Politika

Zeković: Dritanov zakon o tužilaštvu je po suštini Mandićev zakon

O nivou neozbiljnosti u postupku izmjena Zakona o državnom tužilaštvu dovoljno govori činjenica da smo svi prinuđeni da komentarišemo do juče “kriveni“ tekst, iza koga ne stoji nijedan Ustavom predviđeni predlagač. Istovremeno iz Vlade, očigledno se rugajući građanima, govore o inkluzivnom dijalogu, a još ne znamo sadržaj teksta koji smo poslali u Brisel, niti ko je takav tekst utvrdio. Ako je od provladinih medija očekivano da žmure na ovakvo ponašanje, iznenađuje vrlo glasno ćutanje NVO sektora, saopštio je danas potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bojan Zeković.

On je istakao da promjene u Državnom tužilaštvu nisu samo potrebne, već neophodne.

“Promjene su neophodne, ne samo iz razloga što je VDT u vd stanju, već prvenstveno zato što su rezultati nedovoljni, a osjećaj duboke društvene nepravde široko rasprostranjen u javnosti”, naveo je Zeković.

No, kako je dodao, ako su promjene neophodne, predloženi tekst predstavlja opasno normativno nazadovanje, uz jeftin izgovor da se to čini radi personalnih promjena, jer je personalne promjene moguće ostvariti i bez činjenja Državnog tužilaštva zavisnim od vlasti.

“Dodatno, ono što inicijatori ne vide, jeste da će takvo Državno tužilaštvo biti podređeno ne samo ovoj, već i svakoj budućoj vlasti. Umjesto sa EK i sa Venecijanskom komisijom, Zakon je očigledno usaglašen sa DF-om. „Dritanov zakon“ je po svojoj suštini Mandićev zakon, a Abazović nastupa kao Mandićev i Kneževićev advokat”, dodao je portparol SDP-a.

Kako je naveo, suština predloženih izmjena i osnovna namjera inicijatora jeste mogućnost da se za vd VDT-a postavi osoba po želji aktuelne političke većine.

“Iako njihov pogled ne seže toliko u budućnost, to znači i svake buduće političke većine. Takva namjera se omogućava članom 6 Zakona koji propisuje da se za vd VDT-a može postaviti bilo koje lice koje zadovoljava uslove za izbor, čak i van Državnog tužilaštva, što je direktno suprostavljeno mišljenju Venecijanske komisije. S obzirom na to da vd stanje, uz promjenu vršilaca dužnosti, može trajati u nedogled, to suštinski omogućava funkciju bez legitimiteta predstavlja potpuno dezavuisanje Ustavne norme o kvalifikovanoj većini kojom se VDT bira, dakle suštinsko gaženje Ustava. Ovo posebno imajući u vidu što trenutna parlamentarna većina, kao ni ranije DPS, ne pokazuje želju ni da pokrene razgovor sa opozicijom”, poručio je Zeković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotor 5
Gost
Kotor 5

Bojane, urgentno treba obavijestiti EK i VK.

Limenka
Gost
Limenka

Tako je SDP, na sledicim izborima imat ce te 0,2% glasova…
Samo hrabro…

Marjan NK
Gost
Marjan NK

Tako je Bojane, samo naprijed SDP, odlicni ste!

Send this to a friend