Politika

Zenka: SPC u Crnoj Gori djeluje bez ikakve kontrole, često antidržavno

Pripadnici manjina u Crnoj Gori trenutno su u daleko povoljnijoj političkoj poziciji nego što su bili ranije, 90-ih godina, poručio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Mehmed Zenka, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore.

Ali, kazao je Zenka, još uvijek postoje određeni zahtjevi na ispunjenju njihovih političkih ambicija, odnosno političkih aspiracija koje imaju.

Kao primjere naveo je zahtijeve Albanaca za novim, odnosno upotpunjenim Izbornim zakonom Crne Gore o izboru odbornika i poslanika.

“No, jednostavno Crna Gora ima ono što je najbitnije za nas manjine. Pripadnik sam Koalicije “Albanci odlučno” i kao predstavnicima te koalicije pripalo nam je mjesto ministra za ljudska i manjinska prava koje ja obnašam, kao i pozicija i potpredsjednika Skupštine Crne Gore. Hrvati isto imaju ministarsko mjesto, Bošnjaci imaju potpredsjednika Vlade i dva ministra u Vladi Crne Gore. Jednostavno, svakim danom vidimo progres u ispunjenju zahtjeva manjina u Crnoj Gori. Te progrese malo usporavaju ova previranja što se dešavaju u Crnoj Gori”, naglasio je Zenka.

Manjine saveznici, a ne protivnici 

Ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore rekao je da su manjine često na uštrb svojih interesa podržavale sve progresivne ideje Crne Gore na putu ka evroatlanskim integracijama.

“Crna Gora kultiviše tu vrijednost da je vladajuća struktura u Crnoj Gori u manjinama gledala političke saveznike, nikako protivnike. Zahvaljujući tome sada su manjine u koaliciji sa vladajućom partijom u Crnoj Gori, DPS-om. Svakim danom ima sve više sluha za potrebe manjina u Crnoj Gori. Jer, ipak, Crna Gora je multinacionalna, multikonfesionalna država i u duhu svega toga Crna Gora i nastupa”, istakao je Zenka.

Kao primjer koji najbolje oslikava veoma dobro stanje naveo je Vladu Crne Gore. Ona, kazao je Zenka, ima jednu veliku vrijednost jer u njoj od 18 ministara osam ih participira iz redova manjina.

“Oni, iz manjina su predstavnici što građanskih, ali jednako tako i nacionalnih partija, autentičnih partija, koji predstavljaju svoj narod, odnosno manjinu u Crnoj Gori. To sve govori pozitivno samo za sebe. To je taj pozitivitet sam od sebe koji krasi Crnu Goru. To je ta pozitivna energija koja Crnu Goru vodi naprijed. Griješilo se, griješi se i grriješit će se i ubuduće. Ali, bitno je da postoji ta demokratska spremnost svih da se dogovorimo. Ipak smo pobornici pregovora i dogovora. Nismo pobornici nekih zlih i mračnih ideja koje imamo prilike da vidimo i da čujemo da još postoje ne samo u Crnoj Gori, nego to postoji i u regionu. Crna Gora se momentalno dostojanstveno i pravno dobro kao država suprotstavlja tome”, poručio je Zenka.

Pokušaji osporavanja zakona o vjeroispovijesti 

Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore govorio je i o stalnim pritužbama Srpske pravoslavne crkve koja vlastima Crne Gore spočitava da “ne dozvoljavaju ispoljavanje slobode vjere i njihovo djelovanje”.

“To me podsjeća na priču kad se vuk žali što kolje ovcu. Jednostavno Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori djeluje kako hoće, bez ikakve kontrole. Vi možete čuti po izjavama, po nastupima i djelovanjima da je to čak često puta antidržavno. Onda se žali da nema nikakvu slobodu. Jednostavno u Crnoj Gori radimo na pitanju donošenja zakona o vjeroispovijesti. I želi se da se stvori jedna atmosfera negativiteta kao tobože da se ovaj zakon donosi protiv onoga ili ovoga. To apsoultno nije tačno”, stava je Zenka.

Ipak, je, kaže Zenka, jedna velika vrijednost u Crnoj Gori je što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava preko Direktorata za vjere neposredno u kontaktu i u izuzetno dobroj saradnji sa svim vjerskim institucijama u Crnoj Gori.

“Izuzev što ima ta problematika oko Srpske pravoslavne crkve. Jer, SPC apsolutno odbija kontakte da se pregovara u vezi njenog položaja u Crnoj Gori. Mi nećemo nasjesti na te riječi da se radi protiv njih. Ako se išlo u Crnoj Gori protiv neke vjere, to je bilo do 1997. godine. Tada su sve ostale vjere bile ugrožene izuzev one pod okriljem Srpske pravoslavne crkve. Mi imamo nakon 1997. ipak, jednu drugačiju klimu. To je klima zahvaljujući kojoj sam i ja na mjestu ministra za ljudska i manjinska prava. To je zahvaljujući tome što imamo ovu Crnu Goru kao što imamo sada”, ističe Zenka.

Kao ministar bez problema ide na džumu 

Nekome, navodi, smeta što manjine podržavaju trenutnu većinu u Crnoj Gori.

“Mi nismo krivi tome. Mi nastupamo naspram ponuda. Manjine su nastupile naspram tih osoba koje pružaju pozitivnu ruku, koji pružaju ruku prijateljstva ili su išle ka toj ruci jer su vidjeli što može donijeti druga strana, kakve su to mračne sile. Ako pogledate sada izjave tih opozicionih partija naspram manjine onda samo po sebi to priča zašto smo mi na ovoj strani, zašto nismo tamo”, poručio je Zenka.

Pohvalio se kako Crna Gora ima sada uspostavljanje jedne nove vjerske zajednice, Jevrejske zajednice, što je novo bogatstvo u Crnoj Gori.

“Jevrejska zajednica je sada u fazi izgradnje svoga vjerskog hrama, sinagoge u Crnoj Gori. Crna Gora ide naprije, barem što se toga tiče. Mi se jednostavno ne osjećamo vjerski ugroženo. Ja sam pripadnik albanskog naroda i islamske vjeroispovijesti. Džumu sam klanjao u Sarajevu ovog petka, ali bez problema to radim i u Podgorici kao predstavnik jedne Vlade. Apsolutno to nije nikakav problem. To predstavlja samo jednu vrijednost, te Vlade koju predstavljam i sada tokom boravka u Sarajevu. Ne vidim da ima problema. Vjerujte mi, nisam čovjek koji želi da se nekome udvara. Jednosatvno sam čovjek koji moli Boga da me ostavi ovakvog kakav jesam sa mojim moralnim principima kakve imam. Ništa ne bi rekao da ne mislim tako. Postoji kod nas ta tolerancija. Ja više volim da kažem harmonija”, naglasio je Zenka.

Program zbližavanja vjera 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore, kaže Zenka, ima određene planove preko Direktorata za vjere za implementaciju nekih projekata i programa koji će ih više zližavati tako što će se narodi bolje upoznavati.

“Treba nam vremena i da se bolje upoznajemo. U kom smislu riječi: da ja više onome iz Nikšića približim islamsku vjeru, više da približim jevrejsku vjeru, katoličku vjeru i praznike, zbog čega je to. Da stanovnicima islamske vjeroispovijesti približim te pravoslavne slave, da znaju o tome šta to znači. Mi znamo da postojimo jedan pored drugoga, živimo jedan pored drugoga. Pa hajde onda da upoznamo bolje vjeru jedan drugoga. Da zna jedan pravoslavac šta znači Bajram, zašto se slavi Bajram. Da znam ja kao pripadnik islamske vjeroispovijesti jedna pravoslavna slava što to znači. Bio je Aranđelovdan prije nekoliko dana kada se slavio u Crnoj Gori ili neka druga slična slava. E, da svi znamo šta je to. Da se upoznajemo. Ako ćemo se upoznati znat ćemo da cijenimo više naše vrijednosti. I nećemo baš tako lako ući preko neznanja da činimo neke pogreške zbog kojih ćemo se kasnije pokajati. Tako će biti kada se upoznamo s tim vrijednostima”, smatra Zenka.

Sankcioniranje zloupotreba od ključne važnosti 

Što se tiče zakonskih rješenja koja su donesena i primjenjuju se u Crnoj Gori kada je u pitanju borba protiv svih oblika diskriminacije, Zenka kaže da su zadovoljni time.

“Donijeli smo Zakon protiv nasilja u porodici, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon protiv diskriminacije. Sve su to zakoni koji odgovaraju evropskim standardima. I mi radimo na tome, na jačanju sistema, institucija unutar sistema. Jer, ipak u daleko povoljnijoj smo poziciji nego što je bilo prije dvije ili tri decenije. Nešto što je bilo normalno prije dvije-tri decenije danas je potpuno abnormalno. Nego mi malo tangiramo, sve države u regionu, sankcionisanje tih istih zloupotreba, tog nasilja, jer je to teško malo dovesti pod pravdu i sankcionisati. Na tome ozbiljno radimo. Moramo da damo zamah ovim aktivnostima koje se rade u velikom dijelu zahvaljujući i ženskim aktivistkinjama koje se bave time, koje su stvarno prepoznale svoje vrijednosti i koje bez ikakve rezerve staju na ostvarivanju svojih ciljeva”, ističe Zenka.

Kaže da mu je kao pripadniku muškog pola čast da učestvuje u tome i da bude od bilo kakve pozitivne pomoći.

“Biće to jedna dodatna vrijednost meni. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore unutar našeg Odjeljenja za rodnu ravnopravnost predviđa za 2019. godinu neke određene aktivnosti koje će ipak, pomoći sa svojim djelovanjem u još većoj emancipaciji žena u Crnoj Gori. Imamo jedan pozitivan primjer kroz Žensku političku mrežu u Crnoj Gori. Ona je sačinjena od žena svih političkih partija. Iako mi u politici apsolutno imamo različita programska opredjeljenja, te iste članice tih istih partija koje se u politici nigdje ne slažu imamo primjer njihove aktivnosti u Ženskoj političkoj mreži gdje funkcionišu u potpunoj harmoniji. To nam treba poslužiti kao jedan pozitivan primjer da se to prenese i na političku scenu Crne Gore. Ta harmonija, te aktivnosti”, navodi Zenka.

Podrška povećanju zastupljenosti žena na 40 posto 

Ističe da sada u Crnoj Gori imaju momentalno jedno dobro rješenje o zastupljenosti 30 posto žena u svim republičkim i lokalnim vlastima, odnosno da svaka treća kandidatkinja na izbornoj listi bude žena.

“Ali Politička mreža, kojoj ja dajem podršku, ide ka tome da to bude 40 posto. I apsolutno tu ima podršku što se mene tiče kao resornog ministra. Mislim da će postići taj cilj ubuduće. Jer, ipak, mi to prepoznajemo kao dodatnu vrijednost. Da budem iskren mi ne moramo baš da budemo neki veliki filozofi, jer svi znamo, svi smo svjesni, da kako idemo, krećemo se to treba biti naprijed, a ne unazad”, naveo je Zenka.

Kaže kako je i u Sarajevu u uvodnom govoru na Regionalnoj konferenciji o provedbi Istanbulske konvencije istakao da treba krenuti od toga, da kada je borba protiv nasilja u porodici u pitanju, da se ide ka tome da se ne uzimaju tuđi primjeri.

“Nekada je normalno bilo i u BiH, Crnoj Gori, svuda u regionu gdje je patrijahalno društvo i ta konzervativna filozofija da smo imali neke druge pristupe. Konzervatizam sam po sebi nije loš, samo kada bi se pročešljalo malo tih negativnih, nekadašnjih pojava koje su sada nakaradne. Kada bi smo sada gledali da se to primjenjuje, ti nakaradni neki principi to bi bilo nedopustivo. Jer, nekada ako se žalila tetka mojoj babi da joj je može biti loše, da doživljava neke neprijatnosti normalno je bilo da joj kažu – šuti tamo, budi kod kuće, trpi. Kada bi se sada žalila meni kćerka da je dira muž ne mogu ni da zamislim to, a kamoli da doživim. Daj Bože da me sačuva od tih doživljaja. Od toga treba da krećemo”, istakao je Zenka.

Poručio je da treba u praksi da primjenjujemo ono što želimo da nam se dešava našoj djeci, našim kćerkama, našim sestrama…

“Ako želimo njima samo najbolje onda tako treba i da djelujemo. Nije to samo u Crnoj Gori, to je i u regionu. Žena nije imala priliku da se dokaže. Ona će to normalno da iskoristi ako joj se omogući. Mi moramo samo da im damo tu priliku, a ona će sama to da iskoristi na još bolji način. I iskoristit će fenomenalno. Imat ćemo jednu dodatnu vrijednost na kraju krajeva. Svaka država koja je uključila ženu kao ravnopravnog člana društva i koja je znala da koristi potencijal žene, ta država se sada smatra najnaprednijim ekonomskim državama”, kaže Zenka.

Tri principa za uklanjanje negativnih posljedica 

Ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore govorio je i o primjeni Istanbulske konvencije u Crnoj Gori, odnosno koliko su zadovoljni rezultatima implementacije.

“Mjesta za samozadovoljstvo nema. Mi jeste da smo među prvim potpisnicima. Ponosni smo na to što smo učinili neke krupne korake naprijed. Ali, veliki korak naprijed je i kada se prepoznaje problem. Veliki korak naprijed je i kada se prijavi problem. Malo tangiramo pitanje u smislu tog sankcionisanja problema koji se pojavljuju. Postoje određene prepreke koje još uvijek nismo prebrodili. Nismo dovoljno sazreli da bi to izveli do kraja. Ali, ipak, to svakim danom sve više sazrijeva”, navodi Zenka.

Ističe, kako se sada većinom prijavljuje više slučajeva diskriminacije. Nije, ističe Zenka, to da je nekada bilo manje, a sada više takvih slučajeva.

“Sada se više prijavljuju. Nekada se nije prijavljivalo i onda je logično bilo manje slučajeva. To je jedna dodatna vrijednost, dodatni podstrek, jedan veliki korak naprijed jer se to prepoznaje i prijavljuje. Jer, nasilje nije samo dići ruku na neku osobu, na nekoga člana iz porodice. Nasilje je svakojako. I psihičko. Ima raznih vidova tog nasilja. Bitno je prepoznati ga i najbitnije je sankcionisati ga. Crna Gora je uzela tri glavna principa u uklanjanju tih negativnih posljedica”, stava je Zenka.

To je, kaže, prvenstveno ekonomsko osnaživanje žena. To je, navodi Zenka, jedan od glavnih principa.

“Jer, to nismo mi izmislili sami od sebe. To je preuzet jedan pozitivan primjer od visoko razvijenih zemalja. Kroz ekonomsko osnaživanje žene mi stvaramo jednu ženu koja je sposobna da se bori i da doprinese razvoju jednog društva, ekonomskom razvoju. Tu je i princip političke participacije žene. I u politici u Crnoj Gori žena dobiva sve više i više prostora. Sve zahvaljujući aktivistkinjama koje su se svesrdno bez ikakvih improvizacija borile za postizanje ovih političkih rezultata. Kao treći princip je zaštita od nasilja. To je ta krovna aktivnost koju bi smo mi morali da nađemo, a i naći ćemo. Ja sam ubijeđen da ćemo naći načina da se to sankcioniše blagovremeno i pravovremeno. I po zasluzi da se to sankcioniše”, ističe Zenka.

Problem ranih brakova kod romske populacije 

Imaju, kaže, otvorena pitanja kao što su izborni modeli koje treba rješavati. Imaju, veli zenka, i probleme sa ranim brakovima.

“U raznim oblastima imamo tu zloupotrebu, to nasilje. Imamo među romskom populacijom problem ranih brakova. Imamo preko sada više od 60 prijavljenih slučajeva. Ali, je teško to dokazivati na sudu. Jer se prijave povlače. Locira se problem, prijavi se problem i poslije kada dolazi do sudskog epiloga tu već nailazimo na probleme. Ali, i tu ćemo stati u kraj. Jer, prije tri-četiri godine nismo imali gotovo nikakvih prijava. Imali smo deset prijavljenih slučajeva. Sada imamo 60. Vremenom se više njih dobiva, samosvijest se podiže”, stava je Zenka.

Jedna od aktivnosti, u koju polažu nade u Crnoj Gori, kaže Zenka, je što sada imaju jednu veliku dodatnu veličinu sa kojom mogu da se ponose, a to je da od 100 studenata koji diplomiraju 65 su žene, djevojke.

“To je veliki korak naprijed. Naime, 65 posto više diplomaca ima kod djevojaka, nego mladića koji studiraju. Ipak, će ti ljudi da se pozabave ovom problematikom. Podignuta je ta samosvijest”, cijeni Zenka.

Nekada kaže nisu imali, a sada postoje problemi sa pridošlicama iz romske populacije. I to bez obzira što je Crna Gora u saradnji sa EU, UNHCR-om i ostalim međunarodnim organizacijama dodijelila između 500 i 600 stanova.

“Ipak, imamo između 1.500 i 1.600 onih kojima dijelimo stipendiju za osnovno, srednje, visoko obrazovanje. Nije to da ćemo im spašavati živote sa tim stipendijama. Ipak, je to skromno momentalno za ekonomske mogućnosti Crne Gore. Ali, će biti svakim danom sve više i to bitno je da to Vlada Crne Gore redovno servisira. Preko raznih programa vršimo animaciju, među mladim ženskim svijetom da se podiže svijest. To posebno kod mladih djevojaka iz romske populacije koje želimo da uzimamo kao pozitivne primjere. Sada smo imali u Skupštini Crne Gore jedan primjer isto tako, gdje se organizirao ženski parlament gdje se govorilo o toj temi. Svaki danom uzima to sve više maha”, navodi Zenka.

Ipak, veli Zenka, nije da se stoji na jednom mjestu. Ističe da su ostvarili niz pozitivnih rezultata kako u zakonodavstvu tako i u drugim oblastima, ali da ipak, nemaju mjesta za samozadovoljstvo.

“Znamo da nam predstoji još mnogo truda da bi postigli neki nivo koji će biti zadovoljavajući za sve nas”, poručio je Mehmed Zenka, ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

KAO VAM JE SPC ISPRALA MOZGOVE,KOLIKO NOVOKOPONOVANE SRBADIJE PO PORTALU

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Njegoš svoju zbirku pjesama ,,Pustinjak Cetinjski”, započinje ovim stihovima:
,,Srbin srpskom rodu svome,
Ovo djelce posvećuje
Njegovo je sitno cv’jeće
Po livadi pravoj Srpstva
I uzraslo i pobrato
I u v’jenac rodu dato.

Žarko
Gost
Žarko

Oprem, jesi li sposoban išta pametno napisati, a da ne prepisuješ tuđe?

čudna čuda
Gost
čudna čuda

Zenka tjelohranitelj dogurao do ministra! Crna Goro, Crna Goro!

TAMO DALEKO
Gost
TAMO DALEKO

A jadan ti vidi na šta ličis pogledaj se u ogledalo ako ga kuci imaš pa tek pričaj.Cuti jadan mene je sramota od tvoje sramote

Bazinga
Gost
Bazinga

Bratsvo i jedinstvo kao nekada, a onda se probudim i kažem u pm. đe ja živim. Podjele nikad nikom nisu ništa dobro donjele.”Složna braća kuću grade, a nesložna više kuća”ovđe bi svako svoju sagradio i to u sred ove kuće. Ili “Đe čeljad nisu bijesna ni kuća nije tijesna”a mi smo definitivno bijesni. Pošto smo svi braća po državi u… Više »

Durmitor
Gost
Durmitor

U pamet se braco Crnogorci,jadni li smo kada nas Zenka uci kako da se ponasamo i sta da radimo!!!

Kotor66
Gost
Kotor66

Bravo

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

NISAM SRBIN I NECE ME NATJERAT SPC DA BUDEM ONO STO NIJESAM

Drug Savo Fatić
Gost
Drug Savo Fatić

Ali NVO “CPC” insistira da budeš Crnogorac…

Tomos
Gost
Tomos

Naravno, eto ti Zenka neka te on uči

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Svaki Srbin koji se prevjeri
Prosto vjeru što zagrli drugu
Al mu prosto ne bilo pred Bogom
Što ocrni obraz pred svijetom
Te se Srbinom zvati ne hoćaše.

P.P.Njegoš

Ljuta
Gost
Ljuta

Ti si politicki crnogorac od juce ali narodnost ti je srbijanska htio ti to ili ne….osim ako je komsija iz tuzi umijesao prste…

Dejo milioner💔
Gost
Dejo milioner💔

Da zaokružim ovoga mila na izbore. 👍

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Mi smo Zdenkini, Zdenka je naš.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Interesantno, Zenka izbacivač iz kafana pa ministar, Haradinaj izbacivač pa premijer! Je li to zanimanje preduslov za politiku?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Mehmed je slika i prilika pravog Crnogorca. Nikad više 1918. POnosni na Crnogorca Mehmeda Zdenku. Tvoji Dukljani.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

On Crnu Goru nije video dok ga nijesu doveli

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

MI CRNOGORCI NE GOVORIMO VIDEO,LEPO,MLEKO P.P.

Monarch Highlan
Gost
Monarch Highlan

Budi te ti i ovaj lik prave slike i prilike staroga Crnogorca samo nemojte pravit grupni portret.

E viva
Gost
E viva

Povedi ga kući ako ti je dobar.

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Da li može kako naš veliki intelektualac Andrej Nikolaidis prokomentarisati ovaj tekst?… Mislim da bi on svojim komentarom, otklonio sumnje u čovjeka od strane Crnogoraca …

Siki
Gost
Siki

Falja ti Zenka sto nam branis drzavu od nas samih. Mozda malo da se osvrnes na poruke o Albanskim Alpima. Mozda malo dapogledas cije se zastave leprsaju u vasim krajevima. Pusti ti branjenje brata od brata. Braca se ponekad sporeckaju, ali neumjesno je da im se u bratske odnose mjesaju uljezi.

Ljuta
Gost
Ljuta

Meni je blizi zenka i haradinaj nego milo…vukovic…simovic…tarzan…gvozdo…onibar kazu da hoce dio cg..miom prvo a onda referendumom kao onim iz 2006g
sred pusaka bajoneta straze oko nas…
Mi idemo da glasamo zadnji nam je cas….

Globetrotter
Gost
Globetrotter

TBOK imaju pjesmu “o prelijepoj Denki..” , samo treba D zamijeniti sa Z..hahahahaha

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Velika vecina teksta je OK ali mu napadanje SPC nikako nije u redu. SPC tacnije MCP na celu sa Amfilohijem ne upravlja drzavom, a jos manje je antidrzavna. MCP jednostavno reaguje onda kad vlast donese kakvu odluku koja je u suprotnosti sa tradicionalnom CG ali nazalost bezuspjesno jer ova vlast slusa samo direktive iz EU i NATO pakta. Da navedem… Više »

cetinje
Gost
cetinje

A sto se ti mijesas, ti mislis dobro crnoj gori?

Toni
Gost
Toni

Ne znam za vas, što se mene tiče Zenka je neće kontrolisati.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Kada Mehmed tako govori o pravoslavnoj Hristovoj crkvi to nije bas najbolje Mehmede delijo gledaj u j svoje rakete da ne bude belaja Procitaj ko su bili Novica Cerovic Sujo Karadzic i Mirko Aleksic da ti bude sto jasnije sta pricas

Agron
Gost
Agron

Doshlo vreme da smo jaki i da smemo prichati sto mislimo. 🇦🇱🇦🇱🇦🇱
Few steps from goal..

E viva
Gost
E viva

Koliko je 4×2?

Peki
Gost
Peki

Kako ste propricali tako cete i umuknuti.

Boris
Gost
Boris

Još malo i pravac Kavkaz, odakle i potičeš.

Gazij Tuzi
Gost
Gazij Tuzi

Ti ides Na Kavkaz

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Da nisi djuvdjan

Boris
Gost
Boris

Gazij, kući u Ingušetiju!

Mujica
Gost
Mujica

Idemo zajedno

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Bili su mirni dok im je bilo dozvoljeno da ostanu u Srbiju da žive kao stočari..kad dodjoše Osmanlije oni se pomamiše..i evo traje sve do sad..očekujem da se pojavi velika sila da im smanji apetite i da ponovo budu mirni stočari..

Ljuta
Gost
Ljuta

You can not reach the goal becouse you do not have one…

PG-081
Gost
PG-081

Na fabricka da te vratimo?

Mitrofan III
Gost
Mitrofan III

Klasičan huškač. Služi kao probni balon.

Bata Gašić
Gost
Bata Gašić

Zenka…stručnost ispred politike

Japaja
Gost
Japaja

Dok se islam uopste ne petlja… I bosnjaci u Crnoj Gori ne slusaju nikoganiz matice… e moj ministre

Piva Crnogorska
Gost
Piva Crnogorska

Tačno tako , crkva srba MCP je zasjela u nase crkve i od njih napravila baze za svaki napad na Crnu Goru , DOKLE više ?
Pod hitno treba usvojiti Zakon o slobodi vjeroispovjesti i vratiti nasu crkvenu imovinu državi !

Kosta
Gost
Kosta

Svaka religija je jednako vrijedna u našem društvu i to nije upitno. Ono što treba uobličiti je da se država ne mješa u religijska pitanja i obrnuto , da se sveštenici ne petljaju u politiku države kojoj pripadaju i da poštuju sve vjere i nacije jednako. Problem kod SPC- a nije vjera i religija nego što ne mogu da prihvate… Više »

Boris
Gost
Boris

Ja sam kršten u Mitropoliji i niko me nije pitao šta sam po nacionalnost… Krštavaju se tu i Amerikanci, Njemci, Turci, Arapi, Cigani, Rusi, Crnci, Kinezi, Japanci itd…

Radosav72
Gost
Radosav72

Borise, nije tacno. Podji da izvadis krstenicu, nema sanse da ce ti na njoj pisati Crnogorac. A pisace ti Srbin ili Bugar ili Rus, uglavnom svaka nacija osim crnogorska. Tako da ne pisi neistine!

Boris
Gost
Boris

Radosave, ne…

Radosav72
Gost
Radosav72

Nego borise brzo ce i ta poluga anticrnogorstva otic u mracnu istoriju

Rajan 07
Gost
Rajan 07

noooo coment…

MiMiM
Gost
MiMiM

Mehmed Zenka,najviše prava imate vi Albanci,javite zastave gdje stignete,podij ministre do ulcinja,tuzi,plava a prije neki dan i i rozaje se nije mogla i ne može vidjeti crnogorska zastava,samo vas albanska…Je li to ministre ugroženost albanaca u CG a ovi drugi imaju veća orava,ministre malo prošetaj crnom gorom,ne može se iz fotelje sve vidjeti!!!!

Gazij Tuzi
Gost
Gazij Tuzi

Tako je Zenka
🇦🇱🇦🇱🇦🇱🇦🇱🇦🇱

Boris
Gost
Boris

Via Albanija!

Djuro SPANULIS
Gost
Djuro SPANULIS

Е Женка ,Женка срам те било.

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

Zašto, Ministre, ne pomenuste ugroženost Crnogorske pravoslavne crkve od strane SPC? Đe je tu pravo Crnogoraca kao naroda državotvornog, istorijskog, etnogenetskog?

duva vjetar
Gost
duva vjetar

Zato sto ta crkva ne postoji niti je ikada postojala,ajde kad sve izmišljate izmislite onda i to,samo nas prosvijetli u kom periodu je bitisala ta tvoja crkava??????

Zekic
Gost
Zekic

Postojala i postojat ce CPC ako ti se ne svidja prti za Pec u Pecku P ako smijes .U CG si manjina.

Boris
Gost
Boris

Rožajac Zekić, mir!

Zekic
Gost
Zekic

Boris 100 % al Carina Na vjekovnu Derbsku zemlju .

Boris
Gost
Boris

Zekiću, šta to buncaš? 🙂

običan građanin
Gost
običan građanin

duva vjetar, u čijoj se crkvi krstio tvoj omiljeni Aleksandar Karađorđević? U Crnogorskoj pravoslavnoj autokefalnoj crkvi , na Cetinju!!! Pa nek “vjetar duva” malo po Dunavu!

Bajo
Gost
Bajo

Sve tačno..samo dodato autokefalna.
Ajde nadji ,bilo dje, da to ima u nazivu bilo koje crkve… komunjarska posla.Ne zna.kad je Božić,a o crkvi sve drugo zna

Zekic
Gost
Zekic

CPC je najugrozenija i Crnogorci.

Rolex
Gost
Rolex

Sve tacno gore navedeno,a posebno SPC dijeluje bez ikakve kontrole,cisto antidrzavno i necivilizacijski,metastaza crnogorskog drustva!

Boris
Gost
Boris

Organizovani kriminal je metastaza crnogorskog društva.

E viva
Gost
E viva

Ni vi nijeste mnogo drugačiji.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

ZENKA,DA NIJESI MOŽDA RAZMIŠLJAO VEZANO ZA RODNU RAVNOPRAVNOST ,DA NA JEDNOG MUŠKARCA IDU DVIJE DO TRI ŽENE.

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Ovo je jedan od osvjedočenih prijatelja CG … veliki CG patriota , možda ne bi bilo loše da policija angažuje ljude iz njegove stranke u razbijanju četničkih trojki koje opet podržava SPC … Za početak samo na prostoru Ulcinja i Malesije, a kasnije proširiti akciju na cijelu CG

Region
Gost
Region

I sada kao smeta samo SPC a kao ne smeta Cpc, a Krst na zastavi, Grbu, ili Sat Kuli koju su postaviili Crnogorvi (u periodu kada kako kažu Crkva bila Autokefalna) isto smeta. E to mi nije jasno, naravno da je jasno. Sada “napadate” Spc, jer da napadate istovremno i SPC I CPC, bilo bi glupo

Serdar Janko
Gost
Serdar Janko

Trovanje vol.2,jos jedno do veceras i kvota je ispunjena.

Region
Gost
Region

Znam, smeta što vam nije dozvolio da skinete Krst sa Sat Kule što su Crnogorci postavili kada su od Turaka (Osmanlija) oslobodili Podgoricu, što ne da da se skloni Njegoš. E kako biste se sa Mirašem za 5min dogovorili. Ali još uvjek ne možete vi da birate Vjerske poglavare religija kojoj ne pripadate

Zekic
Gost
Zekic

Mozemo mozemo jos Malo dok zakon izglasamo .Pa poslije placi ka 2006 sto si kuka.

Boris
Gost
Boris

Zekiću, Aja Sofija će uskoro biti crkva, kao što je i bila do 1453. I ne samo ona, već svaka džamija, koju ste nasilno pretvorili od crkve. Ne možeš ti ništa. Poćerali smo vas 1912, sa mnogih područja i prije, pa ćemo i uskoro. Udri za Krst i Obraz junački!

Region
Gost
Region

Ne, već sam 2006 bio na Trgu uz miziku. Ali to nema veze sa Religijom i Krstom

Drug Savo Fatić
Gost
Drug Savo Fatić

Kad je SPC rekla nešto protiv Crne Gore?

Neno
Gost
Neno

Vratite ovaj antidrzavni element u albaniju.

Region
Gost
Region

Niko ga ne treba tijerati, ni pomišljati na to, ali kako se Mitropolit i Pravoslavci i ne pokušavaju baviti drugim religijama, neka i on to preskoči. A ako Mitropolit išta kaže ružno, za bilo koju drugo religiju, i mi ćemo to osuditi

Radosav72
Gost
Radosav72

Region, haha, ne mogu da vjerujem sto pises. A eto Risto moze napisat zbirku ruznih rijeci koje je uputio i drugim i svojoj religiji.

Japaja
Gost
Japaja

Ne znamo, no nas ti prosvijetli. Posto ga tako pomno slusas, sto je za svaku pohvalu. Reci radi nas koji ne znamo,kad, gdje, sta… je rekao…

Region
Gost
Region

Svojima i svojoj da, a drugima se nikada bavio nije…

Radosav72
Gost
Radosav72

Region?? Ne namjeravam ti pisati, niti sad traziti Ristove izjave od ’90 pa na dalje, sit sam njegovog rjecnika. Ali ne mogu da vjerujem da mislis da smo svi toliko zaboravni. Preteazi sam njegove izjave , meni je u najmanju ruku neprijatno i da ih citam, a stamota bi me bilo da ga citiram sad ovdje. A i imao bih… Više »

Region
Gost
Region

Bolje i zaboravan nego selektivno zaboravan

Zekic
Gost
Zekic

Koji mitropolit onaj sto poziva Na ubijanje Muslimana .Ristalj i spc jel .

Region
Gost
Region

Drug, nikada to izgovorio nije i to dobro znsš nego lupetaš

Send this to a friend