Politika

Zbog istraga i protesta DF ne traži mjesto potpredsjednika Skupštine

Poslanici Demokratskog fronta su se vratili u Skupštinu Crne Gore i najavljivali da će to uraditi u punom kapacitetu, ali i da će tražiti mjesto potpredsjednika Skupštine, koje pripada opoziciji, ali to do danas nijesu uradili.

Prema saznanjima Dnevnih novina, iako je Predsjedništvo DF-a donijelo odluku da, nakon plenuma, njihovi poslanici zauzmu mjesta u skupštinskim odborima, i da su čekali da se vrati još jedan dio opozicije, kako njihove odluke ne bi bile jednostrane, to nije urađeno.

Nezvanično je iz ove političke grupacije saopšteno da DF najvjerovatnije neće predlagati kandidate za članove skupštinskih odbora, kao ni za potpredsjednika parlamenta, jer se politička situacija iskomplikovala.

“Situacija se usložnjava zbog najavljenih novih progona od SDT-a prema našim liderima Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću. Zato DF do kraja skupštinskog zasijedanja najvjerovatnije neće predlagati ni članove odbora, a kamoli potpredsjednika ili predsjednike odbora”, objavili su podgorički mediji nezvaničnu informaciju iz DF-a.

Na drugoj strani, kada je mjesto potpredsjednika Skupštine u pitanju, Front je naišao još na jednu prepreku. Demokratska partija socijalista je saopštila da neće podržati ni jednog kandidata opozicije protiv kojeg se vodi istraga. Najozbiljniji kandidat je bio bivši potpredsjednik Skupštine i jedan od lidera Fronta Branko Radulović.

Dnevnim novinama je saopšteno iz više izvora iz DPS-a da ova partija neće podržati kandidaturu Branka Radulovića za potpredsjednika parlamenta, ali ni poslanike Demokratskog fronta protiv kojih se vode sudski procesi.

U ovoj partiji kažu da je Demokratskom frontu već saopšteno da neće podržati Radulovića zbog incidenata u Skupštini u kojima je učestvovao.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić ranije je kazao da je vladajuća većina rezervisana u odnosu na pojedina personalna rješenja za potpredsjednika Skupštine iz opozicije, dok je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović ukazao da opozicija ne treba da predlaže potpredsjednika dok se “demonstrira bahatost, sila i gaženje Ustava”.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokrata kazali su da ih ne interesuje funkcija potpredsjednika Skupštine. To mjesto, po nepisanom pravilu, pripada najjačem poslaničkom klubu u parlamentu, što je trenutno Front sa 17 predstavnika u parlamentu.

Tako je Front ostao van skupštinskih tijela i neizvjesno je kada će i da li će ući u odbore i da li će tražiti mjesto potpredsjednika, koje, očigledno čeka njih, jer su iz Socijaldemokratske partije i Demokrata saopštili da ih to mjesto ne interesuje.

I protesti su jedan od razloga zbog kojih Front ne učestvuje u radu radnih tijela i još uvijek ne traži mjesto potpredsjednika.

Ovaj politički savez je najavio će na jesen najvjerovatnije opet organizovati proteste i optužili glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da vodi hajku protiv njih i najavili da će izraditi “samoodbrambenu strategiju”.

10 Komentara na "Zbog istraga i protesta DF ne traži mjesto potpredsjednika Skupštine"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend