Politika Odbor podržao prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i predložio Skupštini za usvajanje

Pažin: Ne razumijem zašto SPC godinama ne želi da bude upisana u javni registar

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin rekao je danas na sjednici Odbora za ljudska prava koji je podržao prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i predložio Skupštini za usvajanje, da je Vlada dužna da otvori pitanje pravne valjanosti upisa nekih vjerskih objekata u katastar nepokretnosti. On je istakao da je Vlada spremna na dijalog i sada, i kada zakon bude usvojen.

“Kada je riječ o načinu na koji je uknjižena Srpska pravoslavna crkva devedesetih godina u katastar ne treba ni od toga praviti neku mistifikaciju”, kazao je Pažin.

Da bi, dodaje on, neko mogao da se poziva na svoje pravo svojine, moraju i kumulativno biti ispunjena dva uslova.

“Jedan je postojanje punovažnog pravnog osnova. To može biti neki ugovor o kupoprodaji, ugovor o poklonu, to može biti akt nasljeđivanja, to može biti neka odluka državnog organa ili sudska odluka”, objašnjava Pažin.

Pored toga, ističe on, mora biti ispunjen i drugi osnov koji se tiče upisa u katastar nepokretnosti.

“Ako nedostaje jedan od ova dva kumulativna uslova onda pravno poredak naprosto mora otvoriti pitanje pravne valjanosti takvoga upisa. To je tako po pravo i u ranijne važećem pravnom sistemu i u sada važećem pravnom sistemu”, kazao je Pažin.

Ističe da ne postoji nikakva loša namera, posebno ne prema jednoj bilo kojoj vjerskoj azjednici u ovoj konkretnom slučaju prema crkvi.

“Nego postoji potreba za pravnom sigurnošću. To je ustavna obaveza Vlade na kojoj Vlada mora da istraje. Pravna sigurnost je najvažniji aspekt vladavine prava“, rekao Pažin.

On je kazao da svugdje u svijetu, a ne samo u Crnoj Gori, pravna lica stiču pravni subjektivitet upisom u odgovarajući javni registar.

“Nije moguće postojanje pravnih lica bez upisa u odgovarajući pravni registar. Ne razumijem zašto SPC godinama ne želi da bude upisana u javni registar”, pita se Pažin.

Na dijalog smo pozivali u kontinuitetu, spremni smo na dijalog i sada, i kada zakon bude usvojen

Pažin je rekao i da je Vlada kontinuirano pozivala Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori na dijalog, i da je na dijalog i sada spremna te da će biti spremna na dijalog i kada zakon bude usvojen.

“Posljednji put kad smo se sreli u Mitropoliji već smo imali utvrđen tekst zakona, već smo imali mišljenje Venecijanske komisije. Vaš stav je bio da se, i pored toga što smo stigli u tu fazu donošenja zakona, vratimo na početak. Vaš je stav bio da ne želite da razgovarate o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije ukoličko nećemo prije toga raspravljati o zakonu o restiotuciji crkvene imovine ili makar istovremeno. Ali mi smo smatrali da bi to bio korak nazad u donošenju zakona”, kazao je on.

Dodao je da je veoma pažljivo pročitao 92 stranice prigovora Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve i da se samo mali, minoran, dio primjedbi odnosi na preporuke Venecijanske komisije te da su primjedbe koje se odnose na preporuke Venecijanske komisije uvršetene u tekst inoviranog Prijedloga zakona.

“Naša je namjera bila da se razgovara o svakoj preporuci Venecijanske komisije pojedinačno, jednu po jednu. Odvojili smo za to dovoljno vremena, spremni smo bili nekoliko dana o tome da razgovaramo. Međutim, vaš stav je bio veoma jasan po tom pitanju. Naše je bilo da poštujemo vaš stav. Moje je bilo da o tome obavijestim Vladu”, kazao je Pažin.

Nakon toga ponovo se obratio Mitropolitu, zatražio još jednom da ipak sjednu, da ipak razgovaraju o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije.

“Vidim da me gledate začuđenim pogledom, obavio sam telefonski razgovor s Mitropolitom, možda Vas nije s tim upoznao, u to ne ulazim – dakle, nakon svega ponovo sam ponudio dijalog i ponovo sam dobio isti odgovor. To je sve što smo mi mogli sa naše strane da uradimo da bismo imali jedan kvalitetan dijalog. I da budem posve jasan: Ni sada ne bježimo od dijaloga. I zakon kada se usvoji, kakav god bio njegov sadržaj, a sadržaj zakona zavisi od poslanika koji će raspravljati o predloženom tekstu zakona, biće potrebno razgovarati. To je taj otvoreni i kontinuirani dijalog koji pominje i Venecijanska komisija. Spremni smo na taj dijalog”, naglasio je Pažin.

Kazao je i da je VK saopštila da razumije zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rješavanja pitanja moguće nezakonite, zloupotrebom izvršene registracije na ime vjerskih zajednica iz 90-tih niza vjerskih objekata koji mogu biti dio kulturne baštine.

Ako neka vjerska zajednica ima dokaze o imovini, država će to priznati

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka kazao je da je Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti usklađen sa najvišim međunarodnim standardima i svim preporukama Venecijanske komisije.

“Riječ je o veoma liberalnom zakonskom tekstu, koji svima u Crnoj Gori, dakle i vjernicima i onima koji to nijesu, garantuje najviši stepen prava i sloboda. Ovim zakonom Vlada ispunjava svoju obavezu da na podustavnom nivou ovaj veoma važan aspekt ljudskih prava bude adekvatno uređen modernim zakonom, koji će zamijeniti stari zakon iz 1977. godine, koji je još uvjek na snazi“, pojasnio je Zenka.

Podsjetio je da prilikom utvrđivanja Predloga zakona Vlada nije žurila, već ga je dugo i pažljivo pripremala.

“Nacrt zakona je pripremljen još 2015. godine. U okviru javne rasprave koja je uslijedila resorno ministarstvo je primilo i razmotrilo na stotine komentara. Samo u prošloj godini održano je sedam okruglih stolova, uz učešće akademske zajednice, vjerskih organizacija i nevladinog sektora”, kazao je Zenka.

Ističe da nema vjerske zajednice ili druge zainteresovane strane koja nije komentarisala ovaj nacrt.

“Osim toga, predstavnici Vlade su imali detaljne i iscrpne pojedinačne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama. Na tim konsultacijama postignut je viši stepen saglasnosti nego ikada ranije po ovim pitanjima. Prihvaćeni su svi oni predlozi vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom“ ocijenio je ministar.

Prema njegovim riječima, novim Predlogom zakona se po prvi put u Crnoj Gori jasno utvrđuje dokle dosežu prava i obaveze vjerskih zajednica.

“Takođe, na veoma liberalan način je regulisana procedura registracije, odnosno evidencije vjerskih zajednica. Stvar je slobodne volje vjerske zajednice, da li će se registrovati ili neće. Moći će slobodno da djeluju i one vjerske zajednice koje odluče da se ne registruju i da nemaju svojstvo pravnog lica“, objasnio je Zenka.

Najzad, naveo je ministar, ovim zakonom se kao kulturno dobro štiti državna imovina koju koriste vjerske zajednice.

“Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1918. godine i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baštine Crne Gore, biće upisani kao državna svojina. Međutim, ako neka vjerska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati. Važno je naglasiti da se ove odrebe zakona jednako odnose na sve vjerske zajednice”, ističe Zenka.

Ministar je naglasio da su apsolutno sve preporuke iz posljednjeg mišljenja Venecijanske komisije, iz juna mjeseca ove godine, prihvaćene i uvrštene u tekst Predloga zakona.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bora Bora
Gost
Bora Bora

Okupatore niko ne razumije.

Mladen
Gost
Mladen

Apsolutno nije fer ovaj tekst cdm-a. Objavili ste ono sto su rekli predstavnici vlade. Zasto niste objavili ono sto su Crkve i vjerske zajednice govorile? Otac Gojko Perovic je vrlo transparentno govorio sa velikim uvazavanjem prema svima a niste puštili njegovo izlaganje. Kakav vam je ovaj tekst? Diskriminiše sve Crkve i vjerske zajednice

Svjefol
Gost
Svjefol

Zakon obavezno donijeti. U ovih, zadnjih, euforicnih dana SPC je pokazala pravo lice i odnos prema Crnoj Gori. Takvo kleronacionalisticko orgijanje Evropa je, zadnji put, dozivjela za vrijeme inkvizicije. Prije 400 godina. I eto gdje je SPC u odnosu na civilizaciju. To je dokaz da je Drzava potpuno u pravu.

Region
Gost
Region

Da, Crnogorska Mitopokija je pokazala pravo lice, btani Crkve Crkogorske Mitropolije, a što si očekivao da vam je da ns tacni ka’ mezu

Traktorista
Gost
Traktorista

Srbi ppodrska iz Hrvatske Slove nije Bosne Kosova Makedonije samo tako samo tako

Podgorica
Gost
Podgorica

Podrska za Vladu

Alah Hajrulah
Gost
Alah Hajrulah

Mohamedanci i svi moji Bosnjaci da stanemo u odbrani svetinja Crnogorskih duznost Alahova nam to nadaje.

Glas razuma
Gost
Glas razuma

Ako se u Javni registar može upisati nazovivjerske zajednice sa 3 (tri) člana i imaju ista prava i obaveze kao i MCP, ko bi se normalni tamo upisivao?

Haris
Gost
Haris

A ko bi se normalan upisivao u beograd, zatim okupirao Crnu Goru i otetu imovinu Crnogorske Pravoslavne Crkve iz Crne Gore, upisao u beograd kao svoju?? Ono kad dačić kaže: pomagajte, hoće Cetinjani da nam otmu Cetinjski manastir. Znači Cetinjani hoće nešto svoje da otmu od sebe samih na Cetinje, ali to otimaju u beograd aaaaaaaahahahahahaha

srb
Gost
srb

kome zakon lezi u topuzu tragovi mu smrde necovjestvom

Haris
Gost
Haris

Točno tako. Ođe nešto smrdi od 1918. Vakat je da se Crna Gora očisti tog smrada!

Moamer Gadafi
Gost
Moamer Gadafi

Jedini izlaz za opstanak Crne Gore je ujedinjenje sa SRBIJOM i R SRBSKOM,pod hitno organizovat referendum da se spasi sto se spasit moze.

Haris
Gost
Haris

Nikad više 1918.!!!

Filip
Gost
Filip

Nikad više 2018g

Joveta
Gost
Joveta

Aha ha ha aha ha ha ha ha ha ,,ujedinjenje,,aha ha ha ha ha ha ha,ujedinjenje,ha ha ha ha ha,

KurbanBajram
Gost
KurbanBajram

Mi Bosnjaci stacemo u odbranu svetinja Srbskih dosta nam je podjela i sunovrata

Haris
Gost
Haris

Pa ako vi je dosta vi pođite u BiH, u Srebrenicu, tamo teče med i mlijeko, tamo nema podjela i sunovrata, tamo nema ni Bošnjaka, samo 8.000+ mezara.

🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
🇲🇪🇲🇪🇲🇪

😂😂😂😂😂😂😂😂 Ne lazi

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Lepo je ovaj otvorio karte, ođe je riječ o imovini, vlasništvu u katastru, antihriste zabole za crkvu njih interesuju pare od prodaje crkvene imovine.

Pirat
Gost
Pirat

Opet
Ada do juce izbi rat
Ja se vec pripremih s mora
Kad danas opet
A trebalo je biti malo malcice o ekonomiji. platicama penzijama
Ehhhj
Sto je sledece

starac fočo
Gost
starac fočo

Opušteno ljudi, proći će i ovo. Dizala se galama i pred referendum o nezavisnosti, kod priznanja Kosova isto, onda kad se ulazilo u NATO. Ista bratija je pjenila i prijetila. Zna se kako je svaki put prošla.

Tomos
Gost
Tomos

Eto neko pošteno kao Pažin da kaže “Ne razumijem”…naravno da ne razumijete, za to se tako i ponašate.. A ovo što piše Zenka… to me mogu čitati… makar dok ne odustane fa traži da se skloni Krst sa Zastave i dopisti Njegošu da ima jedan dan kao u praznik u Crmoj Gori… Jer na neviđeno ako mu smeta Njegoš, ako… Više »

Haris
Gost
Haris

Zašto ne želi da se upiše, zato je spc želi Crnu Goru da upiše u beograd kao srpsko vlasništvo. Šta sad svi građevinci iz CG koji su živjeli i gradili po beogradu, Njemačkoj, Turskoj,… mogu od tih država da traže pravo vlasništva nad tim objektima što su zidali aaaaaaaahahahahahaha Zakon pod hitno donijeti, da se jednom za svagda stane zlu… Više »

Haris
Gost
Haris

Duhovito

vuko
Gost
vuko

Crnogorac koi se odrijece Srbstva vazda bruka do vijeka!

ja pa ja
Gost
ja pa ja

xaxa šta je pisac htio raći

vuko
Gost
vuko

ja pa ja ahaaaaaa ti ko da znas staje pisac i Njegosevo Srbstvo

Haris
Gost
Haris

Ne možeš se odreći nečeg što nemaš.

Prc CG
Gost
Prc CG

Ti sigurno ne!!!

Teljig
Gost
Teljig

Nemoze Crnogorac bit nacija NIKAD.Nacija po konfiguraciji terena ne postoi nigdje u svijetu.Mi mozemo samo bit nacija po NATO savezu i da se zovemo NATOVCI !

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

E da oce kao ti nepismeni izumrijeti vise.

Djuro
Gost
Djuro

Nacija moze bit samo Milo Gorac ili NATOVAC

Kanon
Gost
Kanon

Ti i ovaj đuro ste neinteligentni,ali to vama ništa ne znači jer ste obični pristavi srpski,toga nijeste ni svjesni.

Bada Boom
Gost
Bada Boom

Ima nekih nepravilnosti u Zakonu kao u Clanu 25:”Podrucje registracije ili evidencije vjerske zajednice u Crnoj Gori “moze” se prostirati unutar granica Crne Gore”.A trebalo bi da stoji MORA,a to mijenja sustinu svega.E zato bi trebalo neko ozbiljan da pogleda ovaj zakon i zastiti Crnu Goru od nesposobne Vlade DPS-a!

Mladen
Gost
Mladen

Problem je taj što država godinama u nazad a sada i g. Pažin ne žele da Mitropoliji priznaju kontinuitet evo vec 800 godina unazad. Treba da konstatuju to a oni to nece. Zasto bi se Mitropolija registrovala. Ima prava da ovo gore navedeno zahtjeva. Jednostavno Mitropolija pokušava da se diskrimiše a sa njom i vecinski narod pravoslavni. Sve jedno kako… Više »

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Srpska pravoslavna crkva nema kontinuitet od 800 godina. A u CG ima manje od jednog vijeka.

Prc CG
Gost
Prc CG

Ti ne znaš ni kad si ti rođen a ne kad je nastala crkava….

Kanon
Gost
Kanon

Nemaju oni kontinuitet,postoje ovđe tek od 1928.Oni su bajonetima i prevarom uzurpirali Crnogorsku Crkvu

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ko god mi dokaze da Crnogorci nijesu Srbi, dajem 100 eura!

Garfild
Gost
Garfild

Da su Crnogorci Srbi,onda bi Vojislavljevići a ne Nemanjići bili prva srpska dinastija. Da su Crnogorci Srbi,ne bi samo u CG bila plemenska organizacija društva,već bi postojala i u Srbiji. Da su Crnogorci Srbi,ne bi Karađorđa digao prvi srpski ustanak,jer su npr bitke na Martinićima i Krusima bile prije Karađorđevog ustanka. Da su Crnogorci Srbi,imali bi istu kapu,kao što je… Više »

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Garfild mjesas Srbe i Srbijance,da li slucajno ili namjerno nebitno. Sto ce mo onda za Hercegovce koji isto nemaju istu kapu,kolo…a Srbi su???

Haris
Gost
Haris

Nijesu Hercegovci srbi, već katolici i pravoslavci, a gle čuda ti pravoslavci Hercegovci pravoslavce nazivaju srbi aaaaaaaahahahahahaha

Garfild
Gost
Garfild

Kapetane,
Ako je Hercegovina bila država,ako je imala svoje dinastije,ako je imala plemensku strukturu društva,ako je imala svoju crkvu,čije su vladike birane na nekom opštehercegovačkom zboru,ako su o hercegovačkom narodu sa divljenjem govorili najveći evropski pjesnici,ako su se oslobađali od okupatora bez pomoći naroda u okruženju,ako,ako,ako..onda su i Hercegovci nacija.

Haris
Gost
Haris

DNK to kaže, barem je danas to lahko provjerit i to je provjereno i dokazano da niđe veze Crnogorci nemaju sa srbljima.

Haris
Gost
Haris

Gusinjac pazi svoj posao!

SIMO HAJHA
Gost
SIMO HAJHA

Da ste ozbiljna vlast ko što niste i da imate argumente odavno bi upisali u registar i poštedeli narod ovih prepucavanja i manipulacija nego vam odgovara da zataškate sve vaše afere ovom pričom o registru i imovini spc i cpc

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Od cega bjeze ovi crkvenjaci ? Zna se ko je gradio sve svetinje odje ,nije vojvoda mandic sigurno!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Samo Srbi gradili

Haris
Gost
Haris

Zar nijesu srbi rušili??

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Odakle znas da nije??? A i ako on nije jesu njegovi predci,i sto sad treba sve da dadne Mirasu i Stevu???

Savo
Gost
Savo

Naravno da nije! Ali jesu njegovi preci unazad 8 vjekova!

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Za svaki ulozeni dinar koji je stigao iz spc u crnu goru izvukli su minimum po 1000e iz donacija od manastira

Kaktus
Gost
Kaktus

Volio bih da vidim jedan jedini dokaz da je spc ikad ulozila ista u crnu goru

Duka Djurov
Gost
Duka Djurov

Ti Kaktus kao dasi vjernik Mitropolije CGP pa te ulog Srbski interesuje

KOCOBO
Gost
KOCOBO

O amfilohiju najbolje govori da ga zastupa terorista mandic 😉

Leart
Gost
Leart

Smijesno je raspravljati o vlasnistvu nad manastirom dok jedan dzomic ima maserati koji kosta koliko 10 takvih manastira

Komita
Gost
Komita

Ne boj se risto nece ti niko dzip uzet

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Glupo je oko ovakvih stvari raspravljati,dovoljno je vidjeti da je prije 1918te sve izgradjeno od strane kralja nikole i dinastije petrovic. Nema tu jednog dinara no je sve od perpera 😉

Todor
Gost
Todor

A odakle tom postenju od Nikole pare? Bice ih on zaradio?

Slobo
Gost
Slobo

Perper je od 1906 a manastiri i crkve su mnogo starije

Liberal
Gost
Liberal

Eto ristu ostaje makar ona limenka na rumiji

Sveta nasa CG
Gost
Sveta nasa CG

Ne zreba NISTA DA MU OSTANE, nije ovo Srbija!

Stefo12
Gost
Stefo12

Ako su hram gradili crnogorski drzavnici onda je logicno da je hram drzavni ,pa kad bude irinej gradio hram eto mu ga

4 jul lscg
Gost
4 jul lscg

Nije ovo srpsko leglo vec junacko monte negro zivjela nam crna gora i vi uniformisani gore dva prsta od koga ste dosli da nas branite ko vas je poslao jeli vas poslao onaj covjek koji kaze da oce nezavisnu crnu goru onaj koji to porucuje preko svojih zbira i spijuna, kako se to moze borit za crnu goru suverenu i… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

“Srpski sveti kralji ustanite,
Caru Hristu molbu satvorite,
Muhamedsku vjeru izložite,
Ot vašega otečestva iždenite!
Hristijanskom caru pomognite,
Otčestvo vaše obnovite!
Ahrijereji serpski ne lezite,
No vsu nošt Boga molite,
Carstvo srpsko opet postaviti,
Pravdoju i blagočestivijim proslaviti!”
ODA NEMANJI – VLADIKA VASILIJE PETROVIC-NJEGOS 1755

Kenjo Stankov
Gost
Kenjo Stankov

Pod hitno donijet zakon onaj koi se odrijece SRBSTVA naseg svetog da se proglasi neprijateljem drzave Crne Gore !

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Samo da nam sjutra popovi sa svim sveštenstvom ne raširi šatore pred skupštinom

Antoan
Gost
Antoan

Urazumiće se i oni više, trebaće vremena kao i za sve.l, ali doći će sve na avoje mjesto. Nadam se i da će Srbi postati uzorni gradjani ove države

Pollo
Gost
Pollo

Ono kad moraš druge da ubjeđjuješ da je ovo njegova država…Katastrofa od ovih opozicionara

Veteran od 1990
Gost
Veteran od 1990

Da smo uzeli Konavlje i Dubrovnik 1992 danas bi bili drzava ovako kako smo krenuli stacemo pod jednu Palmu.

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Pa sta cemo vam srbi kad svaki rat gubite.

Veteran od 1990
Gost
Veteran od 1990

Svi pominju necesovu 1918 i okupaciju a sute o ponovnom ujedinjenju. Ja sam za referendum o zajednickoj drzavi sa Republikom Srbskom i da nam se DRZAVA zove REPUBLIKA SRBSKA CRNA GORA Koje protiv nek se seli.

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Zelja ce te biti.

@ Serdare
Gost
@ Serdare

Veteran ne vidi dase gasi ojadjela Gora Crna i da batise samo na papiru!

Srpko Medenica
Gost
Srpko Medenica

Neko se trudi iz petnih zila da unisti Srbstvo nase slavno i drzavu Crnu Goru.

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Cetnici se trude da uniste drzavu.

Ljubo Hn
Gost
Ljubo Hn

@Dusan,
Tebe boli dusa jer nemas veze sa svojim mozgom.

Robert Clinton
Gost
Robert Clinton

Dje je novcanik i ostala imovina,posle zakona?😥😥😥😥😥

mina
Gost
mina

I malo dijete zna ,da se pormena vlasnistva u katastru moze izvrsiti ,jedino,uz saglasnost titulara svojine,ili,na osnovu sudske presude.Sve ostalo je konfiskacija imovine MCP,i suprotna je svim medjunarodnim konvencijama i cijela ova igra vlasti ce pasti presudom suda u Strazburu.Pametna vlast,sto ova nije,nebi se igrala vatrom i nebi rizikovala gradjanski mir u Crnoj Gori.Mnogo je usijanih glava i ne treba… Više »

Joko
Gost
Joko

Zaboravila si da je sve do 90ih bilo upisano na državu. Za građanski mir ti ne brini jer je narod “vjerujući” ukapira ko je lažov i lopov, da ti budem jasniji lažov i lopov je sekta od spc-a.

Ljeposava
Gost
Ljeposava

Odje drzava ne oduzima nego samo vrace sto ja njeno i sta su joj oduzeli prvenstveno ljudi iz SPC.

Aladin
Gost
Aladin

Nepravu iz 1918. godine kada je nasilno oduzeta imovina drzavi treba ispraviti ovim zakonom i vratiti u drzavno vlasnistvo.

Petra
Gost
Petra

Ono sto je bilo prije 1918. godine a to je da su vjerski objekti bili pod drzavnom imovinom tako treba da bude i sad.

Veteran od 1990
Gost
Veteran od 1990

Ajde Petre ne avetaj zar ne vidis stoje god do sad bilo drzavno toje djavo odnijo !

Marocco
Gost
Marocco

Sto ih neko ove iz SPC sto ce im puske i mitraljezi i blindirana auta kad su oni svestena lica?? Od koga se to cuvaju??

StevanPG
Gost
StevanPG

Svima odgovara zakon samo ovima iz SPC ne odgovara jer onda nece moci da uzimaju pare od naroda i da ih za svoje potrebe upotrebljavaju.

Bjelopavljici
Gost
Bjelopavljici

Lovcen kite Petrovici a Kosovo Obilici…Dok je sunca i mora zivjece i Crna Gora i svekoliko njeno Srbstvo milo!

Sveta nasa CG
Gost
Sveta nasa CG

Pa idi na to Kosivo, lazni Bjelopavlicu!

Djuro
Gost
Djuro

Nije tebi nista SVETO a kamoli Sveti Sava

Sveta nasa CG
Gost
Sveta nasa CG

Pa sto ces ti odje, trci na Kosovo kod Obilica.

Cetnik
Gost
Cetnik

U svakog je CRNOGORSKOG SRBINA SRCE OBILIC MILOSA

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Sve sto do sad nije upisano na Mitropoliju nasu svetu da se sto prije upise da koim slucajem nebi sta zavrsilo u Policijsku CPC Stevovu i Mirasevu.

Sveta nasa CG
Gost
Sveta nasa CG

Evo, sad cemo, Bozo, krenuli smo, pripremi lapis da pitpišeš….

Milo Vujovic ct
Gost
Milo Vujovic ct

Doklece pridoslice da haraju ovom Gorom Crnom zapitateli se Crnogorci?Ajde Pazine pazi tvoju lijepu i razgulitis oklesi sljega.Mitropolija Crnogorska je temelj ove drzave a Crna Gora je bez Srbstva isto ko dijete bez roditelja.

Iosei
Gost
Iosei

Bravo, plemeniče moj dobri!

Sveta nasa CG
Gost
Sveta nasa CG

E, greote od ovoga ” sokola” srbijanskoga…

Duka Djurov
Gost
Duka Djurov

Sveta….Srbijanci su u Srbiju koja te druga prizna 2006 a SRBSKI SOKOLOVI su u BRDIMA CRNIM ove GORE nase

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Ne brine njih zakon ni 1%, nego sad samo gledaju kako ce da sebe zastite od zakona ne bi li sacuvali novac za sebe.

Pedja
Gost
Pedja

Neće Amfilohije,već oce da bude upisan u Srbijanski katastar,jer ne priznaje državu CG. Amfilohije je završio što se CG tiče. Aj na Kosovo

Cipsy
Gost
Cipsy

SPC je uzela te objekte od drzave nasilno zato oni nemaju nidje crno na bijelo da je ista njihovo, pa se sad bude za nesto sto nikad nije ni bilo njihovo nego su nasilno uzeli.

Pedja
Gost
Pedja

Ni jedan objekat ne može biti vlasništvo SPC

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

A SPC nema dokaz o postojanju vlasnistva na tim objektima zato nije upisana nidje.

Goljemadi
Gost
Goljemadi

Koviljka boze ti se zore NE zna.Prije neki dan si pisala ovuda kako je Mitropolija sve prepisala ilegalno na Srbijansku crkvu,sad pises da nemaju na svoje ime nista upisano aoh zenska glavo nije ti dobro cini mi se

ND
Gost
ND

To što je katastarski upisano je ova vlast i dozvolila 90ih prošlog vijeka,i sada sama sebi skočila u stomak.

Iosei
Gost
Iosei

Hoće li se ovako i gradjanska imovina utvrdjivati nekad a Zenka?

Dusan
Gost
Dusan

Mene dusa boli sto se od nasih svetinja finansiraju politicke kampanje duz citave Srbije

Јоцо
Gost
Јоцо

Политичке кампање у србији се финансирају од црквене имовине у Црној Гори!!!??? Мислим да си добио награду “најмлаћење године”.

Gazivoda
Gost
Gazivoda

Nemaju oni nikakvog dokaza to je i problem njihov, a znaju da otimaju tudje neka podju do Vucica malo pa neka njemu otimaju

crnogorac
Gost
crnogorac

Oni da imaju dokaze ne bi sluzili brutalnim sredstvima poput mosti sv. Vasilija to niko normalan ne bi uradio

mrgud
Gost
mrgud

ako si ti tomos .ha ha ha . . . .

Lukas
Gost
Lukas

A koja je to “NEKA VJERSKA ZAJEDNICA”, Zenka? Vlada je potpisala ugovore sa Islamskom zajednicom i katoličkom crkvom i tim ugovorima im je potvrđena sva imovina koju imaju. Zakon se uopšte ne odnosi na njihovu imovinu. Pravoslavna crkva je uporno tražila da i ona potpiše isti takav ugovor, ali je vlada to odbila i donosi ovaj zakon o otimanju. A… Više »

Joo
Gost
Joo

te druge zajednice nisu otimale Crnogorsko…..za razliku od srbijanaca i njihovog satelita za otimacinu po celom Balkanu SPC…..

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Pobozniji su komunisti iz dpsa od svih ovih cetnika iz fronta koji mrze sopstvene komsije i rodjake zbog nesuglasica oko tumacenja istorije

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Zalosno je da postoje ljudi koji podrzavaju rista i njegove placenike iz fronta

Kaktus
Gost
Kaktus

Nikad vise 1918ta je nesto sto treba da se ustali u zakonu crne gore,posto svake godine frontasi smisljaju novi nacin da je ponove i da asimiliraki crnogorce u velikosrpstvo

Goljemadi
Gost
Goljemadi

Kaktus NE lazi ! Kad je ijedan Srbijanac bio za ujedinjenje ? NIKAD ! 1918 smo trebali dase prisjedinimo Albaniji kao mala brcka zemlja pa te Aleksandar spasi.

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Evo cak i ja kao srbin vise podrzavam da crkve budu drzavne nego da njima rukovodi onaj mafijas sa mantijom koji je nama izbjeglicama rekao da ce se pomoliti za nas prije nego se odvezao svojim dzipom

Leart
Gost
Leart

Bjelaski pokret andrije mandica ne moze biti objektivan nikako,risto im je glavni finansijer

Komita
Gost
Komita

Najbolje da manastire upisemo u katastar na vladu srbije,mozda bi onda bili srecni gospoda cetnici

Plunjaš
Gost
Plunjaš

To je i predloženo na podgorickoj skupstini. Oni bi najsrecniji bili i kad bi CG upisali na vladu srbije

Veteran od 1990
Gost
Veteran od 1990

Plunas…! A zar mi nemamo nase Srbstvo u Crnu Goru jado?Sve treba upisat na Crnogorsko Srbstvo

Bajo Stanisic
Gost
Bajo Stanisic

Znasli ko su KOMITE bile jadan? Komite su bile za stvaranje jake SRBSKE drzave a protiv Aleksandrove Sugoslavie

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

U srbiji su crkve i manastiri u vlasnistvu drzave,zasto spcu smeta isti zakon u crnoj gori ?

Јоцо
Gost
Јоцо

Нису у власништву државе. То је лаж.

Liberal
Gost
Liberal

Sve ce risto i manda oprostiti osim referenduma,svi putevi im na to pitanje vode

Stefo12
Gost
Stefo12

Ovo je evropski zakon koji je na snazi svudje u svijet,jedino se kod nas bune ovi cetnici

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dajte prvo dokaze o drzavnoj svojini

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Čak i da ne dokažu vlasništvo nad imovinom oni je neće tek tako lako predati u ruke državi. Znamo da su na sve spremni da zaštike vlastiti interes

ND
Gost
ND

Država i Crkva se dogovaraju o korištenju imovine,kao što je slučaj u normalnim državama.

Kengur
Gost
Kengur

Nemaju oni što da dokazu, kad je svima jasno da prave opstrukc8je kako bi zadržali ono što nije njihovo

Ilija
Gost
Ilija

Svakome dati šansu i priliku da dokaže čije je što. Da vidimo što će SPC sad da izmisli

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kako dokazati da je manastir Morača iz XII vijeka crkveni a ne Milov ?

Joo
Gost
Joo

lako…..nije problem da je crkveni i Crnogorski….pitaj kako da srbijanci dokazu da je njihov…..a njihov je koliko je i Hram u BG Crnogorski…..taman tacno toliko…….

Goljemadi
Gost
Goljemadi

Joo ni ….Bogomi ti si zasrbijo ka da su svi Srbi u Srbiju jado! Posveti se Srbadiji Crne Gore jadan okanise tudjeg dvorista

Јоцо
Gost
Јоцо

Ко каже да је србијански?

Kosta
Gost
Kosta

Kakvi Srbijanci? Morača je vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske koju je osnovao sveti Sava 1219, a manastir Moraču je podigao sinovac svetog Save, knez Stefan Nemanjić 1250. Kakva Crna Gora, crn ti mozak?

Osnovi prava
Gost
Osnovi prava

Ako država ima dokaz da je nešto njena imovina ona će taj dokaz i pokazati. Ako nema dokaza imovina je korisnika.

Drugi kraj
Gost
Drugi kraj

E došao vakat da Zenka relativizuje crkvenu imovinu,koju su bastinili Sv.Petar i Njegoš..
Da se dokazuje da je crkva crkvena?

Joo
Gost
Joo

jesi pitao Rista cija je zemlja oko crkava po primorju koju prodaje srbijanskim tajkunima za desetine miliona…..milioni kojima se gubi trag u Srbistanu……to te ne interesuje, a ???!!!!……..

Јоцо
Gost
Јоцо

Ти баш мораш да живиш са тим измишљотинама Стева Вучинића?

Tomos
Gost
Tomos

Ovi okupatori spc ce morat platit kiriju za ovo 100 god. pljacke…

Komando
Gost
Komando

Onaj koji tuži, treba da dokazuje. A u ovom slučaju to je drzava. SPC i MCP su stekle imovinu i upisale je u katastar,kao dokaz vlasništva. Ali i održajem, vec 800 godina. Zenka priča nebuloze.

Blaki
Gost
Blaki

Nisu je stekli nego oteli, 1918.
To se zove otimačina a ne sticanje, zapamti…

Јоцо
Gost
Јоцо

Од кога су је отели? Ко је био отимач, а ко је био оштећен? Ко је 1918. некога иселио из цркве и дове другога? О чему ви причате?

Mićun
Gost
Mićun

Imaju dokaze da su im katastardzije prepisale devedesetih godina kako su tražile i željele, naravno nezakonito. E kako su ih upisali tako ih i vi izbrišite i upišite na one ranije vlasnike.

Kosta
Gost
Kosta

Pa ni ranije nijesu bile na državu, komunisti nijesu oduzimali crkve, Hitler nije oduzimao crkve, Turci nijesu oduzimali crkve, ovo samo Milo radi.

Blaki
Gost
Blaki

Milo vraća ono što je SPC. otela….
Valjda ti je jasno. Otvori oči.

Tiosav
Gost
Tiosav

Nećemo tako Zenka, nego ako država ima bilo koji dokaz da je neka svetinja njena, Crkva će to priznati. A ne da vi prvo otmete a mi poslije da tražimo ima li đe Nemanjića testament, kad su pravili Đurđeve stupove u Beranama, da to ostavljaju baš Crkvi a ne Milu.

Ironija
Gost
Ironija

Tako to ne funkcionise. Spc treba drzavi da dokaze da je vlasnik,a drzava ima crno na bijelo po ustavu kraljevine Nikoline da je bila vlasnik tada. No aj sad ,dokazi kako predje vlasnistvo na crkvu

Drale
Gost
Drale

Ima li drzava dokaze da je mozda neki bozji hram drzavni????

Send this to a friend