Politika

Zeković: Kosovska policija postupila profesionalno, Krivokapićeva reakcija neprimjerena uz dodvoravanje nacionalistima

Aleksandar Saša Zeković

Slučaj Podgoričanina Rista Jovanovića kojeg su pripadnici Kosovske policije uhapsili na Gazimestanu i neprimjerena i nedostojna reakcija crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića tim povodom ponovo je istakla kadrovske i stručne slabosti njegovog okruženja i Kabineta, saopštio je bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković.

<<<Kosovski mediji: Jovanović provocirao i pjevao nacionalističke pjesme>>>

“Krivokapić je izjavio da “mediji objavljuju snimak na kojem snage KPS, uz primjenu sile, hapse mladića za kojeg pišu da je iz Podgorice.  Od prištinskih vlasti tražimo da nam saopšte da li su i zašto uhapsili našeg državljanina, te da ukoliko nije počinilac krivičnog djela, odmah bude pušten na slobodu” uz uzvičnik (!) na kraju izjave. Snimak, na osnovu pažljivog pregleda, pokazuje da službenici Kosovske policije nijesu primijenili silu nego legitimna sredstva prinude prema osobi koja se bez razloga i opravdanja umiješala u redovne policijske radnje prema monahinji koje je uredno i bez primjedbi sarađivala sa službenim licima”, navodi u saopštenju.

Za policijske sužbenike svuđe u svijetu, pa i na Kosovu, građani su ravnopravni i prema njima se primjenjuju ovlašćenja bez razlike po bilo kojem osnovu pa ni po osnovu profesije ili izabranog poziva nekog od njih.

“Službenici Kosovske policije su imali dobru procjenu i preventivno su reagovali kako ne bi došlo do ozbiljnijeg incidenta i narušavanja javnog reda i mira. Drugačije od njih, ukoliko se drže standarda, ne bi postupili, u konretnoj situaciji, ni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije ili službenici crnogorske Uprave policije”, navodi Zeković.

Prema onom što se vidi na snimku, dodaje, zaključuje se da su službenici Kosovske policije postupali profesionalno i bez prekoračenja ovlašćenja.

“Važno je što je građanin R.J. jasno i glasno, što su registrovali i mediji, ukazao na svoje zdravstveno stanje što je, na licu mjesta, službenike Kosovske policije obavezalo na dodatan senzbilitet u postupanju i što je od značaja za njegov dalji tretman i zaštitu ljudskih prava u službenim prostorijama Kosovske policije”, navodi Zeković.

Smatra da Krivokapić je svojim oglašavanjem pokazao da mu je bliže populističko ponašanje i dodvoravanje nacionalistima od obaveze da se ponaša državnički odgovorno i pristojno, vodeći računa o dostojanstvu države Crne Gore čiji je vodeći funcioner ali i uvažavajući institucije i integritet države Kosovo sa kojim Crna Gora razvija dobrosusjedstvo i korisne ekonomske odnose.

Dodatan šamar nastupu premijera Krivokapića zadao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović.

“Ministarstvo vanjiskih poslova je profesionalnim i odmjerenim saopštenjem pokušalo da popravi štetu koju su učinili saradnici premijera Krivikopića koji su neznanjem i politikantskim oglašavanjem zaobišli crnogorsku diplomatsku mrežu i zvanične kanale komunikacije. U fokusu pažnje premijera Krivokapića, nijesu državni poslovi, već pridobijanje pristalica Demokratskog fronta i opstanak na vlasti po svaku cijenu”, smatra on.

Krivokapić je preko Kosova i slučaja ovog impulsivnog građanina pokušava da ostvari, među nacionalistima, poneki politički poen.

“Ministar Radulović zato je p(r)ozvao sve aktere, uključujući i svog premijera, “da od pomenutog slučaja ne prave još jedan poligon za političke obračune, već da dozvole, kako crnogorskim, tako i kosovskim institucijama da urade svoj dio posla”. Premijera Zdravka Krivokapića su njegovi savjetnici prvo trebali podučiti da pravilno razumije primjenu policijskih ovlašćenja, potom i da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom. Ne treba zanemariti ni činjenicu da saradnici premijera za Kosovsku policiju koriste raniji, prevaziđeni, naziv”, smatra Zeković.

Prije nekoliko dana, dodaje, kabinet Krivokapića je reagovao na nepostojeći napad na sveštenika Gojka Perovića.

“Tada je premijerove savjenike demontovala, svojim saopštenjem, Uprava policija. To definitivno ukazuje na slabe kapacitete njegovog kabineta da komunicira i nosi se sa sistemom čiji bi trebao biti primus”, zaključuje Zeković.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fotelja
Gost
Fotelja

Istinu zboris !

Ljubomir
Gost
Ljubomir

Tačno tako

Marin
Gost
Marin

Kad će Krivokapić prestati da se blamira i ponižava ?

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

U konkretnom slučaju iz video snimka se vidi da policija nad mladićem primjenjuje silu koja je nesrazmjerna u odnosu na isključivo verbalnu reakciju mladića i ne može se reći da je ovakva primjena sile od strane policije bila zakonita.

ND123
Gost
ND123

Zekoviću kome se ti dodvoravaš?

Send this to a friend