Politika

Zenka: Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Zenka

Venecijanska komisija dala je pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, kazao je CdM-u ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

Na današnjoj plenarnoj sjednici u Veneciji, pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst “donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva”.

Venecijanska komisija je u svom mišljenju pozdravila, kako je navedeno, “istinske napore crnogorskih vlasti” da novim zakonom bude zamijenjen zastarjeli Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine.

<<<Marković: Država će imati snage da sprovede zakon o slobodi vjeroispovijesti>>>

Venecijanska komisija, takođe, ocjenjuje pozitivnim opredjeljenje da predloženim zakonom bude garantovana ne samo sloboda vjeroispovijesti, već i sloboda nereligijskih uvjerenja, pozdravljajući liberalan pristup u odredbama kojima se propisuje procedura registracije vjerskih zajednica, poštuje njihova autonomija i garantuju prava na vjersku pouku i osnivanje vjerskih škola.

U Mišljenju se pozdravlja i zakonsko rješenje po kojem registracija vjerskih zajednica nije propisana kao obavezna.

“Pristup koji je zauzet u Prijedlogu zakona i koji su vlasti zauzele je dobrodošao. Pored toga, Venecijanska komisija naglašava da dobrovoljni karakter registracije ne znači da vjerske zajednice mogu djelovati izvan pravnog sistema. U modernim demokratijama, ustavna ograničenja ovlašćenja države nad vjerskim zajednicama ne mogu se smatrati preprekom za potvrđivanje autoriteta demokratske države. Vjerske zajednice se ne nalaze iznad ili izvan nacionalnog pravnog poretka: one imaju svoje mjesto – iako posebno, garantovano i zaštićeno posebnim temeljnim pravima – u okviru tog poretka”,  navodi se u dokumentu.

<<<Pročitajte šta donosi Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti>>>

Komentarišući pitanje imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija naglašava: “Što se tiče važnog pitanja imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija razumije zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rješavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime vjerskih zajednica tokom 1990-ih godina niza vjerskih objekata koji mogu biti dio kulturne baštine Crne Gore.”

Tim prije zato što država, prema članu 78. Ustava, ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje. Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rješenja predložena u ovom Prijedlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hoc pravilima, specifičnim za ovu situaciju.“

Venecijanska komisija je ovim mišljenjem podržala ključno opredjeljenje Vlade da predloženim zakonom svakom građaninu Crne Gore bude garantovana sloboda da, po sopstvenoj savijesti, bude ili ne bude vjernik bilo koje vjeroispovijesti, afirmišući pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države.

Delegacija Vlade Crne Gore koja je učestvovala u radu plenarne sjednice Venecijanske komisije, koju je predvodio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, izrazila je zahvalnost Venecijanskoj komisiji na datom stručnom mišljenju, saopštivši da će sugestije i preporuke za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi biti pažljivo razmotrene i inkorporirane u finalni tekst Prijedloga zakona koji će biti upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Iz Vlade poručuju da je ovim Mišljenjem Venecijanske komisije potvrđeno pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji države.

<<<Đukanović: Obnovićemo Crnogorsku autokefalnu crkvu>>>

Prijedlog zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojila crnogorska Vlada, izazvao je veliko interesovanje i zategao je odnose između Srbije i Crne Gore.

Srpski zvaničnici se već desetak dana utrkuju ko će žešće napasti Crnu Goru zbog prijedloga ovog zakona. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja takav predlog jer bi, kako je rekao, njegovo usvajanje neminovno ugrozilo inače dobre odnose dvie zemlje, na šta je crnogorska vlada odgovorila da neće dopustiti bilo kome da utiče na njene odluke.

M.Dušević 

118

avatar
1000
58
60
0
 
88
ZenkaPopocatepetlCrnogorciSuSrbiNebojsaCg4Ever
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zenka
Gost
Zenka

Da nijesam što pogriješio?

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Je li vakat? Jes!

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Srbi na aparatima? Vatikan je kriv, ne, ipak zapadni svijet, Amerika, Brazil, Kolumbija, Havaji, Australija, Trinidad i Tobago i Kanarska ostrva… cio svijet se izgleda urotio protiv njih da im uzme Kosovo. Spasavaj Rusijooo bratjoo! Hahahahahahaha e pa quqale im majke dje im tako mozgove isprase. Oprosti im jer ne znaju sto cine protiv svoje drzave, svoje nacije, svoje crkve… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Haha u samoj americi vele da su na ivici drustvenog sloma, potpuno uništili svijet i Kina i Evropljani sprdaju sa amerima. Znaj covjece da je Njegoš i Kralj Nikola Srbi i da si ti trenutno na pogrešnoj strani istorije

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Jedan je bio Gavrilo Princip,sve je ostalo blijeda kopija.Zauvek Princip!

Kotor66
Gost
Kotor66

Znaci nakon ovoga vrlo je vazno da drzava zastiti manastire i crkve od napada predsjednika i neke tamo NVO koja se naziva crkvom, od raspopa i huskaca….obavezno i sto prije da se to uradi.

Sefket
Gost
Sefket

Prvi crnogorski patrijarh Zenka Muhamed.

Đukan
Gost
Đukan

Sve što je ođe je crnogorsko pa neka svojataju u Svilajnac i u Prištinu što misle da je serbsko🤡

Njegos
Gost
Njegos

Kupujte puske

др Милан Лекић
Gost
др Милан Лекић

“Честитка” ДПС-у из Венеције (ВК) на дан када је Ватикан признао Монтенегро (21.06.2006)! Као и увијек са стране којој је симболика толико битна, као и некима код нас. Ово мишљење ВК као да су писали састављачи догматских конституција и декрета Другог ватиканског концила (1962-1965). Мило – “стожер” антиципира “знакове времена”, баш као и папа Јован XXIII који је “навјештао” катастрофе… Više »

Eskim
Gost
Eskim

Морачки храм је подигао 1252. године Стефан, син краља Вукана а унук Немањин, Manastir Ostrog,Основао га је херцеговачки митрополит Василије у 17. вијеку који је ту и сахрањен, а касније је и канонизован Манастир Ђурђеви ступови код Берана у старој жупи Будимљи је манастир Епархије будимљанско-никшићке, Српске православне цркве. Манастир је задужбина Стефана Првослава (ум. пре 1220), сина великог жупана… Više »

Vladika⛪
Gost
Vladika⛪

Sta to naprica jado moj, samo si zaboravio da vam je Katolik osnovao crkvu i na celo postavio sina.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Nazovi ,,Vladika”, Sveti Sava je osnovao srosku crkvu i nikada nije bio kršten po katoličkom obredu, a takođe se nije ženio niti je imao potomstvo.

Kotor66
Gost
Kotor66

Da ti ja skratim, u Manastir Ostrog slava mu i milost dok si ziv ici ces i moliti se srpskom svecu Vasiliju Ostroskom i pod SPC…laku noc.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Evo gledam ovu emisiju, prepunu dokumenata. Neka je sa srečom, pa da za 10 godina slavimo 100 godina od nastanka Srpske pravoslavne crkve.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, juče sre tvrdili da je CPC osnovana 1485, danas već tvrdite da ste osnovani krajem.XIX vijeka. 400 godina je ipak previše, probajte da se uskladite na 200 godina.

CT-KobiljiDO
Gost
CT-KobiljiDO

Da se oburda mauzolej Njegos SV Petar i Vasilije za Hercegovinu ovo je Crna Gora i CPC

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Vi ste Srbi oburdali kapelu na Lovćenu 1924-e. Nečete to drugi put učinjet sigurno.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Aleksandar je obnovio kapelu koju je Hrvat granatirao. Opet Hrvat Tito srusio kapelu i pravio ateisticki mauzolej.

CT-KobiljiDO
Gost
CT-KobiljiDO

Tacno tako Mauzolej danasnji je projekat Stedimlije to i budala zna koi su sproveli Tito i Veljko Milatovic no su Cetinjani bili nemocni da to sprijece bili su Herojski grad svaka kuca je primala Boracku penziju dase razumijemo

Delboj
Gost
Delboj

Jes, obnovio kapelu kako ne, a pocera unuka Njegosevog Nikolu, koji da se pojavio u svoju Crnu Goru bio bi smaknut ka vecina Crnogoraca koja je htjela da ostane vjerna Kralju Nikoli 1918

Vladika⛪
Gost
Vladika⛪

Aleksandar je djeda ocerao da umre kao beskucnik. Srusio je drzavu svojih predaka iz ciste zlobe, vec su mu zapadnjaci Hrvatsku bili poklonili, imao je izlaz na more, ali je morao zatrijeti Crnu Goru da bi prisvojio njenu istoriju.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Nije kralj Nikola umro ka beskućnik lazove no u vili na francuskoj obali sa milionima. On je pobjegao 1916 dvije godine prije kraj rata o čemu lupate

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Opet Srbine po vašem ovočaju ne govoriš istinu. Kralj Aca je do temelja sravnio kapelu i kamenje oburdao niz Lovćen. Za to postoje fotografije. A 1925-e novu koju je podigao, posvetio je svom sinu i za to postoje dokumenta. Vaša priča ne prolazi od kad je interneta, pa svako može da sazna istinu.

CT-
Gost
CT-

St PG Jesili ti Crnogorac zato stose Srbstva odrece naseg svetog ? E ugasilo se na stosmo dosli.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, unuk Kralja Nikole Mihailo je tvrdio da su austrougari srušili kapelu, a da je kralj Aleksandar obnovio.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Invazija vjernika-znate li se prekrstit autokefalci?

Radosav72
Gost
Radosav72

Come stai, Bosnian:)

CT-LSCG
Gost
CT-LSCG

Ti si se već prekrstio😂😂

djuradj
Gost
djuradj

…u srce mi blago…:))))))))))))))))

Radosav72
Gost
Radosav72

Samo naprijed Crna Goro, sto se prije rijesimo, kako inostaranih, tako i infiltriranih neprijatelja, prije cemo moci da se okrenemo sebi, demokratizaciji i ekonomiji u NASOJ najljepsoj Crnoj Gori.

dagy
Gost
dagy

Ali ako je kojim slucajem drugacije sve sto je neprirodno i nametnuto porusice se ko kula od karata.

Radosav72
Gost
Radosav72

Sto ima tu neprirodno i nametnuto, moj Dagy, jedino su tippvi kao ti nametnuti ovdje

dagy
Gost
dagy

A jes vala kad bi stvarno ti bio radisav,ali u stvarnosti takvi kao ti ne postoje.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Radoslave kakvo je to ime? Bas zvuci srpsko. Čak ima jednog Nemanjića Radoslava

Мудовиште
Gost
Мудовиште

Само напријед Црна Горо,тооо, милицијо моја!!!Хапси, биј,прогони,и отимај!!! Тоооо моја Црна Горо тоооо!!!Евивааааа!!!

Send this to a friend