Politika

Zeković: Izostaje odlučna reakcija Vlade na Šešeljevu mržnju i nacionalizam

Aleksandar Saša Zeković
Aleksandar Saša Zeković

Član nestranačke Građanske inicijative “21. maj” i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice Aleksandar Saša Zeković kaže za CdM da su mu iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava potvrdili da se ministar Fatmir Đeka upoznao sa pismom i priloženim video materijalom koje mu je uputio zbog postupanja Vojislava Šešelja predsjednika Srpske radikalne stranke, prema univerzitetskoj profesorici Draginji Vuksanović Stanković i crnogorskoj omladini na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

<<<Zeković pisao Đeki: Reagujte, Šešelj diskriminiše crnogorsku nacionalnu manjinu u Srbiji<<<

Zeković kaže da su najavili da će povodom toga sa njim ostati u kontaktu.

“Institucionalni odgovor koji je prošle sedmice predstavila Vlada Crne Gore ne smije biti antidemokratski, a zabrana bilo koje knjige bez tužilačkih radnji i odluka suda može da bude štetna po demokratiju u našoj zemlji”, kaže Zeković i dodaje da za sada vlastima iz određenih razloga odgovara da reakcije u Crnoj Gori, a naročito postupci zvanične Srbije, ne idu u tom jedino mogućem i ispravnom pravcu.

Ipak, tvrdi Zeković, predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić osnovano i sa punim pravom je apelovao na Agenciju za elektronske medije (AEM) da spriječi dalje emitovanje sadržaja kojima se negira nacionalni identitet i vrši diskriminacija crnogorskog naroda u regionalnim medijima. Sjednica Savjeta AEM je danas, po inicijativi članice tog tijela dr Andrijane Nikolić.

“To bi mogla biti i prva zvanična efikasna odluka jer sve ono što su do sada vlasti saopštile predstavlja za sada gotovo jedno veliko ništa jer ništa nije moguće realizovati bez sudskih odluka i izmjene propisa”, kaže za CdM Aleksandar Saša Zeković, član GI “21. maj” koji aktivno, decenijama, prati praksu i politike ljudskih prava.

“Međutim, bez obzira na trenutne okolnosti, treba podržati sve aktivnosti Ministarstva kulture i medija Crne Gore koje su u pravcu realizacije zaključka Vlade Crne Gore kako bi se ograničila katalogizacija i plasman i prijem svih sadržaja i naslova koji sadrže elemente govora mržnje”, kaže Zeković i podsjeća da je kulturna radnica Hajdana Lompar Huter među prvima ukazala da biblioteke ne trebaju prihvatati prijem knjiga koje negiraju Crnu Goru, promovišu netrpeljivost i mržnju bilo koje vrste.

Aleksandar Saša Zeković smatra da je direktorica Nacionalne biblioteke “Đurađ Crnojević” na Cetinju Dragica Lompar povodom predmetnih pitanja imala odlučan javni nastup koji je zasnovan na stručnim principima i standardima kojih se treba držati što je važna poruka svima u društvu.

Nova ministarka kulture pred teškim i odgovornim zadatkom

Novoimenovana ministarka Tamara Vujović, smatra Zeković, imaće mogućnost da potvrdi svoje kapacitete i u tome je važno da ima podršku svih struktura u zemlji, naročito ljudskopravaških organizacija i pojerdinaca.

“Pred njom je odgovoran i težak zadatak kako da se crnogorske biblioteke postave prema diskriminatornim i štetnim sadržajima u katalozima i fondovima”, kaže Zeković.

“Nijesam pristalica zabrana već predlažem da se u odnosu na već prisutne sadržaje u našim bibliotekama dodaju upozorenja o sadržaju kao i alternative pogrdnim, neukusnim ili potcjenjivačkim naslovima kako bi čitaoci lakše razumjeli o čemu je riječ” , navodi Zeković.

On smatra da bi to bila humanizacija obrade knjiga koje posebito govore o drugim ljudima.

Zeković za CdM napominje da se u fondovima crnogorskih javnih biblioteka već nalaze brojne Šešeljeve knjige sa spornim naslovima. Ističe i neke od njih a CdM ih objavljuje sa punim naslovima jer su kao takve dio zvaničnog bibliotetsko-informacionog sistema: “Lažljiva haška pederčina Džefri Najs”, “Afera Hrtkovci i ustaška kurva Nataša Kandić” (jedan od recezenata je i Aleksandar Vučić), “Smežurano kengurovo mudo Kevin Parker”, “Engleski pederski isprdak Toni Bler”, “Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije”, “U čeljustima kurve Del Ponte”, “Vašingtonski seksualni manijak Bil Klinton”, “Holandski kurvin sin Alfons Ori”, “Đavolov šegrt zločinački rimski papa Jovan Pavle II”, “Smrdljiva gvajanska svinja Mohamed Šahabudin” i brojne druge.

Zeković je mišljenja da bi bilo korisno i razumno dodatno ih pojasniti kroz predmetne odrednice ili pak vratiti onome ko ih je i poklonio.

Katalogizacija sporne Šešeljeve knjige nije moguća ali jeste njeno rasturanje po Crnoj Gori

Katalogizaciju sporne Šešeljeve knjige u Crnoj Gori, čime se hvale iz Vlade, ističe Zeković nije ni moguće niti potrebno uraditi jer je ista već jednom urađena u Srbiji.

“Moguće je jedino odbiti prijem te knjige u građu” , istakao je Zeković, iz GI “21. maj”.

“Nije isključeno, hipotetički kažem, da Jovan Joca Markuš, publicista sa Cetinja, ili lično dr Šešelj svim bibliotekama u Crnoj Gori poklone knjigu o dr Vuksanović Stanković. Nijesam nažalost siguran da bi sve opštinske javne biblioteke odbile takav poklon. Ne treba, potpuno ili trajno, isključiti ni mogućnost da se predstavljanje ili prodaja sporne knjige organizuje čak i u Skupštini Crne Gore”, kaže Aleksandar Saša Zeković.

Šešelj govorio istinu, Crnogorce udaljavao sa štanda na sajmu knjiga

“Inače, gospodin dr Šešelj je govorio istinu kada je javno priznao da je sa štanda na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu ćerao posjetioce koji su izjašnjavali kao Crnogorci”, naglašava Zeković i dodaje da su mu to potvrdili i roditelji podgoričkih gimnazijalaca koji su svjedočili takvom Šešeljevom ponašanju.

Obratiti pažnju na stavove od 9. do 14. minuta na snimku:

 

“Kazali su da je grupa gimnazijalaca primijetila gužvu na jednom štandu. Vidjeli su da Šešelj njihovim vršnjacima potpisuje knjige i fotografiše se sa zainteresovanom omladinom. Kada su se našli u prvom redu, neko od njih mu je rekao da su iz Podgorice. Gospodin Šešelj je pozvao da se slikaju sa njim. Zainteresovani gimnazijalci su, tvrde roditelji, prilazili a on je svakog od njih pitao “šta su” (koje su nacionalnosti). Jedan od njih mu je odgovorio da je Crnogorac. Prema navodima, Šešelj ga je upitao “Šta onda radiš tu” i naredio mu da se udalji sa njegovog štanda. Gimnazijalac mu je odgovorio “Čekam drugove da idemo na Titov grob”, ističe Zeković i dodaje da gimnazijalci tvrde da je Šešelj promijenio do tada “ozarenu facu” i rekao im “Ajte gubite se odavde kad ste Crnogorci”.

Iz TV Happy inače se niko nije ogradio niti je spriječio ili pokušao da spriječi Šešelja u diskriminisanju crnogorske nacionalne manjine u Srbiji.

Apel Vladi Crne Gore

Zeković ponavlja apel Vladi Crne Gore da podrži rad i pomogne Savjetu crnogorske nacionalne manjine u Srbiji kako bi se zbog diskriminacije crnogorskog naroda u knjizi o Draginji Vuksanović Stanković i mladih na sajmu knjiga podnijele odgovarajuće krivične prijave kao i pritužbe Zaštitniku građana i Poverenici za ravnopravnost Republike Srbije ali i započnu zvanične međuvladine konsultacije o statusu i predstavljanju crnogorske manjine u javnom medijskom prostoru Srbije.

“To je jedino što Vlada Crne Gore može i treba učinjeti u ovom trenutku a da ima smisla, da se mogu očekivati neki rezultati i konačno da je zasnovano na pozitivnim propisima i međunarodnim standardima”, zaključio je Zeković.

A.O.

10

avatar
1000
6
4
0
 
10
KumIvanmariussve vi cvjetaloPosmatrač
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan
Gost
Ivan

Nisam ljubitelj Mandica ali je dobro odgovorio,sta tu treba da se kaze,osim mu davati na znacaju…

sve vi cvjetalo
Gost
sve vi cvjetalo

Kako da ima reakcije, kad Vlada isto misli. Pa Demokrate, tj Becic , je docekao Seselja iz haga, na BG aerodromu. I sad pricaju o gradjanskoj drzavi, Seseljevci, a ne Demokrate.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Hahaja, jes, baš će se vlada baviti glupostima, a ne gorućim problemima. Zar treba Vlada da reklamira Šešeljevu knjigu???

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Eto CG ima na stotine intelektualaca na hiljade Nvo, pa se bavite bi sa time.
Ne treba valjda svaki ministar da daje saopštenja na svaku knjigu koja se objavi u inostranstvu

Zagorič
Gost
Zagorič

Koje države?Ove što je vode svetosaci?Evo 4 god.,ne možemo se objedinit,svi zajedno?Pojahali litijaši,uzeli monopol da su samo oni naaaaaarod,a mi stoka.Ustvari je obrnuto,mrak,primitivizam,mržnja,njihove su ideje…

Blaki
Gost
Blaki

A ni predsjednik Milanović nije reagirao ,nego je pošao da se sretne sa Šešeljevim portparolom Vučićem ,da se dogovore kako će ponovo da blate Crnogorce i Crnu Goru.

Zora
Gost
Zora

Blaki, pteskocio si da procitas oglasavanje Predsjednika

Alber
Gost
Alber

Ko sluša Šešelja ajde batali te priču

marius
Gost
marius

Vjeruj mi nisi u pravu. Takvi primitivci, ka što je on ,u ovom narodu imaju najveće uporište, za sve ono što je retrogradno.

Kum
Gost
Kum

Kao i pristalice DPS-a. Ne glaskaju se za bitne stvari, samo traže pravopisne greške i bave se nečim što ne zanima nikog. Što se ovaj ne glasne u vezi Mugoše? Ili neka NVO? Toliko samo…

Send this to a friend