Politika

Zenka: Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

Zenka

Venecijanska komisija dala je pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, kazao je CdM-u ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

Na današnjoj plenarnoj sjednici u Veneciji, pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst “donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva”.

Venecijanska komisija je u svom mišljenju pozdravila, kako je navedeno, “istinske napore crnogorskih vlasti” da novim zakonom bude zamijenjen zastarjeli Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine.

<<<Marković: Država će imati snage da sprovede zakon o slobodi vjeroispovijesti>>>

Venecijanska komisija, takođe, ocjenjuje pozitivnim opredjeljenje da predloženim zakonom bude garantovana ne samo sloboda vjeroispovijesti, već i sloboda nereligijskih uvjerenja, pozdravljajući liberalan pristup u odredbama kojima se propisuje procedura registracije vjerskih zajednica, poštuje njihova autonomija i garantuju prava na vjersku pouku i osnivanje vjerskih škola.

U Mišljenju se pozdravlja i zakonsko rješenje po kojem registracija vjerskih zajednica nije propisana kao obavezna.

“Pristup koji je zauzet u Prijedlogu zakona i koji su vlasti zauzele je dobrodošao. Pored toga, Venecijanska komisija naglašava da dobrovoljni karakter registracije ne znači da vjerske zajednice mogu djelovati izvan pravnog sistema. U modernim demokratijama, ustavna ograničenja ovlašćenja države nad vjerskim zajednicama ne mogu se smatrati preprekom za potvrđivanje autoriteta demokratske države. Vjerske zajednice se ne nalaze iznad ili izvan nacionalnog pravnog poretka: one imaju svoje mjesto – iako posebno, garantovano i zaštićeno posebnim temeljnim pravima – u okviru tog poretka”,  navodi se u dokumentu.

<<<Pročitajte šta donosi Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti>>>

Komentarišući pitanje imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija naglašava: “Što se tiče važnog pitanja imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija razumije zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rješavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime vjerskih zajednica tokom 1990-ih godina niza vjerskih objekata koji mogu biti dio kulturne baštine Crne Gore.”

Tim prije zato što država, prema članu 78. Ustava, ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje. Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rješenja predložena u ovom Prijedlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hoc pravilima, specifičnim za ovu situaciju.“

Venecijanska komisija je ovim mišljenjem podržala ključno opredjeljenje Vlade da predloženim zakonom svakom građaninu Crne Gore bude garantovana sloboda da, po sopstvenoj savijesti, bude ili ne bude vjernik bilo koje vjeroispovijesti, afirmišući pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države.

Delegacija Vlade Crne Gore koja je učestvovala u radu plenarne sjednice Venecijanske komisije, koju je predvodio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, izrazila je zahvalnost Venecijanskoj komisiji na datom stručnom mišljenju, saopštivši da će sugestije i preporuke za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi biti pažljivo razmotrene i inkorporirane u finalni tekst Prijedloga zakona koji će biti upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Iz Vlade poručuju da je ovim Mišljenjem Venecijanske komisije potvrđeno pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji države.

<<<Đukanović: Obnovićemo Crnogorsku autokefalnu crkvu>>>

Prijedlog zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojila crnogorska Vlada, izazvao je veliko interesovanje i zategao je odnose između Srbije i Crne Gore.

Srpski zvaničnici se već desetak dana utrkuju ko će žešće napasti Crnu Goru zbog prijedloga ovog zakona. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja takav predlog jer bi, kako je rekao, njegovo usvajanje neminovno ugrozilo inače dobre odnose dvie zemlje, na šta je crnogorska vlada odgovorila da neće dopustiti bilo kome da utiče na njene odluke.

M.Dušević 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zenka
Gost
Zenka

Da nijesam što pogriješio?

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Je li vakat? Jes!

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Srbi na aparatima? Vatikan je kriv, ne, ipak zapadni svijet, Amerika, Brazil, Kolumbija, Havaji, Australija, Trinidad i Tobago i Kanarska ostrva… cio svijet se izgleda urotio protiv njih da im uzme Kosovo. Spasavaj Rusijooo bratjoo! Hahahahahahaha e pa quqale im majke dje im tako mozgove isprase. Oprosti im jer ne znaju sto cine protiv svoje drzave, svoje nacije, svoje crkve… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Haha u samoj americi vele da su na ivici drustvenog sloma, potpuno uništili svijet i Kina i Evropljani sprdaju sa amerima. Znaj covjece da je Njegoš i Kralj Nikola Srbi i da si ti trenutno na pogrešnoj strani istorije

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Jedan je bio Gavrilo Princip,sve je ostalo blijeda kopija.Zauvek Princip!

Kotor66
Gost
Kotor66

Znaci nakon ovoga vrlo je vazno da drzava zastiti manastire i crkve od napada predsjednika i neke tamo NVO koja se naziva crkvom, od raspopa i huskaca….obavezno i sto prije da se to uradi.

Sefket
Gost
Sefket

Prvi crnogorski patrijarh Zenka Muhamed.

Đukan
Gost
Đukan

Sve što je ođe je crnogorsko pa neka svojataju u Svilajnac i u Prištinu što misle da je serbsko🤡

Njegos
Gost
Njegos

Kupujte puske

др Милан Лекић
Gost
др Милан Лекић

“Честитка” ДПС-у из Венеције (ВК) на дан када је Ватикан признао Монтенегро (21.06.2006)! Као и увијек са стране којој је симболика толико битна, као и некима код нас. Ово мишљење ВК као да су писали састављачи догматских конституција и декрета Другог ватиканског концила (1962-1965). Мило – “стожер” антиципира “знакове времена”, баш као и папа Јован XXIII који је “навјештао” катастрофе… Više »

Eskim
Gost
Eskim

Морачки храм је подигао 1252. године Стефан, син краља Вукана а унук Немањин, Manastir Ostrog,Основао га је херцеговачки митрополит Василије у 17. вијеку који је ту и сахрањен, а касније је и канонизован Манастир Ђурђеви ступови код Берана у старој жупи Будимљи је манастир Епархије будимљанско-никшићке, Српске православне цркве. Манастир је задужбина Стефана Првослава (ум. пре 1220), сина великог жупана… Više »

Vladika⛪
Gost
Vladika⛪

Sta to naprica jado moj, samo si zaboravio da vam je Katolik osnovao crkvu i na celo postavio sina.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Nazovi ,,Vladika”, Sveti Sava je osnovao srosku crkvu i nikada nije bio kršten po katoličkom obredu, a takođe se nije ženio niti je imao potomstvo.

Kotor66
Gost
Kotor66

Da ti ja skratim, u Manastir Ostrog slava mu i milost dok si ziv ici ces i moliti se srpskom svecu Vasiliju Ostroskom i pod SPC…laku noc.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Evo gledam ovu emisiju, prepunu dokumenata. Neka je sa srečom, pa da za 10 godina slavimo 100 godina od nastanka Srpske pravoslavne crkve.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, juče sre tvrdili da je CPC osnovana 1485, danas već tvrdite da ste osnovani krajem.XIX vijeka. 400 godina je ipak previše, probajte da se uskladite na 200 godina.

CT-KobiljiDO
Gost
CT-KobiljiDO

Da se oburda mauzolej Njegos SV Petar i Vasilije za Hercegovinu ovo je Crna Gora i CPC

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Vi ste Srbi oburdali kapelu na Lovćenu 1924-e. Nečete to drugi put učinjet sigurno.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Aleksandar je obnovio kapelu koju je Hrvat granatirao. Opet Hrvat Tito srusio kapelu i pravio ateisticki mauzolej.

CT-KobiljiDO
Gost
CT-KobiljiDO

Tacno tako Mauzolej danasnji je projekat Stedimlije to i budala zna koi su sproveli Tito i Veljko Milatovic no su Cetinjani bili nemocni da to sprijece bili su Herojski grad svaka kuca je primala Boracku penziju dase razumijemo

Delboj
Gost
Delboj

Jes, obnovio kapelu kako ne, a pocera unuka Njegosevog Nikolu, koji da se pojavio u svoju Crnu Goru bio bi smaknut ka vecina Crnogoraca koja je htjela da ostane vjerna Kralju Nikoli 1918

Vladika⛪
Gost
Vladika⛪

Aleksandar je djeda ocerao da umre kao beskucnik. Srusio je drzavu svojih predaka iz ciste zlobe, vec su mu zapadnjaci Hrvatsku bili poklonili, imao je izlaz na more, ali je morao zatrijeti Crnu Goru da bi prisvojio njenu istoriju.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Nije kralj Nikola umro ka beskućnik lazove no u vili na francuskoj obali sa milionima. On je pobjegao 1916 dvije godine prije kraj rata o čemu lupate

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Opet Srbine po vašem ovočaju ne govoriš istinu. Kralj Aca je do temelja sravnio kapelu i kamenje oburdao niz Lovćen. Za to postoje fotografije. A 1925-e novu koju je podigao, posvetio je svom sinu i za to postoje dokumenta. Vaša priča ne prolazi od kad je interneta, pa svako može da sazna istinu.

CT-
Gost
CT-

St PG Jesili ti Crnogorac zato stose Srbstva odrece naseg svetog ? E ugasilo se na stosmo dosli.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, unuk Kralja Nikole Mihailo je tvrdio da su austrougari srušili kapelu, a da je kralj Aleksandar obnovio.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Invazija vjernika-znate li se prekrstit autokefalci?

Radosav72
Gost
Radosav72

Come stai, Bosnian:)

CT-LSCG
Gost
CT-LSCG

Ti si se već prekrstio😂😂

djuradj
Gost
djuradj

…u srce mi blago…:))))))))))))))))

Radosav72
Gost
Radosav72

Samo naprijed Crna Goro, sto se prije rijesimo, kako inostaranih, tako i infiltriranih neprijatelja, prije cemo moci da se okrenemo sebi, demokratizaciji i ekonomiji u NASOJ najljepsoj Crnoj Gori.

dagy
Gost
dagy

Ali ako je kojim slucajem drugacije sve sto je neprirodno i nametnuto porusice se ko kula od karata.

Radosav72
Gost
Radosav72

Sto ima tu neprirodno i nametnuto, moj Dagy, jedino su tippvi kao ti nametnuti ovdje

dagy
Gost
dagy

A jes vala kad bi stvarno ti bio radisav,ali u stvarnosti takvi kao ti ne postoje.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Radoslave kakvo je to ime? Bas zvuci srpsko. Čak ima jednog Nemanjića Radoslava

Мудовиште
Gost
Мудовиште

Само напријед Црна Горо,тооо, милицијо моја!!!Хапси, биј,прогони,и отимај!!! Тоооо моја Црна Горо тоооо!!!Евивааааа!!!

Milo Vujovic CT
Gost
Milo Vujovic CT

Ahaaaa pa fino pise da drzava Crna Gora treba da stiti imovinu crkovnu a sektasi oce daje od Mitropolije oduzmu

Vladika⛪
Gost
Vladika⛪

Aooi, dje bas ti to da procitas, sad ce da utripuju da je Albanska zavjera.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ako me ostaviš..ne ruši grubo sve..Ako me ostaviš..püšti da vjerujem da voljela si me..Montenegro zemlja zlatnih obala..Montenegro zemlja Sunca i Planina….Nek živi vječno CG I CPC,Samo Bog i niko više

Dejo italija
Gost
Dejo italija

Ranka ne može mene nikola ništa. Kumara ili željko ili vlado.

Yoog
Gost
Yoog

Gledam prije neku noc Milov intervju, pita ga novinar je li tacno da je on doveo na vlast u Srbiju Vucica i ekipu oko njega, on predje preko pitanja nonsalantno.
Pa se pitam nesto ….

Prcserbi
Gost
Prcserbi

Okupatori dosta je bilo

Prcserbi
Gost
Prcserbi

Kreciti objekte odlaze sektasi spc
Samo sveta CPC
Vakkat je!

Prcserbi
Gost
Prcserbi

Po.maze bog Crnogorci
Vakat je

anonimni
Gost
anonimni

Da ova priča oko crkve nema veze sa DK objavom snimka jer je juče najavio da će ga pustiti u etar uskoro? Takođe je rekao da su Mila upoznali ljudi bliski njemu sa tim snimkom? Evo danas i snimak Roćen-Deripaska. Nešto se krupno valja iza brda..

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Crna je Gora Crnogoraca!

Dejo italija
Gost
Dejo italija

Zenka mi te volimo.

Radosav72
Gost
Radosav72

Srbijo zasto stalno tones sve dublje i dublje. Totalno je jasno da cemo vratiti svoje hramove, i najbolji potez za vas bi bio da nam cestitate i ostanete bar ( i zgleda jedino) s nama u koliko toliko dobrim odnosima. Mi smo vam jedini prijatelji u regionu, a izgleda i u Evropi i svijetu, zasto ocete i od nas da… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Radosave, vama niko ne brani uoazak u hramove, ali lica koja su rasčinjena ne mogu da ulaze u njih. A hramovi ostaju imovina SPC.

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Nista ja ne vjerujem CDM dok mi to o.Velibor Dzomic to ne potvrdi.

mačor
Gost
mačor

Čestitam sadašnjim i budućim vjernicima CPC,uskoro će i tomos,potvrda autokefalnosti CPC.

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Aha, tu vam ni venecijanska komisija nece pomoci.

Djuro aport
Gost
Djuro aport

Vakat je

Oskar
Gost
Oskar

Hoće, ima da ono što pripada CG, bude braćeno u naše okrilje, a ovi što bi sve dali Srbiji, mogu da samo se nerviraju.

Joko
Gost
Joko

Đuro, Đuro, nije tebe lako…

Boka ko
Gost
Boka ko

Mačor,koji ces tomos? Vama je dosta tomos 4,jer toliko vas ima da ce vas on sve povest u kakvu barčicu,ali bez tende. Cujem da je zbog vas iz cpc nastao izraz tendofobija

Crni
Gost
Crni

Nijedan medij u Srbiji nije objavio ovu vijest da bi i dalje mogli da sire histeriju.

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Sta da objave?Da ste dobili negativno misljenje na 23 strane? Sacekaj da venecijanska komisija u ponedeljak objavi na svom sajtu.

Prserbi
Gost
Prserbi

Djuro ce.u pesimizam
Vivax CPC vakat je

Ãpóşťřöf
Gost
Ãpóşťřöf

Zasto drzis stranu stranoj drzavi?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Đuro, Đuro odakle ti mišljene srpskih popova prije nego su ih oni objavili.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

VUCIC JE ZVAO VENECIJANSKU KOMISIJU EJ LJUDI TO JE NASTAVAK NAJVECEG NEPRIJATELJSTVA KOJE SRBI ISKAZUJU VISE NEGO IKO NEMOJMO NIKAD ZABORAVIT
NEK JE VJECNA CRNA GORA I CPC

Serdar
Gost
Serdar

Milutin je zakon za Sekulu.

dagy
Gost
dagy

Nista to,treba stisnut muda montenegrini pa doci pred crkvu da isćerate.

...
Gost
...

salis se, dagy, vjeruj mi. i gledaj da se ne salis, skupo je.

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Koga?

Radosav72
Gost
Radosav72

Dagy, isćerali su te iz BiH, pa zasto bi bio i ovdje tonproblem

Zec
Gost
Zec

Ima da bežiš koliko te noge nose. Junačino.

Ozezi
Gost
Ozezi

Da nas nece tamo cekat Kacavenda i ostalijeh 7 vladika sa dugim haubicama?

...
Gost
...

CRNA GORA CE PROCVJETATI KAD SAMO CRNOGORSKI POP BUDE U OSTROGU KRSTAVAO LJUDE.
Ta svetinja mora da se prekreci i dobije oblik koji je imala.
Cuvajte svete mosti!
Upamtite!

Joko
Gost
Joko

Da se prekreči i dezinfekcije.

Korekcija
Gost
Korekcija

Korekcija: Umjesto “Idemo u UN” treba stajat “Idemo u EU”

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Pozitivno misljenje ne znaci odobrenje botovi….

SrbisuTurci
Gost
SrbisuTurci

Komisija ne daje odobrenje nego mišljenje, a mišljenje je pozitivno Kako ga vazda obrnete kako vama odgovara.

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

“Pozitivno misljenje” a na 23 strane napisana kritika. Ako je tebi noc dan,sta ti je onda noc?

Nada
Gost
Nada

Samo se ti nadaj.

Radosav72
Gost
Radosav72

“Crnogorac” , odakle 🙂 , iz koje nam okolne zemlje dolazis?

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Radosav je karakteristicno ime iskljucivo kod srba, nema ga kod drugih slovenskih naroda.

Rvz
Gost
Rvz

A Radosav iz Djekne?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Radosav iz djekne isto bio Srbin

Janko
Gost
Janko

Samo u CG Milutini, Jovani, Radovani itd nisu Srbi.

Cista situacija
Gost
Cista situacija

Zakon je u skladu sa unijom prema kojoj ide Crna Gora (a i Srbija)
Dakle ne vidim razlog da se ovaj zakon ne implementira u roku od nekoliko sedmica.

Jasno !!!
Gost
Jasno !!!

Samo striktno po zakonima I duhu EU.
ZAKON ODMAH IZGLASATI !!!!
Odlozimo li ovo stvari ne da se nece poboljsati nego ce nam o glavi drzavi raditi.

Radosav72
Gost
Radosav72

Tacno, sto prije im zabranit pristup novcu koji nezakonito i bezboznicki uzimaju iz nasih hramova, a koriste ga …. zna se kako

Janko
Gost
Janko

😀 Brini ti o svojim ne o tuđim parama.

varvar
Gost
varvar

Opreme jaaviiii seeee

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Javljam se, opet ste falsifikovali izvještaj venecijanske komisije.

petar
Gost
petar

samo vi braco radite svoj posao sad doce i nasih 5 minuta

...
Gost
...

petre, proslo je vasih, ne pet minuta, no vijek i po najmanje. Vijek i po pogubnih lazi i ubijanja Crne Gore.
Neka nam je sa srecom, vakat je bilo!

Traktor
Gost
Traktor

Muči, avetinjo, muči…

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Objektivno.

21 MAJ
Gost
21 MAJ

😃😃😀🔓🔓👑👑🌞🌞🌞❤❤❤❤👍👍👍👍

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

,
☠️☠️☠️☠️☠️☠️☠️☠️☠️ 21 maj

Fileopg
Gost
Fileopg

veljesrblje na aparatima….

Risto
Gost
Risto

Ne priznajem Veneciju!

Srb in
Gost
Srb in

Ooojjj kukalooo srpstvo ugašenooo…

Radosav72
Gost
Radosav72

Dobro im je Njegos reka, jos tada…. 🙂

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Njegoš pričao o drugoj naciji? 😂😂😂😂

nebojsa
Gost
nebojsa

S obzirom na to ko ovo saopstava,sve ovo treba uzeti sa dubokom i velikom rezervom.Zivi bili pa vidjeli.

Srb in
Gost
Srb in

Venecija je isto bila srpska zemlja. Tamo je sv. Sava dobio Tomos. E sram da ih bude i stid!

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Hshahaha….znaci Venecija srpska pa protiv Srbije…pa to je po zaslugama

Fileopg
Gost
Fileopg

nije tomos iz Venecije već se proizvodio u Kopar….

vukomita
Gost
vukomita

NIJE MOGLO DRUGACIJE BITI CRNOGORCI BRACO ISTINA I SVETI PETAR CETINJSKI JE SA NAMA DANAS..SRECNO

Montenegro
Gost
Montenegro

Sad slijedi tomos i to je to…
Milo svaka ti je sveta.. bit ce sto biti ne moze ili sto Milo kaže…!!!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Tomos ekspres!!! Direkt iz Kine

Rolex
Gost
Rolex

Interesantno danas nema pljuvanja iz “bratske” Srbije,sada je sve gotovo i vracamo se uobicajenim poslovima i obavezama ka svaki normalan svijet.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

SVE POLAKO DOLAZI NA SVOJE,CRKVE SU CRNOGORSKE NIJSU SRPSKE

Montenegro
Gost
Montenegro

Anfilohije na aparate..

Istina
Gost
Istina

Neka nam je srećno braćo Crnogorci, ajmo sad neka krene pljuvanje iz Srbije 😝😂

Titograd
Gost
Titograd

Samo da Dačić ne čuje jer ga je ta komisija onda ugasila.

Ozezi
Gost
Ozezi

Neka je da srecom!

Delboj
Gost
Delboj

Idemooo

Ranko
Gost
Ranko

Konačno smo svoji na svome!

Vjkk
Gost
Vjkk

Da, ali malo morgen.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Kataklizma popovizma.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Malo sjutra

Crni
Gost
Crni

BRAVO. Sa srecom eto dokaza da smo u pravu.

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

Kad Zenka kaze mora da je tako

Send this to a friend