Politika

Zbog čega Abazović ublažava Krivokapićeve poruke?

Dritan Abazović

Kako treba tumačiti poruke potpredsjednika crnogorske vlade kada ublažava otrovne strelice velikosrpskog nacionalizma poslate iz Crne Gore? Za sada ne izgleda da je uspio ukrotiti svoje koalicione partnere, čime se ispočetka pravdao ulazak Dritana Abazovića i njegove građanske URA-e u novu crnogorsku vlast sa prosrpskim Demokratskim frontom i Demokratama. Kako ocjenjuju analitičari, vidljivi učinci URA-e u novoj vlasti za sada su samo pripovijedanje “o konačno oslobođenoj, demokratizovanoj Crnoj Gori”, piše Al Jazeera.

<<<Abazović negirao da je Vlada čestitala Dan Republike Srpske<<<

Čestitku novog crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića povodom 9. januara, kojeg u Republici Srpskoj proslavljaju kao dan tog bosansko – hercegovačkog entiteta, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH da se to čini, Abazović je nazvao privatnom premijerovom čestitkom iza koje ne stoji crnogorska vlada kao institucija, pa su i tenzije iz Sarajeva, prema Abazoviću, u tom kontekstu bespotrebne.

„Da budem vrlo eksplicitan, mislim da vlada Crne Gore nije trebala da čestita, i ona zvanično nije čestitala dan RS-a. Za nas postoji samo dan Bosne i Hercegovine…“, rekao je Al Jazeeri Abazović.

On je rekao da ne razumije potrebu da stalno stvaramo neprijateljstva umjesto da naša politika dvije zemlje, ali i regiona bude pomiriteljska.

“Mi moramo da shvatimo da živimo u zemljama koje su imale vrlo tragičnu prošlost, i to u bliskoj istoriji, i da ne možemo sve naše frustracije koje postoje tek tako eliminisati. Ali, ono što možemo da uradimo jeste da ponekad ako je potrebno progledamo i kroz prste”, dodao je Abazović.

Asim Mujkić, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu nije pak oduševljen gledanju kroz prste politikama koje urušavaju vladavinu prava. Naprotiv, Mujkić kaže kako se neko kao pripadnik građanske opcije [Dritan Abazović] mora zalagati za vladavinu prava, pa samim tim ukoliko pravni sistem jedne zemlje neki čin presuđuje kao protivustavan, znači time i bespravan, podrška tom činu istovremeno je podrška vladavini sile a ne prava.

Šta predstavlja proslava 9. januara?
Vlasti RS-a 9. januar obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992. godine kada je grupa srpskih zastupnika iz skupštine tadašnje SR BiH jednostrano proglasila tvorevinu pod nazivom ‘Srpska republika BiH’.

Bio je to pokušaj sprječavanja proglašenja samostalnosti BiH i dio scenarija po kojem je tu bivšu federalnu jedinicu u sastavu SFRJ trebalo zadržati u sastavu Jugoslavije.

Ustavni sud BiH je zaključio da obilježavanje 9. januara vrijeđa prava Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS-u jer predstavlja praznik samo jednog naroda i naredio vlastima da kao dan entiteta utvrde neki drugi datum no entitetske vlasti tu sudsku odluku odbijaju sprovesti. Proslava 9. januara iz 1992. godine za nesrpsko stanovništvo, ali i Srbe koji su se pokušali suprotstaviti politici nasilja, predstavlja početak četvorogodišnjeg progona i ubijanja.

„Pripadnik građanske opcije može da se ne slaže s nekim zakonom ili pravnim okvirom ili odlukom za koju onda mora argumentirano ustvrditi da je nelegitimna, odnosno moralno neprihvatljiva, pa u skladu s tim i preduzeti one mjere koje danas zovemo građanskom neposlušnošću s ciljem promjene tog pravnog okvira, zakona ili odluke. Ali ni to u slučaju proslave dana RS nije slučaj jer je za dobar dio populacije u BiH taj dan u moralnom smislu neprihvatljiv jer označava početak nasilnog progonstva i zločina. Abazovićev, Krivokapićev i Vučićev čin se ne može opravdati ni iz aspekta vladavine prava niti iz aspekta morala pa kao takav predstavlja izraz elementarnog nepoštovanja prema susjednoj zemlji i dobrom dijelu njenog stanovništva“, kaže Mujkić.

„Ukoliko se naši odnosi ne zasnivaju na poštovanju prava i elementarnih moralnih normi onda oni postaju odnosi sile“, dodaje.

‘To Krivokapić nosi u sebi’
Prema politici balansiranja između nacionalizma i vladavine prava koju zagovara Abazović i njegova URA-e nije optimističan ni Branko Lukovac, bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore. Ozbiljne sumnje u privrženost osnovnim ciljevima građanskog društva Lukovcu podstiče već sama činjenica da je URA kao građanska partija ušla u postizborni savez sa onim koalicijama koje su „protivne nezavisnosti Crne Gore, i koje su odustale od strateških opredjeljenja zemlje“.

„Dosta je nepoznanica oko nove crnogorske vlade”, kaže Lukovac za Al Jazeeru.

„Rečeno je da im treba dati šansu. Međutim, za tako kratko vrijeme oni su donijeli niz odluka koje izazivaju ozbiljne sumnje, pa i zabrinutost u njihovu kompetentnost pa i njihovu posvećenost dobrobiti Crne Gore. Da li oni otvaraju prostor za uticajSrpske pravoslavne crkve kao moćnog činioca ostvarivanja velikosrpske politike u regiji?“

Čestitanje datuma koji se protivno ustavu Bosne i Hercegovne obilježava kao dan jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta, makar to bila i privatna čestitka, za Lukovca otkriva mnogo više.

„Dakle, nije bitno to što čestitku nije poslao zvaničnim kanalima, pokazao je da je to u njemu kao što je u njemu da je Crna Gora druga srpska država. To kao predsjednik [crnogorske] vlade neće saopštiti javno, ali to on nosi u sebi. Ova [čestitka dana RS-a] takođe je nešto što je njegovo, što je vezano za njegov odnos prema onima koji vide taj ‘srpski svet’ na relaciji Beograd – Banja Luka – Podgorica. Očigledno da to on nije mogao da sakrije, nego je rekao u privatnom razgovoru, a predsjednica Republike Srpske to nije smatrala privatni razgovor, nego je tome dala sasvim jak publicitet“.

Bivši crnogorski diplomata kaže da javnost u toj zemlji ima bezbroj pitanja koja ih brinu u vezi nove crnogorske vlade: šta premijer Krivokapić nosi u sebi, i kakav će to biti njegov mandat – hoće li on iskoristiti taj mandat i sa ljudima koje je okupio oko sebe urušiti sve ono za šta se Crna Gora zalagala na referendumu 2006. godine i od referenduma do danas?

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dano
Gost
dano

Do cega nas dovede DPS i njegovi koalicioni partneri svojom bahatoscu i pohlepom.Nisu imali osjecaja vise ni za drzavu ni za gradane ,samo su u glavi imali poznatu pjesmu “JA VOLIM SAMO SEBE I JEDINO SEBE”

Joanikije
Gost
Joanikije

Kako reče Vulin šiptar je sinonim za Albanca jel?Dritan to podrzava i klanja se tome i sto to govori o Dritanu i kome jos nije jasno ko je ovaj mali i kakav je?

Raki
Gost
Raki

Gdje su ti ekonomske reforme i djeciji dodatak koji steobecali dritane…osim sto skubete funkcije ne vidim boljitka

Turbo mili
Gost
Turbo mili

21 milion razloga maLJi ima !!!

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Ima jak razlog ,a to je 21 milion !!!!

Cenzus
Gost
Cenzus

Cestitke braci iz srpskog entiteta

Aleksa
Gost
Aleksa

Ni je lak posao bit papučar to je Dritkov posao blago nama

Lscg
Gost
Lscg

Puca URA po svim savovima.Sje ste Adzica sakrili nidje ga nema.

LipaLipa
Gost
LipaLipa

… pa zato tako mora, … naravno pomaze mu, … ima se vise opcija, … za svakoga po nesto, … no zna se ko kolo vodi, … svako dobro, …

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Dritko, cetinjski urasi ne smiju na ulicu izać’, niđe ih nema

Crnogorac
Gost
Crnogorac

da bi vi imali o čemu pisat

Mitar Kitic
Gost
Mitar Kitic

Porucio bih gospodi iz Bosnjacke stranke i napomenuuo da su oni nezvanicno u vise navrata gos Izetbegovicu mladjem cestitali neke datume bitaka koje drze Bih Bosnjaci kao odlucujuce za stvaranje nezavisne Bih,pa niko od pravoslavaca iz CG nije to vidio kao lose.To slavi Bosnjacki narod u Bosni a ovo Srpski narod u Bosni.Ja bih najsrecniji bio da uklonimo granice medju… Više »

Plati pa klati
Gost
Plati pa klati

Kupljena roba.

MMM
Gost
MMM

Mene samo cudi da ovo moze da prodje kod njihovih glasaca (URA), drzave BiH, medjunarodne zajednice, kod zdravog razuma. Pazite početak “da budem eksplicitan…” Kao da im je ovo neko podvalio. Tako on pokusava da sludi zdravi razum.

Maya3
Gost
Maya3

Zato što su dio istog projekta? S tom razlikom što je Krivokapić o tom projektu i svojim namjerama bio transparentan i tokom predizborne kampanje.

Festadjun
Gost
Festadjun

Džepni vučić pun kompleksa

Esto mirece
Gost
Esto mirece

Njima nema zivota jednog bez drugog.Zajedno u vlasti ,.razdvojeno u vjecitu opoziciju.A vlast je vlast pa mora da se trpi.

Anderba
Gost
Anderba

Zato što je šibicar.

Pravnik
Gost
Pravnik

Sto ga boli uvo, tvit tu tvit tamo, plata, auto, telefon beneficije, 21 milion, relaksirano se trosi, ima brz internet cio mjesec. Gradjani placaju, sve je isto kao prije samo druga frizura i drugaciji padezi. Crna Gora sve je crnja.

boki
Gost
boki

Kupljen je.

Marko
Gost
Marko

ovi ne znaju odakle im puca više ahahhahaa e stručnjaci, ko vas sad ometa u razvoju?🤣

Jel piso Mišo
Gost
Jel piso Mišo

Ne znam da li treba da se žali abazovic?
“On je rekao da ne razumije potrebu da stalno stvaramo neprijateljstva umjesto da naša politika dvije zemlje, ali i regiona bude pomiriteljska.”
abazovicu, čisto za promjenu , postavi to pitanje onima kojim služiš kao sredstvo za čišćenje mrlja i za ništa drugo! Svima je jasno osim urašima

delboj
Gost
delboj

Abazovic nije bitna drzava. Njenmu je jedino bitno da se prepucava i progoni sa Milom.

Markoza
Gost
Markoza

Oni misle da znaju sto cine a ustvari nista ne znaju. Ni dje su ni ko su ni sto ni dje ce ni kuda.
I tako redom jedna izbezumljena vlada koja ni samoj sebi ne vjeruje. Nema tu price dogovora kompromisa. To je po ovome sto vidimo rasulo.vucu poteze kome se i djeca smiju .

Jovetic
Gost
Jovetic

Cestitaj ti Dritame dan Kosova da vidimo hoces smjeti pa onda pricaj da treba da zivimo u miru i prijateljstvu. Moj Dritko ne znas sta ce nas snaci zbog tebe sto nam ucini

Pa da
Gost
Pa da

DF ima Win Win situaciju uslovaljavaju vladu mogu da je sruše za 24h kritikuju za sve sto ne valja a sto valja pripisuju sebi

Gero
Gost
Gero

Neje problem što vas dvojicu Bog nagrdi,
Nego đe vas sastavi.

Dzo
Gost
Dzo

Pa i treba dje je propust. Ne no ce jednoumlje ka dps

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Jo, u dpsu jednoumlje a ovamo maloumlje.

marius
Gost
marius

Zasto ? Pa vjerovatno e se ne pita nista. On je tu samo da se prepucava sa DPS-om. To su vazda cinjeli, i to ce vazda i cinjet. To je partija cije se djelovanje ogledalo cinjenjima raznih performansa po gradovim CG, i koji to i danas cine, ali iz skupstinske sale i udobnih fotelja, koje su u ovoj apostolskoj vladi… Više »

Gaga
Gost
Gaga

Abazovic je i Premijer i podpresednik,Krivokapiči se ne pita ništa samo sluša naređenje

Maša
Gost
Maša

Očigledno je da Ura nije svjesna sa kim se u kolo uvatila …. Priče o pomirenju i izbjegavanje nacionalističkih tema su tragikomične … Ko sada forsira nacionalni naboj i priču ? Možda suverenističke stranke ? Ili srpske stranke i njihova SPC 😁 A Ura samo ćuti … Pravda i tužika pogrešnog ! Zato će nestati sa političke scene već na… Više »

Kako
Gost
Kako

Jer mu je mila funkcija koju obavlja

Ax122
Gost
Ax122

Mozda zato sto vise voli starije muskarce

Stihija
Gost
Stihija

Da ti odmah rečem: Malji misli da je bitan. Ali kako nije, mora da se kopca, kako bi se u narodu reklo.

Send this to a friend