Politika UNIJA CG US GLOBAL TRAŽI OD PREDSJEDNIKA ĐUKANOVIĆA DA ZAŠTITI SRETENA VUJOVIĆA

Zaustavite progon crnogorskih suverenista

Unija CG US Global, koja okuplja 18 udruženja iz dijaspore, uputila je juče pismo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću tražeći da upotrijebi svoj autoritet i spriječi dalji progon književnika, prosvjetara, akademika Sretena Vujovića, koji posljednjih mjeseci trpi neviđenu torturu, prenose Dnevne novine.

U pismu koje potpisuje predsjednik Unije Mirsad Jahović izražava se strah od progona crnogorskih suverenista, te da je Vujović primjer kako će se nova većina odnositi prema neistomišljenicima.

U pismu predsjedniku Đukanoviću navode da se još “ni mastilo na glasačkim listićima nije osušilo” niti se još vlada formirala, a već je počeo progon crnogorskih suverenista i intelektualaca.

“Markantan primjer za to je slučaj pedagoga, književnika, kniževnog prevodioca i akademika gospodina Sretena Vujovića. Njegov ‘hod po mukama’ sa jedinim ‘grijehom’ koji se zove ljubav prema Crnoj Gori traje više od tri decenije… Molimo Vas da što prije sagledate dalekosežne posljedice progona gospodina Vujovića”, navodi se između ostalog u pismu predsjedniku države.

Đukanoviću poručuju da odnos prema Vujoviću predstavlja “matricu za progon svih suverenista od strane klerofašističkih struktura okupljenih oko Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

Predsjednika obavještavaju da će se obratiti relevantnim međunarodnim adresama, Ujedinjenim nacijama, zatim međunarodnoj asocijaciji PEN centra., naglašavajući da “oni kao patriote koje su srcem više u CG nego u SAD gdje ‘obitavaju’ neće ovaj progon i slične progone mirno da posmatraju”

“Poštovani gospodine predsjedniče, nadamo se da ćete upotrijebiti svoj autoritet i pokušati spriječiti da Crnu Goru vode ‘vezanu preko Crne Gore'”, navodi se na kraju pisma, uz koje su Đukanoviću proslijeđena reagovanja pojedinih institucija.

Vujović je, kako se u pismu navodi član i savjetnik Unije CG US Global, zatim ekskluzivni predstavnik Unije za Crnu Goru i Evropu, kao potpredsjednik Upravnog odbora, a takođe je potpredsjednik Crnogorskog PEN centra.

Vujović je, prema informaciji Pobjede, juče saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju po prijavi izvjesnog Bojana Vukčevića, mještanina Barutane, od kojeg, kako kaže, mjesecima trpi torturu koja je počela u februaru nakon gostovanja na Radiju Crne Gore.

Vujović je tom prilikom kritikovao takozvane litije protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Od tada, prema riječima Vujovića, počinje iživljavanje Vukčevića, koji je prvo tražio da Vujović dobije otkaz u školi na Barutani (gdje je radio kao ispomoć), a onda kada je ostao bez tog angažmana zahtijevao i da ga Ministarstvo prosvjete ostavi bez posla i u njegovoj matičnoj školi “Njegoš” na Cetinju.

Vukčević nije stao na tome, već je podnio još nekoliko krivičnih prijava protiv Vujovića, rukovodstva škole “Njegoš”, nekih medija koji su sa njim radili intervjue, kao i protiv Unije Crnogoraca Global.

Na saslušanju Vujović je podsjetio da je odavno na meti SPC, uz podsjećanje da je Vukčević organizator litija, “za interes SPC i da je na te skupove uspijevao organizovati i zloupotrijebiti đecu iz škole na Barutani”.

Povodom pokušaja progona Vujovića oglasili su se, podsjetimo, iz Crnogorskog PEN centra izražavajući zabrinutost zbog ugrožavanja bezbjednosti pisaca, novinara i intelektualaca koji promovišu građanske vrijednosti i upozoravaju na opasne trendove klerikalizacije i fašizacije društva.

“Na meti snaga koje osporavaju osnovne tekovine savremene civilizacije u kontinuitetu se nalazi potpredsednik Crnogorskoga PEN centra, pjesnik i prevodilac Sreten Vujović. Ta su nastojanja direktna posljedica radikalizacije ukupnoga društvenoga ambijenta u Crnoj Gori čiji je ključni agens danas Srpska crkva i njen klir”, upozorili su oni u saopštenju, ukazujući da država mora reagovati “osobito u trenutku kad iz novoustanovljene skupštinske većine stižu glasovi prijetnje svim snagama koje stoje na braniku vrijednosti građanske, sekularne i multikulturalne Crne Gore”.

Početkom avgusta reagovala je i Unija CG US Global, koja je uputila apel crnogorskim institucijama, domaćoj i međunarodnoj javnosti da ne smiju dozvoliti da Vujović bude “žrtva ćutanja Crne Gore”

“Povodom smišljenog i orkestriranog napada kleronacionalističkih krugova iz CG na višedecenijskog prosvjetnog radnika, velikog pjesnika, akademika i crnogorskog nacionalnog radnika Sretena Vujovića, Unija poziva zvaničnu Crnu Goru i sva strukovna i nacionalna udruženja i asocijacije da jasnim i nedvosmislenim djelima ustanu u odbranu ovog čestitog čovjeka. Velika je sramota zvanične CG da ovakvim glasnim ćutanjem dozvoljava satrapima nacionalističke veljesrpske klike u Crnoj Gori da na najgrublji mogući način, čistim lažima i nevještim, ali otrovnim konstrukcijama ruše ugled ovog čovjeka.

Dozvoliti lopovima, kokošarima, lažnim moralistima i nacionalnim konvertitima da ruše bilo čiji ugled, a kamoli čovjeka koji je čitav svoj život dao građanskoj, zdravoj Crnoj Gori je nenadoknadiva sramota čitave Crne Gore. Ako danas unište na naše oči Sretena Vujovića, sjutra će uništiti tako i Crnu Goru.

Sreten je jedan od stubova i simbola borbe za građansku Crnu Goru, čovjek koji je zadužio svojim djelima i crnogorsku književnost, ali i crnogorsku prosvjetu. Dopustiti da se bilo ko poigrava crnogorskim toposima znači da je država definitivno izgubila kriterijume poštovanja zasluga onih koji su je gradili i koji su u nju i sebe ugradili!

Unija će sa svoje strane učiniti sve da animira crnogorsku dijasporu da zajednički ne dozvolimo progon i da se konačno zaustavi divljanje veljesrpskog moralnog taloga koji je očigledno razudan i spreman na svako zlo.”

54

avatar
1000
22
32
0
 
49
VidojeMesija 'No.1'Mesija 'No.1'Mesija 'No.1'Aooo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila
Gost
Mila

Dočekasmo da se u svojoj rodjenoj zemlji
plašimo da ćemo izgubiti posao, krivično odgovarati, da će nas blatiti na svakom koraku, samo zato što smo Crnogorci?!!!
Pa imali koga u ovoj zemlji da nas zaštiti?
Očigledno ne, muk !
Poštovanje za g.dina Vujovića i podrška u daljoj borbi…

VidoB
Gost
VidoB

Ovo je strašno! Ali, zašto nema širih i jačih reakcija ? Gdje su intelektualci, peticije, potpisi uglednika ne samo u CG , nego vani, EU, svijet ?

VidoB
Gost
VidoB

Sve to postoji. Treba dići glas. Inače, nitko “ne čuje”.

Vidoje
Gost
Vidoje

To mnogi od nas Crnogoraca doživljavamo već godinama, jer nismo za DPS.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dakle, kad ona iz Bara zove djecu na moleban, to je neprihvatljivo, a kad ovaj sa Barutane priča protiv litija, to je u redu. A oboje rade isti posao.

Aooo
Gost
Aooo

Plitko?
Glupo?
Zlonamjerno?
Bestidno?

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Stara Podgorica ne mogu oni to da shvate jos skacu sa grane na granu ahahahahgahahahahaaa

EmilijanoZapata
Gost
EmilijanoZapata

Aoo sto je sa pricom

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ne smiješ biti crnogorac u crnoj gori.
… samo na balkanu.

Gastos
Gost
Gastos

Mozes na Vracaru

Minja
Gost
Minja

Bolje se sjećam jednog časa kod nastavnika Sretena Vujovića,nego četiri godine kod druge “nastavnice”koja mi je predavala.Mislim da ovo dovoljno govori o kakvom vrsnom pedagogu je riječ.

DUKLJANIN MONTE
Gost
DUKLJANIN MONTE

Sreten moj profesor,uvijek bio drugaciji uvjek sam volio njegove casove.Sreten je dusa i GOSPOCE.Sto se uradi id CG ,ne mogu vjerovat da se ovo digadja.

bogoslov
Gost
bogoslov

Treba da se javno obznani ko su bili ministri finansija ( pod koja je bio katastar) i pravde koji su dozvolili prepis crnogorskih crkava na vlasnštvo srpske pravoslavne crkve. Ovo se mora raščistit do kraja.

Vojvodjan
Gost
Vojvodjan

Ja sam verovao da crnogorci postoje dok nisam upoznao tzv. nacionalne crnogorce. Sad sam potpuno uveren da ne postoje, i vi ste mi dokaz za to. Upitanju je djagnoza a ne nacionalna pripadnost.

Sta reci?
Gost
Sta reci?

Vojvodjan

Bedem
Gost
Bedem

Podrska gospodinu Vujovicu, pravom patrioti i čestitom Crnogorcu.

Šajo
Gost
Šajo

Ovoga ćemo u rudnik da zatvorimo

A.METOV
Gost
A.METOV

Da trazi zlato
.jarac

Marina
Gost
Marina

“ Ugrozene Srbe “ od kojih je jedan i Bojan Vukčević , SPC je doooobro nafatirala novcem inkasiranim od otetih crnogorskih Svetinja , cim ih ima i na bacanje na neutemeljene tuzbe na svakoga pojedinca koji se usudi da podigne glas u odbranu CG od okupatora.

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Mišljenja sam da će se ova praksa intevizirati kada Vlada Trojnog pakta stupi na vlast.

Marina
Gost
Marina

Bernini
To je ligicno bilo predvidjeti.
Oni su se toliko osilili da to otvoreno i rade i govore.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

A tu je i logicarka Marina zacin u svakoj corbi ahahahahahahaa

mrki
Gost
mrki

pa ste njemu uputili apel koji je iste zagovornike,zbog istog problema progonio i nazivao najgorim imenima

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore!

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Otkriti koji zu profesori organizovali ucenike i zaposlene u politicke i vjerske povorke. Po zakonu ovakvom povredom duznosti gube pravo na rad u sistemu obrazovanja. Ako se ovakve stvari ne sankcionisu, dje nam je buducnost? Da vas zamolim – reagujte.

Marina
Gost
Marina

CGusrcu
Od koga ocekujes da ih sankcionise?
Od dzelata koji vjesaju CG ocekujes pravdu?
Zaista naivno !

Crnogorka nk
Gost
Crnogorka nk

Podrska svim suverenistima CG.Podrska Komitskom pokretu i svima koji nijesu domaci izdajnici.!!Za Crnu Goru sve!
CRNA GORA NI ZA STA!

Lemi
Gost
Lemi

A sta su i ko su domaci izdajnici…svi koji nijesu za Dps i Sd!???

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Po stavovima koje iznosiš ovdje protiv države u kojoj živiš, vrlo si ozbiljan kandidat da se uklopiš u definiciju, Lemi.

Marina
Gost
Marina

Mile
Ajde ti polako lajkovackom prugom…

Amnezija
Gost
Amnezija

Svi koji su protiv cg a za druge drzave

Sta reci?
Gost
Sta reci?

“A sta su i ko su domaci izdajnici”
na to pitanje odgovor je isti, vjerujem, u svim zemljama svijeta

LubenicaNato
Gost
LubenicaNato

!!! Nikad neće Crna Gora bit obala srpskog mora !!!

vojvodina
Gost
vojvodina

Podrska za Sretena Vujovica u borbi protiv izdajnika Crne Gore , klerofasistickih sljedbenjka spc i velikosrpskih pretenzija .
Postojace Crna Gora

Dula
Gost
Dula

Sta rade pojedini bezdusnici. Kako rade, tako ce i docekati. Podrska za g. Vujovica.

ESAD OD DUKLJE
Gost
ESAD OD DUKLJE

Kroz istoriju svi CG suverenisti su bili proganjani i to je fakat. Taj progon bi trajao dote mere, ili bi morao pristati na asimilaciju ili nestati.Nazalos takva je sudbina nsih velikana. Drzava nije toliko jaka da to sprijeci. Uvijek unutra deluje neka peta kolona.

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Za to sto od vremena kralja nikole pa do mila,ti vladari suruju sa takvima,umjesto da ih sasjecu,omi im krila daju a na kraj i sami plate cijenu tome!

Vjernik CPC
Gost
Vjernik CPC

To je tačno. Dje je bio Milo i DOS kad su se crkve prepisivale. Sa njima je tikve sadio.

Sta reci?
Gost
Sta reci?

Pravo velis

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ovo je namjerna zamjena teza jer su do sada crnogorski suverenisti pod zaštitom dps iz raznoraznih ciljeva i interesa progoniili druge crnogorske suvereniste koji nisu bili miljenici dps.

Naroz
Gost
Naroz

Ajde prošetaj po Čačku, Surdulici, odakle li si već.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A što ako je iz sela Srpska u Zeti? Otkud to ime tamo? Donio ga nekoniz Surdulice?

Marina
Gost
Marina

Nomen
Kakav ti je to dokaz i za sto?
Okupatori su pravili mnogo gore zlocine nego sto su nekom selu dali srpsko ime.
U Americi npr.postoji mjesto koje se zove Beograd.Znaci li to da su Srbi stvorili i Ameriku?

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Postoje tri Belgrejda, zapravo. I nemaju veze sa Beogradom. Jedno je toponim, a drugo nacionalno, etničko ime. Baš čudno kako se stvori usred Zete. Što ga ne promijeniše komunisti nakon “okupacije”?

Naroz
Gost
Naroz

@nomen pomen. Pa ti nisi znao?! Zećani (oblast u okolini PG) su direktni biološki potomci Nemanjića, po direktnom linijskom srodstvu. Eno ti njihov politički lider Knežević isti car Lazar, glava okinuta… Pogledaj freske ako ne vjeruješ.

Marina
Gost
Marina

Naroz
U Zeti dobro radjaju pipuni .

Marina
Gost
Marina

Nomen
Zasto bi ga mijenjali?
Komunisti su bili nadnacionalni a uz to kome bi smetala sacica Srba koliko ih je bilo u Crnoj Gori.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Šačica je javno smjela reći ko je i što je.

cca
Gost
cca

Niko nije ni branio.

Cini mi se da si ti u pogresnom filmu, tako da je ovaj moj komentar suvisan i mozes ga slobodno ignorisati.

cca
Gost
cca

cca 2%
cca 98% ostalih

Xxu
Gost
Xxu

Ova Marina mnogo pametuje

Sta reci?
Gost
Sta reci?

Ah Marina Marina lako ti je ovdje pametovati no se nedje “javno” izjasni, sad, ako te basta!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Xxu pre bi se reklo blebece ahahahahaaa

Nikac
Gost
Nikac

E jadna li si CRNA GORO

Send this to a friend