Politika

Završen sastanak Markovića i Amfilohija: Nastavak dijaloga na ekspertskom nivou

Na poziv predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića danas je obavljen razgovor o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica između Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koju je predvodio Amfilohije.

Kako je saopšteno iz Vlade, današnji sastanak okončan je u duhu međusobnog uvažavanja uz ocjenu obiju strana da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi.

“Obje strane su u potpunosti iskazale svoje stavove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon. Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona, a ne o njegovoj primjeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima. Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima”, poručuju iz Vlade.

Predstavnici Episkopskog savjeta SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem (Radovićem), predali su Vladi predlog koji podrazumijeva izmjene odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

“Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocijenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem. Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou”, saopšteno je iz Vlade.

<<<Marković i Amfilohije sjutra o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti<<<

Državu će predstavljati i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, te ministri za ljudska i manjinska prava, vanjskih poslova i kulture Mehmed Zenka, Srđan Darmanović i Aleksandar Bogdanović.

U ime MCP, pored Amfilohija, u delegaciji su tri episkopa – mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, i dva člana Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoć i Vladimir Leposavić.

Ovo je prvi sastanak na inicijativu premijera povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica nakon stupanja Zakona na snagu.

<<<Usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti>>>

Podsjetimo, Marković je 28.januara uputio mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju pismo u kome ga poziva na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, navodeći da je Zakon stupio na snagu i da rokovi za njegovu primjenu teku.

“Želimo da sa Vama, sveštenstvom i monaštvom pravoslavne crkve u Crnoj Gori, podijelimo očekivanje i nadu da – uprkos izazovima i polemikama, a posebno političkim uplitanjima iznutra i s vani – donošenje Zakona neće izazvati nove podjele u pravoslavnom biću Crne Gore. To istovremeno znači da je i vrijeme i prilika da se još snažnije posvetimo slozi, zajedništvu i izgradnji povjerenja, a naročito unutar pravoslavne konfesije, kao najbrojnije. Vlada tu priliku vidi i prepoznaje, i biće joj snažno posvećena”, navodeno je tada u pismu.

Amfilohije je 3. ferbuara odgovorio da je spreman da se sastane sa premijerom Markovićem “kako bi se u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore uklonio Zakon ili diskriminatorske odredbe”.

<<<CdM saznaje: Đukanović potpisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti>>>

Skupština je Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojila 27.decembra prošle godine.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović Zakon je potpisao 28. decembra.

Zakon je na snagu stupio 8. januara.

S.Đ.

365

avatar
1000
147
218
0
 
251
OdlikašicaMMMMilijagoranpolicajac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milija
Gost
Milija

Samo treba pogledati lica sa jedne I druge strane I sve je jasno. Ko ima oči naravno. Sa strane crkve sloboda, veselost sa druge grč, ukočenost, kisjeli osmjesi…..

MMM
Gost
MMM

Kako dobro citas poglede. Jesi li ozbiljan.

Odlikašica
Gost
Odlikašica

Crkva i sloboda!?!? A očigledno je, od veselja ne znaju kud da gledaju!?!

goran
Gost
goran

Kako su sendvičari navalili: napadaj auto kojim se dovezao mitropolit a to što su ovi na vlasti oteli desetine milijardi zaboravi. Ali opet zaboravljate jedno. narod je ustao bez ičijeg priziva osim Božijeg. Zato ljudi svi na litije u nedelju a u Nikšiću ima da bude 40.000 sa našim đedom.

MMM
Gost
MMM

To vas lomi litijasi. Brojevi na ulicama koji ne odlucuju. Izbore ne mozete dobiti pa izvedite 100000.

Schumi
Gost
Schumi

E kuku !!!!

Wilkins
Gost
Wilkins

Zbog ovih litija zaboraviše Srbi na KOSOVO, ama zaboravismo i mi da PIPUN i KOLJENIČAR treba da odlitijaše do Spuža. Ma kad se Srbi otrijezne, Kosovo još dalje, a Spuž još bliže.

HR8
Gost
HR8

Ovo je srednji vijek kad vidis popove kao politicku delegaciju.Njih be normalno bilo vidjeti samo na pogrebu, ali znaju oni da pokusavaju da sahrane Crnu Goru pa su na svom terenu. Zalosno.

Bnjj
Gost
Bnjj

Dpsovci su sve oduzeli narodu ostala im je još Crkva

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Nemam nista protiv mirnog okupljanja,tu šetaju moji drugovi,komšije i dobri prijatelji,ok,neka šetaju,ne smeta mi to,ali mi smetaju bukadzije,koji šetaju,a još uvijek ne znaju razlog zbog čega šetaju,to je ziva istina.svaki pravi vjernik ima moje ogromnom postovanje.

Alibaba i 19odb
Gost
Alibaba i 19odb

kako je kukolj narastao, ovog puta se mora potpuno iskorijenit😉

Jaka
Gost
Jaka

Komedija! Crnogorci i Srbi malo se pecnu, pa vole pa se uvazavaju i na kraju ko je ovdje lud SETACI! 😀

Krsto
Gost
Krsto

Predlazem da se sjutrasnja subota u Crnoj Gori proglasi za svetu, jer ce svi veleizdajnici biti van CG na sastanku u Beogradu. Ko je ” za”?

Aloalo
Gost
Aloalo

Trt maruna. 🙄

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga

Qq što će biti sa litijama?! One su povoljno uticale na zdravstveno stanje naroda…

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Risto,e kakav Risto kumim vas bogom😂

cirko
Gost
cirko

ili se zakon postuje i primjenjuje 100% ili se ukida;sve ostalo je palamudjenje i pokusaj da svi izvuku guzice iz pat situacije

Maks
Gost
Maks

Ovi “vjernici” su prava komedija.Da Risto pusti goluba svi bi uglas povikali “Vaistinu vladika”.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A da pusti Maksa?

Send this to a friend