Politika

Završena burna sjednica: Poslanicima DF-a ukinut imunitet

Skupština Crne Gore ukinula je danas imunitet poslanicima DF-a Milanu Kneževiću, Milutinu Đukanoviću, Branku Raduloviću i Marini Jočić zbog incidenta u kojem su učestvovali u februaru.

Za ukidanje imuniteta glasali su poslanici vladajuće koalicije koju čine DPS, SD i manjinske stranke.

Današnju sjednicu obilježile su brojne žestoke rasprave, a sjednica je prekinuta na 10 minuta kada je obezbjeđenje ušlo u skupštinsku salu nakon što su poslanici DPS-a i DF-a krenuli fizički da se obračunaju.

Do rasprave i incidenta je došlo pošto je poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao da su poslanici DPS-a “sluge i da će im trebati mnogo onoga čega nemaju da bi se izborili sa DF-om”.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović je poslaniku DPS-a Andriji Nikoliću rekao da je ološ, nakon čega su poslanici DF-a krenuli ka poslanicima DPS-a.

Ubrzo nakon toga u salu je ušlo obezbjeđenje, a predsjednik Skupštine Ivan Brajović je na kratko prekinuo sjednicu.

Poslije par minuta sjednica je nastavljena, a Brajović je kazao da će se “sjednica nastaviti uprkos pokušajima da se prekine”.

Pomenuta tačka uvrštena je naknadno u dnevni red današnjeg zasijedanja, zbog čega su reagovali poslanici DF-a ističući da je to protivno poslovniku Skupštine. Na skupštinskoj raspravi Knežević i Jočić istakli su u svojim replikama da se ne kaju zbog svog ponašanja, navodeći da se odriču imuniteta.

“To je pravno nasilje i mi ćemo se žaliti i Strazburu”, kazao je poslanik DF-a Predrag Bulatović.

Poslanik DPS-a Tarzan Milošević osudio je neprimjereno ponašanje kolega iz DF-a ističući da će ta partija glasati za skidanje imuniteta.

“Vrijeđali ste nas, udarali, šamarali. Da li je to normalno? Nijesmo bili kukavice nikad. Nijesmo željeli da ponizimo ovaj parlament i uzvratimo vam istom mjerom”, kazao je Milošević.

Poslanik Milan Knežević naveo je da je za njega danas poseban dan.

“Ulazim u istoriju crnogorskog parlamentarizma kao poslanik sa najvećim brojem skinutih imuniteta. Ne kajem se uopšte. Zaslužili ste sve što sam rekao”, kazao je Knežević.

Kako je dodao, mogu po puta da im skidaju imunitete, pravda je na njihovoj strani.

“Ničija nije do zore gorjela. DF se ne boji nijednog procesa”, poručio je Knežević.

Marina Jočić je u svom izlaganju da je njeno ponašanje prema poslanici DPS-a Marti Šćepanović bila opravdana, jer su ih poslanici DPS-a nazvali “zastiđem Crne Gore”.

“Ja sam uradila ono što sam uradila izvršavajući nalog mojih birača i na to sam ponosna. ne kajem se , neka mi ništa ne bude oprošteno”, rekla je Jočić.

Izbila svađa Medojevića i Gvozdenovića

Sjednicu je obilježila i žestoka rasprava između poslanika DF-a Nebojše Medojevića i potpredsjednika parlamenta iz DPS-a Branimira Gvozdenovića.

Medojević je Gvozdenovića optužio da je “pokrao milione od države i da ima stotine nekretnina”. Na to je Gvozdenović odgovorio “sram te bilo imaš više nekretnina od mene, ajde dokaži to što pričaš”.

Sjednica je zbog tog incidenta zamalo prekinuta.

Predviđeno je da rasprava traje najviše tri sata, a svi poslanici DF-su se prijavili za riječ.

FOTO: CDM
FOTO: CDM

Podsjećamo, Administrativni odbor jednoglasno je juče podržao zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva za ukidanje imuniteta poslanicima DF-a Milanu Kneževi- ću, Marini Jočić, Milutinu Đukanoviću i Branku Raduloviću.

Sjednicu je obilježio incident kada je Janko Vučinić krenuo fizički da se obračuna sa predsjednikom Odbora Luiđom Škreljom, a teži incident spriječilo je skupštinsko obezbjeđenje.

Osudili skandalozne postupke nasilnih poslanika

Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore na danas održanoj sjednici najoštrije je osudio jučerašnje ponašanje poslanika Demokratskog fronta tokom sjednice Administrativnog odbora.

“Tim povodom, izraženo je žaljenje zbog ponovnih incidenata, koji imaju za cilj urušavanje digniteta crnogorskog parlamenta. Članovi kolegijuma saglasili su se da su u istoriji crnogorskog parlamentarizma rijetki slučajevi nedostojnog i neodgovornog ponašanja poslanika, kojima je ponovo povrijeđeno dostojanstvo i ugled Skupštine Crne Gore i građana koji su ih birali”, kazali su u Skupštini.

Istaknuto je da se izgredi u Skupštini ne mogu podvesti pod slučajne incidente, kao i da crnogorska javnost ne smije dobijati poruku da su vandalizam i rušenje ugleda legitiman oblik ponašanja i političkog djelovanja.

Kolegijum predsjednika pozvao je sve poslaničke klubove formirane u Skupštini da se izjasne o nemilim scenama i napadima na poslanike i time pošalju jasnu poruku građanima Crne Gore da osuđuju skandalozne postupke nasilnih poslanika, kako ih svojim ćutanjem ne bi podržavali.

S.Đukanović, B.Knežević, S.Bošković

Send this to a friend