Politika

Zeković o incidentu na Bogetićima: Policajci nisu adekvatno reagovali, bezbjednost građana bila ugrožena

Aleksandar Saša Zeković

Uprava policije treba bez odlaganja i bez pritisaka i intervencija izvršne vlasti da saopšti sve činjenice u vezi sa današnjim incidentom na magistralnom putu Nikšić Podgorica, kazao je
Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

>>>Pogledajte incident na putu Podgorica – Nikšić: Službenim autom na građa>>>>

Kako je kazao, aktivnosti službenika Uprave policije, u okolnostima epidemije zarazne bolesti, su legitimne i opravdane dok su u skladu sa standardima jer sve građane i građanke Crne Gore, u svakoj situaciji i bez izuzetka, obavezuju zdravstvene mjere Ministarstva zdravlja.

“U konkretnoj situaciji u kojem se dogodio incident sa službenim vozilom Vlade Crne  Gore je jasno i očigledno da prisutni policijski službenici nijesu na odgovarajući način organizovali legitimnu blokadu puta, a primjena policijskih ovlašćenja je bila nedovoljna zbog čega i došlo do konkretnog incidenta i do ugrožavanja bezbjednosti i zdravlja prisutnih građana. Službeno vozilo Vlade je vozio policajac, službenik Sektora posebne namjene koji  radi na obezbjeđenju i u prethodnici Premijera”, navodi Zeković.

Policijski službenici s, ističe, obavezni da neselektivno primjenjuju zakon i njihove aktivnosti su legitimne i opravdane sve dok su u skladu sa standardima profesionalnog postupanja i poštovanja ljudskih prava.

“Istu ovu poruku sam ponavljao dok su trajale vjersko-politička ukupljanja pod formom  litija zbog čega sam bio izložen dejstvu srpske nacionalističke političke propagande”, navodi Zeković.

On je kazao da službenici Uprave policije proteklih dana nijesu spriječili protivzakonita antivladina i anticivilizacijska okupljanja u znak podrške ministru Leposaviću i negiranju genocida.

“Blokada gradova je već na granici poštovanja ljudskih prava jer je te aktivnosti trebalo organizovati na efikasan način, sa najmanje štetnih posljedica po građane i bez izlaganja nepotrebnom uznemiravanju i obavezama”, zaključio je Aleksandar Saša Zeković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jakov
Gost
Jakov

Taksi mercedes

Čevljanin
Gost
Čevljanin

Došao je Krivokapić prvi dan na posao sa taxijem a sad za svako dijete i njega po mercedes.

Bravo ti ga poštenjačino!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

A nisu vidio snimak Zekoviču

Send this to a friend