Politika

Zdravko Krivokapić digao ruke od Dejana Vukšića?

Dejan Vukšić

Predlog da se Dejan Vukšić, vršilac dužnosti ANB-a, imenuje za direktora tajne policije navodno je u četvrtak neobjašnjivo skinut sa dnevnog reda sjednice Vlade, nezvanično saznaju Dnevne novine.

Premijer Zdravko Krivokapić će očigledno morati da odustane od Vukšića jer je Vlada još prije mjesec na neki način upozorena od međunarodnih partnera da povede računa o izboru šefa ANB-a.

Takođe, Vukšić će za par dana morati sjesti pred Odbor za bezbjednost i odbranu pred kojim je zakazano kontrolno saslušanje zbog informacija da je dio dokumentacije u ANB-u o nezakonitom prisluškivanju tokom mandata prethodne Vlade uništen.

Očigledno je i da se čeka ishod tog saslušanja na osnovu kojeg će biti odlučena dalja sudbina Vukšića.

Da je bilo problema oko imenovanja direktora ANB-a pokazuje činjenica da je Krivokapić još 20. februara trebalo da odluči koga vidi na čelu Agencije, jer je tog dana isteklo šest mjeseci od kako je najosjetljiviji bezbjednosni sektor bio u v.d. stanju.

Podsjetimo da je Krivokapić 17. decembra prošle godine kad je Vukšić izabran za v.d. direktora ANB-a na pres konferenciji saopštio da “ako to pogledamo sa pravne tačke gledišta, njegov mandat bi trajao do 20. februara 2021. godine”. Međutim, do toga još nije došlo iako je Krivokapić smatrao da je Dejan Vukšić najbolji za tu funkciju.

“Pošto je za imenovanje direktora ANB-a neophodno sprovesti zakonom propisanu proceduru i pribaviti mišljenje Skupštine Crne Gore, smatram da su se stekli uslovi da Vladi predložim imenovanje Vukšića za direktora ANB-a. Imenovanje Vukšića temeljim na činjenici da je ‘kroz dugogodišnji profesionalni angažman stekao lični i profesionalni kredibilitet, kao i da je uspješno obavljao poslove vršioca dužnosti Agencije”, navodi se u obrazloženju Krivokapića.

Činjenica je, međutim, da procedura za izbor šefa ANB-a nije ispoštovana.

Zakonom je, podsjetimo, propisano da direktora ANB-a imenuje Vlada na predlog premijera. To je i urađeno 17. decembra prošle godine, kada je Vukšić imenovan za vršioca dužnosti direktora ANB-a do imenovanja direktora Agencije u skladu sa zakonom.

Mjesec kasnije, odnosno 20. januara ove godine, predlog da Vukšić bude i formalno direktor ANB-a predsjednik Vlade uputio je Skupštini, odnosno Odboru za bezbjednost, koji je trebalo da se izjasni i zvanično saopšti svoje mišljenje.

Imenovanje Vukšića za šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost pratila su upozorenja da je prekršen zakon, budući da je on bio nosilac liste koalicije ‘Za budućnost Kotora’ na lokalnim izborima, nakon čega je izabran za predsjednika kotorskog parlamenta.

Dakle, čovjek koji se aktivno bavio politikom, a zakon jasno kaže (član 25 Zakona o ANB-u) da ‘Direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati’, kao što službenici Agencije (član 29) takođe ne smiju biti članovi stranaka i baviti se politikom.

Vukšić je u žižu javnosti dospio 2016. godine kada je objelodanjeno da je po nalogu tadašnjeg ministra Gorana Danilovića od inspektora OUK-a tražio da utvrde da li je neko od službenika i rukovodilaca Odjeljenja bezbjednosti Kotor odavao povjerljive podatke upravo Vukšiću, koji je bio advokat članova kavačkog klana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Klubaš
Gost
Klubaš

Šaranović je pošao,a vjerovatno će i ovaj,advokat Kavačkog(Vučićevog)klana .

Zdravko
Gost
Zdravko

Ja vidim da ovi po stranih ambasada u CG ne spavaju

Vajjo
Gost
Vajjo

BABI SE SNILO ŠTO JE SRCU MILO! 😂😂 Samo se vi nadajte! Svaka “istina” vam je ovakva…

Nera
Gost
Nera

A nije Zdravko digao ruke,nego ambasade.

Send this to a friend