Politika

Zenka: Jedina adresa za pregovore je Amfilohije

Zenka

Kaćuša Krsmanović

Vlada se neće stavljati između Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve, niti će uređivati njihove međusobne odnose nakon što bude riješeno pitanje crkvene imovine u Crnoj Gori, koje tretira Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, istakao je u intervjuu Pobjedi ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka i poručio da svi koji budu nezadovoljni pravdu treba da potraže na sudu.

Komentarišući ulogu mitropolita SPC Amfilohija tokom protesta koje je zbog Zakona pokušao da organizuje prosrpski politički blok Demokratski front koristeći crkvu za svoje ciljeve, od čega se prvi čovjek SPC u Crnoj Gori ogradio i poručio da će proteste organizovati isključivo crkva i da neće dozvoliti bilo kakvu politizaciju niti zloupotrebu, sa zahtjevom građanima koji dolaze na protestne molebane i litije da ne izazivaju nemire, Zenka je uvjeren daje kod mitropolita crnogorsko-primorskog prevladalo to što je on “ipak dijete Crne Gore”.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u žiži je javnosti od početka decembra prošle godine i izazvao je u državi tenzije. Zakon je usvojen, mir je sačuvan, ali tenzije i dalje postoje. Zašto SPC još “drži” ljude na ulicama u litijama, ne pokreće inicijativu o ustavnosti, a znaju daje nemoguće povući zakon kojije usvojen u parlamentu?

ZENKA: Kada sam došao na čelo Ministarstva moj prvi zahtjev je bio da se nacrt ovog zakona povuče iz Venecijanske komisije i da još radimo na njemu. Uspostavili smo ponovo kontakte sa vjerskim zajednicama, s tim što smo sa SPC počeli razgovore malo kasnije u odnosu na ostale. Detaljno smo prošli svaki član zakona i jedino se na sastancima sa SPC pokazalo da sa njima neće biti pozitivnog ishoda. Nastavili smo, jer nam je ovaj zakon neophodan zbog ukupne društvene i kulturne emancipacije Cme Gore, ali i zbog toga što je tada važeći odavno zastario.

SPC i prosrpski politički blok i organizacije koje djeluju u našoj zemlji kategorično su protiv Zakona. Tumače ga i predstavljaju kao pokušaj države da od SPC otme, kako oni kažu, srpske svetinje. Koji su motivi za ovakve interpretacije Zakona?

ZENKA: Imali smo priliku to da vidimo tokom rasprave o Zakonu u parlamentu. Bilo je svega i svačega, a najmanje je tu bilo rasprave o Zakonu. Zakon im je poslužio za mobilizaciju članstva, za skupljanje političkih poena. To je potpuno pogrešan politički put, da se zloupotrijebi izuzetno osjetljiva tema, ako ne i najosjetljivija vjera za političke ciljeve i političku mobilizaciju svoga biračkog tijela. Nikom nije bila potrebna ta retorika devedesetih godina upućena manjinama, čak su upućivane i otvorene prijetnje, išlo se do toga da će nam neko pokucati na vrata, da se prijeti familijama, kletvama…

Desilo se nešto meni nerazumljivo. Ni u najgorem snu, ni najvećem neprijatelju ne bih mogao da prijetim, da mu prijetim familijom, a i to smo čuli tog dana. Čuli smo pozive na rat, na oružje i na kraju one nemile scene… S druge strane, mogli smo da vidimo i odgovor institucija. Čim su se pristalice SPC okupile u Podgorici premijer Duško Marković je jasno rekao i dao nalog policiji da se narod ne dira. I tako je i bilo. Svi su tog dana i noći mogli da vide ponašanje i vjernika i policije. Sada je to drugačije. Mirno se demonstrira protiv Zakona i dok je god tako postoji neka šansa da se dođe do zajedničkogoptimalnogrješenja.

 Zašto iz tih krugova tvrde da je to Zakon uperen protiv jedne vjerske zajednice?

ZENKA: Svode ga na to što apsolutno ne odgovara istini. On je dokument koji reguliše život svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, odnos vjerska zajednica država, odnosno institucije države. I nije tačno da je ukinuta sudska zaštita.

Smatrate li da pozivanjem na litije, SPC procjenjuje da će vlast pokleknuti pod pritiskom okupljanja naroda ili na ovaj način pojačavaju “pregovaračku poziciju” u susret potpisivanju temeljnog ugovora države Crne Gore i SPC?

ZENKA: Vlada neće pokleknuti ni pod kakvim pritiscima. Vlada je rekla da je spremna na dijalog i premijer je pozvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku i mitropolita Amfilohija. Dok god molebani i litije protiču mirno, sve je u redu. To je njihovo apsolutno pravo da i na taj način jačaju pregovaračku poziciju, ali apsolutno neće uticati na promjenu odluka Vlade.

Sa kim će Vlada potpisati temeljni ugovor s obzirom na to da SPC nije registrovana u Crnoj Gori?

ZENKA: Zakon ih ne obavezuje da se registruju. Može i da se konstatuje kroz Zakon takav njihov status ako oni to žele. Cilj Zakona nije bio da se miješa u unutrašnju organizaciju crkve. Poznato je da SPC teritorijalno pokriva više država. Cilj Zakona nije da se taj dio unutrašnje teritorijalne organizacije SPC, koji ulazi u granice Crne Gore mijenja, da se te eparhije registruju kao neka novina, nego jednostavno da bi imali status pravnog subjekta u odnosu država SPC, odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska, Eparhija – budimljansko-nikšćka i ostale eparhije.

Iz beogradske centrale SPC, kao i zvanični Beograd burno reaguju zbog toga što Vlada na razgovor zove mitropolita Amfilohija. Kako to komentarišete?

ZENKA: Svima je poznato daje mitropolit Amfilohije ovdje prvi čovjek SPC. Ne bi trebalo Crnu Goru mnogo da tangira što negoduje i misli (Aleksandar) Vučić, što nije saglasan. Crnoj Gori treba da je bitno što misle predstavnici pravoslavnih Crnogoraca i Srba u Crnoj Gori. Mitropolija crnogorsko-primorska ima određenu autonomiju u okviru SPC i ovdje je ona adresa za pregovare, što, uostalom, kaže i sam Amfilohije. I opozicija kojaje bila toliko grlata protiv ovog zakona pozvala je premijera Markovića na dan kada se o njemu raspravljalo u parlamentu, da se sastane sa mitropolitom Amfilohijem kao vrhovnim poglavarom Mitropolije u Crnoj Gori.

Kad pričamo i o tom danu, smatrate li daje sigurnost države bila ugrožena DF je organizovao saobraćajne blokade, a uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja pokušali su i nasilno da spriječe usvajanje Zakona pravljenjem haosa u skupštinskoj sali?

ZENKA: Nije bila narušena sigurnost države nijednog trenutka. Nijesmo očekivali takve uvrede i pozive na oružje, očekivali smo veći stepen demokratske svijesti. Vidjeli su svi o čemu se tu radi i da tu ima najmanje vjere i veze s vjernicima. Nije bilo lijepo vidjeti te slike u skupštinskoj sali koje su obišle čitav svijet, čuti te uvrede i poruke mržnje. Nijesu ovo devedesete prošlog vijeka i javnost je sigurno svjesna da se decenijama pokušava uvesti u Crnu Goru taj ambijent koji je rezultirao krvavim raspadom SFRJ.

Poglavar SPC u Crnoj Gori i dio vjerskih vođa ove crkve u našoj zemlji ne samo što su se ogradili od političkih upliva DF-a u organizaciju protestnih litija i molebana, nego su pozvali vlasti Srbije da se ne miješaju. Za mnoge je to iznenađenje da se mitropolit Amfilohije u ovoj situaciji stavio u poziciju mirotvorca. Jeste li Vi iznenađeni?

ZENKA: To je nešto izuzetno pozitivno. Na kraju i ne očekuje se ništa drugo od poglavara jedne vjerske zajednice nego da poziva na mir i izbjegavanaje sukoba. To je sve u duhu pozicije koju motropolit pokriva. Na stranu njegove izjave u prethodnom periodu koje su bile uvredljive i za Crnogorce i za manjine. Moje subjektivno mišljenje je daje kod njega preovlađalo to što je on ipak dijete Crne Gore. Uvjeren sam da je to pobijedilo kod mitropolita Amfilohija. Ipak je on ponikao ovdje, sa ovogje prostora, naših je korijena. Daj Bože dabudu u duhu takvog njegovog odnosa i dani koje dolaze i da napokon sjednemo za sto, dogovorimo se i potpišemo temeljni ugovor sa Mitroplijom.

Sa nekih adresa stižu optužbe na račun vlasti daje ovaj zakon usvojen ciljano, u izbornoj godini, kako bi se aktuelizovala priča o podjelama u zemlji, što, kako tvrde, ide u prilog DPS-u. Kako to komentarišete?

ZENKA: Ako nekome najmanje odgovara donošenje ovog zakona uoči izbora to je DPS. Znam to, jer sam direktan svjedok razgovora koje smo vodili o Zakonu i sve ovo što se dešava daleko je od toga što smo očekivali. Odgovorno to tvrdim. Kada je došlo do toga da su istrošeni svi kapaciteti pregovora sa SPC i kada smo dobili pozitivna mišljenja evropskih institucija i-Venecijanske komisije sazreli su uslovi za njegovo usvajanje i to nema nikakve veze sa izborima. Uostalom, u DPS-u ima dosta članstva koji su vjernici SPC.

Pored SPC prigovor je i dijela akademske zajednice da nije bila uključena u javnu raspravu o Zakonu. Planirate li, možda, organizovanje okruglih stolova i sličnih javnih tribina o primjeni Zakona na koje bi bile pozvane sve zainteresovane strane, ali i stručna javnost?

ZENKA: Planiramo i nastavićemo s praksom organizovanja Što više okruglih stolova, konferencija gdje će biti pozvane sve strane zainteresovane za ovaj zakon.

Je li počela primjena Zakona?

ZENKA: Ovo je specifičan zakon i sada krećemo u izradu podzakonskih akata koji će ga podupirati. Potrudićemo se da što skorije bude spremno sve za njegovu primjenu.

 Kada očekujete da će biti gotov registar za upis i evidenciju vjerskih zajednica?

ZENKA: To su tehničke stvari koje zahtijevaju vrijeme. Ali svakako ćemo se potruditi da taj proces preseljenja registra kod nas ubrzamo i da registar stavimo što prije u funkciju.

Vlada će tražiti odgovornost svih zbog nezakonitih upisa

Hoće li Vlada insistirati da odgovaraju krivci za nezakonite prepiše državne imovine na SPC?

ZENKA: Odgovornost će preispitati sudski organi. Vlada će preduzeti konkretne korake da se preispitaju sporne odluke i onda će preko nadležnih institucija pokušati da dođe do pravde. Vlada ne traži samo ispravku upisa te imovine nego traži izričito i odgovornost tih lica koja su učestvovala u tome.

Dvije crkve će morati da riješe probleme

Ko će i na koji način regulisati korišćenje crkava u Crnoj Gori kada one budu vraćene državi, s obzirom na to da imamo dvije pravoslavne crkve CPC i SPC?

ZENKA: Stvorila se atmosfera kao da Vlada, odnosno država preko ovog zakona nekome nešto oduzima, a nekome nešto daje. To nije tako. Nezadovoljne strane zakonskim putem mogu da se obrate institucijama da bi ostvarile svoje pravo. Država neće silom ući ni u jedan objekat. Uostalom i država će da slijedi proceduru za dolaženje do pravde, sve je propisano zakonima.

Hoće li CPC moći da služi u crnogorskim crkvama i manastirima? Hoće li mitropolit Mihailo moći da služi, na primjer, u Cetinjskom manastiru ili Ostrogu, hoće li ga puštiti?

ZENKA: Tim pitanjima se ne bavi ovaj zakon. To će dvije crkve morati da riješe kroz neke druge procedure ko će i na koji način koristiti neki manastir. Ovaj zakon, kojeg je malo ko pročitao iako je dostupan, isključivo se bazira na prava koja uživaju vjerske zajednice unutar Crne Gore i prava koja objezbjeđuje država Crna Gora tim vjerskim zajednicama.

Zar nije pravo Crnogorske pravoslavne crkve pravo na liturgiju u crkvama i manastirima crnogorskim?

ZENKA: Apsolutno jeste. Samo nemojte stavljati državu u ulogu da ona određuje ko će gdje da služi, država se neće staviti između vjerskih zajednica I vjernika. Vlada neće ništa uraditi mimo sudskih odluka.

Prema nekim Informacijama 47 upisanih crkava je lično na mitropolita Amfilohija. Kako to komentarišete?

ZENKA: Čitao sam to da postoje upisi na mitropolita. Ja ne vjerujem da je to ispravno. Čuli smo od zvaničnika Crne Gore kako je došlo tih promjena vlasništva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Аман људи ево ће да крече мене и заставу ми ови из Чистоће. Кажу прво под шмрк, куку мене.

Hljeb i so
Gost
Hljeb i so

ISKRENO DA VAM KAZEM, MENE INTERESUJE STATUS NASE AUTENTICNE CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I NJENO PRAVO NA HRAMOVE KOJI SU JOJ NELEGALNO ODUZETE 1918. ODUZETA JOJ JE I AUTOKEFALNOST! JA SAM VJERNIK SVOJE NASLJEDNE PRAĐEDOVSKE CRKVE I ŽELIM DA VIDIM SVJESTENA LICA CPC NA SLUZBI U OSTROGU, U HTAMU SV. PETRA CETINJSKOG, I OSTALIM HRAMOVIMA! ĐE JE MOJE LJUDSKO PRAVO, I… Više »

Okupator
Gost
Okupator

Ne može. Ne dozvoljavamo. Jedina crkva u Crnoj Gori jeste SPC, bila okupatorska ili ne! Ponudite se s tim.

Zoran Toronto
Gost
Zoran Toronto

Hleb i so te crkve Crnogorske trazi kod Austrougarske u arhiv jer je Kralj Aleksandar Crnu Goru oteo od Austrugarske

d.b.
Gost
d.b.

Kao neko ko glasa DPS od sticanja birackog prava, razocaran sam Zakonom koji dijeli pravoslavlje. Crnogorac sam i za Pravoslavnu Crkvu koja ce biti odvojena od drzave i jednako dostupnu svim pravoslavcima. Prica o imovini je neiskrena i usmjerena na podjelu pravoslavlja.

Boka
Gost
Boka

Pored toga sto se ne slazem sa pricom koju Amfilohije prica ali kad je u pitanju dijalog tu treba sa njim Vlada da vodi dijalog a ne kao sto je Vucic predlagao Irineja.

Aladin
Gost
Aladin

Ovaj zakon je trebalo i prije donijeti da se konacno urede odnosi vjerskih zajednica u CG.

Komita
Gost
Komita

Trebala bi srbija nama da plati ratnu odstetu za 1918tu i da vrati sve pare koje su karadjordjevici ukrali od one ratne odstete iz prvog svjetskog rata

Liberal
Gost
Liberal

Najgore od svega je sto niko od gradjana procitao zakon nije

Stefo12
Gost
Stefo12

Sve je rekao kako jeste,treba cesce ljudima da se ovako objasnjava o cemu se radi u ovom zakonu

marius
Gost
marius

Trebalo je davno pokrenut pitanje ratne odstete od Srbije. Ovako ispada da je ono sto se dogodilo 1918-te legalno. Ne bi se oni sad ovuda seppurili, i izigravali zrtve.

mrgud
Gost
mrgud

mir braco neka vam mrznje .svi smo mi na balkanu braca . .mirrr

Ilija
Gost
Ilija

SPC da ne zloupotrebljava i manipuliše vjernim narodom Crne Gore jer ovo ne vodi nikuda

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Nadam se da će se Amfilohije urazumiti i povući ovaj narod sa ulica, da se dalje ne manipuliše njima

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Nemaju Irinej i Vučić pravo da se miješaju ovdje neka brinu o Srbiji, a CG da ostave na miru

Antoan
Gost
Antoan

Amfilohije je jedina adresa i nijedna druga ne postoji.

Stefan
Gost
Stefan

Nijesu ovo litije vec politicki protesti sramno je i bezobrrazno da se na tim litijama skandira crnogorskoj zastavi

Jovan
Gost
Jovan

Samo da oni shvate jednom za vazda da Crnoj Gori pripada ono sto se nalazi unutar njenih granica

Marko
Gost
Marko

Treba naravno pregovarati s onima koji su dio naserzave i dio naseg stanovnistva ne sjecam se da je do sad za neki savjet Vucic zvao Amfilohija, necemo ni mi Irineja.

StevanPG
Gost
StevanPG

Ovo sto imamo na ulicama nijesu litije jer zna se sta su litije, nego klasicni politicki protesti koji su pod plasom crkve.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Imovina koja je upisana na MCP i Amfilohija je ogromna i njima je sad glavno da svoju imovinu sacuvaju i sebi obezbijede i dalje milione.

Cipsy
Gost
Cipsy

Jedino sa kim Vlada treba da razgovara jeste Amfilohije jer on je poglavar MCP u CG, a ne kao sto je Vucic predlagao Irineja.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Poenta Zakona je da se urede odnosi vjerskih zajednica u Crnoj Gori a ne da se nekom nesto “otima”.

Sejo
Gost
Sejo

Zakon je tu da se postuje.

Nikolas
Gost
Nikolas

Tenzija ce sve manje i manje biti.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

a uskoro će I turistička sezona a narod u crnoj gori I srbiji na ulicama. ne valja to za turizam I budžet a bez budžeta nema plata. dvije, tri godine bez turizma I ode mast u propast. zato se u pamet I povucite zakon a raspopa pošaljite u zagreb usttašama. izgleda da taktika smirivanja tenzija pred turističku sezonu I podizanja… Više »

GorsiVijenac
Gost
GorsiVijenac

Braco Srbi i Crnogorci, rekoh obadvoje mada to isto znaci, ne dozvolite da nam ovi odrdjuju dje cemo se krstiti i u koje crkve cemo ici, neka oni vode racuna o njihovim, citajte sto vise Gorski Vijenac i sve ce vam biti jasno, Zivio Gorski Vijenac i Njegos i vjecna da je Crna Gora!

Crnogorsko ture
Gost
Crnogorsko ture

milo gurno takav problem ovome zenki – znači da mu odgovara što duži protesti – do izbora

Bajović
Gost
Bajović

Neće se naod povući sa ulica dok se ne povuče ovo ruglo od zakona, makar to trajalo do sudnjega dana. Vlast se sve nada- proći će ovo, pa ćemo nastaviti sa otimačinom. NEĆE PROĆI, SVA SE CRNA UZBUNILA GORA!

Velja gora
Gost
Velja gora

Hvala Markovicu sto je rekao da se narod ne dira
Oprosti gos. Zenka, a sto bi ga dirao
Narod je mirno iskazivao svoje misljenje

Stara Crna Gora
Gost
Stara Crna Gora

Što je admine,objavi kako srbi lažu…
Svaka istina im je takva,pi!

BudvaB2
Gost
BudvaB2

Postoji samo jedna crkva u CG a to je MCP. Ostalo su NVO

Bokelj
Gost
Bokelj

nvo mpc nije crkva. Jedina Crnogorska crkva je CPC. Ova srpska spc je okupatorska u CG.

Lipovo
Gost
Lipovo

A koja ,,adresa,, za pregovore bi Tebe trebala biti, obzirom da je Suljo Mustafić nazvao Erdogana ,,ocem naše nacije,,

Gile
Gost
Gile

Kakav Mihailo da sluzi, on ne zna recenicu da satsavi, ne razlikuje Bozic od Uskrsa. Mitropolit crnogorski je Amfilohije, za mene kao Crnogorca nema druge opcije. Porediti njega i Dedeica je kao da se porede rols-rojs i fica. Mitropolija crnogorsko-primorska treba da preuzme jurisdikciju nad citavom teritorijom Crne Gore, bez bilo kakvih drugih prekogranicnih eparhija. Takodje, da se u maksimalnoj… Više »

Ilinois
Gost
Ilinois

Tužno li je da se mi ne možemo dogovoriti, nego da nam Zenka uređuje dvorište, kuda mi to idemo . . . .

Bokelj
Gost
Bokelj

Taman tako

Haris
Gost
Haris

zenka ili milo isto nam je

Mudrac
Gost
Mudrac

Molim te ne brani ti C.Goru.

istina
Gost
istina

A gdje ono nema razgovora o zakonu nesto mi izbledelo hi hi hi

Šavnik
Gost
Šavnik

Kako da je jedina adresa Amfilohije kada je MCP samo jedna od 43 eparhije SPC ? Po Ustavu SPC samo sveti sinod SPC i srpski Patrijarh Irinej imaju pravo da pregovaraju sa državom , ili da ovlasti jedan svoj djelić što je MCP da u njihovo ime pregovara a da oni nakon provjere potpišu Ugovor . MCP-SPC ima ovlašćenja taman… Više »

Hljeb i so
Gost
Hljeb i so

Treba da znaš DA SPC NIJE CRKVA PRAVOSLAVNIH CRNOGORACA. PRAVNO, MI NEMAMO NISTA SA SPC! OVE ” SRPSKE” EPARHIJE PO CRNOJ GORI SU NELEGALNE! CARU CAREVO – BOGU BOZJE! CRKVENI KANON PRIZNAJE I VELIČA DRZAVNU VLAST I CRKVA JE DUZNA DA JE POSTUJE. PA, OBJASNITE MI, TREBA LI ONDA ” CRKVA U CRNOJ GORI” DA POSTUJE MILA ILI VUCIĆA jer… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Ko je pop risto, je li on šef MPC i šta je mpc, mpc je dio srpske crkve spc u CG koja okupira određenu dio CG, je li taj dio spc u cg koji se naziva mpc posebna crkva i ako jeste je li priznata od ostalih crkvi i ima li tomos ili je NVO mpc osnovao pop risto i… Više »

Ivangrad
Gost
Ivangrad

E moja Zdenka ,prvo ste trebali da vodite razgovore sa SPC jer je Crna Gora zemlja sa najviše Pravoslavaca a ne tako izokola

Bokelj
Gost
Bokelj

spc nije prijavljena u CG.

Hljeb i so
Gost
Hljeb i so

Ivangrad, da sa NAJVISE CRNOGORACA PRAVOSLAVNIH I POSTOVALACA CPC! Pa, polako da IDEMO U NASE CRNOGORSKE HRAMOVE IZ KOJI SU NAS IŠĆERALI SRBI! VAKAT JE, AKO ĆEMO POŠTENO!

Nikad vise 2016
Gost
Nikad vise 2016

Niko ne moze protiv naroda. Narod na ulici je lijek protiv DPS-a.

Suljo Kožar
Gost
Suljo Kožar

Ljudi nema sprdnje, ovo se mora zaustavit. Zabranit im treba djelovanje u CG. Od kako ovo rade u svakom gradu samo jacaju litije. Sinoc u Podgorici 40.000, Niksic 30.000, Berane 20.000, Bijelo polje 20.000, Pljevlja 18.000, Bar 15.000 … Ljudi Drzava je ugrozena, a mi sjedimo doma. Svaku noc seta 150.000 njihovih a nas nidje.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ne no po 700000 😂😂

Šavnik
Gost
Šavnik

A prećera ga posrbice sa lažnim Nickom .
U Nikšiću je sinoć bilo 2-3000 ljudi 😁😁😁

Vrijeme slobode
Gost
Vrijeme slobode

Prvo pucite zakon pa pregovori. Narod je to jasno objasnio sinoc.

Zed
Gost
Zed

Ružno ponašanje predstavnika albanskog naroda, koji ne bi trebalo da se miješaju u odnose pravoslavaca.

Blaki
Gost
Blaki

Ako nisi pročitao on je Ministar za ljudska i manjinska prava…

mačor
Gost
mačor

Poučno !Poštovati Ustav i cg zakone ako se želi da CG bude slijdeća članica EU.Provokatore i izgrednike na političkim protestima kažnjavati,po potrebi i protjerivati strance-mantijaše.

Tramp
Gost
Tramp

A izvini sto je Zenka?Nije stranac?

Domi
Gost
Domi

Ti nam reci kako cemo

Jovo Kapa
Gost
Jovo Kapa

Ljudi sto niko ne dijeli nas ZELENASKI skup na Cetinju ???? Ovo je sramota , nasi mediji nas diskriminisu. Cilj nam je bio da podignemo svijest kod nasih glasaca, da vide da smo pravi dukljani, da svima omrznemo Cetinje i Crnu Goru. A i pjesme su nam bile strasne, Tomsona smo pjevali !! EVIVA !!

Mileva
Gost
Mileva

Bravo gosp. Zenka. Amfilohiju treba izdati najozbiljnije naređenje da prekine ove smiješne performanse iza kojih se krije veoma opasni nacionalizam. Da se nedaj Bože ne desi da nastrada neki svat. Tako je bilo nekada davno sjećamo se.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Крије? Нема ту ништа скривено.

Bokelj
Gost
Bokelj

Nema tu ništa kriveno, otvoreno spc radi protiv Crne Gore.

Cogito
Gost
Cogito

S što ste onda išli u Vatikad da sa DRUGOM DRŽAVOm potoišete ugovok o rimolžkatoličkoj crkvi mn oko kojo je kao međunarofni ugovor jači od našeg zakona. Pa se ovaj zakon odnosi samo na pravoslavnu crkvu.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Римокатоличка Црква није у распаду ка СПЦ.
Надбискуп барски је рекао да је прва адреса Ватикан.
А то што се у СПЦ не зна ко пије а ко плаћа говори о томе да је то класична параполитичка организација.

Zeta
Gost
Zeta

Bravo bravo jes

DANILO
Gost
DANILO

OOOOO BUJRUMMMMM MINISTRE…

Stari Djedo
Gost
Stari Djedo

Ok, sve mi je sad jasno!

🤣🤣😃😃🤣😃😃
Gost
🤣🤣😃😃🤣😃😃

Ti bi moga na moje drvo ali strah me moze grana puknuti I eto mi muke

Pedja *
Gost
Pedja *

Sram te bilo kretencino .

Send this to a friend