivanju bozanske cestice ako imaju nekoga u blizini onih koji uspostavljaju direktni kontakt s Bogom!!!

Anonimni
Gost
Anonimni

I profesor Hajdukovic radi I profesor Hajdukovic radi (ili je radio) na CERN-u. Ali dobro, profesionalna karijera joj je bila usmjerena na nauku, cudi me zasto sad prelazi u politiku? A dodatno, ako je vec bila dobra u nauci, a ocito jeste, zasto bi sad prestala time da se bavi i presla na politiku, a znamo sto je politika? Mislim,… Više »

Toni
Gost
Toni

Ministar nije obavezno
Ministar nije obavezno političko mjesto, a da je sreće, ne bi bilo uopšte. Lično mislim da neće ispuniti svoje ciljeve ovdje, jer najmanje zavisi od svog znanja I umijeća.

 moja domovina bocvana
Gost
moja domovina bocvana

Sprdas li se ti to tebra kadSprdas li se ti to tebra kad pominjes nauku kao CG Brend ? Ne sporeci da je kod nas rodjeno mnogo pametrnih momaka i djevojaka koji su uglavnom u zelji za usavrsavanjem i naucnim napredovanjem napustili CG ja mislim da od turskog vakta nikad gora situacija nije bila . Znas li ti bolan kojih… Više »

PG
Gost
PG

meni je VRH Ljumovic.
meni je VRH Ljumovic. Nevjerovatno je kako se taj covjek svudju uvuce.prvo director Biblioteke, pa neki asistent na fakultetu, onda u Rektoratu I evo za ministra. Nevjerovatan je ili je dobar glumac ili sto drugo.

Anonimni
Gost
Anonimni

U Cernu radi 7.000 naučnika iU Cernu radi 7.000 naučnika i naša ministarka je samo jedna od njih . Njoj nijesu potrebni ovakvi tekstovi a dali će biti uspješna ministarka to ne zavisi ni od njenog znanja iz fizike ni od Cerna nego od nje kao ličnosti i karaktera koji neće moći da “kupi” ni Marković ni DPS . A… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Ona je prvi sastanak odrzalaOna je prvi sastanak odrzala sa Vojvodickom. Vjerovatno je I dozvolila da joj Vojvodicka prica o nauci. Jasno je da se ista nije mogla vratiti na maticni univerzitet, a pitanje je koliko je stalni bio njen angazman of 2009. Zelim joj puno srece , ali nije dobor krenulo. Trebala je da odbije susret saRektorkom I trazi… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Vjerujem da je u nauciVjerujem da je u nauci uspješna, ali vjerujem i da je poprilično naivn, kada vjeruje da će nešto u Cnoj Goi promijeniti sa ovakvom vlasti i vladom, nego će samo propasti i njeno znanje iz fizike, kao nauke. Imam ja jednu u kući koja je skoro doktorirala na ETF-u, pa za nju nema posla na džavnom… Više »

OEBS
Gost
OEBS

Moj drug sa FB, Damir Šehović
Moj drug sa FB, Damir Šehović i želim mu uspjeh.

cirimirikonik
Gost
cirimirikonik

Aooooo, drug sa FB,
Aooooo, drug sa FB, ahahahahahahaha. Cak su ti i ideali niski.

Discovery
Gost
Discovery

Samo da ne bude u pitanjuSamo da ne bude u pitanju pretjerani crnogorski populizam, samohvalisanje i slicno. Vrata evropskih istrazivackih institucija su otvorena svim doktorantima u skladu sa programom Horizont 2000 (ili se slicno se zove), i nije nikakvo cudo za doktorante ucestvovati u radu istrazivackih evropskih timova i razvojnih projekata. Za to se aplicira bez ikakvih problema. Istina, ona… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Nemoguse nacuditi da sa te po
Nemoguse nacuditi da sa te pozicije dodje u CG pa makar i na ministarsku poziciju

mojadomovina
Gost
mojadomovina

Čestitam Vam, Sanja! Ne znamČestitam Vam, Sanja! Ne znam Vas, ali mi je sasvim dovoljno što čujem da ste ozbiljna naučnica. A kad je neko ozbiljan, biće i ozbiljan ministar nauke. Sem toga, prošli ste “otkaz” na UCG, a otkaz, po pravilu, dobijaju najposvećeniji, znam primjere. No, to se UCG- u vraća kao bumerang jer mu ostaje veliki broj onih… Više »

bozon
Gost
bozon

U svom tom cudu meneU svom tom cudu mene impresionira sto je zena (malo njih se uopste bave fizikom) i sto je doktorirala u Njemackoj a ne kod Mujovica i copypaste jer Svabe postujem kao ozbiljnu naciju . Eto u CG je nijesu nesto cijenili pa cak dobila i otkaz u PG . E sad CERN nece propasti bez nje… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Da je Nikola Tesla propašće
Da je Nikola Tesla propašće sa ovakvom vlašću.

Anonimni
Gost
Anonimni

je li ovo neki izbor za mis
je li ovo neki izbor za mis cg,konkurencija je zestoka,ko vam se najvise dopada,vi niste normalni

Send this to a friend