Politika

Zenka: Crna Gora neće zatvoriti poglavlje 23 ako ne usvoji zakon o istopolnim zajednicama

Ilustracija

Poslanici Skupštine Crne Gore raspravljali su danas o prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka saopštio je da Crna Gora neće moći da zatvori poglavlje 23 ukoliko ne usvoji ovaj zakon.

“Poglavlje 23 je među prvim otvorenim poglavljima i još uvijek ga nismo zatvorili. Ne možemo očekivati zatvaranje poglavlja 23, bez usvajanja ovog Zakona. Ovaj Zakon razmatra se shodno evroatlanskim idejama, programima Vlade i velikim dijelom građana koji teže evropskim vrijednostima. Ako hoćemo ka Evropi, ovaj zakon je put”, poručio je Zenka.

Poslanica DPS-a Nada Drobnjak, istakla je da donošenjem ovog zakona Crna Gora usvaja kontekst u kojem će osobe drugačije seksualnosti moći da uživaju osnovna ljudska prava.

“Ovim zakonom reći ćemo da ne stavljamo stvari “pod tepih”. Na ovom zakonu se veoma dugo radilo i promišljalo. LGBT zajednica je predano radila da napravi kompromis i vjerujem da imamo spoznaju o vrijednostima, a ne pritisak ili hrabrost da izglasamo ovaj zakon”, navela je Drobnjak.

Njen partijski kolega Predrag Sekulić vjeruje da Crna Gora kao društvo ima snage da izglasa ovaj zakon, kao i da razumije druge.

“Ovaj zakon govori o dvije stvari, o ljubavi i slobodi. Ako neko želi zajednicu sa nekim, prvi preduslov je ljubav. Ako ljubav razumijemo na pravi način, vjerujem da neće biti problem usvojiti ovaj zakon. Sloboda je kada pustimo druge da budu slobodni. Slobodu treba dati i ljudima koji su istog pola. Ako nemate problem sa sobom, nećete imati problem ni sa ovim zakonom”, poručio je Sekulić.

Lider Liberalne partije Andrija Popović pozvao je poslanice i poslanike da moraju naći političku volju i hrabrost, da nadmoćnom većinom usvoje ovaj evropski i civilizacijski zakon.

“Naša dužnost, kao poslanika, je da edukujemo javnost i temeljimo društvo na principima pravde, slobode i prosvijećenosti. Društvo razvilo veći stepen tolerancije prema pripadnicima LGBT populacije. Ovo je reformistički trenutak za Crnu Goru , društvo i zakonodavstvo. Obaveza je zakonodavca da uobliči ovaj Zakon, a Skupština treba da omogući jednake uslove života svim ljudima u ovoj državi.

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu je kazao da je stav Odborničkog kluba manjinskih stranaka da ovaj zakon neće podržati.

Takođe, poslanici DF-a su bili izričiti da ovaj zakon nikako ne treba usvajati, jer “udara” na crnogorsku porodicu i tradiciju.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crrnogorka🌷
Gost
Crrnogorka🌷

Naravno da ne treba usvojiti zakon i to nikom ne umanjuje pravo i slobodu da živi s kim hoće!

Ćita banana
Gost
Ćita banana

Tako je crnogorka ili si ti crnogorac a?mislim u vezi

Dragutin
Gost
Dragutin

Puštite momčad da se merače po ulica. Što je muka? Svi smo vazda maštali da uvučemo dvije đevojke u krevet i da uživamo. Što diskriminišemo momke? Što po dva momka ne uvučemo u krevet?? Da i mi meračimo, bog da nas vidi! (Aj opet da probam… Ja cu ga ponavljat adminko dok god ga ne pustiš. Misliš ti da je… Više »

Serdar
Gost
Serdar

Ako poslanici usvoje ovaj predlog bez referenduma onda je jasno da je Crna Gora marionetska državica .

Joo
Gost
Joo

kao i obicno karikiraju……taj predlog zakona je previse po necijem jusu…..ni Hrvati kao takav zakon nisu usvojili pa su zatvorili poglavlje…..tako da ne preterujte…….

Perica
Gost
Perica

Jesam li dobro razumio? Je li se to Mandić ženi za Gencija? Da nema što novo?

Crni panter
Gost
Crni panter

Ja jesam za EU ali ljudi budimo malo i svoji da nam se ne imponuje bas sta im je volja.Ako je njima to normalno vecini covjecanstva nije i nece nikada biti.Taj mali postotak koji pripada toj grupaciji su toliko zasticeni da su po tom pitanju zasticeniji od Tasmanijskog djavola.

Prč
Gost
Prč

Nek dozvole samo im ne dati djecu i da onda ovo ne postane oaza za njih iz okruzenja. Za mene je to prihvatljivo samo u takvim okolnostima inace referendum pa kako bude

tu i tamo
Gost
tu i tamo

Svaki moral sa zapada nam dođe.

Aooj
Gost
Aooj

E pa dobro, necemo onda u EU 😉

Bnjj
Gost
Bnjj

Posle nam je neko kriv sto nestajemo sto nam je zemlja prazna

Jovanka
Gost
Jovanka

A usvojice Crna Gora sto god da treba, ka da se Crna Gora pita sa bilo cim vise…Maxe

Ateista
Gost
Ateista

Pa sta ste cekali toliko? strah vas od Amfilohija?

Dragutin
Gost
Dragutin

Nije ih strah. Amfilohija će da zovnu da osvješta taj zakon. Čisto, ako se kad promijeni vlast da ne smije niko dirat u SVETINJU.

Bajice
Gost
Bajice

Amfilohije je naš svjetionik, Jens Stoltenberg je zastiđe, čak i za porodicu

Баранин
Gost
Баранин

Хахаахахахааа, какав услов. Кажу присталице власти да ми имамо суверену политику, хххааахахахаа. Ајде да видимо сад. Гарантујем вам да је 90% народа против, сад ћемо да видимо, да лли се црногорски народ пита шта.

Marjan
Gost
Marjan

Hitno odobriti istopolne brakove. Da se ide u EU dje nam je i mjesto. E viva

Oxo
Gost
Oxo

Jesi dobio sendvic?

Moje ime
Gost
Moje ime

Dobro i sta sada?
Kako to pogadja narod?
Gledajte svoja posla i usvojite to.

Bajice
Gost
Bajice

Nikad EU i nikada NATO!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Tako je gospodine Zenka, ja zelim zajednicu sa mojim partnerom.

primjetih
Gost
primjetih

Tako je generale. I do sada sam vidio u tvojim komentarima o kakvoj osobi se radi.

Send this to a friend